Şcoala Waldorf

Mi-a intrat în cap să înscriu fetele de anul viitor la Liceul Waldorf. M-am interesat cât am putut despre programă, profesori şi condiţii de învăţare. Pentru cei care nu ştiu, este vorba de o şcoală în care copiii nu primesc note şi teme pentru acasă obligatorii. Bineînţeles ca este mai mult de atât, dar pe copii asta-i interesează. 🙂

Se studiază pe lângă materiile tradiţionale (care sunt predate pe epoci şi cu accent pe personalităţile care au marcat epoca respectivă) teatrul, un instrument muzical şi doua limbi straine. Cel mai important mi se pare faptul că la sfârşitul  clasei a patra, copiii sunt la nivelul celor de-o vârstă cu ei  din învăţământul tradiţional, în a opta şi a doisprezecea la fel. Rămâne să mă şi conving de treaba asta, că aşa sună totul frumos.

Gura lumii spune că nu-i chiar aşa, că nu se compară nivelul copiilor care au învăţat la Waldorf cu cel al copiilor din învăţământul tradiţional, însă tind să cred că în ambele cazuri, copiii sunt atat de pregătiţi cât le permite gradul lor de inteligenţă. Nu pot fi toţi premianţi, cum nu pot fi toţi total nepregătiţi, oriunde ar învăţa.

A ramas să mergem în vizită şi să stăm de vorba cu elevii şi cu profesorii de acolo. Vom vedea apoi ce vom hotărî.

Voi ce ziceţi, cunoaşteţi pe cineva care a termminat o şcoală de genul ăsta sau ştiţi ceva ce ar trebui să aflu înainte de a merge să văd la faţa locului despre ce-i vorba?

(Visited 23,310 times, 1 visits today)
Nicu

Bre eu din cate stiu Waldorful era recunocut prin seriozitate si spiritul mai…..cazon sa-i zicem.Programa de invatamant trebuie sa respecte in mare masura pe cea a ministerului, cat despre profesori….aici e relativa treaba.
Eu zic sa o intrebi si pe Miruna.La ei la Sibiu are ceva traditie.

Stranger

Am avut un coleg in liceu care a venit de la o scoala Waldorf, prin urmare as putea sa’ti spun parerea mea bazata pe ceva real. Cel mai imp lucru e ca eu am terminat liceul acum 9 ani; intre timp presupun ca s’au schimbat f multe.

1. Primul lucru vizibil la o persoana care a facut Waldorf il constituie faptul ca gandirea lui nu e foarte ratioanala; se bazeaza mai mult pe imaginatie, observatie…
2. Va excela la anumite obiecte (limbi straine, psihologie, folosofie, romana, geografie, biologie). La alte materii va fi un dezastru (matematica, informatica, istorie, fizica, chimie)
3. Nu e o persoana constanta la invatatura. chiar si la materiile la care e f bun, daca azi ia un 10 maine cu aceeasi usurinta poate lua 5
4. Odata ce vine de la o scoala Waldorf ii va veni foarte greu sa’si schimbe modul de gandire
5. Iti face o placere nebuna sa discuti cu o astfel de persoana; pb pt ca gandeste altfel

Mai sunt f multe puncte de expus pe care eu le’am uitat.

Cateva sfaturi:
1. Daca ti se pare ca fetitele tale au inclinatii spre stiinta, NU le da la Waldorf. Eu am facut liceul de info iar persoana de la Waldorf era total atipica
2. Nu uita ca nu totul se rezuma la liceu; mai este si facultatea. cred ca cei de la Waldorf nu fac fata prea bine la tipul de examene care se dau la noi. 4 ani de liceu nu vor putea schimba o mentalitate gata formata

Dupa cum ti’am zis la inceput, intre timp multe s’au schimbat……..

Persona, nu te’as sfatui sa te duci la Waldorf, dar e doar o parere personala…nu ar tb sa conteze decat 0.0010% in decizia ta 😛

nina

@Mihaela- sarut-mana. 🙂

@Stranger- Multumesc mult pentru expunere! O sa va ce fac pana la urma, dar vreau sa stiu de la inceput sa stiu cam la ce sa ma astept.

Silviu SS

Stiu ca au trecut 11 ani de la momentul acestei postari, dar tocmai de aceea cred ca este momentul potrivit pentru concluzii. Eu inclin sa dau copilul in sistem Waldorf, si daca ai avea amabilitatea sa imi spui care a fost rezultatul dupa toti acesti ani? MULTUMESC

Nina

Buna, Silviu
Chiar, cand or fi trecut anii ăstia?
Ca și până acum pot spune doar de experiența mea si a clasei de copii din care au făcut parte fetele mele. Ele au acum 21 de ani. Una din ele e studenta la științe politice și cealaltă a făcut o scoala de însoțitori de zbor, are licență, dar a prins-o pandemia și încă nu s-a angajat. Mai mulți copii din clasa lor au ales să studieze în străinătate, cu burse. Cred că în total vreo 5 n-au mers la facultate. Încă. Dar asta pentru că au fost ei niște copii buni, nu știu ce ar fi făcut dacă învățau într-o școala normală și nici nu vom ști. Evoluția copilului depinde de mulți factori, dar cred că am povestit aici odată cum in clasa a VI-a lecțiia despre sunet la Waldorf a fost făcută în clasă ascultând tot felul de sunete, și făcând diferența între cum sună o vioară și cum sună un contrabas. 9 ani mai târziu, zilele trecute eram cu una din fete intr-o parcare de mall și se auzea tare de tot un motor de mașina ambalat cu scârțâit de roți. Eu am fugit, de frică să nu vina cineva cu viteză și Sonia mi-a spus calmă: Mami, învață să asculți sunetul, e departe, probabil undeva in dreapta. 😀
Succes!

mcDaNmc

Lasa le dom’ne la o scoala normala sa mai vada si ele o bataie intre eleve sau elev profesor ori profesor politist, sa se apuce de fumat in baie dintr a VI a, sa stea o sapt acasa ca e greva la profesori, sa mai chiuleasca de la ore intr un bar cu restul colegilor 🙂 NOOOT !!! WALDORF YEEES! Fetele merita o scoala, hai sa nu zicem deosebita, doar cu o traditie mai speciala.

Isolda

Am colaborat cu Waldorf si cu alte institutii de invatamant privat pe vremea cand lucram in presa.
Nu pot da prea multe detalii pt ca am semnat niste contracte de confidentialitate pe care ar fi frumos sa le respect insa pot spune ca daca as avea copii si daca mi-as permite cu siguranta as opta pt varianta Waldorf , de ex .
Am intalnit acolo o atmosfera care pare SF comparata cu cea din invatamantul traditional .
Elevii imi par mult mai civilizati , conditiile si instrumentarul scolar nici nu se compara .In invatamantul traditional post decembrist e haos, parerea mea .

nina

@Isolda- Multumesc mult pentru sugestii. Tu crezi ca eu vreau sa le mut fara motiv? M-am cam lamurit ce-i prin scoli si la propriu si la figurat. 🙂
Bine ai venit!

Isolda

Bantui de mult pe blogul tau insa si tu ca si @Dojo , spui deja cam tot ce e de spus. subscriu de cele mai multe ori spuselor tale ,de aceea nu comentez decat atunci cand consider ca am ceva de spus.
Multumesc si eu !

meli

Salut.Si eu vreau sa-mi dau baietii la waldorf.Am fost si am asistat cand se preda matematica.Mie personal mi-a placut foarte mult.In proprotie de 90% o sa-i inscriu.

nina

@meli- si eu am fost, dar am vazut matematica la clasa intai. Mi-a placut ce-am vazut dar as fi curioasa sa-i vad si pe cei din clasa a patra la lucru. Oricum eu le inscriu anul asta pe fete in clasa a cincea la Waldorf. 🙂 Bine ai venit!

antalyss

Buna ,si eu vreau sa-mi inscriu fata din toamna.Marti ma duc sa asist la ore si ma voi elucida.Imi place metoda lor de a preda cat si activitatile practice.Poate vom fi colegi,cine stie?

nina

@antalyss- eu am fost sa asist la ore si mi-a placut foarte mult cum invatau micutii matematematica, germana, muzica si istoria.
Fetele mele intra din toamna in clasa a cincea, fetita ta in ce clasa e?

ana constantinescu

Buna
acum vad ca postul tau e scris din 2010 dar poate nu s-au schimbat lucrurile f mult. Noi ne-am mutat in cluj anul trecut in noiembrie si am incercat sa dau copii (3 si 5 ani) la gradinita waldorf. Am fost in aprilie la interviu si o luna mai tarziu am primit raspuns pe mail ca nu am fost acceptati. Am intrebat de ce dar nu am mai primit nici un raspuns, am mai incercat sa sun la sediul central sa intreb cand se mai fac inscrieri pt gradinita. Mi s-a spus ca nu exista nici un loc toate fiind ocupate de fratii si surorile aflate deja in sistem. Imi doresc f mult ca macar la anul sa pot da fetita la scoala, va avea 6 ani. Imi poti spune, te rog, mai multe despre cum s-a petrecut la voi inscrierea?
Si, esti in continuarea multumita de Waldorf? Succes in continuare baietelului si multumesc

Liliana

Va multumesc pt comentarii. Intentionez sa inscriu copilul la liceu. Imi puteti spune cate ceva legat de costuri?
Multumesc!

Rosescu Gina

Buna.
Am vazut ca aveti un copil la Waldorf Cluj. Cum este?
Sunt din Cluj si ma intereseaza liceul, ca o optiune alternativa liceului de stat.
Ce sfaturi/sugestii imi putet da, va rog frumos, acum ca cunoasteti sistemul Waldorf.

Va multumesc mult.
Gina Rosescu 075605113

Lia

Buna, eu am terminat liceul Waldorf…sincer, daca tii la copiii tai, si cred ca o faci, nu le trimite acolo. Este o libertate prost inteleasa, nu se face scoala, totul se bazeaza pe desen/pictura/dans…

Mnah

nina

@Lia- atata timp cat eu voi fi cu ele si voi vedea in ce fel evolueaza nu-i totul pierdut. Tu de ce ai urmat Waldorf si n-ai ales sa faci altceva?

cris

Va multumesc ptr comentarii.Eu am ales deja aceasta scoala (waldorf) ptr copilul meu. L-am scos de la scoala traditionala deoarece din 2 copii in clasa (ati citit bine, e scoala de sat) invatatoarea nici nu baga in seama copilul meu sa invete ceva si el, sa-l scoata la tabla …in afara de teme si ce am facut acasa , de la scoala nimic,iar scoala avea in total 4 elevi.Foarte mult se punea pret pe religie, dar pe mine si sotul religia chiar nu ne intereseaza deloc,mai mult ne-ar fi interesat dezvoltarea vorbirii si a cunostintelor(cat de cat).Ii dadea invatatoarea in clasa ceva de scris si asta era tot, pana copilul (mic) de clasa 1-a se plictisea de tot.
Mie personal chiar mi-e frica de scolile romanesti , stiu cate am patit eu si sotul in aceste scoli, de la generala pana la liceu. Lovituri gratuite cu picioarele in spate , in fund, tras de par (zmuls) , se practica aruncatul victimei de catre diversi elevi sprijiniti de culoarele scolii de la unul la altul si cate si mai cate.
Am avut o colega micuta,subtire care a fost batuta cu bocancii de un …nici nu-i pot spune copil ca se barbierea repetentul de mult , eram clasa a 7-a si nimeni din scoala nu a facut nimic
Eu am terminat un liceu considerat bun si linistit(candva) , anume actualul Jean Monet si tot am avut parte de chinuri si mi-am dorit sa scap de acolo,dar ce se intampla azi e incredibil.
Am ajuns sa-mi fie frica sa-mi dau copilul la scoala.
Am ajuns sa-mi fie groaza de tara asta .
Sa nu ma intelegeti gresit , din 1997 merg si studiez in USA si UK , am avut colegi si turci si uzbeci si chinezi dar eu asa ceva ca in Romania nu am vazut nici pana azi.

Si, cu adevarat, nu numai ca nu vreau sa vad, dar nici nu vreau sa aud , mi-e groaza.

Numai bine voua si copiilor vostrii

DianeAli

buna! hop si eu pe aici!
cu toate ca baietelul meu are doar 10 lunite,deja impreuna cu sotul meu ne gandim ce educatie sa-i dam-adica la ce gradinita, scoala, liceu sa-l indrumam.
DESI imi vine sa-mi iau campii si sa plec din tara asta… nu dau pe dinafara de prea multi bani,dar sincer ma gandesc numai la binele copilului meu.. nu vreau sa-l vad fumand si beat in clasa a 6-a,sau deja drogat prin primul an de liceu,sau cu o atitudine de ‘lasa-ma sa te las mama’…
DA ,vreau sa aiba bun simt,vreau sa invete sa respecte pe toata lumea si mediul inconjurator, vreau sa aprecieze si cele mai neinsemnate lucruri,vreau sa invete sa traiasca asa cum simte el.. NU vreau sa fuga de la ore, nu vreau sa-i fie frica sa mearga la scoala-apropo chinurile prin care a trecut ‘colega’ noastra ‘cris’ , nu vreau sa ajung sa trebuiasca sa-i dau ore din clasa a 3-a pana in a 12-cea la toate materiile!
si da,am studiat si eu la un liceu foarte bun,si nu parca nu l-as trece pe baietelul meu prin acelasi sistem. nu e snobism, ma repet, nu sunt vreo bogatasa care nu are ce face cu banii,nici nu ma iau dupa trenduri de genul’oau,copilul meu face alceva-mai special’,in nici un caz,ci doar vreau ca baiatul meu sa fie fericit,si sa se dezvolte NORMAL-asa cum ar trebui-la orice scoala din tara asta. Si pana una alta,waldorf este tot o scoala de stat,nimic special si iesit din comun,care preda in alt sistem,si are o alta filozofie si pedagogie-probabil mai umana.Atat.
sunt din cluj,si dupa ce vom analiza mai in detaliu ofertele, ne vom decide daca il vom trece pe baietelul nostru prin tot sistemul waldorf -gradinita,prescolar-liceu. nu ma astept ca edward sa fie olimpic (putini sunt),sau sa exceleze la toate materiile,asa cum prea putini dintre noi au facut-o,dar sunt convinsa ca-si va gasi drumul lui in viata, deci cred ca am pretentii de parinte normal.
astept pareri de la meli(din cluj)din toamna,despre gradinita!
multumesc!

Georgiana Mihalache

Diane, ce-ai ales pana la urma? Vlad al nostru are 4 luni si la fel ca si tine cautam o alternativa la “minunatul sistem de omogenizare traditional”. Te rog spune-mi cum ati procedat pana la urma. Vad ca postul are deja 3 ani. Multumesc mult. Geo

roxana

Buna la toata lumea , am citit mare parte din comentarii …si eu sunt din Cluj si as vrea sa stiu mai multe despre acest sistem . Copilul meu este al o scoala buna ( de centru ) dar din pacata a fost diagnosticat cu ADHD anul trecut ,( are deficit de atentie ) in clasa a 6-a si este foarte greu pentru el sa faca fata sistemului ”aprig “‘si este tot mai greu si pentru noi parintii sa il ajutam ( il meditam la mate , roamana si engleza ) . sunt total dezamagita de modul in care au reactionat profesorii la deficienta lui si la lipsa lor de interes pentru astfel de copii ..si ma gandesc serios si eu si sotul meu s ail mutam intr-un alt sistem , mai blans si mai prietenos ….nu dorim un copil doxa d ecarte …dar ne dorim sa fie linistit si sa doresca sa mearga la scoala ….ce ma sfatuiti ?

