Jurnal de consilier local – săptămâna 64

Acum că a trecut jumătatea lui ianuarie, aproape putem spune că ne îndreptăm spre primăvară, mai ales după ziua de ieri. Dar oare chiar să treacă iarna asta la București fără să fie nevoie să folosim lopețile de dat zăpada? În consiliu am primit deja convocare pentru prima ședință ordinară de anul acesta, așa că hai să luăm zilele pe rând și să vedem ce am făcut săptămâna asta:

Luni – Am fost să văd două locuințe convenabile (tot locuințe sociale dar mai răsărite, unde chiria e un pic mai mare) pe care le are primăria în administrare, unde două familii voiau sa faca schimb. M-am bucurat să văd că oamenii mențin apartamentele în bună stare, chiar investesc timp și uneori bani pentru a le face acasă pentru ei.

Marți – Am avut ședința de la Comisia pentru repartizarea locuințelor. Din păcate, legea nu mai permite schimbul între chiriași, cu atât mai mult cu cât acum se dorea un schimb între o garsonieră și un apartament cu două camere. Într-un fel e normal să fie așa, locuințele sunt alocate pe niște criterii destul de stricte și schimburile astea nu se pot face după cum doresc chiriașii. Am avut tot marți o ședință de CA la Scoala DaVinci, una mai lungă, cu multe puncte pe ordinea de zi. De obicei în CA-urile de școală ședințele sunt scurte, spre jumătate de oră, dar din când în când durează și peste două ore, când sunt puncte mai greu de soluționat sau care necesită o documentare mai amănunțită.

Miercuri – Am participat la un curs despre buget, alături de alți colegi interesați, vă spun și vouă două vorbe, din bugetul unei localități dacă 75% se duce pe funcționare și 25% spre dezvoltare, atunci localitatea respectivă stă bine. Mie asta la prima vedere nu mi-a sunat prea bine, dar cum nu pun la îndoială experiența trainerilor, a trebuit să-mi  pun mintea la contribuție și să înțeleg. La Sectorul 3 cam 1/3 din buget se duce pe dezvoltare, daca ne luam după execuția de anul trecut, nu e rău, dar noi, unul dintre cele mai bogate UAT-uri din țară, ar trebuie să fim exemplu, undeva la limita de sus a bugetului pentru dezvoltare.

Joi – Am primit convocarea la prima ședință ordinară pe anul 2021, avem pe ordinea de zi 30 de proiecte, din păcate multe dintre ele preluări ale proiectelor respinse anul trecut de mai multe ori. Ședința va fi în 20.01.2022, adică joia viitoare de la 12:00. Tot azi am avut o întâlnire dedicată proiectului “Resourceful Cities”, de data asta am vorbit despre elaborarea strategiei de dezvoltare durabila a sectorului și asta pe mine mă interesează foarte mult, mi se pare că suntem mult în urma țărilor dezvoltate, dar cu o echipă dedicată (și avem la Dezvoltare durabilă în primărie și oameni valoroși) și cu focus pe rezultate vom reuși să facem pași și în Sectorul 3. O să tot vorbim despre asta, reducerea cantității de deșeuri pe care le producem (care e acum calculată la 1kg deșeuri/zi/om) nu înseamnă că renunțăm la ceva, ci doar că încercăm să consumăm mai responsabil. De câte ori cumperi ceva, gândește-te la cât ambalaj vei arunca din produsul respectiv. Primul pas e ca la întrebarea aia simplă de la magazin, vă dau și pungă, să te obișnuiești să răspunzi automat: nu, mulțumesc. Eu am trecut de faza asta și mă trezesc de multe ori că am uitat sacoșa mea acasă, am spus că nu vreau pungă, și acum trebuie să găsesc o soluție pentru a putea transporta cele 5 produse comandate. Ce credeți? Am găsit întotdeauna.

Vineri – Am participat la live-ul săptămânal ”Adevărul din Consiliul Local”,organizat de Andrei Stan și echipa de comunicare, live pe care îl puteți urmări pe pagina de facebook a USRPLUS Sector 3 și pe paginile consilierilor în fiecare vineri, sunt 45 de minute de discuții legate de ce se întâmplă, nu numai în sector, ci și în țară, așa că vinerea vă puteți pune remainder, la 19:15 începe.

Sâmbătă – azi am stat câteva ore pe proiectele din convocator și după amiază am dat o fugă să mai duc două pungi cu textile reciclabile la containerul de la H&M și să mă plimb puțin prin sector. Trebuie să hotărâm și zilele pentru ședințele de comisii, la cea de asistență socială avem două proiecte, dar sunt 22 proiecte la comisia buget și 13 la cea învățământ.

Duminică – Hai că am găsit aici loc să vă spun că din 15 zile trecute din 2022, am fost la sală de 10 ori. Și dacă pe 1 ianuarie am rezistat 15 minute cu greu pe banda de alergare, ieri au trecut 30 de minute fluierând (mă rog, cântând) și totul pare din ce în ce mai ușor, chiar și greutățile de 10 kg care la început păreau de 50 kg, acum le simt de maxim 25. 🙂 Ce voiam de fapt să spun este că trebuie neapărat să mă țin de asta, până la urmă este o oră pe zi în care să stau eu cu mine și să fac bine pentru corp. Și minte.

Mai avem de parcurs 144 de săptămâni. Să fim bine! 

Sursa foto

(Visited 52 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.