Funcţionarul = agent de vânzari

Mie nu mi se pare corect că le-au tăiat bonificaţiile oamenilor ăstora, fie ei poliţişti, lucrători la finanţe, vamă, gardă financiară. Lucrează în locuri în care de cum îşi fac ei treaba, depind încasările la bugetul statului.

E simplu. Tu ca poliţist, de exemplu,  iei bani în plus la salariu dacă îl amendezi pe cel care a încălcat legea, atunci îl amendezi. Nu-ţi iei? Accepţi spagă atenţii.  Aşa suntem, aşa funcţionăm, ne trebuie un stimulent şi eu cred că e mult mai bine ca el să fie legal, respectiv sporutile ale sau cum s-or numi ele.

Funcţionarul respectiv, ca şi agentul de vânzari, acceptă încadrarea pe un salariu mai mic fiindcă ştie că dacă vinde mult (taxe şi impozite în cazul primului şi produse/servicii în cazul celui de-al doilea) va încasa mult (bonificaţii /comision).

Gandiţi-vă că mâine un patron taie comisioanele celor 10 de agenţi de vanzări pe care-i are. Vai, ce de bani vor rămane în firmă… puteti gandi, dar nu-i aşa. Agenţii lui au un salariu fix de 300 lei (sau cât mai e acum minimul pe economie) şi încasează comisioane din vanzările efectuate de cca. 3000 lei/lună. Patronul, zic, se gândeste să le taie comisioanele. Adică aia să vânda în continuare la fel de mult sau chiar mai bine de atât, că el  le dă doar 300 lei. Ei, ia gândiţi-vă,  e o decizie înţeleaptă? Cam cât interes ar avea un astfel de agent să vândă? Da exact, aşa ziceam şi eu.

O diferenţă există însă între cei doi,  functionarul de la finanţe/poliţie respectiv agentul de vânzări. Cel de-al doilea, dacă se ştie capabil, se mută la alt patron.

(Visited 67 times, 1 visits today)
fricks

nu e chiar asa. un politist de la rutiera spre exemplu ar trebui sa aiba x numar de ore pe teren, x accidente solutionate si asa mai departe. bonusul ar terbui sa fie cand intradevar face lucruri in plus. referate despre limite de viteza, semafoare …. Si nu numarul amenzilor ar trebui sa conteze ci numarul celor verificati. pe cand agentul de vanzari daca nu vinde nu mananca. (ce vinde agentul de vanzari nu e musai sa cumperi – amenda trebuie sa o platesti)

weigela

mai este problema ca daca cei de la finante sau politistii au norme un anumit numar de amenzi, atunci exista pericolul de a abuza. Cei de la garda sa iti gaseasca nod in papura si sa iti dea amenda la orice control financiar, politistul sa dea amenda cand te prinde cu legatura de patrunjel pe marginea trotuarului…. salarii pe criterii de performante sunt de acord…dar mai greu e sa stabilesti aceste criterii de performanta…..si eu ii inteleg perfect si ii sustin, am langa mine un om care si-a pierdut mai mult de un sfert din venituri, si din pacate se cam cunoaste..si cam e dureros….

nina

@fricks- poate ai dreptate, dar ce vreau eu sa spun e ca munca trebuie stimulata. Sunt cumva impotriva unui salariu fix. Nu conteaza de ce natura e munca ta, daca faci mai mult si mai bine decat un alt coleg cu aceeasi pregatire si aflat pe un post similar mi se pare corect sa castigi mai mult.

@weigela- nu vorbim de abuzuri, ele exista si in prezent si exista pericolul sa se inmulteasca, insa mi-e greu sa cred ca tu vei semna un proces verbal de contraventie (spre exemplu) fara sa fi fost vinovata de ceva si acest lucru sa poata fi dovedit. Ok, cum ii spuneam si lui @fricks, sa se stabileasca odata niste criterii pentru fiecare post si sa se plateasca dupa merite. Nu toti acelasi salariu. Nu.

Gabriela

Azi, fiind la serviciu, se discuta de … stimulente. Si m-am ingrozit cand am auzit pe cineva ca se bucura ca le-au luat bietilor oameni aceste sporuri(mai ales ca discutia se purta tot intre bugetari!!!). Din pacate, acesti salariati nu au avut sansa ca aceste sporuri sa li se includa in salariul de baza. Cred ca sunt din ce in ce mai multi, cei care nu-si mai permit sa plateasca ratele la banca. Si de ce? Pentru ca atunci cand au contractat imprumutul, se bazau pe un anumit venit.