Dana

Tin sa imi exprim si eu parerea personala. ADHD nu exista!!!!!!!… Este incapacitatea adultului de a-i oferi copilului ceea ce are nevoie. Daca nu percepe lumea ca tine sau daca nu se poarta ca restul turmei de oi, nu inseamna ca are o problema… Orice sistem educational e mai bun decat cel traditional. Copiii nu mai invata nimic la scoala, nimanui nu-i pasa de calitatile copilului, acelea care conteaza cu adevarat in viata. Incercarea parintilor si profesorilor de a baga copiii in cutiute dreptunghiulare cu tot felul de etichete mi se pare demna de mila. Dar na… avem nevoie de mana de lucru. Suficient educata incat sa vrea sa faca ceva, dar insuficient, ca sa nu cumva sa creada ca pot sa lupte pt visele lor. De exemplu: Daca ii place copilului sa cante, sau sa danseze ce conteaza cat este de bun la matematica? N-o sa faca nimic in viata cu matematica. Dar in final, cel mai important lucru este AUTOEDUCATIA!!! Sa ii invatam sa fie constienti de talentele lor si sa si le dezvolte pe cele care le plac lor cel mai tare. Si noi ca parinti sa-i sustinem si sa-i iubim si sa credem in ei! Pasiunile se pot schimba. Diplomele nu valoreaza nimic in ziua de azi. Am prea multi fosti colegi cu 2 facultati care vand in alimentara.
Ca sa ma intorc de unde am inceput… Una din cele mai mari coregrafe contemporane a fost diagnosticata cu ADHD… La una dintre vizitele la psiholog, acesta a dat drumul la radio si a iesit cu mama din camera pt o discutie privata. Privind pe geamul de la usa, cei doi au observat ca in momentul in care au iesit, fetita a sarit in picioare si a inceput sa se miste. Din fericire, medicul i-a spus mamei :”Doamna, fetita dumneavoastra nu este bolnava, este DANSATOARE!”
Copiii nostri vor trebui sa faca singuri alegeri in viata. Cu cat incep mai repede sa le faca, chiar daca gresesc uneori, cu atat mai bine. Sa-i incurajam, ca sa nu greseasca catastrofal cand devin adulti…

nina

@DianeAli- ma bucur sa vad ca sunteti niste parinti care gandesc pe termen lung. Eu zic sa va dati piciul la gradinita Waldorf si daca veti fi multumiti sa-l dati mai departe tot in sitemul Waldorf. Nu e nici pe departe asa de scump cum pare din afara. 🙂
Succes!

ziki

Buna dimineata,
cautam pe net despre scoala Waldorf si primul link de google este chiar blogul tau 🙂
raspunsurile din comentarii (culmea, chiar si cele CONTRA waldorf) m-au convins ca waldorf e filozofia care ii corespunde fetitei mele si noua, parintilor.
fetita noastra are 4 ani si jumatate, mai are un an de gradi (e deja la gradi waldorf) si ne trebuia alegerea traditional vs waldorf.
mama mea si multa lume din anturajul nostru esta in invatamantul de stat si povestile lor ne ingrozesc deja, iar lucrurile nu par sa se alinieze spre bine.
in plus, cunosc doua profesoare de scoala waldorf, si stilul acela de invatat corespunde mult mai bine stilului nostru de educatie.
acum.. depinde si ce cerem de la copiii nostri.
performanta stahanovista tip – rus?
sau laxism si invatare in ritmul copilului – tip finlandez?
daca vrem sa cautam cu tot dinadinsul hippismul sistemului waldorf, il vom gasi cu siguranta, usor.
daca insa luam cartile lui Rudolf Steiner, incercam sa pricepem + aplicam/ calcam in comportamentul nostru ceea ce spune omul ala, atunci ar mai fi o sansa pentru ceea ce lasam copilului.

mult succes in alegerea ta!
a noastra e deja luata dupa doi ani de reflectie 🙂

Şerban Stănescu

E prima oarã când ajung aici si am ajuns de pe Google, Waldorf.
Eu cunosc un bãiat care a fãcut la Simeria, încã din clasa a V-a. La clasa X, avea salariu de 600 euro, lucra de acasã de pe calculator, pentru o firmã de game-design, în Maya. Pentru cei mai puþin familiarizati, Maya e un program de modelare 3D, cel cu care s-au fãcut efectele speciale din filmul “Total Recall”, cu Schwarzenegger si Sharon Stone.
Dupã terminarea liceului, avea deja salariu de 1000 euro.
Deci, comentariul persoanei care spunea cã “sunt catastrofã” la stiinte exacte, mi se pare ultra-subiectiv.
Personal, îmi doresc sã urmez un curs de formatori Waldorf. Consider cã e singurul sistem de învãtãmânt catre se bazeazã pe dezvoltarea talentului/talentelor.
Cât priveste cazul relatat mai sus, cu bãiatul bun la “umaniste”, mi se pare cât se poate de firesc. Cine are înzestrare pentru muzicã, desen, etc., în mod cert va detesta matematica si alte stiinte “exacte”.
Asta o spun chiar din proprie experientã. M-am nãscut cu talent literar, muzical si extrasensibilitãti. Ultimele lucruri pe care mi-am dorit vreodatã sã le învãt, au fost stiintele exacte. La calculatoare am ajuns deoarece le-am intuit potentialul integrator si posibilitatea de a îmi cultiva talentele, folosind calculatorul.
Cu bine si sper cã opiniile mele sunt de folos!
Tuturor vizitatorilor de aici, un Crãciun fericit si un cadou din partea mea:
http://bit.ly/hXb2r1

nina

@in trecere- multumesc pentru link, am citit, e ceva putred acolo, tu ai citit si comentariile?
Fetele mele sunt deja in clasa a V-a la Waldorf si mai poti citi pe aici ce fel de copii sunt. Pana in clasa a IV-a au invatat la traditional. A fost o catastrofa pentru ele. Nu zic ca nu-s copiii carora sa li se potriveasca sistemul de invatatmant traditional, dar fiecare parinte isi cam cunoaste copilul si stie ce-i mai bine pentru el. Deocamdata nimic din ce scrie pe acolo ca ar indoctrina copiii nu se aplica in liceul din Bucuresti. Ale mele au facut mari progrese la invatatura, plus ca la fac doua limbi straine intesiv. Acum am primit mesaj de la ele ca s-au descurcat foarte bine la lucrarea de sfarsit de epoca de istorie. Eu aseara le bateam la cap sa invete si ele imi ziceau: “Dar stim deja, am invatat.” Le-am dat eu lucrare si asa era, stiau. Invata foarte multe in clasa cu profesorul.

Bine, sunt si acolo, ca in orice scoala, copii care nu-s atenti sau care incearca sa-i distraga pe ceilalti, dar asta-i alta poveste. Tu ca parinte tre sa fii langa el indiferent la e scoala il dai, dar daca te ajuta un pic si sistemul cu atat mai bine.
Succes!

Nina

De la ele din clasa doar trei copiii nu au luat BAC-ul, banuiesc ca asa ein orice liceu pana la urma. Sonia a facut o scoala de insotitori de zbor si asteapta sa faca 21 ani sa se angajeze, iar Iulia lucreaza ca Hostess la un restaurant si s-a inscris la Stiinte Politice.
Taxa anuala era… 20 lei/lună. Se plateau si lunile de vara, deci 240 lei/an de copil. Acm nu mai stiu, dar nu cred ca a crescut cu mai mult de 5 lei.

ana m

Eu am copilul la Waldorf.Baiatul meu este clasa a VII a. Sistemul lui Steiner ar fi exceptional daca nu ar fi aplicat de romani. Nu se respecta mai nimic din traditiile Waldorf. Elevii sunt admonestati daca se imbraca mai ciudat, aici nu ma refer la haine extravagante sau provocatoare, ci la banalele tricouri cu trupe…acum ceva timp a intrat o profa in clasa si le-a zis ca de ce stau cu parul pe fata!…si va pot da exemple la nesfarsit. Scoala este intr-adevar mai lejera, iar elevii mai calmi si mai comunicativi. Nu exista lupte in clasa sau injurii. Daca ai un copil cu inclinatii tehnice sau orientat catre stiinte exacte, sfatul meu este sa fugi de Waldorf.
Profesorii sunt impartiti ca pretuntindeni, in cei cu inclinatii pedagogice sau deloc si cei cu inclinatii militare. Problema este ca eu am ales acest gen de scoala pentru a scapa de traditionala, insa sunt dezamagita. Am vorbit si cu alti parinti si au aceiasi impresie. In Romania, Waldorful reprezinta interesele si ideile fixe ale unor profesori veniti din traditionala in detrimentul libertatii de exprimare a elevilor. Se face mult teatru, si aici nu ma refer la arta in sine, se braveaza, vezi Doame…ce buni suntem, se respecta dogmatica lui Steiner numai in ceea ce priveste scoala. (Ca o paranteza…ma uitam la cat teatru faceau cu admiterea in clasa I, ce importanta isi acordau, cum explicau parintilor ce viata minunata ii asteapta pe cei mici, care sunt principiile scolii.) Adica notele nu se comunica si te trezesti in clasa a VIII a ca media pe anii 5-8 este undeva pe la 8, iar daca te duci si intrebi ti se raspunde ca politica scolii este sa nu se comunice notele!; se fac sedinte dese, fara rezulat, se tipa la elevi, profesorii sunt frustrati si blazati(se pare ca au veni aici pt ca nu aveau unde sa se duca!) si multe altele. Cam asta este realitatea. Nu vreau sa va dezamagesc, imi cer iertare daca o fac, dar as fi preferat sa stiu aceste lucruri inainte de a-mi muta copilul de la o scoala traditionala la Waldorf, pentru a putea lua o hotarare corecta si in cunostinta de cauza.
Daca as mai repeta mutarea astazi, dupa 3 ani de Waldorf? In niciun caz!

nina

@Ana- eu am inteles din prima ca wadorful nu-i pentru copiii cu inclinatii pentru stiintele exacte, desi fetele mele au in clasa doi baieti foarte buni la mate, se duc la olimpide incepand de anul acesta.
Evident ca nici la ei nu-i totul roz, dar nu pot spune ca nu-s multumita de doamna de mate, de exemplu, care-i venita din traditional si care se poarta cu copiii excelent si le explica frumos si ii scoate pe absolut toti la tabla. Ma bucur ca astfel n-au cum sa se fofileze. Si la ei se mai iau unii prfesori de parul in ochi mai ales al fetelor, dar nu cred ca asta-i o tragedie. E si spre binele copilului ca mai ales in timpul orelor sa nu-l deanjeze parul.
Tu de ce l-ai mutat pe cel mic de la scoala traditionala? De ce esti sigura ca era mai bine sa nu-l fi mutat?

AnaMaria

Buna,
cautand informatii despre Scoala WALDORF am fost directionata spre caest link.

Am si nevoie disperata de unsfat.

Am o fetita de sapte ani si jumatate care ste clsa 1 a la o scoala generala din Bucuresti, As dori din clasa a doua (si mai repede daca s ar putea) sa o mut la scoala Waldorf.

Acum prea multe informati nu prea am de aceea as dori sa cer ajutor. Fetita mea este deja timorata de tot ce inseamna invatare. Are o doamna foarte exigenta care cere mult atat de la parinti cat si de la copii.Teme multe, serbari multe , multe concursuri, multa ordine. Concluzie: fetita este timorata, numai vrea sa auda de scoala, face lectii cate 5 ore pe zi este tot timpul obosita.

Azi am sunat la liceul Waldorf din Bucuresti si am vbit cu o doamna administrator si mi a spus ca trebuie sa merg la scoala sa vbesc cu doamna invatatoare dar deja in clsa 1 a sunt 28 de copii.

Are cineva copilul in clasa 1 a la liceul Waldorf din Bucuresti? Ar putea cineva sa mi dea o reletie? Cum este domana? Care este programul? Exista numai o clsa 1 a? oRICE mica informatie pentru mine va fi de un real folos.

Multumesc anticipat si imi cer scuze daca am dat buzna

Ioana

@AnaMaria – numele meu este Ioana si am si eu o fetita dar la scoala/Liceul Waldorf in clasa I. Doamna este tinara si este super. Eu sunt super multumita. Ca sa-ti faci o idee despre ce inseamna clasa I la scoala Waldorf poti citi aici: http://www.noisidiabetul.ro/2011/02/27/la-carnaval/ si aici http://www.noisidiabetul.ro/2010/11/15/sarbatoarea-lampioanelor-la-scoala/ si aici http://www.noisidiabetul.ro/2010/11/01/a-venit-vacanta-cu-trenu-din-franta/ si aici http://www.noisidiabetul.ro/2010/09/27/in-urma-cu-2-sapatamini-la-scoala/
Citeste si mai vorbim dupa.
Salutari dna toane.

Ada

Cei de la Waldorf au cam dat clasa la BAC-ul de anul acesta. Nu am nicio treaba cu W asa incat nu sunt subiectiva. Doar constat…Pace!

Maria

Bună ziua.
Despre școala waldorf Sibiu, daca este cineva și mă poate informa? Dorim sa ne mutam la Sibiu și aș dori să-mi duc copiii ( gradi și CLS a ||-a) la waldorf–, însă nu găsesc info prea multe despre aceasta școală. Taxe, înscrieri, păreri ale părinților. Ce am găsit sunt cu sume colosale pe an de 5-6 mii de euro.Mă interesează aceste aspecte. Va rog să-mi scrieți aici marialeordina@gmail.com
Va mulțumeac anticipat cu multa recunoștință.

Ioana

Salut. Eu am facut Waldorf in Iasi, clasele II-XII. Media notelor din liceu si celor de la bac (plus talentul personal la desen care mi-a fost cu grija educat in Waldorf) m-au ajutat sa intru printre primii la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu Bucuresti. Am terminat cu bine aceasta universitate cu precadere tehnica. Waldorf m-a pregatit pentru viata si m-a ajutat sa ma formez ca individ. Il recomand cu caldura!

Eva

O nu tot ce straluceste e aur curat.E o nebunie in viata copiilor dar sa nu lasam pe nimeni sa-si bata joc de noi.Waldorful de altadata a apus de mult. A ramas un nume si o firma ,care vrea si el sa supravietuiasca.Si noi am facut 8 ani.A fost altfel.Erau profesori.Unde sint acum? CInd vine un profesor bun,trebuie sa linga fundul copilului,daca nu ,e dat afara in suturi,nimeni nu are suflet sa intrebe ce a indurat profesorul de la copii.Parinti nu-si dau seama ce se intimpla.Daca cineva la 10 ani are probleme ,sa ramana la gradi .Nu stiu nici eu ce sa fac cu copilul meu .Citeodata i-mi vine sa pling.Am mers la waldorf,unde copilul meu a fost pus in spate ,a fost dus la pshiholog.De catre cine ?De invatatoare” Si eu pot sa fiu o invatatoare ,ca ea.Am dus copilul la scoala traditionala.A facut fata .Tot timpul erea bolnava,racita ,ba cu gitul…Toata ziua era cu orarul facut minut ,de minut.Jalnic .sa nu ai copilarie.A terminat bine prima etapa .A facut fata .era de nota 9.Dupa Waldorf super bine.Numai ca nu zambea.Am cautat loc ,altceva .ce scoala sa gasesc.Am mers inapoi la Waldorf.Nu ma incanta.Nu sint profesori.nu invata copii,daca vine un profesor nou si incearca sa predeie ,si o face bine ,degeaba ,copilul nu e interesat,si face figuri.Si atunci jap afara cu profesorul.nu e bun.Anii trec.copii raman intr-o stare????? nu stiu ce sa zic. Aveti grija .Mai bine toti parintii sa se adune sa schimbe in invatamint totul.Copii au nevoie si de joaca si de timp liber,au nevoie de copilarie.In cluj waldorful e nume.Scuze ,daca cuiva nu-i place.

Anca

Nu e normal sa nu se dea teme.Chiar daca copii nu suporta temele nu inseamna ca nu trebuie sa fie obligatorii.Temele sunt facute pentru exercitiul lectiei invatate la scoala,nu pentru a nu fi efectuate!Aceasta este un fel de meditatie.Fac pariu ca toti copii de la aceasta scoala sunt niste fitosi,plini de bani,care se lauda cu ce IPhone au primit de ziua lor,sau cum a fost in vacanta lor.Sunt toti niste laudarosi!La aceasta scoala nu poate veni un copil care are parinti cu venituri medii,pentru a nu rade ceilalti de el.

nina

@Anca- se dau teme. Numai ca nu stau copiii sa le faca ana la miezul noptii (cum pateam la scoala la care au fost fetele inainte). Sunt teme care sa le starneasca interesul, le fac de drag (bine, uneori la mate nu chiar de drag), dar teme se dau la toate materiile.
Cat despre faptul ca la Waldorf sunt doar copii de bani gata, nimic mai fals. Sunt absolut copii de oameni normali, nici mai saraci nici mai bogati decat la restul scolilor. Nu stiu de unde iti iei informatiile dar sunt total eronate. Eu am fetele la Waldorf, asta e al doilea an, si imi place tare mult felul in care studiaa materiile si mai ales ceea ce le ramane dupa ce termina o lectie sau o epoca cum spunem noi.
Daca vrei exemple citeste ce-am mai scris de-a lungul timpului despre liceu si felul in care se fac ore, urmarind tagul waldorf de pe blog.

Marie-Rose

In sfarsit, gasesc si eu comentarii mai recente despre Waldorf! Sunt in mare dilema: transfer sau nu la Waldorf a baiatului meu, din clasa a 6-a, adica din toamna?
A facut 1-4 la step-by-step, care nu are continuitate din a 5-a, din pacate, si l-am inscris la aceeasi scoala, la traditional. Ma deprima total sistemul si tot ma gandesc sa-l transfer la scoala Waldorf de la anul. Stie cineva ce scoli mai au clase 5-8, chiar 5-12, in Bucuresti pe acest sistem? Am aflat de liceul din panteliomn, mai e ceva de stiut, oare?
La fel, stie cineva daca accepta transferul si, mai ales, daca il primesc chiar daca el nu a facut o boaba de germana?
Help, daca stiti ceva, si multumesc!

madi

buna ziua,
imi puteti spune unde ati facut step by step clasele mici in Bucuresti? exisat undeva un link cu scolile care au acest sistem? ma intereseaza sistemul de stat, nu particular.
multumesc mult
Madi

Nina

Buna, Madi
Noi am facut step by step la o gradinita din cartierul nostru (Pantelimon), dar asta a fost demult, acum vreo 9 ani. Nu stiu daca exista un link cu toate clasele de step by step din Bucuresti.

nina

@Marie-Rose- nu mai există alt Liceu sau scoala Waldorf in Bucuresti. In ceea ce priveste germana, nici fetele mele nu facuseră o boaba cand le-am transferat in clasa a V-a, ba ele nici engleza nu facuseră.
Eu le-am bagat meditati la germana si mai nou si la engleza pentru ca ele nu-s deloc autodidacte, dar sunt sigura ca daca ar fi fost, doamnele de germana si engleza de la scoala le-ar fi fost deajuns sa le ajute sa-si ajunga din urma colegii.

