Jurnal de consilier local – săptămâna 75

A fost o săptămână plină, nu că altele ar fi mai goale, dar uneori simt că s-au întâmplat mai multe și mi se pare că nu e timp să le acordăm tuturor atenția pe care poate ar merita-o. 

Luni: Am fost în recunoaștere. Am mers de-a lungul căii ferate de pe Șos. Industriilor. Am măsurat traseul (cu ciclometru, nu vă imaginați că m-am dus cu ruleta), am identificat locurile care au nevoie de igienizare și am delimitat virtual zonele pentru o parcurgere ușoară în echipe într-o viitoare acțiune în teren alături de colegi și cetățeni. Va fi un bun prilej de a saluta primăvara, a elibera o zonă cu potențial de spațiu verde și a sta de vorbă cu oamenii din cartier. Salvați în agendă 10 si 16 aprilie, sper să comunicăm repede data exactă. Vă spun, pe traseu natura parcă striga după ajutor:

Marți: Am fost anunțați că joi dimineață vom avea o ședință de CL de îndată pentru a aproba depunerea cererilor de finanțare prin PNRR pentru 40 de proiecte de eficientizare energetică pentru instituții publice, în marea lor majoritate unități de învățământ. A trebuit să citim ghidurile de finanțare pentru a înțelege cum vor fi structurate proiectelor la care încă se lucra. 

Miercuri: Am studiat proiectele (un pic pe repede înainte) pentru că după-amiază a fost ședința de buget și trebuiau avizate. Și după ședință, am continuat să citim proiecte. Mi-am făcut fișa pentru fiecare, pentru a le putea urmări în timp aprobarea și implementarea. 

Această creștere a eficienței energetice presupune lucrări (de toate felurile, de la stații de încărcare electrice până la schimbat de becuri, refacerea instalațiilor și izolarea clădirilor până la montarea de panouri solare) care să ducă la reducerea consumului de energie (termică și electrică) cu minim 30% în cazul consolidărilor moderate și minim 50% în cazul consolidărilor aprofundate. 

Joi: A fost ședința de CL și după ce ne-am lămurit că acum depunerile cereri de finanțare pe valorile maxim eligibile la toate proiectele și nu știm încă cât vor fi cheltuielile neeligibile care vor trebui suportate de bugetul local, după ce a înțeles toată lumea că solicităm finanțări de 410 milioane lei care, chiar dacă ne vor fi returnate (considerând că facem totul ca la carte și nu vor exista corecții), tot va trebui să asigurăm sumele astea de undeva înainte de a ne fi decontați banii de către UE și bugetul de stat (TVA-ul lucrărilor e plătit din bugetul României), după toate astea, zic, am trecut la vot și am votat cu da depunerea tuturor cererilor de finanțare. 

Tot azi, colegii noștri consilieri nu au fost lăsați să intre la un depozit ilegal de deșeuri situat într-o hala a unei societăți a primăriei. Au relatat ei pe larg despre caz, e deja de domeniul SF felul în care sunt gestionate deșeurile la S3.

Vineri: Fără legătură cu ședința de ieri sau cu PNRR aș vrea sa reamintesc tuturor celor care au sau vor sa facă acțiuni în Sectorul 3 în domeniile sport, tineret și/sau cultura că ar putea beneficia de finanțare nerambursabila pentru proiectele lor dacă le depun și participă la procedura de selecție ce se desfășoară la Primăria Sector 3 până la data de 7 aprilie. 

Domeniile pentru care se pot depune proiecte – cultura, sport, tineret și sport de performanta. Valoare minima proiect pentru sport de masa, tineret, cultura este 6500 lei și cea maxima de 65.000 lei. Finanțarea pentru sportul de performanta este mai mare și poate ajunge pana la 300.000 lei. 

La toate proiectele solicitantul trebuie sa aibă și contribuția sa, care este de minim 10% din valoarea finala a proiectului, iar acesta să se desfășoare în decursul acestui an. Spor la scris și depus proiecte! Ghidurile de finanțare și calendarul procedurii e selecție le găsiți aici: 

Sâmbătă: Revenind la PNRR, ghiduri și proiecte, am fost ieri anunțați că vom avea marți din nou ședință pentru a aproba depuneri de erori de finanțare de data asta pentru blocuri de locuințe. Din păcate, deși sunt 3 axe pe care se vor acorda acești bani, depunerile de proiecte au început tot pe 1 aprilie (ca și la instituțiile publice) și nu cred că avem mari șanse de reușită, cererile de finanțare fiind aprobate după regimul primul venit, primul servit”, ori noi dacă depunem pe 5 aprilie…

În altă ordine de idei, am fost ieri alături de o echipă super entuziastă de voluntari să descărcăm un tir cu ajutoare sosit la DGASPC S3 pentru refugiații din Ucraina și pentru centrele pe care DGASPC le are în sector. 

Vă spun, a fost super vibe acolo. Atât de fain, încât o doamnă care ne-a văzut din casă, de la un bloc din apropiere, s-a alăturat grupului și a făcut-o cu conștiința omului care înțelege ce bună e o mână de ajutor întinsă  atunci când e nevoie de ea. O să vă las câteva poze, să nu ziceți că inventez entuziasm. 

Duminică: azi e din nou zi cu soare, chiar dacă aplicațiile de vreme dau ploaie. După ce am reparat pana de la bicicletă cu care m-am ales după traseul de luni, o sa ies iar cu bicicleta azi. Și apoi mă întorc la citit proiecte și ghiduri de finanțare. Și la citit. Azi noapte am adormit râzând după ce am citit cum a plecat Valeriu Nicolae pentru prima dată din țară (pag. 289-291 din Țigan Țăndări).

Mai avem de parcurs 133  de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 58 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.