Jurnal de consilier local – săptămâna 151

Sunt încă sub impresia puternică pe care mi-a lăsat-o reportajul Recorder pe care l-am văzut aseară, e vorba de episodul legat de reciclare. Haos, corupție și incompetență. Dacă mă întrebați pe mine, legat de instituțiile statului implicate in procesul ăsta, aș pune pe primul loc incompetența.

În fine, tocmai m-am întors de la o acțiune de igienizare a unei mici poțiuni dintr-o stradă din spatele cartierului 23 August. Vă las la sfârșit poze, da. Evident, n-am putut noi strânge tot. Fără supravegherea zonei, panouri pentru îndrumarea oamenilor către containerele de peste drum, la nici 50m, ridicarea sistematica a gunoiului și sancțiuni pentru cei care aruncă necontrolat deșeurile acolo, zona nu va rămâne curată. Și e păcat, că-i imaginea sectorului și cartierului nostru, fix aproape de intrarea oamenilor în București.

Aș fi vrut să spun că a fost o săptămână bună, au început școlile, în Consiliul Local a fost aprobat programul Scoala după școală cu tot cu 4 din amendamentele USR (vă scriu mai jos de ele pe larg, să avem de unde ne lua informația la nevoie), am reușit să mai trimitem un export (foarte rar pleacă două exporturi unul după celălalt șa distanță de o săptămână, acum a fost una din excepțiile astea), ieri am găsit timp să stau degeaba vreo 30 de minute și a fost minunat, azi am curățat o zonă din sector împreună cu câțiva colegi de partid (sper că și printre voi sunt oameni care au participat la Let’s do it Romania, eu și prietenii mei avem o istorie mai lungă cu acțiunea asta, nu ne mai implicăm acum chiar ca la început, dar spiritul e tot acela), una peste alta ar fi putut fi o săptămână bună, că de la asta am pornit. Numai că n-am, acum când scriu, sentimentul ăsta.

Școala a început, dar copiii învață în multe schimburi, unii la alte școli, alții în containere, unii în ore scurte și alții în plin șantier.

Am aprobat programul Școală după școală, dar pe lângă el au fost aprobate și alte bazaconii în aceeași ședință. Mai țineți minte tiribombele vechi și inutile de care am tot vorbit în anii trecuți? Vor fi acum incluse în capitalul social al unei societăți a primăriei (Algorithm Construcții) și vor fi montate, ați ghicit, în Parcul Pantelimon. Sper doar că vor fi atât de ruginite și cu probleme atât de mari încât expertul care le va evalua să spună că nu mai pot fi folosite. Adică aș prefera să fi pierdut de tot banii care s-au dat pe ele, decât să văd vechiturile montate în parcul ăsta care cu un minim efort de curățare ar fi extraordinar așa cum e.

Am fost, noi și alții ca noi, în toată țara si am mai curățat din deșeurile lăsate prin câmp și păduri de români needucați (dap, există), dar asta e fix cât o jumătate de picătură de apă într-un ocean de lacrimi. Uitați-vă la reportajul acesta, vă zic asta pentru că veți înțelege cumva o parte din managementul deșeurilor reciclabile din România, și-mi veți da dreptate, mai ales la partea cu incompetența. Veți vedea și lipsa de educație în ceea ce privește reciclarea în rândul celor care produc deșeuri, adică a noastră a tuturor, persoane fizice sau juridice și țara asta. Vă spun, cu banii pe care îi dau anual primarii pe publicitatea lor personală, am putea face o educație a populației României pe zona asta de deșeuri încât am fi toți doctori în reciclare. Dar hei, de ce să facem asta când putem să n-o facem!

Hai să vă zic de  “Școala după Școală” că poate vă interesează asta. E un program care se desfășoară doar în câteva școli din sector, nu în toate, pentru că e nevoie de săli libere în care să se țină și mai ales de cadre didactice care să fie dispuse să participe la program. Și nu prea avem nici din unele, nici din ceilalți. Prin program, copiii pot rămâne la școală până la ora 15 sau în unele cazuri 15:30, timp în care se presupune ca fac activități, își fac temele și iau masa de prânz împreună cu colegii. Anul acesta nu s-a adoptat creșterea la 35 lei a valorii și implicit a calității mesei servite de elevi, aceasta a rămas la suma de 30 lei/zi/elev.
Ce se schimbă totuși în acest an datorită amendamentelor noastre?
1. Pentru fiecare școală, indiferent de câți elevi și câte grupe aveau în program, proiectul prevedea suma maximă de 20.000 de lei/an școlar/unitate de învățământ pentru materiale cu caracter funcțional, necesare desfășurării activității.
Problema era că o unitate de învățământ cu 90 de elevi înscriși în program ar fi primit aceeași sumă ca o unitate cu 600 de elevi înscriși în program. Prin amendamentul USR adoptat, se vor aloca 200 de lei/elev/an, astfel încât suma alocată fiecărei școli să se raporteze la numărul de elevi din program.
2. Prin aprobarea altui amendament la proiect s-a aprobat finanțarea unor programe la nivel de unitate de învățământ de educație anti-drog și anti-bullying realizate cu specialiști în domeniu, în limita a 10.000 de lei/an/unitate de învățământ.
3. Prin al treilea amendament USR, Primăria Sectorului 3 va fi responsabilă să asigure unităților de învățământ accesul zilnic al elevilor din programul “Școală după Școală” la terenuri de sport și spații de recreere în aer liber. În acest sens, primăria va asigura, conform unui orar agreat cu unitățile de învățământ: transportul elevilor, paza și curățenia spațiilor puse la dispoziția elevilor.
4. Cel de-al patrulea amendament adoptat, presupune că Primăria Sectorului 3 va pune la dispoziția părinților, elevilor și profesorilor o aplicație prin care va colecta opiniile acestora privind desfășurarea programului “Școală după Școală”. Aplicația va permite exprimarea în mod anonim sau nu, după preferința utilizatorului, și va colecta evaluări privind calitatea programului, hranei, materialelor, activităților, bazei materiale, precum și propuneri de îmbunătățire.
Mulțumim liderului de grup al consilierilor noștri Mihaela Vacaru pentru amendamentele propuse! Perseverența ei în a  concepe și propune amendamente la proiectele în ședințe, deși majoritatea nu trec, a făcut ca de data asta, indiferența câtorva consilieri ai majorității din CL (care au lipsit, au uitat să voteze sau n-au vrut s-o facă) au dus la aprobarea amendamentelor USR.
Prin aceste schimbări, sperăm să facem ca Programul “Școală după Școală” să fie mai bun pentru toți copiii din Sectorul 3. Ne place să recunoaștem sau nu, de la educație pleacă totul. Și e greu al naibii cu ea. Cu educația, zic.
Vă las fotografii cu recolta de saci de gunoi adunați de două fete și-un bebeluș în aproape 2 ore.
Am strâns așa: 6 saci maro mari plini cu gunoi menajer, 2 saci plini cu hârtie și carton, 3 saci cu sticla, 4 saci cu bidoane de plastic și doze de aluminiu. Și-o bucata mare de linoleum. Și da, am anunțat Direcția de salubritate să vină să-i ridice.

Mai avem de parcurs 57 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 52 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.