Marie-Rose

@nina: multumesc mult! deci am deja un ok aici? merg direct acolo si vorbesc, ai putea sa-mi dai mai multe informatii? sunt deschisi pentru transferul copiilor? aveam nevoie de o opini “din interior”, sa stiu concret despre ce e vorba.

nina

@Marie-Rose-da, se pot transfera copiii, dar există un program desigur. Undeva in primavara se organizeaza ”ziua portilor deschise” si atunci poti veni la scoala sa asisti o zi la ore (impreuna cu alti parinti, vi se prezinta scoala, profesorii, copiii. Apoi daca esti interesata de transfer faci o cerere, urmatorul pas e sa te cheme intr-o zi cu copilul la scoala, stau de vorba si cu tine si cu copilul (separat) si apoi, intr-o zi doua, in functie si de ce locuri disponibile sunt, te anunta daca se poate face transferul sau nu.
Oricum, cel mai bine e sa vorbesti la scoala, sa fii anuntata la ziua portilor deschise…

Anamaria

Marie Rose sa nu ti faci prea mari iluzii in ceea ce priveste transferul copiilor de la o scoala normala la scoala Waldorf. Am vrut si eu sa mut fetita anul trecut. Dupa vizitat scola vorbit cu unvatatoarea, secretara si directorul (mai putin ziua postilor deschise pentru ca m am imbolnavit si eu si copilul) am depus o cerere. Am astepata un raspuns prin luna iunie mi s a spus ca vom fi chemate la interviu. Am sunat eu la sf lui iunie ca sa mi se spuna ca mi s a pierdut cererea. Am fost la scoala ca sa depun o alta cerere si mi s-a spus ca sa mai astept ca se mai amana putin interviurile. Am sunat pe la inceputurile lui iulie si mi s-a spus ca s a intrat in vacanta si interviul o sa fie in septebrie. Pe la jumatatea lui august am sunat zi de zi si nu mi a raspuns nimeni pana cand intr-o zi mi-a raspuns domnul director spunandu mi sa mai astept ca inca nu s-au organizat interviurile si or sa se organizeze in septembrie. In cursul acelei zile cand eu am vorbit cu directorul m-a sunat o invatatoare in legatura cu ,,baietelul care urma sa fie transferat la clasa a treia” in contextul in care eu am fetita si urma sa fie transferata la clasa a doua nu a treia. Iar insistente si iar sa aflu ca mi s a ratacit cererea si numarul de telefon il aveau de la director pentru ca eu il sunasem. Intr-un final mi s a gasit cererea.
SI IARASI promisiuni ca eu voi fi sunata. In data de 5 septembrie am sunat eu de acum disperata deoarece mai era putin si incepea scoala eu nu mai vroiam sub nicio forma sa las copilul la invatatoarea pe care a avut-o in clasa intaia si nu stiam unde sa o mut, pentru ca imi pusesem atatea sperante in scoala Waldorf.

Din nou am vorbit cu directorul care de data aceasta mi a tinut un discurs (de alt fel pentru prima data) cu locurile limitate din clasa a doua, pe langa subiect cati copii de la W au luat bacu si alte balarii si totodata m a asigurat ca voi fi cautata intr-una din zile (care zile dom le i am zis eu ca incepe scoala?) de o invatatoare pentru interviu.
Adevarat, tot in ziua aia sau a doua zi nu mi mai amintesc exact m-a sunat o invatatoare ca sa-mi spuna ca efectivul de la clasa a doua este complet si ca nu se accepta transferuri.
Mi s a parut o mare bataie de joc si am ramas cu un gust foarte amar despre scoala W. Asta am patit eu, acum tu sa ai noroc. Eu nu as putea sa mai am incredere in niste oameni care nu-si asuma responsabilitati si nu iau decizii la momentul oportun si efectiv incurca vietile altora.

ANNA

STEFANIA

Am o mare dilema ! Trec clasa a11a. As dori sa ma mut de la liceul care sunt..la aceasta scoala.Ce sanse am ??
La ce teste sunt supusa??

nina

@Stefania- nu stiu sigur, ar trebui sa suni la scoala si sa intrebi sau sa mergi acolo sa intrebi. Daca ma intrebi pe mine eu cred ca e prea tarziu sa te transferi acum. 🙁

liliana

nu este liceu particular ,nu se plateste nimic ,se plateste doar la asociatie 20 de lei pe luna,nu sunt copii de bani gata,sunt 50% copii din cartier

Laura

Buna!Eu la ora actuala ma aflu intr-un liceu Waldorf,sunt clasa a12a,(insa m-am mutat din sem 2 clasa a11a la acest liceu)am auzit de la o alta persoana ca e foarte frumos,si mi-a ramas tiparit in minte acest lucru.Insa nu tot ce zboara se mananca,spun ca libertatea din waldorf strica orice mentalitate,eu de fel am o fire mai serioasa ,nu rad la orice gluma si din start am fost catalogata prost,adicca daca esti in waldorf nu ai voie sa gandesti matur pentru ca esti privit de ceilalti foarte prost(adica de elevi,dar in fond asta este important sa te intelegi bine cu toti).Am citit la un moment dat mai sus un comentariu in care era vorba despre nebunia din liceele traditionale,a da ,daca acolo e nebunie aici este sfarsitul lumii.La inceput am ramas socata cand am vazut ca anumiti copii se tranteau de beton singurii si directoarea trecea pe langa ei,adica sa fim seriosi puteau sa isi sparga capul oricand.A da sa nu uit intr-o saptamana ambulanta ne-a vizitat de 2 ori din cauza nebuniei elevilor,dar de data asta a iesit cu fracturi si rani serioase.Bun deci asta este parerea mea,acuma sa spun cum am fost eu influentata,pai nu am fost,pentru ca nu ma pot lasa influentata,nu vreau sa critic pe nimeni si nimic,dar sincera sa fiu am venit de la un liceu de arta la Waldorf,dar pana si cei de la arte sunt mai normali.Nu ma simt bine unde sunt si vreau sa ma transfer.

liliana

minti cu nerusinare,fiul meu este in clasa a 12 a ,si este din clasa 1 a acolo,este o scoala cat se poate de normala,sa va fie rusine,mai bine recunoaste-ti ca nu va place sa invatati.aici copiii au copilarie,nu sunt frustrati si profesorii sunt cat se poate aproape de elevi

alex

acest mesaj al tau nu este un mesaj de la un elev al scolii waldorf, este un mesaj postat special, de denigrare, probabil al unei scoli particulare careia nu-i place ca-i pleaca elevii la scoala waldorf… e un mesaj postat special de a-i influenta pe oameni sa nu se inscrie la waldorf. este un mesaj super exagerat, prea exagerat ca sa fie adevarat! trebuia sa fie mai usurel in exprimare ca sa aiba credibilitate!

LUMINITA AL AHMAD

Am citit si recitit de cateva ori tot ce s-a scris pana acum. Va multumesc pentru ca mi-ati dat o speranta de reusita pentru fiul meu. Imi doresc din tot sufletul sa poata ajunge intr-o astfel de scoala.

Nina

Nu exista costuri, decat cele pe care le stii deja de la scoala traditionala. Ba o culegere (mai ales ca la Waldorf nu-s manuale), ba o floare doamnei profesoare.
Mai exista Asociatia Waldor la care noi toti parintii suntem inscrisi si la care cotizam cu 20 lei/luna. Dar din banii astia copiii nostri merg in tabere, au lemn si instrumente muzicale, adica banii sunt pentru a face scoala sa functioneze normal. Atat.

dana

Din pacate inscrierea la acest liceu nu se face pe criterii transparente.
Noi tocmai am fost refuzati-am vrut sa ne inscriem copilul la clasa pregatitoare. Motivul refuzului invocat de ei- au prioritate copiii care vin tot din gradinite Waldorf sau cei care au frati/surori mai mari tot in Waldorf. Noi venim dintr-o gradinita clasica si frati/surori nu are. Ce m-a suparat foarte tare este ca nu au prezentat aceste criterii de la inceput ca fiind eliminatorii. Am fost chemati cu copilul la o evaluare si o discutie de 10 minute, iar dupa 2 zile ne-au sunat sa ne zica ca am fost respinsi pe criteriile de mai sus. In plus la aceasta evaluare nu au fost mai mult de 18 copii cu totul, adica nici vorba de foarte multi copii. Nu inteleg de ce nu ni s-a zis de la inceput clar ca acele criterii sunt si eliminatorii si mai ales nu inteleg de ce ne-au mai chemat si la discutii daca oricum ei nu primesc si copii din gradinite clasice. Daca as fi stiut din timp mi-as fi mutat copilul in grupa mare la o gradinita Waldorf.
Eu una sunt foarte dezamagita de inflexibilitatea si de sistemul lor de casta inchisa si mai ales de totala lipsa de transparenta.

Nina

imi pare rau ca experienta ta a fost asa. cred ca ati fost putini pentru ca acei copii care vin din gradinita Waldorf nu mai dau interviul asta la care ati fost voi. Ai dreptate, trebuia sa va fi spus macar cate locuri sunt sa stiti cum stati. La noi a fost mai simplu. Am prins ultimul an in care intrarea la clasa a V-a venind din alt sistem s-a mai putut face usor. Bine, cu promisiunea ca-i prindem pe ceilalti din urma la muzica si limbi straine, ceea ce nu prea s-a intamplat, dar ne straduim.

dana g

dana,sotul meu a fost cu fiica mea de 5ani si 7luni la waldorf saptamana trecuta la vizionare si ieri am primit tel ca a fost acceptata. fiica-mea e la gradi de stat. baietelul prietenei mele a fost refuzat si e tot la gradi de stat. nici eu nu inteleg care sunt totusi criteriile desi sincer ma cam desumflasem dupa vizionare cand sotul mi-a spus ca cei din gradinitele waldorf au prioritate.Imi pare rau pt prietena mea care isi dorea la fel de mult ca si tine sa isi inscrie copilul acolo.

liliana

probele pentru clasa pregatitoare sau tinut in 3 zile ,au fost 70 de copii inscrisi,nu au spatiu ,ei isi doresc foarte mult sa poata sa aiba mai multi copii dar lipsa de spatiu este o mare problema

alex

este dreptul oricarei scoli sa-si aleaga copii. in urma interviului ei decid daca copilul se pliaza pe structura scolii sau nu! de exemplu stiu o scoala unde nu te primeste daca nu esti ortodox, alta in care nu te primeste daca nu este geto-dac…, in alta daca nu esti de etnie germana, in alta daca esti negru, in alta daca nu te place pe tine-parinte in alta te da afara daca tu ca parinte esti prea bagacios, prea atent cu detaliile….. si exemplele pot continua!

marcris

Salutare la toata lumea! suntem din Cluj si dorim sa stim daca exista clasele 1-12 Waldorf aici. Cand ar trebui inscris copilul daca a implinit 4 ani exact la sfarsitul lunii decembrie in 2012? Eu l-as inscrie la 6 ani si 9 luni la clasa 0 (in 2015), ar trebui mai repede la 5 ani si 9 luni(2014)? Nu merge la gradi waldorf ci la o gradi maghiara de stat. Daca va merge totusi din 2014 din septembrie, trebuie inscris de anul acesta? iar daca ar merge din 2015 trebuie inscris in 2014? sau cum functioneaza aceste inscrieri? daca nu stie decat lb maghiara, poate merge la sectia romana? mersi mult de raspunsuri !

Nina

Din pacate nu stiu daca exista sau nu Waldorf in Cluj. Trebuie sa va interesati pe plan local, stiam ca exista in Sibiu, in Braila, dar nu stiu nimic de Cluj.
Cei de la gradinita va vor spune cand trebuie sa-l inscrieti la scoala, ori la grupa pregatitoare ori in clasa intai. Daca vreti sfatul meu, e mai bine sa-l inscrieti in clasa zero in 2015. Cu cat copilul e mai mare, cu atat intelege lucrurile mai bine.
Pe de alta parte nu cred ca-l puteti inscrie (si nici nu-i faceti copilului niciun bine) la sectia romana. Ii va fi foarte greu sa tina pasul cu ceilalti, spun asta pentru ca am avut in clasa dinclasa I pana in a VIII un coleg maghiar care nu stia o boaba romaneste. Cu timpul a invatat cateva cuvinte, dar era mereu la limita de a ramane repetent chiar daca el era destul de inteligent, dar nu se putea exprima in romana.
Succes!

marcris

Mersi tare mult de raspuns! asa m-am gandit si eu, oricum nu pierde nimic daca merge la 6 ani si 9 luni, din cate stiu legislatia zice ca tre sa mearga aceia care implinesc 7 ani pana in toamna, la el nu e cazul. In ce priveste limba, da probabil asa va fi. Am sunat intre timp, si da este si in Cluj, au zis ca cu liceul mai vedem pe parcurs dar ca oricum au si o clasa de liceu.

liliana

la scoala waldorf copilul poate merge fara probleme de la 6 ani,o sa fiti foarte multumita eu am baiatul in clasa a 12a si fetita in clasa pregatitoare ,este foarte bine

ecaterina

Buna dragilor,
traiesc in Germania, fetita mea termina acum in iulie clasa a treia in Franta la o scoala privata, iar apoi venim la Bucuresti pt. ca acolo voi lucra eu , mai intai pt. un an.
Sistemul waldorf nu m-a atras niciodata, fiul meu cel mare a facut 10 clase in TM si apoi in Germania si este ditamai specialistul in informatica economica si multe altele, la 30 de ani. Cu mintea formata in scoli romanesti, ce-i drept ceva vreme in urma, dar si cu privirea mea de vultur in ceafa, fiul meu s-a format perfect si nu s-a destramat din cauza invataturii…nu este tocilar, dar i-a venit cheful sa devina ceva in momentul in care a simtit ca are ce arata.
Pe scurt, nu doar sistemul Waldorf sau altul este raspunzator de rezultatele copilului.
Iar cafteala zdravana si injuriile servite de masa de derbedei sunt 90%rodul educatiei stralucite aplicate de parinti si anturaje needucate si de joasa calitate.
Daca un parinte nu este in stare sa-si cizeleze cat de cat odrasla si limbajul si comportamentul acesteia de…om de grota…normal ca isi vor manca ficatii reciproc!!!Asta stiu- asta fac!
Ca parinte as intreba la inscriere si cine sunt parintii celorlalti copii, ca sa stiu cu cine va respira copilul meu acelasi aer pe durata zilei.
Nu-mi place-mai caut. As propune sa semneze fiecare parinte si elev (din clasa intai in Franta!!!)in caietul de corspondenta cu scoala, ca stie ce scrie in regulamentul scolii, al clasei si ca toti cei implicati stiu ca orice abatere va avea consecintele in conformitate cu gravitatea faptelor comise.
Va pup si va urez ganduri senine
Ecaterina

Melinda

Mi-am inscris si eu fetita la gradinita Waldorf. Sunt total dezamagita ! Usa gradinitei este mereu inchisa, parintii isi asteapta afara copii pana acestia sunt imbracati de dadace. Cu educatoarele poti vorbi doar din usa, nu ti se permite sa intri (nici macar cat sa iei “pulsul” gradinitei). Copiii au caiete speciale, chiar de la 3 ani, ca si la invatamantul de masa (mie mi se face rau doar cand aud de caiete speciale !), nu sunt dusi afara etc. In concluzie: pedagogia Waldorf este minunata doar ca nu la noi,in Romania ! Inca ceva, nu sunt psiholog dar am observat ca dupa doar 1 saptamana de gradinita, fetita mea deseneaza si picteaza doar cu negru si maro inchis…

Nina

mi se pare un pic ciudat ce povestiti. Mi se pare corect sa nu fie lasati parintii in gradinita, imi amintesc cu groaza cum era la noi la plecare si la venire, dar intr-un hol la intrare ma gandesc ca ar putea sa va primeasca. In clase nu. In clase n-am intrat niciodata nici in gradinita de stat in care au invatat fetele mele.
In ceea ce priveste desenul cu negru, din cate stiu prima data se deseneaza numai cu creion (graffiti), dupa care incep lucrul cu creioane cerate. Din cate stiu (cel putin la scoala asa e) culoarea neagra e interzisa inclusiv la ghiozdane si bluzele elevilor. Dar nu se insista nici pe roz, se recomanda culorile cat mai naturale (verde, rosu, gri, maro, galben, etc. ) Sper sa fie bine si pentru voi. Noi n-am mers la gradinita Waldorf.

