Jurnal de consilier local – săptămâna 152

Stau de câteva ore pe un scaun de pescar pe un mal de baltă din apropierea Bucureștiului. E și ceva pește aici, dacă ne luăm după taxa plătită pentru privilegiul de a privi apa și de a înfrunta vântul. De pescuit eu nu pescuiesc azi, deși am prins și m-am hrănit cu pește multe zile în copilărie. Dar azi nu. Azi doar am privit apa și-am ascultat sunetele bălții.

M-am obișnuit deja să iau laptopul cu mine oriunde mă duc duminica. Și să-l folosesc. Să scriu când am o clipă de răgaz. Și aici, pe malul lacului e doar răgaz.

Săptămâna asta agenda au ținut-o problemele cu masa de la Școala după Școală și containerele de gunoi îngropate care iau din locurile de parcare și nu e clar cum vor fi igienizate. Cu masa copiilor înțeleg că-i acum o schimbare, era unul dintre lucrurile pe care primăria nu le controla și școlile făceau singure licitațiile (vă reamintesc, primăria plătește 30 lei/copil/zi pentru masa de prânz a copiilor care rămân la școală până mai  târziu și participă la programul Scoala după Scoală). Acum i s-a da sarcină unei firme a primăriei (nu știu exact care, dar sper să aflu în ședința viitoare) să se ocupe de asta. Vă reamintesc, primăria are firme de construcții, de salubritate și de tehnologie. Nu contează, facem contract cu una să ne aducă masa pentru copii. Cum era de așteptat, până joi au fost probleme, în sensul că masa nu s-a livrat, după data asta am primit asigurări că se rezolvă. Vedem.

Și dacă tot a venit vorba de ședința viitoare, hai să vă spun câte ceva despre ce sunt proiectele de pe ordinea de zi.

  • Numărul elevilor din programul Școala după Școală crește de la 6046 la 7500.
  • Primăria va plăti pentru elevii de la învățământul dual bursele pe care inițial s-au angajat să le plătească antreprenorii. Pentru acești copii, de obicei, bursele sunt plătite o parte de la bugetul de stat (200 lei) și o parte de către antreprenori, minim 200 lei/elev în fiecare lună. Din fericire există antreprenori care plătesc mai mult de atât. Din păcate există cazuri în care antreprenorii se retrag la un moment dat pe parcursul celor 3 ani de școlarizare. Și asta se întâmplă din mai multe cauze, dar cea mai important e instabilitatea mediului economic. Și vă spun sincer, la măsurile care se iau, ce urmează e de filme de groază.
  • Din cele 23 de proiecte de pe Ordinea de Zi a viitoarei ședințe, 6 se referă la învățământul dual. Apa Nova, STB și Termoenergetica își continuă susținerea și în acest an școlar pentru elevii de la dual care se pregătesc pentru a deveni electricieni sau instalatori.
  • Mai sunt proiecte de prelungire a contractelor de mandat ale membrilor din CA-urile societăților primăriei.
  • Avem și proiecte de ajutoare către trei parohii, as usual. De data asta se acordă 100.000 lei către Parohia Adormirea Maicii Domnului, 350.000 lei către Parohia Sfântul Anton – Curtea Veche (care a avut și anul trecut o finanțare de la S3 de 200.000 pentru înlocuirea instalației de încălzire actuale cu una nouă prin pardoseală) și pentru Parohia Sfântul Nicolae – Șelari 100.000 lei. Primăria Sector 3 are anul acesta un buget de 4 milioane de lei pentru finanțat lăcașuri de cult.
  • Mai țineți minte că se construiește o sală de scrimă deasupra unui corp de clădire de la Școala 195? A venit la aprobat acum prelungirea duratei de execuție. Nu știu voi, dar eu am impresia că retrăiesc o perioadă de pe la începutul acestui mandat. Contractul pentru execuția sălii este al aceleiași firme a primăriei, Smart City Invest, care în urma cu trei ani ne spunea că mai are 3 săptămâni și termină construcția unei creșe. De când ne-a spus chestia asta și până efectiv s-au terminat lucrările la creșa respectivă a trecut un an. De data asta firma solicită prelungirea contractului cu 3 luni. Vă las pe voi să calculați cam în cât timp vom avea o sală de scrimă funcțională acolo. Și ca să aveți mai mult context, vă mai spun că indicatorii economici au fost la început 5,4 ,milioane lei, iar acum sunt 9,5 milioane. Practic, vreo 6 portbagaje de bani.
  • Avem desigur si proiecte care revin pe OZ, poate, poate se aprobă. Un credit la Algorithm Construcții și-un contract la Algorithm Residențial.

Mă gândesc la perioada care va veni, la anul viitor, la următorii ani. Lumea se schimbă și vrând nevrând, trebuie s-o facem și noi cu ea. Poate unii dintre noi percep schimbarea asta, alții poate n-o fac, dar vremurile ne vor lua cu ele în viitor și acolo va trebui să fim. Să FIM.

Mai avem de parcurs 56 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 44 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.