Jurnal de consilier local – săptămâna 163

Nu știu dacă v-am mai spus în anii trecuți, dar pentru mine luna decembrie este despre copt chestii în cuptor (efectiv am niste fursecuri pe care le fac non stop), muncit mai mult decât de obicei, curățat și împodobit casa și curtea cu tot felul de crengi, crenguțe și lumini, terminat și livrat cele mai mari comenzi din tot anul, căutat cadouri pentru ai noștri, fie că vorbim de familia de acasă, familia de la serviciu sau familii care chiar au nevoie de o mână de ajutor în plus. Așa că din toate punctele de vedere de mai sus, ne-am pus pe treabă.

Luni – E început de lună la serviciu și facem planuri despre cum să terminăm totul, cum să nu avem sincope în aprovizionare și cum să reușim să mulțumim toți clienții, care vor toți acum sau ieri terminate comenzile. Imediat după prânz intru în două ședințe de CA-uri la școli, se aprobă elevi la burse, concedii pentru personal și răspunsuri de cereri care mai de care mai interesante de la părinți. Voi știți că și aici în capitală există părinți care refuză să-și trimită copiii la școală? Nu, nu vorbim de cei care aleg o variantă de învățământ alternativ, nu. Și nici nu vorbim de familii care n-au posibilități să-și trimită copiii la școală. Pur și simplu îi țin acasă. Aici datoria școlii e, după ce epuizează toate încercările de a se înțelege cu părinții, să sesizeze Protecția Copilului și aceasta să ia măsuri în ceea ce privește educația copiilor respectivi.

Marți – Am aflat și eu datele despre elevii României la testele PISA date anul trecut. Testele Programme for International Student Assessment (PISA) sunt examene standardizate, care se dau acum în 81 de țări în același timp, o dată la trei ani și la care participă elevi de 15 ani. În cazul României, în 2022 au fost 11 mii de elevi din clasele a VIII-a și a IX-a, din urban și rural care au participat la teste. Practic se testează cunoștințele, deprinderile și aptitudinile dobândite până la această vârstă și reflectă abilitatea elevilor de a continua să învețe de-a lungul întregii vieţi prin aplicarea a ceea ce au învățat în școală și în afara acesteia. Rezultatele arată că stăm foarte prost dacă ne raportăm la Europa. Diferențe între rezultatele din 2018 și 2022 pentru noi  nu există. Specialiștii spun că avem un sistem de educație depășit si rezistent la schimbare. Nu-i ca și cum noi, nespecialiștii, nu vedem asta. Dar la ce ne folosește că vedem? Vă las link către un articol care mie mi s-a părut bun legat de acest subiect. Pe primele locuri în lume sunt țările asiatice, cum era de așteptat, Singapore, China, Coreea și Japonia. Iar dacă vorbim de Europa, avem în frunte Estonia, Irlanda și Finlanda. Ultimele locuri nu vă spun cine le ocupă.

Miercuri – Moș Nicolae a venit cu un convocator de ședință extraordinară de îndată pentru mâine. Are un singur proiect, ușor greșit inițial în ceea ce privește finanțarea (cu vreo 8,5 milioane), proiect de renovare a unui corp al Liceului Theodor Pallady din punct de vedere energetic, printr-o finanțare de la Agenția Fondului pentru Mediu în proporție de 73%. Ca să înțelegeți exact, în cazul in care cererea de finanțare prin AFM este acceptată, și totul merge conform planului (adică devizul inițial nu se modifică, ceea ce e puțin probabil la S3) lucrările totale vor costa 32.849.860 lei, AFM va deconta 24.000.000 lei și bugetul local va acoperi diferența de 8.849.860 lei. Inițial ni s-a spus ca de la bugetul local vom cheltui doar 437.159 lei. Au modificat asta, eu cred în continuare ca exprimarea in corpul HCL-ului e ușor nefericită, nu insist.

Tot azi am avut la serviciu Secret Santa, un obicei care nouă ne place foarte mult, e deja tradiție ca în fiecare an toată lumea să aducă pe 6 decembrie un cadou simbolic pentru un coleg/colegă, așa că ne-am bucurat să dăruim și să desfacem cadouri.

Joi – Dimineață, datorită greșelii de care vă ziceam mai sus, am mai primit un proiect la aprobat tot în ședința extraodinară, practic o actualizare a indicatorilor economici tot pentru proiectul de mai sus, in care s-au modificat sumele eligibile și neeligibile, valoarea totală rămânând aceeași. Și tot azi a fost ședința. Ambele proiecte au fost aprobate.

Vineri – Azi am avut timp să văd mai multe materialele legate de lipsa autorizației ISU a Halei Laminorul și faptul că aglomerările de oameni de la Târgul de Crăciun care se desfășoară acolo îmi dau palpitații. Vă las mai jos un extras dintr-un reportaj făcut în legatura cu Hala laminorul care spune în 3 minute ce tot vorbesc eu aici de 3 ani legat de hala asta.

Sâmbată – Ieri a fost pentru mine cea mai frumoasa zi de iarna de pana acum. Am admirat bradul (da, l-am facut și răsfăcut, nu detaliez), am cautat decorațiuni pentru curte și casă prin pod, prin vechi lădițe.  Am căutat până am găsit. La ora la care scriu aceste rânduri sunt deja montate pe balcoane și balustrade. Pentru cei care vă doriți dar nu aveți deja cumpărate unele sau vă faceți griji in ceea ce privește consumul, instalațiile de exterior se găsesc acum cu încărcare solară și la prețuri decente, zic eu, dacă luăm în calcul că le vom folosi mulți ani de acum înainte. Și vă zic, după o zi de lucru în care aproape nu vedem lumina soarelui, să venim seara acasă și să admirăm căsuțele de pe strada noastră împodobite care mai de care mai frumos și brăduțul în casă, e o plăcere pe care doar luna asta ne-o poate oferi.

Duminică – Azi ne strângem în familie extinsă, cu veri, verișoare, nepoți și mătuși. V-am zis că fac fursecuri nu? De mâine continuăm cu treaba că mai sunt multe de făcut și luna asta e scurtă și aglomerată. Și-s convinsă că nu-i așa doar la mine.

Mai avem de parcurs 45 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 14 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.