Ana Lugojana

@ melinda
Sunteti sigura ca aveti copilul la Waldorf?
As avea nevoie de cateva detalii. Unde anume este acea gradinita W. E curios ca “dadacele” imbraca copii, atata timp cat regula e copii mai mari imbraca copii mai mici, iar pentru task-urile mai grele sunt intr-adevar ajutati de educatoare/”dadace”. Caietele sunt doar o colectie de coli pe care ei deseneaza si nu inteleg ce e atat de oripilant, ati vrea sa primiti la sfarsitul anului o colectie de desene care sa includa si desene ce nu apartin copilului dvs. cum mi s-a intamplat mie?
Nu ii scoate afara? Poate ploua afara si era mocirla in curte, dar chiar si asa la gradinita W unde suntem ii scoate afara, parintii fiind instruiti sa aduca lucruri de ploaie copiilor (cizme, pantaloni si jachete impermeabile…)
Apoi W nu se potriveste tuturor copiilor, asta da, dar cei carora nu li se potriveste W ar trebui sa fie suficient de maturi si sa recunoasca acest lucru si nu sa dea vina pe W.

alex

intrebare pentru melinda: la care gradinita waldorf? in ce zona? se poate interpreta ca la toate gradinitele waldorf. haideti sa vedem cine face asa ceva urat copiilor si sa-i sanctionam cu un interviu…. sa-i tragem la raspundere, sa nu-i lasam sa-si faca de cap… daca tot constatam fara sa luam atitudine se va ajunge sa faca toti ceea ce vor…

Elena

Melinda, imi pare rau sa citesc experienta ta cu gradinita Waldorf. Am ajuns pe acest site in cautare de informatii referitoare la scoala si liceul Waldorf. In acest moment fetita mea e in primul an de gradinita, la gradinita Waldorf de pe Popa Nan. Nu stiu la ce gradinita sunteti voi, dar la noi am stat inclusiv in clasa cu copilul in prima zi, iar in urmatoarele zile, la invitatia doamnei educatoare, pentru ca cea mica plangea rau, am stat cu ea in clasa pe bancuta inca vre-o 20 min inainte de a pleca. Caiete speciale nu avem, primesc insa zilnic un desen frumos impachetat si cu fundita de la a mea fetita. Am avut si eu momentele mele de ezitare, dar incep sa vad ca ceea ce am asteptat se intampla si in realitate. Poate am fost noi norocoase, dar pana acum suntem cu adevarat multumimte de ceea ce inseamna gradinita Waldorf si ne dorim sa continuam tot pe aceiasi linie. Inca mai caut informatii :).

Ana Lugojana

@ Melinda
Revizuind postul, imi dau seama ca dvs de fapt nu aveti copilul la Waldorf. Fiecare afirmatie facuta este exact pe dos. In W se intampla exact pe dos. Nu vreau sa vin eu cu concluzia legata de ce reprezinta postul dvs.

Virgil

Verificati scoala Waldorf respectiva, nu va bazati pe faptul ca se declara Waldorf.

Verificati rezultatele obtinute de scoala Waldorf pe care o alegeti la bac si la capacitate pe ultimii doi-trei ani.

Verificati listele oficiale, nu va luati dupa mituri si dupa ce spun unii.

Astfel, la liceele Waldorf bac-ul a fost promovat: 84%, 75%, 70% -sub nivelul de pretentii si mult sub ce va asteptati.

La unele scoli Waldorf capacitatea a fost cu medii de 3 si 4 pentru 50% din elevi – extreme de slab.

Unii profesori au inteles Waldorf ca pe un loc unde sa predea foarte putin, pana la un nivel chiar ridicol.

Daca in traditional poti fi un bun professor si doar daca aplici normal didactica ta, in Waldorf ti se cere o cultura si o capacitate foarte ridicate, pe care foarte putini o au. De aici esecul unor scoli Waldorf din Romania.

Entuziasmul pentru sistem i-a orbit pe multi parinti si nu au mai vazut ca de fapt era vorba despre impostura intr-o anumita scoala. S-au desfiintat scoli Waldorf atunci cand parintii s-au prins de impostura.

Parintii unui copil inscris la Waldorf au tendinta de a spune numai cat de bine se simte copilul lor si cat de mult accent se pune pe imaginatie si serbari. Dar vor trece sub tacere ca nivelul de predare este extrem de slab. Uitati-va in caietele lor, vorbiti cu ei -cu copiii, puneti-le intrebari.

Ce-i pe bloguri si web-site-uri despre Waldorf e una, ce-i in Romania Waldorf e alta.

Nu vreau sa fiu nici pro nici contra sistemului Waldorf. Vreau doar sa spun sa verificati scoala Waldorf pe care o alegeti, sa nu va lasati dusi de povestile Waldorf spuse la general. Stiti, nu exista Mos Craciun … o scoala Waldorf nu e o oaza neapart, poate fi doar un desert colorat diferit.

Raluca

Bogate informatiile de pe acest website… pana la urma inteleg (din ultima postare) ca si scolile Waldorf sunt diferite una de cealalta?… eu am o fetita de 4a si 9l si as vrea sa o mut la gradinita din Popa Nan. Cunosteti acolo pe cineva? Puteti recomanda o anumita educatoare?
@Elena – am notat ca ai fetita acolo – mi-ai dat primul impuls!

despre grupa mijlocie stiti ceva? Ar fi posibil sa o mut si la jumtatea anului?

Multumesc!

Nina

Cel mai bine ar fi sa mergeti acolo si sa vorbiti. S-ar putea sa nu fie posibila mutarea in timpul anului scolar, dar puteti sa puneti o intrebare si cu ocazia asta sa aflati mai multe poate pentru anul viitor.

Elena

Raluca,

In sistemul Waldorf, copiii nu sunt impartiti pe grupe de varste, fiecare grupa are un grup omogen (varsta, sex) de copii. Nu vreau sa las impresia ca la noi totul este roz, dar balanta clar este pe plus. Conteaza foarte mult asteptarile pe care le ai. Pentru mine si fetita mea a fost si este cea mai buna optiune. De invatat si stiut stie poate mai multe decat ma asteptam eu de la ea la varsta asta si asta fara sa repetam macar un vers acasa. Chiar daca curtea gradinitei este aproape inexistenta, copiii sunt scosi afara zilnic, exceptie fac zilele cu ger foarte mare (nu a fost cazul anul asta), vant puternic sau ploaie/ ninsoare abundenta. Pentru a face o evaluare proprie poti veni la “ziua portilor deschise”, anul trecut a fost in mai. De mutat in mijlocul anului eu stiu ca nu se poate, dar cu siguranta va avea un plus la selectare, deoarece sunt selectionati mai intai si mai intai copiii mai marisori care urmeaza sa se duca la scoala si isi doresc sa urmeze sistemul Waldorf, asta in ideea de a le da o sansa se se acomodeze, ei si parintii lor, cu sistemul.

alex

Buna seara! Are cineva copilul la Liceul Waldorf – Bucuresti? As dori sa-l mut pe baietelul meu acolo, din clasa a 5 a si sa continuie pana intr-a 12 a! M-ar interesa cum se preda si ce fac ei la ore. M-ar interesa, de asemenea, daca programul dintr-a 5 a e dimineata sai dupa amiaza si cate ore fac? Daca au teme acasa! Daca se tipa la ei sau cum este colectivul de copii! multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Victor

Ce vrei tu nu-ti va spune nimeni.

La acel liceu caracteristica de baza este tacerea. Nici un profesor nu-ti va spune nimic. Iar parintii de fapt nu stiu ce se face la scoala. Nu prea au ce sa-ti spuna, in fara de faptul ca au “copiii bucurosi” – ce-o fi insemnand asta, ei stiu.

Cineva spunea ca de fapt cadrele didactice de aici stapanesc la perfectie “arta imbracarii esecului in cuvinte frumoase”.

Da, se fac serbari, dar sunt departe de vezi pe net, iar obiectivele educationale ale acestora sunt necunoscute. Ele ar fi trebuit sa fie parte din didactica Waldorf, dar nu sunt.

Uita-te la notele de la evalaurea nationala – sunt majoritatea sub 4 la acest liceu.

De baza este desenul, ca metoda de predare, dar asta ia foarte mult timp si practic copii nu mai au timp sa invete de fapt.

Sint si eu parinte

Cum toti stim ,ca cine are ciocul mare sau vorbeste mult trebuie eliminat,ca tot zice ceva din adevarul existent.La orice scoala esti ,sau inscrii copilul te lovesti de nereguli.Trebuie neaparat sa verifici locul,dascalii,oamenii,care lucreaza acolo.Stiu ,ca e greu,dar dai de cineva care zice adevarul.Daca esti parinte si deschizi gura ,copilul tau are de suferit.Daca te pui bine cu dascalii din scoala e super,ca na .Va zic ce e frumos.Taberele ,bazarul,serbarile.Pictura ,muzica ,lucrul manual ce se invata.Copii sint la fel ,ca in toate scolile.Unii mai educati ,altii mai putin.
La Waldorf Cluj e la fel. In Cluj momentan exista o singura scoala Waldorf, unde functioneaza si gradinita.
Scoala Waldorf a primit gazduire in cladirea construita , cu ajutorul asociatiei Waldorf si citorva persoane din afara tarii.Acuma e o afacere,in care se poate supravietui.
Ce aveti de platit?
La sectorul gradinita se plateste 200 lei+alte contributii+mancare
Pentru scoala se plateste ca si donatie benevola pe luna 80-120 lei.
Daca nu ai ,platesi cit poti,cat ai scris pe foita ,care se preda la scoala.Se mai poate compensa si cu munca .
De asemenea se plateste fondul clasei.Pentru fiecare clasa alta suma.Binenteles,ca din fondul clasei banii trebuiesc folositi in beneficiul copiilor,dar cu discutii prealabile cu parintii,explicatii,chitante,dovezi, ceea ce nu se face.
La clasa copilului meu au cerut 150 lei,deoarece au zis,ca se cumpara si caietele in care scriu si niste tempera.
Eu am platit doar 50 lei. Caietele le-am cumparat eu personal si tot ce are nevoie .Inca nimeni nu a venit sa zica ce s-a cumparat din fondul clasei.
Ne “obliga”,sa cumparam niste caiete mari fabricate in scoala,pretul nu stiu exact de la 5-7 lei/ 18 foi.
Aceste caiete sint pentru ore.Ei le numesc epoca,deoarece invata 3 saptamini o materie ,ex.matematica zilnic 2 ore timp de 3 saptamini.Si fiecare materie la rand,adica in epoci.Na si acum ce s-au gandit?
Parintii sint prosti,nu stiu sa cumpere caiete cu 2.20 leu .In afara de asta caietele facute de ei sint” calitativ mai bune si rezultatul de invatare a copilului e mai ridicat ,ca pretul caietului”.
Deci din acele fonduri care se aduna nu vedem o chitanta cu explicatie.
Deoarece nu sint multi copii,nu sint nici profesori,pentru materii.Deoarece nu au bani sa plateasca profesori ,predau persoane ,care au facut cursul Waldorf.Zic persoane,deoarece nu toata lumea din scoala are facultae ,sau pregatirea,pentru a avea voie sa predea materie la o scoala,adica pregatirea este slaba.
O alta problema ce apare din aceasta cauza este ,ca multi dintre copii se obisnuiesc numai cu o persoana anume.
Poate ca o persoana sa predeie istorie,geografie,biologie,matematica,fara a avea calificare ? Poate ,ca si eu pot ,si tu poti.
Intrebarea e de ce se da voie,si parintii de ce sint de acord? Ca odrasla nu stie mai nimic,ca are fite?Si sa fim sinceri ,cu persoana,care preda mai multe materii se poate” aranja” mai usor,adica nu ma duc la zece profesori sa-i aranjez copilului o nota de trecere,ca e scump.
Copii au si teme de scris ,au si de citit.Si cititul se invata acasa nu la scoala Waldorf.Ne mai miram ca nu stiu nimic?
Si sint multe lucruri ascunse. De note nu stim nimic,pentru ca la sfarsit de an primim o carticica in care se scrie cum s-a descurcat copilul.Dar totusi note exista .Profesorul la cererea parintelui trebuie sa arate si catalogul,ca noi traim aici si notele conteaza la noi in tara.Insa nu se spune nimic,si chiar daca ceri sa stii de note au tupeu sa-ti zica ,ca la scoala Waldorf se da descriere.
Deci aveti atentie mare.
Inscrie copilul la o scoala in care o sa studieze cu o singura invatatoare foarte priceputa si buna 4 ani ,timp in care acel copil e pregatit sa accepte si schimbarea care vine din clasa a 5-a.
Deci ce sa zic .Traim alte vremuri .Steiner a avut idei bune pentru o perioada. Pentru zilele noastre e doar o lectura din care mai inveti ceva.Doar atat.

Raluca

Multumesc fumos pentru toate relatiile! am scris deja celor de la gradinita Waldorf din Bucuresti (prin 6 ian) dar nu am primit inca nici un raspuns. Ma voi duce pana acolo…. si cu ocazia asta o sa vad si oamenii 🙂

va imbratisez cu drag!
Ralu

parinte waldorf

Sunt o mamica , mai exact …
Trebuie sa-mi dau copii la scoala ..am studiat , am cautat …si am dat peste waldorf.
Mi-a placut modul de abordare ..ca sa ma conving am ales sa urmez si un curs de formare in pedagogia Waldorf.
Am inteles ca un copil are nevoie de 2 stalpi : familia-parintii si scoala , pentru a se dez. armonios.
Deci daca vrei sa-ti inscrii copilul la Waldorf trebuie sa cunosti macar 40 % din antropologie-cunoasterea omului, fazele de dez. ale copilului, etc …
Am intalnit si parinti care nu aveau habar de waldorf dar si-au inscris copii, bineinteles ca ei au fost cei care se plangeau mai mult , si copii lor aveau probleme la scoala tocmai pentru ca existau probleme acasa.
Problema cadrelor exista : si anume ca sunt putine , dar va spun din experienta proprie ca vine un val de cadre fantastice ( ma exclud pe mine 🙂 )
Cel mai mare atu al unui dascal Waldorf este : sa fii un bun antropolog, sa cunosti copilul din fata ta , sa stii sa-l citesti , sa stii sa-i “mirosi talentul” problemele…
Da nu se pune accentul pe concurenta . Se pune accentul pe a invata de drag.
Modul de predare al materiilor este absolut genial( va spun ca am vazut cu ochii mei )
NU exista o libertate iesita din comun, ci mai degraba o libertate bine inteleasa, exista fermitate cu blandete, exista reguli , rutina etc
Un copil daca are probleme pt o anumita perioada , este discutata problema lui in sedinte cu toti profesorii scolii, toti contribuie la ” rezolvarea situatiei”, subtil si cu blandete fara a se simti interventia lor , da de multe ori sunt evitati parintii , mai ales daca “nu sunt waldorf ” si mai ales daca este genul de parinte care ar terce la diferite masuri pentru coipil , care nu i-ar face decat mai mult rau .
Caci sa recunoastem : treaba asta cu a fi un parinte bun nu o intelege oricine .
Am vazut o educatoare care plangea din cauza ca nu stia cum sa mai abordeze un parinte, sa-i spuna ca baietelul lui este timorat din cauza tonului sau si a atitudini sale ( mamica era “waldorf. taticul nu )
Se poate sa existe probleme de tip organizatoric-administrativ , la urma urmei traim in romania si asat ne ocupa tot timpul , inclusiv timpul in care ar trebuii sa fim OAMENI.
Dar eu sunt de parère ca daca exista o comunicare constanta , multe din probleme ar putea fi evitate.
Ca sa inchei : Pedagogia creata ( sau mai bine spus dedusa ) de Steiner in anii 1900 , este aplicabila si in zilele noastre. El nu a dat o reteta , ci a arata o cale , el a invatat dascalii cum sa inteleaga , sa citeasca , sa descopere copii pentru a mula curicula anului scolar pe nevoiele lor . Modul de predare este organic , totul se axeaza pe logica …formulele matematice se descopera , asa cum le-a descoperit si pitagora etc …, muzica , desenul, pictura ii centreaza ..Stiati ca si l a muzica fac matematica ? Stiati ca ei invata aritmatica inca din prescolar , prin jocurile in cerc? , stiati ca ei in vata sa scrie prin desen ?
Dar trebuie sa existe si ajutorul parintelui ..mai ales in perioadele 7-9 ani si 14-16 ani , cand ei dragutii trec prin niste schimbari majore..
Ah.. si apropo de fazele de dez ale copilului: am observat ca exista o precocitate in dez. copilului, in ultimi ani, dar un dascal bun stie cum sa schimbe si sa adapteze curicula anului scolar pt clasa lui.
Momentan un invataman in sist. Waldorf este cel mai bun lucru care il pot oferii copiilor mei .
Si ar fi genial daca tot sist de invatamant din romania ar fi asa

BEATRICE

Buna ziua! Dupa cum vad parerile despre Waldorf sunt impartite.Sunt mama unei fetita de 7 ani,nascuta in Italia,care acum este in clasa a2a la o scoala de aici care urmeaza o metoda numita”senza zaino”,metoda care are origini in Finlandia,cred.Noi vrem sa ne mutam inapoi in Romania,din diverse motive.Scolile traditionale de la noi ma inspaimanta,mai ales ca nici aici nu a urmat o scoala traditionala,tocmai de aceea m-am gandit la waldorf,ce-mi puteti spune despre scoala si profesorii de acolo?
va multumesc

Onu

Sunt mama unei fetite la final de clasa IV step-by-step(de care am fost f.multumita)si ne orientam spre sistemul Waldorf cu mari emotii si sperante!Dupa 4 ani frumosi, parca nu ne vedem in “traditional”.Asteptam “ziua portilor deschise”, ne-am documentat si mai vb.Felicitari!Mi-a placut mult ce ati postat!