Surprize Kinder

Eu in locul guvernantilor as fi negociat cu sindicatele revenirea la salariile initiale cu conditia modificarii codului muncii, astfel incat angajatorul sa te poata da afara oricand, cu conditia platii unui salariu compensatoriu.
Astfel ai motiva lumea sa-si faca treaba bine pentru ca altfel zboara, patronii sa faca angajari fara sa le fie frica ca angajeaza lenesi, iar statul poate sa scape de bugetarii balast mai usor, fara sa-i faca pe toti sa sufere…
Legat de finante… Numai de controale, amenzi si nereturnare de TVA scadent de ani de zile auzim. Dar n-ar face niciun ministru de finante niste agentii pentru consiliere fiscala, sa poti sa te duci daca ai nelamuriri in materie de plata impozitelor…

nina

@Gabriela- ai dreptate. Insa intr-un fel e si vina lor ca s-au complacut cu asta.

@surprize kinder- eeeeeee, daca ar fi s-o luam asa, in locul politicienilor ar fi multe de facut, dar cine suntem noi sa ne dam cu parerea?! 🙁

ady

probabil, cand le va ajunge cu adevarat cutitul la os, si functionarii publici cu adevarat capabili vor pleca in alta parte, la particulari sau in strainatate (suntem in UE, daca stiu limbi straine, presupun ca unele job-uri, chiar si de functionari publici au aceleasi caracteristici, fisa postului peste tot/alte tari) asa cum au facut si medicii.
poate va amintiti in anii trecuti cand protestau acestia. multi spuneau “daca nu va convine, plecati in alta parte”. si acum au inceput sa plece. si nu prea mai avem medici. multe spitale/policlinici din orase mici (sa nu mai vorbim de sate/comune) sunt pustii sau au mai ramas medici fie batrani, fie “atat de bine pregatiti” incat mai bine chemi direct popa pt ultima impartasanie.
cine va suferi in aceasta situatie. cine sufera si acum, cand pleaca medicii; noi.
zic si eu, nu dau cu parul.

dojo

Nina, politistul TREBUIE sa dea amenzi. Si restul TREBUIE sa-si faca treaba. Pentru asta exista salariu. Si doar daca treci de limita respectiva, primesti in plus.

Nu stiu cum e la voi la vanzari, dar in posturile de radio la care eram intr-o perioada AVEAI NORMA de contracte. Ca era plin de putori ce ardeau gazul pe salariu si nu aduceau contracte de publicitate.

Comisioanele alea misto le iei dupa ce ai asigurat lunar un anumit numar de contracte. Sau iei ZERO salariu si doar comisioane.

Si bonificatii nu primeste femeia de serviciu sau soferul, ca niciunde in lume nu se intampla asta. si nu le primesti lunar, asigurate, le primesti DOAR CAND AI DEPASIT PLANUL.

Si la halul in care se misca sistemul lor atat de prost pus la punct, nu ar merita nimeni bonificatii, pentru ca isi bat joc pur si simplu.

Solutia perfecta, macar pentru unii, este sa se informatizeze cu adevarat sistemul si sa fie dati afara. Si asa majoritatea respira aer degeaba in institutiile respective. Sa fie angajati la privat sau sa-si deschida ei business. La ce bani au facut unii pana acum, cuget ca-si permit sa puna de un PFA macar.

nina

@Dojo- la noi e asa: ai un salariu fix pe care il incasezi doar daca iti faci planul. Adica faci planul 50% iei din salariul fix 50%. Pentru orice vanzare faci iti iei comision. de exemplu daca vinzi de 1000 lei si asta inseamna 1% din plan, la sfarsitul lunii iei 1% din salariul fix plus comisionul pentru 1000, suma care adunata, nu da mai multe de 150 lei. E un sistem de bonusare mai complicat care insa functioneaza excelent. Nu vand nimic, nu castig nimic. Desi am plan. Plan pe care daca-l fac iau integral salariu fix (care-i mai mic decat cele de pe piata ca asa-i in vanzari, dar se compenseaza cu comisioanele)plus comisionul aferent sumei vandute In plus daca depasesc planul cu mai mult de 30% iau bani in plu. Sume fixe. Te-am pierdut?

Nu conteaza, ideea e ca din cate observ, tot mai putina lume care e platita la salariu fix e nemultumita. Parerea mea e ca munca trebuie cuantificata si platita dupa merit. Pe cat posibil.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.