Blog Action Day – Water

Prima mea amintire legată de apă o regăsec undeva în jurul vârstei de  doi ani şi are legătura cu un costumaş alb şi o baltă de la marginea drumului. Ţin minte că mă uitam la mine, ma uitam şi la cenusiul bălţii, mă uitam iar la mine, iar la cenuşiul bălţii. Tentaţia a fost mare şi decizia a fost luata cu uşurinţă: m-am tăvălit la propriu,  îmbrăcată cu costumaşul alb, în noroiul bălţii. Mult. Oare unde o fi fost mama?

Dupa ceva timp, când probabil m-am plictisit de joaca cu apa murdară, m-am ridicat în picioare şi am încercat să ajung în curte. Mi-a fost foarte greu. Eram de două ori mai voinică şi când spun voinică mă refer la greutatea mea în kg. Hainele erau de lână şi lâna uda nu-i tocmai fulg de nea. Mă mişcam ca un robot japonez necalibrat şi din hainele mele curgeau şiroaie de apă care dispareau pe loc în ţărâna drumului. Pe tot parcursul călătoriei spre casă (erau cred 10-20 de metri cu tottul, dar în capul meu păreau km întregi)  îmi părea foarte rau de ceva, eram foarte trista. Nu ţin minte să fi fost din cauză  că îmi murdărisem costumaşul ( asta avea să se întâmple mai târziu, când m-a luat mama în primire 😀 ) ci supărarea mi se trăgea de la apa care se scurgea pe drum şi pe care aveam senzaţia că am risipit-o. Îi luasem apa balţii. Nu era corect, nici măcar nu avusesem nevoie de ea.

Zilele astea, tot citind despre apă, am aflat cu stupoare ( să nu-mi ziceţi că voi ştiaţi) că pentru fabricarea unei singure perechi de blugi se consumă nici mai mult nici mai puţin de 6813 l de apa. Deci pentru toţi blugii mei sunt responsabilă de consumul a peste 200.000 l de apă.  Ah, ce prost mă simt. Exact ca atunci când i-am furat apa bălţii.  Ar trebui să nu mă mai ating de apă multă vreme de acum în colo. Nici nu-mi va fi greu dacă mă voi gândi că în fiecare zi sunt deversate în apele planetei cca 2 milioane  de tone de fecale.  Bleah…

Sigur că nu putem totuşi trăi fără apa, eu aberez, dar putem cu siguranţă să o consumăm cu folos. Şi să o păstrăm curată.

Eu şi încă 4386 de bloggeri din intreaga lume am scris  astăzi despre apa în încercarea de a conştientiza cu toţii cât de importante sunt resursele pe care natura ni le-a dat şi cât de ridicoli suntem, noi cei care le avem, atunci când ne batem joc de ele.

(Visited 69 times, 1 visits today)
health

interesant articol, chiar nu sitam unele lucruri… de exemplu faza cu cantitatea de apa folosita la o singura pereche de blugi m-a lasat fara cuvinte… mnu pricep la ce anume serveste apa asta

nina

@Maria- fetele sunt bine si se bucura de scoala asta noua. 🙂

@health- si eu m-am gandit la asta, probabil ca in tot procesul prin care trece bumbacul de pe camp si pana in magazin, daca nu au pus la socoteala si apa cu care ii spalam pe toata durata lor de viata. 😀 Oricum informatia e luata de aici.

Eliza

Fain articol…si ma bucur ca tema Apei la Blog Action Day 2010 ti-a starnit atat amintirile din copilarie, cat si constientizarea asupra problemelor cauzate de risipirea ei. Felicitari pentru participarea la campanie si pentru articol:) Daca esti curioasa…citeste-mi postul despre APA, si mie mi-a trezit amintiri, inainte de toate…O zi faina iti doresc!

sportromanesc

Felicitari pentru blog!
Il citesc constant!
E unul din cele mai bune din Romania!
Lucian Bute vs Jesse Brinkley – KO repriza a 9 a !!! Adrian Diaconu vs Omar Sheika 3-0 la puncte !!!! Jo jo Dan vs Andres Pablo Villafane – KO repriza a 4 a !!!! 3 romani = 3 victorii
Bute a invins
Eu am promovat meciul online dar nimeni nu a vrut de la tv sa transmita.
Am pus inregistrarea meciului in care a batut bute la:
http://sportromanesc.blogspot.com/
Va rog sa promovati asta pentru ca e pacat sa nu vada romanii aceste monumente ale mandriei nationale care sunt aruncate la gunoi din nepasare sau din rautate.
Lupt pentru aceste valori si daca vreti sa va alaturati va sunt recunoscator.
Bravo romanilor care ne fac mandri de ei.
Va multumesc!!!