Victor

Step-by-step este un system bazat pe documentare si, din cate stiu aceste scoli din realitate, asa si sunt – organizate, documentatate (adica au dosare in care scriu tot), sunt deschise spre cooperarea cu parintii, orientate spre competitie in mod moderat.

Waldorf este exact opusul: dezorganizat, neplanificat, ne-documentat(adica nu are mai nimic in scris, fapt pentru care nici nu prea porgreseaza, fie vorba intre noi), ne-competitiv. Si in teorie, si in practica.

Mi se pare imporbabil sa se potriveasca aceste doua sisteme intre ele. Faptul ca sunt alternative amandoua nu le face automat compatibile intre ele.

Step-by-step e mult mai aprope de traditional decat de Waldorf.

Nu te lasa dusa de tot felul de reportaje de la televizor sau de amintirea propriilor studii. Situatia s-a schimbat si in traditional. Insa, acum parintii au liertatea sa aleaga si alta scoala decat cea de circumscriptie, in traditional vorbesc.

Victor

Mihaela, depinde de fiecare scoala in parte. Daca vrei invatare, nu o vei gasi insa la Waldorf in general vorbind.

Nu stiu cum e la Iasi, concret.

Dar daca nu gasesti pe nimeni sa-ti spuna, vezi cum te informezi.

E foarte dificil la Waldorf, sunt multe lucruri care nu se spun. Vezi si tu lucruri concrete: uita-te in caiete, cere documentele pe care scoala le da parintilor, vorbeste cu copiii de la Waldorf (nu te lua dupa parerile parintilor lor)

Ai grija la fanatici – unii sunt din principiu adepti ai Waldorfului si nici daca I-ai aia si I-ai face salam nu ar spune ceva impotriva :-)).

Intrebarea “se face carte”? nu este sufficient de concreta pentru a te lamuri. Descarca programele Waldorf de pe net, comapara cu traditional si cu caietele copiilor. Cere documente, nu te lua dupa vorbe. Intreaba profesorii ce pregatire au. Verifica respectivele cursuri ale lor pe net, vezi in ce constau, vezi cat de concret iti raspund cadrele didactice la intrebarile tale: cat dureaza temele etc.

Nicoleta Rotaru

Buna seara, am baietelul de 7 ani la scoala Dante Alighieri in clasa 0 si sunt foarte nemultumita de absolut tot. Sunt foarte interesata de scoala Waldorf dar nu stiu care sunt pasii de urmat pentru a-mi transfera copilul acolo de la clasa a 1 a . Aici se presupune ca facem o ora de lb. engleza pe sapt. si 4 ore de italiana insa copii din toate clasele 0 nu stiu o boaba de engleza iar in italiana abia stiu sa dea buna ziua, cateva culori, cateva animale si cateva cantecele (pe care le stiu doar daca sunt in grup ca atunci cand le-au invatat, ca alt fel, luat fiecare separat nu mai stie niciunul nimic). Imi doresc sa si ramana cu niste informatii din scoala nu doar sa invete mecanic de frica mea sau a invatatoarei, as vrea sa invete de drag. Ma gandesc ca o metoda noua de lucru, o implicare si o motivare pentru el ar fi benefice. Nu stiu cat de bun evaluator poate fi un parinte pentru propriul sau copil insa eu cred ca (asa cu toata subiectivitatea)am un baiat care poate mai mult decat face in acest moment. Daca poate cineva sa-mi spuna ce pasi sunt de urmat pt. a reusi sa-mi inscriu copilul la scoala Waldorf, i-as fi recunoscator sa-mi raspunda pe e-mail nicrotaru@gmail.com Va multumesc!

Victor

Liceul Waldorf din Bucuresti.

Predarea se face dupa ureche, programele sunt “orienteative”. Copiii invata sa scrie in doi ani si sa numere cam in tot atat timp. Socotelile le fac pe degete, pentru ca altfel nu au cum, metoda sirurilor aplicata aici dureaza peste trei ani – comparative cu table inmultirii care dureaza cateva saptamani.

Fac doua limbi straine, dar vor ajunge sa stie cate ceva de abia prin clasa a V-a (poate).

@ Nicoleta Rotaru

Daca iti doresti pentru copilul tau sa invete, Liceul Waldorf din Bucuresti nu este nici pe departe o optiune buna.

Sunt multe de spus, dar in esenta nu te lua dupa descrierea sistemului Waldorf la general. In acest liceu nu vei gasi nici 10% din ce ai citit pe net.

Stii cum se spune – daca e prea frumos sa fie adevarat, cu siguranta ca nici nu e.

Andreea

Victor, nu inteleg care e motivul pentru care faci reclama negativa scolii Waldorf, in opozitie cu sistemul. Eu am predat pentru o luna limba franceza la o scoala generala din Bucuresti (am tinut locul unei profesoare pe cand eram studenta) si pot sa spun ca in general limbile straine nu se invata cum trebuie in scolile romanesti, chiar si in clasa a 8a copiii abia daca stiu sa conjuge verbele a fi si a avea. Manualele erau extrem de stufoase si greoaie, cu texte de o pagina pe care ei abia daca le silabiseau. Pentru asta nu era nici vina profesoarei, nici a elevilor, nici a manualului, ci a sistemului de invatamant traditional pe care-l ridici in slavi.
Eu insami am fost mereu o eleva premianta, cu toate astea pana am terminat facultatea am invatat numai de frica consecintelor negative, nu am gasit placerea de a invata decat dupa ce am scapat din acest sistem bazat pe recompense si pedepse.

Victor

Un professor Waldorf va decide ce subiect sa predea si la ce nivel numai dupa ce intra in clasa.

Dupa ce va “privi” clasa, va decide ce subiect si la ce nivel, de regula la nivelul cel mai scazut pentru a se asigura ca pricep toti.

Aceasta scena se va repeat in fiecare zi, astfel incat lectiile vor fi predate in degringolada. O privire in caietul unui elev la Waldorf va arata cat de dezordonat e totul.

Evident, din decizie pe loc in decizie pe loc, unele subiecte vor fi predate, altele nu.

Astfel, toate documentele obligatorii – impartirea lectiilor pe epoci in special – profesorii nu le vor respecta niciodata, vor fi strict formale, numai pentru uzul inspectorilor scolari.

Directiunea scolii va acoperi aceasta neregula, inspectorilor li se va indica “asa e la noi!” (!), copiii, neavand manuale nu vor sti in ce stadiu sunt.

Parintii, adusi aici de spaima de traditionali, vor manifesta o incredere absoluta si naiva in profesori. Orice tresarire de neincredere va fi rapid anihilata de replica “ia vezi ce bucuros este copilul tau! Ce mai vrei?”. Spalati pe creier de repetarea acestui apel la “bucuria copilului” nici parintii nu vor reactiona.

REzultatul final va fi ca profesorii vor parcurge cel ult 50% din programa, intr-un mod dezordonat (numit pompos “adaptare la ritmul clasei”). De altfel, admiterea la o scoala Waldorf va fi decisa in special de evaluarea naivitatii parintilor respective.

Este un sistem pervertit, favorizat de lacune legislative voite.

Victor

@ Nina

Este o mare problema discutia la general, theoretic, despre Waldorf, care da impresia ca asa e si in realitate.

Waldorf nu este nici pe departe alternative buna la traditionalul rau. As spune doar ca este pur si simplu un rau diferit, caracterizat de perversitate.

Din pacate, toti cei care ajung sa cunoasca o scoala Waldorf realizeaza ca de fapt scopul unei scoli Waldorf nu este de a educa pe copiii, ci de a se asigura de propria supravietuire.

Pe ansamblu, sistemul Waldorf este de mult depasit, in special din cauza legarii sale de-a dreptul fanatice de Rudolf Steiner. De la 1900 cand a trait acesta si pana in present pedagogia a facut pasi uriasi, societatea s-a schimbt fundmanetal fata de cea a secolului nouasprezece, dar Waldorf nu s-a schimbat cu nimic.

Principala sa problema, ca system de data aceasta, este lipsa cvasitotala a metodicilor si dependenta prea mare de persoana educatorului (cadrului didactic).

O a doua problema, majora in Romania, este lipsa totala a controlului asupra procesului de invatare – practic parintii trebuie sa-si abandoneze copilul in mana cadrelor didactice.

Un complex nefericit de factori a condus la coruperea acestui system in Romania, pana la un nivel inimaginabil. Elementele acestui sistem corrupt sunt urmatoarele:
a) Selectia discretionara a cadrelor didactice, de catre Federatia Waldorf, un ONG al profesorilor care organizeaza cursuri si da adeverinte de capacitate Waldorf – acestea se petrec fara un control din partea nimanui
b) Ascunderea dupa paravan in fata inspectorilor scolari, carora li se spune ca “asa e in Waldorf”, iar acestia nu au nici o cale de verificare a sistemului.
c) Intretienrea unei stari de multumire a parintilor pe baza “bucuriei copiilor” + cultivarea cu grija a fricii de traditional
d) Inexistenta voita a oricaror documente, articole etc. despre Waldorf in Romania – tot e exista face apel la general, sau cu grija elaborate “sa nu paota fi apucat de nicaieri”

Si mai sunt si alte lucuri de acest fel, toate asamblate cu grija pentru a ascunde ineficienta.

Practic, succesul la Bac sau la examene se datoreaza familiei, meditatiilor samd nicidecum scolii Waldorf.

Sigur ca exista si cadre didactice Waldorf bine-intentionate. Dar, din cate stiu, mai toate scolile Waldorf practica sistemul de inducere in eroare descris mai sus, in variante diverse.

In orasele mai mici, acest sistem a fost scos la lumina de circulatia orala a inforamtiei si scolile Waldorf au fost desfiintate. In orasele mari insa, sunt mereu suficienti naivi.

Elena

@Victor

Sunt o mamica deschisa, care incearca sa alega ce e mai bun pentru copilul ei si din acest motiv as dori sa stiu din ce perspectiva spuneti ceea ce spueti despre Waldorf.

Multumesc!

Victor

Cunosc sistemul in mod direct.

De altfel, numai cine stie direct cum e treaba poate sa vorbeasca la obiect.

Observa ca parerea mea negativa despre sistem se intemeiaza pe argumente de pedagogie si didactica, de organizare generala a procesului de invatamant, nu pe o polemica despre Steiner sau pe impresii.

As vrea si sa accentuez o nuanta importanta: Waldorf la gradinita e altceva, ca si Montesorri de altfel. Dar in invatamantul primar si mai ales la gimanziu lucrurile se degradeaza. Rau.

Victor

@Poliana

Desenul folosit ca metoda predominana de predare consuma mult timp si este total inefficient de la un anumit nivel de complexiate a subiectelor in sus.

Eficienta metodei scade vertiginos dupa clasa I, cand se trece treptat de la ciclul de achizitie la cel de dezvoltare.

Cadrele didactice se straduiesc sa ascunda acest adevar, stadanie care cere mult timp si efort, luate din timpul de pregatire personala a cadrului didactic respectiv.

Aceasta lipsa de preocupare pentru pregatirea personala conduce la scaderea si mai puternica a eficientei predarii.

… si acest cerc vicios continua, ajungand ca prin clasa a V-a, a VI-a sa prabuseasca total invatarea.

Didactica Waldorf, cata e, e transmisa practic doar oral, ceea ce o face incapabila de progres.

Din aceste doua motive – necesitatea de a ascunde lipsa de eficienta si traditia excesiv orala a metodei (voita)- conduc la limitarea sistemului Waldorf la clasa a II-a, adica la inceptul perioadei de dezvoltare.

Din pacate, spre deosebire de Montesorri sau Step by Step care si-au declarat corect si onest lipsa de metoda pentru ciclul ce incepe cu clasa a V-a, Waldorf nu recunoaste acest lucru si nu-l va recunoaste niciodata. De ce? Asta e o alta poveste, deloc placuta.

Victor

@Elena

Te inteleg foarte bine.

Este foarte greu sa rezisti prezentarilor exaltate ale sistemului Waldorf. Parintii si cadrele didactice sunt de fapt fanatici.

Adeptii sai iti vor spune (unii cu buna stiinta) exact ce doresti sa auzi. Dupa care, odata prinsa in “sistem” nu vei mai avea dreptul sa stii nimic.

Este insa absolut ingrozitor sa tot faci presupuneri despre ce face propriul copil la scoala, despre ce metode se aplica, ce obiective sunt samd.

Niciodata nu vei sti ce subiecte se discuta in epocile ce urmeaza, niciodata nu vei sti ce metode didactice se aplica (de fapt nu vei sti nici daca se aplica vreo metoda didactica de vreun fel…).

Mai vezi posturile mele de mai sus, nu vreau sa reiau.

Sistemul nu funcioneaza in Romania, nefiind aduse aici si institutiile sale din Germania.

Caracteristica lui in Romania este evitarea invatarii, pentru a putea genera o “bucurie” copiilor.

Atat din perspectiva individuala, a parintielui – cat si din cea nationala – a evaluarii comparative, acest sistem ramane unul pentru parinti care dispretuiesc stiinta si cunoasterea in general si pentru copiii ce nu-si doresc mare lucru de la viata.

Nina

@Victor- spui lucruri nefondate, nu-i adevarata decat o foarte mica parte din ce spui, in sensul ca nu-i raiul pe pamant in Waldorf, asa cum nu-i in nicio scoala, dar sa spui ca nu poti sti ce studiaza copilul tau e o aberatie mai mai mare decat tine. Parintele poate discuta oricand cu profesorii si si pot afla tot ce vor ei despre ce si cum se preda in scoala. Sa spui ca elevii de la Waldorf nu-si doresc mare lucru de la viata denota faptul ca habar n-ai ce sa-ti doresti de la viata.
Nu stiu cum e pentru alti copiii, dar fetele mele termina anul asta clasa a viii si vor nesparat sa ramana tot in liceu, nu pentru ca nu-si doresc un viitor frumos, ci din contra.
As vrea sa am timp sa-ti raspund asa punct cu punct la tot ce spui tu despre Waldorf, dar stii, nu-I scopul meu sa conving pe nimeni de nimic. Pentru copiii mei s-a potrivit Waldorf perfect si ma bucur foarte mult ca am plecat la timp din traditional.

Victor

@Nina

Nu vei sti niciodata si sunt convins ca nici nu ai stiut ce urmeaza sa se predea la o scoala Waldorf. Nu confunda ce-ti spune profesorul despre copilul tau cu ceea ce ar trebui sa-ti spuna despre cum invata. FElul in care un cadru didactic Waldorf prezinta activitatea clasei este pur si simplu perfid, fiind un fel de balans intre bucurie si detalii nesemnificative despre invatare. Acest melanj perfid pacalaste pentru ca face apel la starea copilui si la increderea pe care ar trebui sa o aiba parintele in niste cadre didactice ce il apara pe acesta de sistemul traditional…

Cadrele didactice sunt foarte versate in a vorbi fara sa spuna nimic, asa ca nu vor spune absolut nimic despre cum invata copilul de fapt, ci diverse balarii despre “starea sa spirituala” sau alte lucruri super-generale din care nu te alegi cu nimic, dar apar asa ca niste minunatii. Prezentarile oreleor sunt un fel de recitaluri, este imposibil sa afli ce obiective didactice au, intre altele.

Nici nu cred ca de fapt cadrele didactice pot spune ceva despre educatie, cat timp pregatirea multora se rezuma la cateva zeci ore de cursuri Waldorf, insirate de-a lungul multor luni pentru a da impresia de “cursuri indelungate”, si acelea organizate de propria Federatie si necontrolate de nimeni.

In rest, rar de tot vei gasi un profesor care sa stie cine a fost Dewey si care sunt principalele metode didactice derivate din constructivismul actual. Ignoranta pedagogica si didactica isi spune adesea cuvantul si clasele sunt galagioase, apar prematur fenomene de bulying si de agresivitatate.

Cunostintele cadrelor diactice sunt inghetate la nivelul anului 1900, sunt lacunare, deoarece lipsesc elemente esentiale cum sunt managementul clasei si gestiunea conflictelor, sunt obisnuiti sa faca ce doresc la clasa, sa ignore programa si sa dea vina pe inspectorate sau pe lipsa de timp pentru toate nerealizarile lor.

La fel, rezultatele catastrofale de la evaluarea de clasa a VIII-a sunt trecute sub tacere.

Ca si faptul ca folosirea calculatorului este descurajata, ca limbile straine consuma ore in sir din timpul copilului, ani de zile practic de pomana pentru ca ce vor sti copiii se poate obtine in doar cateva ore de predare.

Desenul, folosit ca didactica este de fapt lipsit de obiective si mare consumator de timp.

Se trece sub tacere si faptul ca euritmia este ingrozitor de plictisitoare pentru copii. o pseudoarta ce aduce mai degraba cu dansurile tematice din vremea lui Ceuasescu.

Desigur, exista diferente intre licee si intre clase si profesori (unii sunt chiar foarte buni), dar per ansamblu sistemul Waldorf nu reuseste sa tina pasul cu actualitatea si supravietuieste doar ascunzand acest adevar.

