Ochelarii de soare – un must have in orice anotimp

Am suferit toată tinerețea pentru că nu am putut purta ochelari de soare. Îi simțeam ca o apăsare pe rădăcina nasului și mă lua durerea de cap de câte ori îi puneam la ochi. Dar îi aveam. Îi luam cu mine peste tot (e clar îmi plăcea cum arătam cu ochelari), dar invariabil nu-i purtam mai mult de câteva minute. Maxim cinci.

Apoi ceva s-a schimbat brusc și pur și simplu nu mai pot merge vara pe stradă fără ochelari de soare. Sau dacă o fac, plâng. Și n-o fac de supărare. Îmi curg lacrimile șiroaie, am o sensibilitate deosebită la lumina puternică a soarelui, așa că de câțiva ani, ochelarii de soare îmi sunt în continuare nelipsiți, dar de data asta îi și port. Mult. Nu știu cum s-au schimbat lucrurile, dar nu mai simt nicio apăsare de la ei și nici durere de cap nu mai am. Și-mi stă în continuare bine cu ei la ochi. Unde mai pui că acum acoperă și cearcănele. Uite:

Și cum eu sunt acum în faza in care am trei perechi de ochelari de soare, una în mașină, una în geantă și alta prin casă (asta ca să-i pun la ochi când stau mai mult în soarele din curte) zic să facem noi o listă cu motivele pentru care e bine, spre foarte important, să purtăm ochelarii de soare sau măcar să-i avem cu noi tot timpul când circulăm pe afară:

  • primul și cel mai important motiv este că ne apără vederea de radiațiile ultraviolete.
  • în al doilea rând vederea ne este mult îmbunătățită atunci când suntem în bătaia soarelui
  • al treile motiv este de ordin estetic și purtarea lor face orice ținută mult mai chic.
  • ne ajută la păstrarea fără riduri a tenului. Știți grimasele alea pe care le facem când ne intră soarele în ochi și pe care nu le mai facem deloc cu ochelarii pe nas. Ei, la asta mă refer, grimasele alea ne fac să avem ridurile de expresie mult mai pronunțate în timp.

Bineînțeles că și ochelarii de soare sunt de foarte multe feluri și ne protejează și ei cum pot, de aceea e foarte important ca atunci când ne cumpărăm ochelari de soare să nu ne uităm doar la frumusețea lor (deși și asta e important). Ochelarii cu lentile colorate, dar fără filtru de protecție UV fac mai mult rău decât bine și ne expun la pericole la care nici nu ne gândim (dilată pupila și ne expun la și mai multe raze UV decât daca nu i-am purta).

Cantitatea de lumină care se poate transmite prin lentilă este trecută de regulă pe brațul ochelarilor sau explicată în eticheta lor:

  • Categoria 0 – 80-100% – sunt totuși eficienți în vreme cu nori, făra soare (dap, și atunci trebuie să purtăm ochelari, cel puțin noi, ăștia mai sensibili)
  • Categoria 1 – 43-80% – buni la vreme cu nori și puțin soare
  • Categoria 2 – 18-43% – pentru vreme cu soare moderat
  • Categoria 3 – 8-18% – ideali pentru soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apa, nisip
  • Categoria 4 – 3-8% – se pot purta la soare puternic și  zăpadă, dar sunt interziși la condus (nu vezi suficient de bine încât să fii sigur pe șosele).

De asemenea, și culoarea lentilelor are importanță, de la cele negre până la cele galbene, fiecare determină ce culoare din spectrul luminos este obsorbită de lentilă:

  • Galben, auriu si portocaliu – reduc cantitatea de lumină albastră ce ne poate pătrunde în ochi. Lumina albastră (cea care poate, în timp, provoca cataracta) are tendința de a “împraștia” marginile obiectelor, creând un halou în jurul lor. Filtrul galben elimină complet lumina albastră, făcând totul mai clar, cu margini mai netede. De aceea, dacă doriți ochelari de soare pentru condus pe timp de noapte sau pe timp de ceață, căutați lentilele galbene.
  • Roz si mov – oferă cel mai bun contrast al obiectelor pe un fundal verde sau albastru. Adoică dacă aveți de gând să priviți marea, să ieșiți în larg pentru o partidă de pescuit sau la o plimbare cu iahtul căutați lentilele mov sau roz. E valabil și în cazul în care mergeți la vânătoare.
  • Verde – filtreaza lumina albastra, ofera cel mai înalt contrast și o acuitate vizuala foarte buna (dintre toate nuantele de lentile).
  • Maro – absoarbe lumina de frecventa înaltă, inclusiv albastrul.
  • Gri, negru – reduc cantitatea generală de lumina.

După cum vedeți în poză, eu am ochelari cu lentilă maro și conduc foarte bine cu ei. Mai am unii cu lentile galbene în mașină. Cei din casă nu știu ce lentile au dar știu sigur că-s lentile cu filtru polarizant, care au protecție UV de 100%, reduc senzația de ochi obosiți, înlătură reflecțiile și mai au ei câteva calități.

Dacă vreți să știți și voi dacă aveți ochelari cu filtru polarizant puteți face proba, puneti-vă ochelarii la ochi și priviți spre monitorul deschis al calculatorului. Înclinați capul în stânga sau dreapta ca și cum v-ați așeza ochelarii perpendicular pe baza ecranului. În momentul acela imaginea ar trebui să devină închisă de tot la culoare. Aproape neagră.

Și dacă nu aveți deloc ochelari de soare, poate ar fi timpul să mergeți la cumpărături. Acum aveți temele făcute.

(Visited 445 times, 1 visits today)
carmem

Port de foarte multa vreme ochelari si din pacate vara cand ii port pe cei de soare ma doare foarte tare capul si sunt ametita si sunt fortata sa-i las. Am incercat cu cei heliomati insa nu gasesc lentila compatibila mie. Crezi ca in vreun magazin de specialitate gasesc lentila de ochelari de soare insa cu proprietatile uneia de vedere? Multumesc

Nina

Eu cred ca e imposibil sa nu gasesti.
Sotul meu poarta ochelari de vedere de mult timp ( ceva dioptrii complicate) si au lentile helionate. Nu s-a plans niciodata de ei, nici la condus, nici la plaja. Acum au aparut tot felul de lentile si de tratamente pentru ele,trebuie sa fie ceva care sa ti se potriveste. Incearca pe la mai multe centre de ochelari sau la un oftalmolog bun care sigur te poate indruma! E pacat sa suferi din cauza asta.

Valentin

Eu inca sufer ca nu pot purta, din pacate am nevoie de ochelarii de vedere mai tot timpul si ii pot purta doar pe timp scurt, asa ca nu investesc in acestia, desi imi plac foarte mult.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.