Jurnal de consilier local – săptămâna 54

Noroc cu toamna asta frumoasă că altfel nu știu ce făceam. Mă încearcă un sentiment de luptă în van, de mers în buclă cu din ce în ce mai multe obstacole. Suntem în război cu primarul. Un război pe care l-a pornit aruncând cu minciuni (e expert aici) și atacând oamenii pe care nu știe de unde să-i apuce și cum să-i doboare.

Luni – Am început săptămâna cu energie, chiar dacă luni e ziua pe care aș fi vrut-o liberă de la Dumnezeu. Aflăm că Lucian Judele nu mai are atribuții privind vaccinarea și nu înțelegem de ce a făcu primarul asta, după luni de zile în care au fost deschise centre de vaccinare în sector, poate pentru că acum se dau vouchere și nu vrea să creadă lumea că le dă viceprimarul și nu el. Tot luni reușesc să mă văd cu colegii mei să filmăm câteva minute de concluzii legate de ședința trecută de consiliu.

Marți – pentru că unul din subiectele arzătoare cu care ne confruntăm în consiliu e amenajarea parcului Pantelimon cu echipamente vechi de bâlci, am fost în parcul de agrement Tei din Sectorul 2, să văd cum se bucură cetățenii din zonă de tiribombele lor, aduse acolo de primărie acum 5 ani cu scopul de a distra populația. Unde mai pui că ale lor au fost noi la vremea instalării. Cred că nu mai trebuie să spun că parcul e pustiu, că echipamentele mari sunt în revizie de 6 luni și cele mici, pentru care intrarea costa 5-10 lei sunt deschise, dar goale. Nu-i nimeni. Am vorbit cu cineva de la pază și mi-a spus că nici în weekend nu e lume, că vin oameni, dar extrem de puțini (parcul e lângă un cartier de blocuri, ar trebui să fie puzderie de copii și tineri care să se dea în lanțuri dacă ar fi la mare căutare), iar cel mai aglomerat a fost de 1 iunie când pentru a atrage lume, intrarea a fost gratis la toate ”atracțiile”.  dar nici măcar atunci n-a fost plin.

Miercuri – dimineață am văzut că se plantează copaci în rondul de la Republica și în dreptul trecerilor de pietoni. Am aflat de la colegii mei că acțiunea are loc în mai multe zone din sector. Sunt copaci tineri care sperăm să nu fie schimbați în primăvară. Sunt foarte curioasă de cum le va merge, mai ales că în rond n-au mai mult de 50 cm de pământ adâncime. Asta dacă nu cumva plantarea a fost făcută cu simț de răspundere și  pentru o adâncime corectă a rădăcinilor au spart asfaltul de sub rond. 😀

Joi – am avut o ședință a consilierilor cu CA-ul unei societăți a primăriei. Am discutat despre ce proiecte au în lucru, cum le văd ei rezolvate, termene de finalizare și bunul mers al firmei, inclusiv salariați vechi și noi. Pentru niște oameni despre care primarul spunea că nu le pasă de societate și nu sunt de găsit, mie mi s-au părut bine pregătiți și ancorați deja la ce se întâmplă acolo, chiar dacă au doar o lună de activitate. De aceea e bine să asculți ambele părți ale unei dispute pentru a trage o concluzie. Și da, subiectul cel mai arzător e parcarea de la Decebal. O deschidem sau nu anul acesta? Vom ști în două săptămâni.

Vineri – Azi am primit convocare pentru o nouă ședință ordinară de CL. Joia viitoare. 19 proiecte. Multe din ele revenite din cele respinse anterior. De exemplu din nou majorarea cu încă 3 ani a perioadei de grație pentru plata părții care revine locatarilor din blocurile reabilitate din sector. Ca să reluăm puțin, anul acesta oamenii ale căror blocuri au fost reabilitate prin fonduri europene, trebuiau să înceapă să plătească. Am fost de acord (oarecum constrânși de pandemie) să amânăm cu un an începerea  rambursării, dar asta a însemnat că oamenii vor avea rate mai mari vreme de 4 ani decât ar fi avut dacă plăteau în 5 ani. Ca la credite. Acum primarul vine si vrea să mai amânăm 3 ani, iar oamenii să fie nevoiți să plătească în ultimul an tot ce era prevăzut să fie împărțit în 5 ani. De exemplu, dacă aveați de dat 5000 lei partea voastră de reabilitare, în loc să dați 500 și 500 lei de două ori pe an, vreme de 5 ani, veți fi nevoiți să dați 2500 și 2500 în ultimul an, adică aproape trei luni veți munci anul acela doar  pentru a plăti reabilitarea. Pentru că va trebui plătit. Nu e gratis cum spune primarul, că dacă ar fi, ar veni el acum cu gratuitatea, nu cu amânarea. Eu cred așa. Mai sunt 4 ani în care oamenii pot plăti eșalonat partea lor de reabilitare. Negoiță vrea să mai amânăm 3 ani și spune într-una ca va fi gratis. Înainte de al 4-lea an, cel în care oamenii vor trebui sa plătească, el are două variante:
1. Candidează la PMB și nu-l mai interesează S3, iar cetățenii care, ghinion, vor locui în continuare aici, vor plăti intr-un an ce puteau plăti în patru.
2. Candidează tot la S3 și are toți cetățenii cărora le-a amânat coplata la degetul mic: ori mă votați pe mine și nu mai plătiți reabilitarea (găsesc eu o soluție, trust me), ori votați pe altcineva și va va pune sa plătiți, că ceilalți nu știu cum e cu șmecheria. 🤦‍♀️ Deci practic cumpără voturi.

Sâmbătă – Între două mâini de lavabilă date pe holul de acasă, am fost cu câțiva colegi să vedem terenul pe care primăria vrea să punem în practică ȘCOALA VIITORULUI, teren deținut de una din societățile primăriei, printr-o cumpărare care are la bază un HCL  desființat în justiție, pentru că nu a fost adoptat cu majoritatea de voturi prevăzută de codul administrativ.. Proiectul Scoala Viitorului noi l-am gândit ca pe ceva ieșit cu totul din comun, ceva care să te ducă cu gândul la viața de peste 30-50 ani, că de aia i-am zis a viitorului. Ceva avangardist, ce nu s-a mai făcut, extraordinar. Că dacă tot nu s-a mai construit o școală publică de la revoluție încoace, măcar s-o facem să le folosească și generațiilor ce vor veni. Dacă aveți vreme să urmăriți filmulețul, ăsta e terenul. Se intră de pe o altă proprietate privată și e extrem de mic (suprafața pe care se poate construi e de 600m). Serios, știu oameni cu case mai mari decât școala viitorului.

Duminică – Închid raportul și mă duc în parc. N-am ajuns să văd noul loc de la Sticlărie, iar vremea parcă ne trage de mânecă: ieșiți din casă, bucurați-vă de toamnă atât cât a mai rămas! După amiază trec prin proiecte și poate îmi rămâne timp să răsfoiesc Programul Operațional Regional București -Ilfov 2021-2027. E un document de 131 de pagini la care ar trebui să ne raportăm toți, indiferent de ce am dori să facem în zona asta în următorii 6 ani. Hai 8.

Mai avem de parcurs 154 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 72 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.