@Nina,

este absolut obisnuita strategia ta, des intailnita la fanaticii Waldorf: spui mai intai ca totul e bine si frumos, apoi spui ca nu ai timp sa raspunzi la critici.

Este obisnuit si vocabularul celor care vorbesc despre pozitiv Waldorf, abunda in “frumos”, “bucurie” si alte cuvinte de acest gen, dar nu sufla o vorba despre cat si ce se invata in scoala.

Daca insisti sa afli detalii despre invatamantul Waldorf, fanaticul fie te injura, fie dspare, fie iti varsa in cap toata oala cu sirop a bucuriei Waldorf, pana ti se face rau.

nina

@victor – deocamdata vad ca fanatic esti tu in a “desfiinta” Waldorful. Eu nu-s nici pe departe fanatica, sunt doar un parinte care are doi copii la Waldorf si care pana acum este foarte multumita de felul in care merg lucrurile cu copiii ei. Atat.
Tot ce povestesc pe blogul asta despre Waldorf este experienta mea (cu nume si prenume), nu din auzite, nu din interior sau din exterior. As fi scris probabil la fel daca fetele ar fi invatat intr-o scoala traditionala (cred ca cineva cu rabdare poate cauta in arhiva si povesti de la scoala 67 unde au invatat copilele mele pana in clasa a V-a). Nu fac lobby sa-si inscrie oamenii copiii la Waldorf, fiecare e responsabil pentru deciziile pe care le ia pentru el si pentru copiii lui.

Victor

@nina

Am adus suficiente argumente privind precaritatea sistemului Waldorf in Romania. Nu vreau sa ma repet.

Cei care isi inscriu copilul la aceste scoli trebuie sa stie acesta situatie. De fapt, e vorba despre organizarea demodata si ineficienta a invatarii, ascunsa sub de-competitionarea copiilor si indoctrinarea parintilor lor.

Parintii au dreptul sa stie ce se petrece la Waldorf pentru ca profesorii si parintii celor deja inscrisi la Waldorf vor repeta la nesfarsit cuvinte cum sunt “bucurie, fericire” si copy/paste de pe web-site-urile triumfaliste dedicate Waldorf.

Absolut nici unul dintre adeptii sistemului nu a fost vreodata in stare sa spuna sau sa scrie ceva despre concret despre didactica sa, despre pedagogia aplicata, despre legatura cu societatea samd. Spun doar generalitati si apeluri la sentimente.

Scoala este menita sa-i invete pe copii (Ok, sa-i educe de fapt, dar nu se poate imagina o educatie fara invatare). Desigur, intr-un climat de incredere si buna-stare. Dar scolile Waldorf in Romania au uitat de mult de necesitatea invatarii, lipsite fiind de un control real din partea societatii si incremenite intr-o didactica de sfarsit de secol XIX (si aia prost inteleasa).

Desigur, sunt si cadre didactice bine intentioate in Waldorf, si parinti constienti. Dar sunt mult prea putini pentru a fi semnificativi si mai ales pentru a face dintr-un locas Waldorf o scoala reala.

Poliana

Salut pe toata lumea de pe acest blog. Am citit aproape toate comentariile despre Waldorf.
Eu locuiesc in NY, 20 de minute de Manhattan si la 30 de minute de o scoala Waldorf, unde as vrea sa-mi trimit cele de doua fetite. Sophie are 3 ani si Thea 1 an. http://www.gmws.org/page.cfm?p=1
Scoala costa pt clasa I $19.000/an. Kindergarten costa $16.500/an. Scoala Waldorf, unde vreau sa le trimit, au 200 de acres de pamant, au sere cu panouri solare, ferma, isi pregatesc singuri siropul de maple (artar), nu TV, numai wooden toys. Parintii nu au voie sa aiba TV acasa in fata copiilor. Daca vrei sa vezi un film, trebuie sa te uiti dupa ce copiii se culca. Sunt in perioada de documentare despre Waldorf, cu toate ca stilul meu de creste a copiilor este/era Waldorf fara sa stiu prea multe de aceasta filozofie. Inca imi pun intrebarea, daca sa venim in Romania sau in vestul Europei la o scoala Waldorf. In Europa, scolile Waldorf costa cam 400$/luna. In Romania se face scoala gratis. Am auzit si aici despre ce Victor zice. Ca devine afacere, dupa o vreme si gradinita e cea mai frumoasa la Waldorf. Eu simt sa-mi trimit fetitele la Waldorf, deoarece vreau sa le mai prelungesc copilaria. 🙂

Victor

Nu stiu cum e in SUA cu scolile Waldorf. Nu cred insa ca sunt la fel cu cele din Romania.

Sigur, in Ro gradinita Waldorf poate fi (si adesea chiar e) frumoasa si instructiva. Dar mai departe, spre clasa a II-a, desenul si lucrul manual nu mai sunt metode cu potential de invatare necesar in actuala lume. Se adauga in Ro si obisnuinta cadrelor didactice de a face pur si simplu ce vor sub eticheta “Asa e in Waldorf”.

In scolile Waldorf publice din Ro admiterea se face dupa criterii nestiute de nimeni sau cu un grad de generalitate atat de mare incat practic cadrele didactice din scoala respective aleg dupa bunul plac.

Cand parintii se trezesc ca totusi copiii au invata muuult prea putin, asta prin clasa a V-a, a VI-a de obicei, este deja foarte tarziu pentru a repara modul total haotic in care copii au fost invatati si carentele de cunoastere mari. Astfel, rezultatele la evaluarile nationale si la bacalureat sunt mult mai slabe decat propaganda Waldorf lasa sa se inteleaga. Si in Romania admiterea in liceu si respective la facultate se face dupa acele note la evaluare si respective bacalaureat…

Pe scurt, o fi gratis in Romania, dar ca orice lucru gratis are un pret ridicat iar acel pret este in acest caz riscul de a nu putea urma liceul sau facultatea dorite.

In plus, este bine sa te informezi exact despre ce presupune antroposofia si sistemul Waldorf. Ok, poate la gradinita nu prea conteaza, dar mai departe conteaza foarte mult.

Cand spun “informare” ma refer nu la web-site-urile scolilor Waldorf, unde evident ca-si vor face reclama ascunzand lucrurile pe care le stiu greu de inghitit.

Vorbesc despre antroposofie ca atare, anume despre doctrina reincarnarii, influenta astrelor asupa oamenilor si alte lucruri de acest fel, pe care nu le judec eu, dar pe care trebuie sa le stie oricine vrea sa-si dea copilul la Waldorf, pentru a lua o decizie in deplina cunostinta de cauza.

Andreea Gheorghe

Eu am absolvit Waldorf in Bucuresti in anul 2009. Tot ce citesc pe diferite site-uri, forumuri etc ma ingrozeste. Nu spun ca mai bun decat Waldorf nu exista, dar pentru mine nu exista mai bun. Copiii mei vor urma Waldorf 100%, nici nu ma gandesc sa ii dau la alta scoala – atunci cand vor fi si copiii 🙂
Ce se spune eronat despre Waldorf:

– copiii de aici au nevoi speciale. FALS.
– nu sunt bine pregatiti. FALS. Din clasa mea la bac nu a picat niciun elev, iar in urmatorul am o singura persoana cu nota 5.95.
– este scoala particulara. FALS. Este invatamant alternativ de stat.
Nu iti trebuie averi sa faci scoala la Waldorf. Singura diferenta fta de invtamantul traditional este ca se fac mai multe activitati impreun cu clasa si profesoii, excursii etc. Dar nu exista copil care sa nu isi permita sa mearga in aceste excursii.
Teme se dau, nu este o scoala fara teme. Nu se dau note, dar teme da.
Faptul ca un copil care urmat scoala Waldorf nu poate face orice facultate este la fel de ERONAT. Colegi de-ai mei au terminat: finate banci, drept, medicina, ecologie, arhitectura, psihologie, jurnalism.
Difeenta in Waldorf este ca toti invata acelasi lucru, dar indiviual fiecarui elev ii sunt sustinute pasiunile si este canalizat spre ceea ce vrea sa faca mai departe.
Eu personal am primit materiale care sa ma ajute la admiterea la facultate din parte profesorilor, indrumari.
Stiti in ce consta atestatul care se la tradtional in Waldorf? Fiecare isi alege o tema care il intereseaza si isi pregateste un proiect bine urmarit de catre profesorul indrumator. Cand am terminat eu au fost prociecte despre: holocaust, pentru ca la momentul respectiv colega mea era interesata de acest subiect, despre fotografie la fel dintr-o pasiune, etc.
Scoala Waldorf este cea mai ssanatoasa scoala. Ies de aici copii care merg la orice facultate. Daca ai o pasiune pentru tehnica esti indrumat astfel, nu ti se pun ochelaari de cal si vezi numai muzica, teatru si dans, cum am citit pe aici pe undeva. Muzica, teatru, euritmia se fac numai pentru a dezvolta spiritul si mintea nu pentru a scoate actori din elevi.
Cei care nu au intrat macar in vizita in aceste scoli ii rog sa taca si sa nu vorbeasca, decat daca sunt in cunostinta de cauza. D-astea u am cunoscut pe cineva si stiu pe cineva am mai auzit. Eu cunosc multi indoctrinati si cu minte lipsita de logica care au iesit din scolile traditionale nu din Waldorf, dar nu zic ca trebuie inchise toate scolile traditionale. Cui nu convine sa nu isi duca copiii acolo. Mie imi place, e sanatoasa pentru mine si cand voi avea copii aici am sa ii duc pentru un ciclu complet de la gradinita si pana la liceu.

Victor

In Romania, pana in 2011, numai cine nu vroia nu intra la facultate. La fel, bacalaureatul din 2010 a fost primul cu camere de supraveghere. Practic, de abia din 2010 se poate vorbi despre un bacaureat semnificativ.

Tu ai terminat in 2009, asa ca rezultatele tale si ale colegilor tai nu se pot compara cu situatia ulterioara.

Rezultatele la evaluarile nationale si bacalureat pentru absolventii Waldorf nu mai sunt deloc asa grozave cum crede lumea. Spre exemplu, in 2013 au picat la bac 10 din cei 25 de absolventi ai Liceului Waldorf din Bucuresti – unde ai terminat tu.

O privire pe rezultaele liceelor Waldorf din tara arata preocente de promovabilitate moderate – cel mult. Multi din cei care au luat note mai bune au facut-o ca rezultat al meditatiilor (e adevarat nu chiar toti), nu e meritul scolii sau pedagogiei Waldorf.

Sigur, daca compari un liceu Waldorf cu un liceu unde nu a trecut nimeni bacul, cel Waldorf iese mai bine. Si comparatia cu media promovabilitatii este inselatoare (ca orice comparatie cu medie, dar aici explicatia tine de statistica si ia mult spatiu). Liceele semnificative au promovabilitati mult mai mari – peste 90%.

Intr-adevar, cine nu stie despre ce e vorba, poate sa creada ca Waldorf este o pedagogie a libertatii. Dar cine are informatiile necesare, complete – subliniez complete- atat despre Waldorf cat si despre traditional iti va spune ca programa si predarea Waldorf au un foarte slab contact cu realitatea si cu actualitatea. Spre exemplu, insistenta pe predarea sirurilor in clasele I-IV in Waldorf este mare consumatoare de timp, fara a avea vreo justificare pedagogica. La fel, euritmia este departe de a avea vreun efect formator real, din cauza confuziei generale in ce priveste natura si scopul sau concret, la care se adauga un efect de plictisire a multora.

Metodele aplicate in Waldorf consuma extrem de mult timp, comparativ cu cele din traditional si sunt cu mult mai putin eficiente, ceea ce conduce la insusirea unui volum mai redus de cunostinte.

Desigur, se poate trai si cu un bagaj de cunostinte redus. Sigur ca exista oameni formati fara logica si de sistemul traditional, dupa cum exista si absolventi Waldorf lipsiti de orice urma de gandire rationala.

Diferenta este ca in cazul Waldorf, deficientele sale de sistem si tarele sale majore sunt cu mai mare grija ascunse, in special prin evitarea informarii complete a parintilor in ce priveste natura sa reala si performantele sale adevarate.

Waldorf minte mult mai bine si mai sofisticat decat sistemul traditional. Atat.

Victor

@ Andreea Gheorghe

Uite datele despre evolutia bacului:

Din 2010, a fost reintrodus sistemul cu calificative şi tot în acel an au fost introduse şi camerele video pentru supravegherea sălilor de examen.

Acesta a fost şi momentul în care promovabilitatea la bac a scăzut considerabil. Astfel, dacă în 2009, aceasta se cifra la 81%, în 2011 a scăzut la numai 45.73%.

Parinte

Buna
Multumesc lui Victor,de curajul cu care a descris tot ce inseamna Waldorf.Sant de acord .Si eu va zic ,totul este adevarat.Nu va incredeti in zambete false.

Laura

@ Victor – multumesc pentru informatiile complete si argumentate. Asta cautam printre – asa cum ai spus si tu – multe ‘copy/paste’-uri imbracate frumos si ecrane intregi de cuvinte pompoase, dar nimic concret.

mami

Avem doi baieti la Liceul Waldorf din Bucuresti. Nici nu stiu cu ce sa incep… Cu faptul ca, pana anul trecut, pentru a “accede” in aceasta lume “elitista” – pentru ca se poarta toti: profesori, invatatori, mare parte din parinti – era nevoie ca familia sa sustina un interviu… Nu m-am gandit atunci, din nefericire, ca cea care trebuia sa sustina interviul era invatatoarea, nu noi. Ma rog, greseala noastra. Cu faptul ca una dintre invatatoare urla la copii, ii critica, ii eticheteaza, ii pedepseste, ii scoate afara din clasa, ii duce de manuta la clasa mai mica si ii ameninta ca ii lasa acolo, nefiind destul de buni pentru anul de studiu respectiv… E de mirare ca cei doi copii care au trecut prin acest tratament, acum sunt bataia de joc a clasei? Ah, da, sunt incurajate batjocura si ridiculizarea. Incercand sa-i explic invatatoarei ca ridiculizarea copilului in fata clasei nu este o metoda educativa eficienta, mi-a raspuns ca si copilul meu face la fel. Pai sigur ca face, daca asta este exemplul dascalului… Sa va mai spun ca nu se dau niciun fel de detalii parintilor despre continutul predarii. Si, foarte important, nu li se explica parintilor, dintru inceput, ce ritualuri sunt urmate, zilnic, la clasa. Pentru a avea posibilitatea sa aleaga, in deplina cunostinta de cauza. Nu li se explica ca ziua incepe cu o zicere, un fel de rugaciune si se incheie cu o lumanare aprinsa. Nu zic nici ca e bine, nici ca e rau, asta sa hotarasca fiecare. Dar ca sa hotarasti trebuie sa fii informat. In esenta, aceasta nu este o scoala libera. Este o scoala dogmatica, bazata pe conceptia antroposofica a lui Steiner asupra vietii si lumii. Potrivita pentru unii, nepotrivita pentru altii. Nu va lasati pacaliti de perdelultele roz de la ferestre, puneti muuuulte intrebari si vedeti daca aceasta scoala este potrivita pentru familia voastra.

mihaela

multumesc tare tare mult victor pt observatiile facute.”m ai intors din drum”…se vede ca ai formatie didactica..daca esti din bucuresti si ai putea sa mi dai o sugestie pt o scoala sau invatatoare buna ,multumesc.mailul meu:adela@gmail.com

nina

Fetele mele sunt anul acesta in clasa a IX-a tot la Waldorf. Ma bucur enorm ca ele singure, de data asta, au ales liceul Waldorf, si acum, ca am aflat si programa scolara pentru anii acestia de liceu, sunt extrem de incantata.
Nu stiu ce e bine pentru copiii vostri, dar stiu sigur ca alor mei li se potriveste de minune sistemul acesta.

badila raluca

Eu locuiesc in Ungaria mai exact intr-un orasel Tata si am un baietel de sase ani.Suntem in ultimul an de gradinita si la o gradinita waldorf. Copii sunt fericiti aici dar foarte slab pregatiti.Soacra mea il invata pe copil cantece si poezi in limba maghiara iar eu ii predau ce se preda la o gradinita de stat.Descrierea Waldorf de aici este in felul urmator:sunt numai opt copii in toata gradinita,doua cadra didactice plus doica,copii sunt chiar foarte ingrijiti si sunt mereu in atentia lor,mancarea este chiar foarte buna, nu inscriu orice copil,se poarta cu copii de parca ar fi al lor,copilul meu inca nu mai vrea acasa si vrea sa se mai joace la gradi.Sistemul de invatamant este chiar foarte slab,noi vom urma o scoala de stat.