Eliza

@ nina…Ce ma bucur ca te-am gasit prin campania asta…Foarte interesanta! Acum am ce face…o sa te citesc, cu intermitentele datorate prea multor activitati in care sunt angrenata…dar o sa ma bucur de ceea ce ai scris deja si vei scrie in continuare. Imi place stilul tau! 10x!
@ sportromanesc…Iar tie iti multumesc ca am gasit la tine un blog fain, pe care intr-adevar il voi promova, pentru ca mama ma intrebase azi-dimineata: “Ce-o fi facut Bute?” Iar raspunsul mi l-ai dat tu…fara sa il caut!:) Succes!

Isolda

Esti mai desteapta ca mine. Prima mea amintire dateaza de pe la varsta de 3 ani .
Cat despre apa….chiar m-ai facut sa ma simt prost , serios !! Desi ma consider o prietena a planetei ( reciclez tot cu mare constinciozitate , nu murdaresc , nu rup, nu distrug ) totusi consum foarte multa apa .
Pe langa consumul “normal” imi place enorm sa ma balacesc . Probabil intr-o alta viata am o o rata .

PS: la faza aia cu cele 2 milioane de kk mi-ai stricat ziua .
🙂

Carmen

Am invatat cu totii la chimie in cls a VII, despre circuitul apei in natura si despre celebra fraza ” nimic nu se castiga , nimic nu se pierde ci totul se transforma”
Asa ca pentru protectia resurselor de apa eu as recomanda folosirea produselor ecologice (detergent, sapun , sampoane, etc). Bine ar fi daca si producatorii care folosesc apa in procesul tehnologic, ar folosi produse pentru purificarea apei inainte de a o deversa in canale sau chiar direct in apele curgatoare. Exista o multitudine de produse asa numite “prietenoase pentru mediu”; insa pe toti producatorii (poluatori de apa) ii preocupa doar profitul; asa ca folosesc produsele traditionale (mai ieftine) si nici macar la o incercare a folosirii produselor prietenoase pentru mediu nu marseaza.
Eu imi voi continua lupta de promovare!!!!

Pisicutza

Te salut. Doresc un schimb de link cu blogul tau; situl meu pisicutza.net are intre 600 si 700 de unici pe zi cu aprox 3000 de afisari si cu un pr 3.
eventualul tau link va fi adaugat in seciunea pisicutza.net/pisi-lovers cu pr 1.

daca te intereseaza te rog da un email (georgenicolaeblog@gmail.com) sau lasa un comentariu pe siteul pisicutza.net

deasemenea putem face schimb si de banner.

o zi frumoasa

Sorin

mda, ce e bine e ca nu au scris ca se foloseste 1000K de litri de apa.

cum puteti sa credeti asa ce oameni buni?
stiu cat cantareste atat apa?sau ce suprafata ar ocupa o cada capabila sa sustina apa asta?

eu cred ca se folosesc 10 000 de litri de apa, dar se acopera un ciclu ff mare de productie.gen 1000X1000 de blugi.Oricum, calculeaza te rog:cat ai platit pe o pereche vs costuri de productie.
E ok sa luptam pentru pace, dar sa nu raspudim informatii denaturate, altfel vor fi toti mirati de cata apa se foloseste.
aveti cateva linkuri http://wateruseitwisely.com/blog/miscellaneous/it-takes-1800-gallons-of-water-to-make-one-pair-of-jeans
si mai ales asta: http://www.ademe.fr/internet/eco-jean/Ecoprofil_jean_final.pdf

franturi de informatie vor da franturi de minte.play fair….

nina

@Sorin- mie mi-ar placea sa nu fie adevarat. Adica prefer sa scriu eu o prostie, tu sa ai drepate si apa pentru blugi (saracii de ei au nimerit aici nevinovati) sa nu se consume in cantitatea aia.
Din primul link pe care mi l-ai dat reise ca se consuma aproximativ “1800 gallons of water”. Dupa cum stim eu, tu si google 1 gallon = 3.785 l, so, unde zici ca nu-i informatia corecta?
In plus nici macar nu se pune problema de cat cantareste apa asta. Cred ca s-a luat in calcul si apa de la ploaie care a udat bumbacul in timpul cresterii. Adica toata apa de pe parcursul procesului tehnologic.
Ma rog, era minunat daca tu aveai dreptate chiar daca iti spui punctul de vedere jignind.

Bine ai venit!

Sorin

deci, scuze daca am jignit, fara intentie;doar bay day, still@work.

calculul volumului de apa de ploaie e destul de complicat, prea multe variabile.
in continuare, imi sustin . de vedere si anume:aceea este posibil sa fie cantitatea de apa folosita, dar pentru un ciclu de productie a unui cantitati MARI de blugi.
cred ca al doilea link poate fi folosit in a evalua metode de economisire a resursei.
de asta am si spus sa play fair, daca se ofera informatii, sa fie oferite in set complet, nu doar ca si lema.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.