Carmen

Școala nu mai este ce a fost acum ani de zile. Eu am 2 copii la Walforf. Fata clasa a 7a iar baiatul clasa a 5 a. Am constatat cu parere de rau ca va trebui sa îi meditez pe ambii( romana-mate) pt ca au foarte multe lipsuri. La început am crezut ca sunt copii mei mai încuiați dar nu este asa. La clasa fetitei au avut pana acum 3 profesori de mate. Ce credeti ca au învatat ei .NIMIC!!! Eu am un var care a terminat Waldorf acum cativa ani si nu se mai compara nimic cu ce a fost.A început sa îmi para rau de decizia pe cate am luat-o.Și ar mai fi multe de spus dar nu mai are rost. Eu daca vreau sa îmi transfer copii la traditional ar ramane rrreeepppetenți! Îmi pare foarte rău dar asta este parerea mea în momentul de față și o spun cu foarte mare regret,pentru ca stiu cum a funcționat sistemul Waldorf.

nina

Imi pare rau sa aud asta, Carmen! Sa stii insa ca faptul ca a trebuit sa faceti meditatii nu-i un barometru bun. Copiii din orice sistem de invatamant au nevoie de meditatii daca nu sunt ei niste autodidacti.
Si eu am facut pregatire cu fetele si la romana si la mate in clasa a VIII-a, dar asta nu pentru ca nu li se preda nimic la scoala (am verificat caietele si aveau acolo exercitii de toate felurile lucrate in clasa) ci pentru ca nu erau ele suficient de atente ca sa le inteleaga din prima si nici suficient de autodidacte sa incerce sa le inteleaga singure, lucrand suplimentar acasa. Asta nu se intampla numai alor nostri, ci este o caracteristica generala a invatamantului la ora actuala.
Bineinteles ca faptul ca au avut mai multi profesori la aceeasi materie nu i-a ajutat deloc. Trebuie totusi si putin efort din partea lor, din partea noastra, a tuturor. Succes si nu dispera!

Raluca

re:”Copiii din orice sistem de invatamant au nevoie de meditatii daca nu sunt ei niste autodidacti”
Nu impartasesc deloc aceasta parere! Au nevoie de meditatii doar daca profesorii nu sunt in stare sa incite curiozitatea si sa transfere apoi informatiile necesare. Cu alte cuvinte, in cazul in care calitatea predarii la clasa lasa de dorit.
E adevarat ca in general invatatmantul romanesc nu mai e ce-a fost “pe vremea noastra”. Dar nu pot sa uit ca din generatia mea (am 35 de ani acum), am avut o singura colega (UNA!) care facea meditatii inca din gimnaziu, si asta fiindca parintii ei isi propusesera sa “o faca doctorita” inca de cand era mica. Drept urmare, a intrat printre primii la Medicina (Bucuresti), ca sa abandoneze un an mai tarziu pentru a-si urma pasiunea adevarata (Politehnica). Singura care facea meditatii dintre toti cunoscutii mei din liceu, ok?
Eu insami am facut meditatii la limba engleza (doar in ciclul primar) si asta pentru ca in acei ani pur si simplu nu se preda prima limba straina decat incepand cu clasa a V-a. Si am mai facut meditatii in clasa a XII-a, strict in vederea admiterii la facultate, nicidecum si la materii pentru BAC. Exact la fel faceau si colegii mei. Pentru cazul asta – da, pot fi de acord ca daca eram mai autodidacta puteam renunta la meditatiile pentru admitere.
Insa daca e nevoie de meditatii pentru a trece clasa sau a face ceva performanta la clasa, atunci eu zic ca mai bine inclocuim de tot clasa aceea cu meditatorii, fiindca asta inseamna pur si simplu ca sunt niste profesori mai buni decat cei de la clasa.

monika

Sunt din Cluj,si in septembrie am inceput clasa 0 la liceul Waldorf,venim dintr o gradinita traditionala, unde fiica mea pe lamga faptul ca a fost super fericita timp de 3 ani de zile si unde a invatat o multime de lucruri, fiind mai neastamparata educatoarea a reusit foarte bine sa ii canalizeze aceasta energie intr o directie foarte buna, ei bine de cand suntem in Waldorf din pacate situatia sa schimbat foarte mult, aici sunt lasati sa si rezolve conflictele de capul lor, a venit lovita de la scoala de mai multe ori de colegi, am invatat o intodeauna ca nu e bine sa dai inapoi sa fii mai ntelept, dar din pacate chiar si dupa ce am vorbit cu educatoarea si cu parintii catorva copii care au lovit o, cum nu a dat nici un rezultat, asa ca i am spus draga mea da si tu inapoi doar nu o sa mai vii lovita tu de fiecare data. Nu imi place ca am facut acest lucru i am spus si educatoarei care insa nu a avut nici o reactie, nu are sa mi sdea un raspuns, parintii pe cei mai multi ii vad dezinteresati de situatie, iar altii au ajuns sa fie ironici, vreau sa precizez ca in clasa fiicei mele din 22 de copii 17 au terminat gradinita Waldorf, doar 5 suntem veniti din sistemul traditional, insa tocmai cei de la Waldorf sunt mai problematici,iar dintre parinti tot parintii lor sunt cei cu atitudini de doi lei, ca sa nu ma exprim altfel.Sunt foarte dezamagita, nimic nu e asa cum credeam ca e , si dupa ce am citit mai multe postari mi se deschid ochii pentru ca am trecut prin situatiii similare, adica sa nu mi se raspunda direct la o intrebare, sau sa mi se deie un raspuns ca sa ma linistesc pe moment, nu am vazut armonia de care se vorbeste atata, familia , comunicarea , nimic din toate acestea nu functioneaza si nu le am vazut inca la Waldorf 🙁

Irina

Aceste comentarii se refera la scoala Waldorf de stat, din Bucuresti? Asa mi se pare.

Poate cineva sa povesteasca despre experienta de la scoala Waldorf privata?

ali

Daca 99% invata in sistemul normal, vreti ca pustii dvs. sa fie niste neadaptati si cum dau de ceva mai greu sa spuna: mama si tata m-au dat la o scoala in care nimic nu era obligatoriu!? Sistemul nostru de invatamant nu sufera din cauza neajunsurilor de ordin material ci de lipsa implicarii parintilor in viata copiilor. Nu mai cautati alternative la ceva care ar putea merge foarte bine daca v-ati implica mai mult. Copilul meu a fost in ambele sisteme (public si privat) insa eu il prefer pe cel public deoarece omul sfinteste locul – avem cea mai buna educatoare (de stat). Toate serbarile se tin intr-un teatru, in fiecare saptamana merg la teatru sau vine teatrul la ei, au studenti straini care vin si stau cu ei 4 ore pe saptamana si ii invata lucruri despre tara lor, au cursuri de engleza, dans si activitati artistice. Noi platim pe luna 150 lei.
Din pacate, snobismul parintilor poate afecta toata viata copiilor…

Nina

Cand o sa intelegem noi parintii ca niciun copil nu seamana cu altul ( eu stiu asta cel mai bine, ca am gemene) si un sistem care-i foarte bun pentru unii, nu-i deloc potrivit pentru altii. Tu ca parinte iti cunosti copilul, stii ce i-ar placea, il vezi cum evolueaza, nu-i pot da eu sfaturi altui parinte despre ce-i mai bine pentru copilul lui. Eu stiu doar ce-i mai bine pentru ai mei. Atat.
Si da, sa fie diferit de turma, nu-i tocmai un lucru rau.

Bogdan

Liceul Waldorf este cel mai bun din toate punctele de vedere! Recomand tuturor sa se inscrie! Eu sunt in Waldorf si este foarte frumos! Si sa stiti ca se dau teme, (pentru cei care vorbesc din ce au auzit…). Va pup si sper ca veti alege SCOALA WALDORF!!!

Mary

Buna. Am si eu 2 copii la liceul Waldorf din Iasi. Si eu sunt putin dezamagita pentru ca la gimnaziu, liceu sistemul Waldorf se aplica foarte putin. Sunt unii profesori noi, din sistemul traditional care nu pot fi numiti pedagogi, copiilor neplacandu-le stilul lor, plangandu-se mereu de comportamentul acestora. Este foarte adevarat ca fara implicarea constanta a parintilor copiii nu ar invata mare lucru, dar sunt convinsa ca acelasi lucru s-ar intampla si in sistemul traditional.Unul din copiii mei, dupa examenul de capacitate ar fi putut alege orice liceu din Iasi, avand o medie foarte mare, dar dupa multa chibzuinta am optat de comun acord continuarea studiilor la Waldorf. Desigur ca am si eu nemultumirile mele, care nu sunt putine. Mi-ar fi placut sa studieze si stiintele mai temeinic, dar cunosc cazuri de copii din traditional care nu au inteles la fizica nici cat au priceput copiii mei. Macar aici inteleg fenomenele, desi nu studiaza prea bine legile fizicii (spun asta cu regret, pt ca mie mi-au placut stiintele exacte si mai putin celelalte, urmand un liceu de informatica). Am constatat cu parere de rau ca, pe cat de utile mi se pareau bazele in ciclul primar, acum, in gimnaziu si liceu, la unele materii ca matematica si romana mi se par ca mai mult incurca. Spun asta pentru ca in 2 ore de predare zilnica se aduna foarte multe cunostinte noi pe care nu toti copiii reusesc sa le digere pana in ziua urmatoare (mai ales la geometrie si chiar gramatica). Daca nu esti pe faza, ca parinte, risti sa constati la teze ca nota este mica si dezamagirea mare. Am uitat sa spun ca la Waldorf Iasi se pun note si se dau si teme suplimentare (pentru copiii care vor corectarea notei la teza, test). Celelate epoci (in afara de mate si romana) mi se par foarte potrivite copiii avand sansa sa invete si sa retina ceva cu adevarat, putand face conexiuni intre lectii (nu ca in vremea noastra cand aveam 1 ora-2 de istorie/geografie pe saptamana si pana la lectia urmatoare uitam ce s-a vorbit in ora anterioara). Cert este ca cei care vor sa invete pot invata si isi pot descoperi propriile talente. Eu ma bucur enorm ca unul din copii, care era foarte timid a reusit sa treaca peste acest obstacol, devenind un tanar ce are incredere in el, isi poate exprima o opinie si poate purta un dialog cu oricine, pe aproape orice tema. In rest, copiii sunt copii, unii mai sociabili, altii mai retrasi, unii mai glumeti, altii care vor sa fie neaparat observati (mai ales prin comportament, adesea negativ), dar relatia dintre copii-profesori-parinti functioneaza. Nu s-a intamplat vreodata sa cer lamuriri, sau informatii despre situatia scolara a copiilor si sa nu primesc. Desi eu sunt o persoana competitiva (datorita invatamantului urmat) si consider competitia utila pentru evolutia fiecaruia dintre noi, sunt de parere ca aceasta competitie trebuie sa fie cu tine insuti in primul rand, si le repet mereu copiilor mei ca nu trebuie sa se raporteze la ceilalti, ci sa se compare cu ei, cei de ieri. Va doresc crestere usoara si sa va gasiti fiecare drumul potrivit pentru copiii vostri!

Arnautu Delia

Buna ziua!

Am citit toate postarile dvs si am ramas surprinsa de unele pareri, atat pro cat si contra. In primul rand, eu nu cred ca multe persoane de aici stiu foarte multe despre aceasta scoala, sau stiu foarte putin, iar majoritatea vorbesc dintr-o experienta prea scurta mai mult sau mai putin placuta.
Eu sunt o persoana care are pareri despre multe subiecte, dar le pastrez mai mult pentru mine. Daca m-am decis sa le impartasesc cu dvs, este clar ca am fost intrigata, revoltata, cu un amestec de sentimente ciudate, cand vad oameni care vor cu orice pret sa desfiinteze aceasta scoala, iar eu nu ii pot intelege, decat in situatia in care lucreaza sau detin o scoala particulara si doresc sa indrepte atentia in alta directie.
Despre scoala Waldorf in general, nu pot spune decat ca am terminat liceul la Iasi, acum ceva timp, am fost extrem de multumita de evolutia mea ulterioara (am terminat facultatea de Asistenta Sociala – la stat) lucrez in domeniu, am o gandire rationala , practica si de bun simt (cred eu) si o simtire pe masura, o cultura generala destul de bogata (in comparatie cu multi cunoscuti care vin din sistemul traditional) – ca doar asta ar trebui sa insemne liceul, iar BAC -ul – examenul de maturitate.
Acum asteptam listele de la gradinita Waldorf (unde mi-am inscris baietelul de 3 ani) sa vedem daca suntem printre cei 15 copii selectionati sa inceapa gradinita in septembrie 2015. Si fiica mea, in varsta de 11 luni, cand ii va sosi timpul, tot aceasta scoala va urma.
Sper sa cititi mult mai mult printre randuri si nu doar mesajul meu direct, si sa ma credeti ca nu le doresc raul copiilor mei sub nici o forma. Pentru mine, scoala Waldorf a fost mult mai mult decat un simplu colectiv de profesori, un simplu colectiv de colegi si cativa pereti cu desene lipite. A fost o familie care m-a ajutat astazi sa devin omul care sunt.
Mi-as dori ca si copiii dvs sa poata vorbi asa intr-o zi, despre scoala pe care au terminat-o, in ziua in care integralele, legea lui Newton sau cati atomi are carbonul nu te mai ajuta la nimic.

Nilufera

Buna Delia!
Ai aflat daca ati fost acceptate la gradi? daca da s-ar putea sa fim colege, depinde la cine te-a repartizat.
Eu iti confirm ca si din punctul meu de vedere este cea mai buna varianta,sunt fericita daca copii mei vor fi altfel educati, pentru a putea creea o alta societate care sa corespunda ideii de umanitate!

Cris

Mary, au trecut niste ani de la postarea ta.
Ma intereseaza si pe mine sistemul WAldord, in speta cel din Iasi.
Poti sa imi spui, te rog, cum au terminat liceul? Promovabilitate, profesorii de liceu,facultati alese, etc
Multumesc mult

Cristina

Citind pe aici, imi dau seama ca nu te poti baza prea mult pe parerile celor ce scriu, fiecare venind cu un bagaj de experiente proprii de viata. Suntem oameni diferiti, cu asteptari diferite iar parerile noastre sunt foarte subiective.
Si eu am 2 copii la Waldorf in Cluj, iar unul din ei e in clasa 0, aceeasi clasa in care a avut si Monika fetita. Iar prin ochii mei se vede cu totul diferit. Monika spune ca doamna invatatoare a avut o atitudine indiferenta la problemele semnalate de dansa, ca ii lasa pe copii sa-si rezolve singuri conflictele, or, din experienta mea nu este asa. Si fetita mea a avut un conflict cu unul din baieti, am discutat cu d-na invatatoare si dansa s-a aratat foarte implicata, a discutat cu amandoi, a incercat sa-i ajute. Eu am preferat sa nu ma bag, sa-mi incurajez fetita sa-l confrunte pe baiat (prin vorbe si nu platind cu aceeasi moneda), dar pentru ca fetita mea era prea anxioasa sa-si confrunte colegul, am apelat la invatatoare, ca la un mediator. Chiar am rugat-o sa fie cat se poate de blanda cu celalalt copil, pentru ca un copil-problema e cu siguranta un copil suferind. Iar in ceea ce priveste afirmatia ca din 22 de copii din clasa 17 sunt veniti din gradinita Waldorf, aici iarasi as avea retineri. Din cate stiu eu doar un baietel din cei problematici este din Waldorf, iar problema lui nu vine din gradinita, ci din cauza unui eveniment tragic in familie, eveniment care ne-ar da viata peste cap chiar si noua, adultilor, daramite cand e vorba de un copil. Asa ca parerea mea este ca nu gradinita e cea care ni-i educa pe copii, ci parintii, iar mai exact – parintele ar trebui sa fie cat mai prezent in viata copiilor, altfel apar probleme, de care ulterior sunt invinuiti educatorii.
Parerea mea despre Waldorf – sunt multumita deocamdata. Spun deocamdata pentru ca amandoi copiii mei sunt in clase mici deocamdata. Ca nu-i solicita – n-as fi de acord nici cu asta. Pentru copilul meu mai mare, care este clasa 1, este relativ greu la scoala, nu stiu cum i s-ar fi parut in pregatitoare. Vine acasa si cu multe informatii din alte domenii, biologie, geografie, etc., informatii foarte interesante de altfel, aflate de la invatatoare. FEtita, cea care este in clasa 0, era foarte anxioasa inainte sa inceapa scoala, iar datorita d-nei invatatoare, si-a depasit destul de usor anxietatea si e incantata sa mearga la scoala. Pentru noi e perfect. Dar cum am spus si la inceputul mesajului, imprortant este ca parintele sa stie de la bun inceput care-i sunt asteptarile si sa se informeze detaliat referitor la ce se face intr-o scoala Waldorf.

Oana

Am citit si eu toate comentariile si va multumesc mult tuturor, in special Ninei si lui Victor dar si tuturor celorlalti. Ma simt insa debusolata, dezamagita si trista si ma consoleaza doar gandul ca mai am cateva luni la dispozitie pana sa iau o decizie cu privire la educatia copiilor mei. Ambii sunt in prezent la o gradinita particulara Montessori de care sunt foarte multumita insa sunt constienta ca nu ne vom putea permite sa ii tinem pe amandoi in acest sistem si mai departe. In ciuda a tot ceea ce s-a scris despre Waldorf – pentru mine inca reprezinta o optiune – si asta in special pentru faptul ca invatamantul traditional din zilele noastre este un dezastru total. Despre asta se discuta mai putin, si anume care este cel mai mic rau pe care il alegi? Imi doresc oare ca ei sa fie indoctrinati, in permanente competitie (cu oricine altcineva mai putin cu ei insisi), care sa invete sa recite papagaliceste si sa imi fluture notele dn carnet? Sa fie pedepsiti, recompensati, manipulati, cu mii de teme inutile si nici o curiozitate spre a invata, descoperi, a-si cauta singuri un scop si o pasiune in viata?

monika

Cristina, nu cred ca suntem in aceiasi clasa, asa ca nu cred ca stii situatia prin care am trecut, fiica ta e cumva din 0M? Eu nu cunosc nici o mamica Cristina la noi la clasa doar daca ti ai dat alt nume aici.

oana elena

buna ziua.
ma poate ajuta si pe mine cineva cu informatii despre invatatoarea care preda in prezent la clasa 1 a liceului waldorf bucuresti?
multumesc pentru ajutor

Anca Joubert

Daca toate scolile din Romania( Europa de Est) ar fi fost Waldorf nu am fi avut Europa de Est!!! Go figure
Waldorf este un locul unde copilul nu este numai educat dar si iubit si apreciat!!! Cate scoli de stat fac asta?!?!
Cele mai frumoase amintiri din viata mea sunt de la Waldorf!!!

IRIMIA

Un copil cu Sindrom Asperger ar putea fi primit intr-o scoala Waldorf ? Oare va reusi sa se integreze intr-un astfel de invatamant?

Nina

Sincer, nu stiu ce sa va raspund, cunosc foarte putine lucruri despre acest sindrom si cei mai in masura sa va raspunda sunt profesorii unei scoli Waldorf, dar si acestia cred ca abia dupa ce-l vor cunoaste pe copil.

Oana

Găsiți multe informații bune pe situri in lb engleză.
Cu siguranța are șanse mai mari fata de școala tradiționala.
Dacă este /devine bun la științe exacte, îl puteți ajuta tot prin intermediul Internetului ..
Exista pe Utube efectiv lecții de mate / fizica / chimie.
Așa nu e expus la public și poate învață extraordinar, chiar și de unul singur când stăpânește bine limba engleză.
Eu sunt profesor de engleză și am ales sa studiez pe temele Asperger & Dislexie in cadrul unui Master, din pasiune.
Oana Demirci

Ioana

Buna, ma intereseaza si pe mine parerea unor parinti ai caror copii sunt deja la Waldorf Cluj. E k sau regretati decizia? … Ms 🙂

Nina

Buna, Ioana
Eu nu te pot ajuta. Noi am ales Waldorf Bucuresti pentru fete (aici locuim) si ele sunt acum in clasa a XI-a. Nu regretam. Vom vedea ce va fi in continuare.

olivia

Nina, imi poti spune, te rog, ce scoala Waldorf ati ales? Si daca cunoasteti si o gradinita waldorf buna in bucuresti….Multumesc

Nina

@Olivia- Noi suntem la Liceul Waldorf din Pantelimon, singurul liceu Waldorf din Bucuresti. Din cate stiu exista doar o singura gradinita Waldorf in Bucuresti, dar aici n-as baga mana in foc. Eu am acum fetele in clasa a XI-a, iti dai seama ca m-am rupt un pic de inceputuri.

MadalinaS

Buna Nina,
Am un baietel la gradinita si am cateva curiozitati:
-care sunt criteriile de inscriere la Liceul Waldorf din Pantelimon?
-cum au fostri in clasele primare pana la liceu?
-de ce se spune ca acest liceu este pentru persoane cu probleme in dezvoltare neurologica?
Multumesc anticipat!

Nina

Buna, Madalina

Din cate stiu eu nu exista niste criterii de bifat ca sa te inscrii la Waldorf. Pur si simplu se merge la ziua portilor deschise (aici cred ca trebuie sa vorbesti la secretariat sa afli cand e ziua asta), iar apoi daca iti place ce vezi si vrei sa-ti inscrii copilul o faci. Urmeaza apoi un interviu cu copilul si cu parintii (separat de copil) si in limita locurilor disponibile e acceptat copilul sau nu.
Acum, nu stiu ce sa-ti spun despre clasele primare pana la liceu… a fost normal. Doar ca materia e studiata altfel, adica in epoci si cumva mai pe înțelesul tuturor, din cauza asta probabil e legenda asta ca liceul e pentru copii cu probleme de dezvoltare. E adevarat ca au mult mai multe sanse aici copiii de acest fel, dar nu-i asta o regula. de exemplu la fetele mele in clasa e o singura fetiță dislexica, dar care e mai inteligenta decat multi copii fara problema asta de varsta ei.

Sper sa-ti fie de folos informatiile. cel mai bine iti dai seama la ziua portilor deschise. O sa vezi clase intregi de elevi, o sa asistati la cateva lectii, e foarte interesant.

Mocanu Cristina

Buna @nina. As dori sa stiu daca exista si la Galati o astfel de scoala !! Ca tot caut pe net si nu gasesc.. as dori sa dau fetita de la anu .. multumesc anticipat. O zi minunata

M Cris

Buna tuturor. Cautand info despre Waldorf, am gasit discutiile de mai sus. O impresie generala am dar m-ar interesa dk este cineva din Sibiu. As dori sa stiu mai multe despre gradi si scoli Waldorf din Sibiu. Va multumesc frumos!

Dorin

Victor are dreptate in tot ce spune. Daca sunteti la scoala Waldorf, nu lasati lucrurile in voia lor, incantati de ce vi se spune sau de faptul ca cel mic se duce cu drag la scoala.
Din clasa a VI urmariti cu atentie ce face la scoala copilul, cat stie din ce ar trebui sa stie la aceasta varsta, ce pregatire au profesorii la materiile predate.
Daca ceva nu e in regula constientizati de asta cat mai multi din parintii colegilor de clasa ai copilului dumneavoastra si cereti scolii lamuriri si schimbari cat mai insistent si organizati ca grup, altfel nu aveti nici o sansa.

Elena

Buna ziua,
Ma intereseaza informatii la zi despre Waldorf BRASOV. As vrea sa-mi inscriu ingerasul in ciclul Primar (clasele 0-4). Ar putea dupa aceea sa frecventeze orice scoala traditionala de prestigiu (gen CN Andrei Saguna Brasov), adica la ce nivel de pregatire ar putea fi dupa clasa a 4-a? Multumesc,

BonnyB

Buna ziua tuturor. Am ajuns aici….cautand ceva altfel pentru fiul meu. cand zic “altfel” ma refer la acel altfel fata de ce vad la tv ca se intampla in liceele din Romania in prezent….Noi ne vom intoarce in tara dupa 6 ani de scoala petrecuti in Australia, si alti 3 ani de scoala pentrecuti in Germania. Am dori sa transferam baiatul din Germania la Liceul Waldorf in Bucuresti (din cate am reusit sa inteleg din descrieri si conversatii, acolo gasim cam acelasi stil de scoala ca…aici! Stiu ca asta pare greu de inteles pentru conservatorii de acasa, insa e ADEVARAT. Baiatul nostru a crescut intr-o scoala lejera, in doua sisteme total diferite de traditionalul romanesc). Asa ca, pentru fiul nostru, cred ca ar fi solutia optima. Vreau doar sa va intreb pe dvs, cei care aveti copiii la Liceul Waldorf in Bucuresti – care este nivelul la care se invata limbile straine? Ma refer aici la engleza si germana, limbi pe care el le stapaneste foarte bine (Engleza bilingv si Germana nivel avansat). Am dori sa isi pastreze cat de mult posibil aceste apritudini dobandite si foarte utile oriunde in viata. Ce alte licee credeti ca as putea alege pentru el in Bucuresti, tinand cont de faptul ca esl este un umanist si vrea sa urmeze medicina veterinara? Multumesc tuturor pentru sfaturi, idei si viitoare raspunsuri.

Maria

Feriti-va de școala libera waldorf din București! Improvizație, lipsa de metoda și experiența, ignoranta și abrutizare, îndoctrinare religioasă, personal reciclat și arogant. Lipsa management educațional și administrativ, haos în toate planurile. In rest, lozinci și texte ipocrite și penibile. Taxe școlare mărite fara preaviz și cu modificarea unilaterala a contractului.

Adriana

Am citit atât de multe comentarii aici încât m-am bulversat total .La prima vedere laudele par a veni din interiorul liceului(nu neaparat gratuite),iar criticile de la concurenta,exprimate atât de clar încât imi este frica sa nu gresesc in alegerea Woldorf.Personal am discutat cu un număr restrâns de părinți al căror copii frecventează liceul din Iași care din experienta lor nu recomandă,explicatia fiind nivelul de predare materii mediocru,80% dintre elevi fac meditatii,destul de scump in medie 1000 lei lunar(activitati,materiale),indoctrinare,dar cu toate acestea copii merg cu drag la scoala.Oare merita aceasta scoala increderea si efortul meu financiar,copilaria si sacrificarea gimnaziului gemenilor mei ?
Nu fac campanie promovare/denigrare,cu cât cercetez mai mult devin mai confuză,daca pana acum 2 saptamani eram 100% convinsă ca aceasta v-a fi scoala pe care o vor fregventa gemenii mei,acum am multe îndoieli.

Nina

Adriana, te înțeleg perfect! Ca părinte care a avut copiii în sistemul Waldorf (la București), îți pot spune că e exact ca într-o școală publică: depinde la ce învățător/învățătoare au noroc să ajungă. Ca peste tot și la Waldorf sunt profesori și profesori, învățători și învățători. Încearcă să vorbești direct cu părinți care au copiii la învățătoarea care urmează să-i preia pe copii. Sau chiar cu învățătoarea. Mergi și la o școală normală și vorbește și cu copiii/învățătoarele/părinții de acolo.
Eu cred că pentru ale mele sistemul Waldorf s-a potrivit foarte bine, ce au învățat acolo vor ține minte toată viața, ce n-au învățat, n-ar fi învățat nici într-o școală normală. Dar aste e strict pentru ale mele. Depinde mult și de copii. Succes și să faci cea mai bună alegere!

O mamica din alt film :)

Heeeeeelp!!
Sunt bulversata…am citit in mare ce se intampla, nu am reusit sa imi cristalizez o parere.
Fata mea cea mare a terminat clasa a VIII-a , nu am fost repartizati in prima etapa 2020 -nu am pus destule optiuni, se pare.
Este inclinata spre arte, filologie, rebela anxioasa, etc, ambitioasa 🙂
Pentru a 2 a etapa am pus ca prima optiune Liceul WALDORF Bucuresti, m-am bucurat cand l-am vazut in lista- in prima etapa nu am avut grija sa ii echivalez mediile la aptitudini, si nici nu am luat in calcul acest liceu, ramanand cu impresia ( creata acum multi ani, cand a pornit nebunia W in Romania, ca este scoala privata)
Despre metoda WALDORF stiam de la o cunostinta -o fata OK, cu capul pe umeri , care iubea copiii, si care care la inceputurile acestui “trend” a facut cursurile W si a si “profesat” pana a emigrat.
Nu m-am mai interesat ulterior, dar in capul meu a ramas un subiect inabordabil si de “privat” , lucru pe care nu ni -l putem permite.
Acum , trebuind in timp foarte scurt, sa ne reevaluam optiunile ( practic- o zi) , mi-au cazut ochii pe acest liceu, l-am pus pe lista de optiuni , primul :(, si datorita apropierii de casa -nu avem foarte multe variante, si bucurandu-ma ca brusc, este abordabil.
in asteptarea repartizarii 2 , si tot cautand informatii despre acest liceu, am picat si aici.
Fetita vine din sistemul traditional, este un copil bun dar trecut prin multe afectiv, nu m-au interesat niciodata notele ei, cu toate ca mi le spunea cu toata sinceritatea, ci ceea ce era- sau nu- in spatele lor…
Personal, sistemul traditional a fost si pentru mine un chin, nu stiu daca am ramas cu 10% din ceea ce ni s-a predat in liceu, nu mergeam cu placere, si nu am amintiri placute – foarte multe , de aceea nici mie nu mi-a fost usor sa-i explic faptul ca trebuie sa faca asta , sau aia…in gandul meu fiind, de fapt- trage tare ca sa scapi de aici, si sa faci ce iti doresti, dupa…
Citind comentariile , sunt buversata…nu stiu , pluteste asa…o senzatie ca ar fi o secta, un cult – asta simt in acest moment.
Eram bucuroasa, si plina de speranta ca poate va avea acces aici ( cu toate ca media de la EN ii permitea sa puna ca si prima optiune un liceu traditional cu 2 puncte cel putin mai sus)….insa acum…am mare nevoie de ajutor cu niste pareri inside la rece de la parinti si elevi clasa IX -XII, in acest liceu…@Nina , am inteles ca fetele tale sunt la W Bucuresti, cum mai este atmosfera acolo? Repet, noi venim din scoala traditionala, in care a facut fata singurica , si intr-un stres enorm , si este un copil care – neajutat- a luat totusi premiul II- nu este relevant decat pentru confortul ei psihic in acest moment, caci nu reusesc sa o conving ca nu a gresit cu nimic neintrand la un liceu – si avand medie destul de mare- din prima tura.

Multumesc mult de tot pentru pareri

P.S Stiu, par ca nu sunt din acest film, dar chiar nu mi-am inchipuit ca va fi atat de greu sa imi fac o parere

Nina

Te felicit pentru alegerea făcută! Sper sa între la Waldorf și sa se bucure de 4 ani minunați de liceu. Fetele mele au terminat liceul acum doi ani și au avut o clasa extrem de buna. Iar din liceu au doar amintiri frumoase, ceea ce ii doresc și fetitei tale. Nu-i nicio secta, ia-ti gândul. E adevărat ca profesorii au grija și de sufletul copilului, dar e vorba de câteva vorbe bune, niște ritualuri (de ex. ii intampina la întrarea în scoala si dau mana la plecare) lucruri de bun simt.
Copiii pot alege apoi sa meargă la ce facultate doresc, fie din tara fie din afara cât despre permis sau nu, ai dat sigur mai mulți bani în generala la.scoala, decât vei da acum la liceu.
Succes!
P.S. nu știu cum va fi acum cu pandemia.

Dragne Malli Alisar

Buna, se poate sa ne spui numele doamnelor care au predat in clasele fetelor? Si noi ne gandim serios sa dam gemenii in sistemul Waldorf, stiu ca mai este si ITA Wegman in Pipera, daca ai si vreo info de acolo. Cu toate ca cea din sectorul 2 este mult mai la indemana pt noi si asa cum ai spus si tu, conteaza mult in ce clasa pica. Multumesc mult

Cris

Adriana, ce ati facut pana la urma? Ati ales Waldorf Iasi? Daca da, imi scrieti cateva pareri va rog?
Ma regasesc acum in aceeasi situatie ca si dvs atunci.
Multumesc

O mamica din alt film :)

Pfoaaa, parca ma duc mai linistita la “taiere “…Astept cu emotie repartizarea …cu Dumnezeu inainte 🙂 si invataturi post factum frumos aranjate in cutiuta cu ” mayday -mayday”
Multumesc mult, Nina, nah, ca daca tot ti-am descoperit blogul, da-i si citeste, cucoana 🙂

Roxana

Am citit mare parte dintre comentarii, dar nu sunt lămurit dacă exista vreo taxa de școlarizare. Poate sa îmi dea cineva vreo opinie despre Liceul Waldorf din Iași? Mulțumesc!

Dan

Buna. Imi poate spune cineva daca e taxa anuala si cat este? Am sunat la liceu si au spus cs fiind in brosura nu e cu taxa. La liceu au spus ca promovabilitatea la bac anul trecut a fost de 100%, eu pe diferite site-uri am vazut altceva 60%. Nu au fost facute inca repartitiile dar este posibil sa intre.
Multumesc

Nina

Buna,

Taxa scolara nu exista la Waldorf, dar liceul are o asociație care cumpara pentru el diverse (instrumente muzicale, creta, toner, acuarele, etc.), asociație la care pe vremea noastră plăteam 15 lei/luna. Acum o fi mai mult, dar nu vi se vor cere niciodată bani de perdele sau mai știu eu ce se cumpara la alte scoli cu bani de la părinți.
Promovabilitatea la BAC poate fi lejer 100%, liceul a avut o singura clasa de a XII-a si toti copiii înscriși la BAC l-au luat. In anii trecuți, chiar daca au fost copii care nu au luat bacalaureatul din prima, l-au luat apoi, in următorele sesiuni, dar din ce știu tot timpul au avut peste 85% promovabilitate.

Oana

Buna tuturor
Va multumesc pentru informatii!
Neasteptat de bogt acest blog!
Din pacate,nu pot spune ca am reusit sa imi forme o parere. Cred ca vom merge sa vedem pur si simplu locul, daca ni se potriveste.
Alegeri inspirate tuturor!

Gabriela

Buna, ceva pareri recente despre Waldorf Iasi? Ma intereseaza pentru baiatul meu care va incepe clasa 0 in toamna. A frecventat o gradinita de stat, intelectual este cu mult peste medie dar comportamental este mai dificil, este hiperactiv si impulsiv. Invatamanatul traditional nu cred ca este pentru el, trebuie sa experimenteze sa vada, e intr-o continua explorare. Daca cineva are informatii recente, oricare as fi recunoscatoare.

Multumesc.

Ciprian

Buna,
Ceva pareri despre Waldorf Timisoara? Unde se poate vedea promovabilitate liceului Waldorf la bacalaureat?
Multumesc.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.