Mica Unire

La 24 ianuarie 1859, cand si Moldova Tara Romaneasca l-a ales ca domnitor pe Alexandru Ioan Cuza, dupa ce  Tara Romaneasca Modova facuse acelasi lucru in 5 ianuarie, cele doua tari au devenit un stat unitar, sub denumirea de Romania  punand astfel bazele Romaniei Moderne.
Evenimentele care au precedat si urmat alegerea lui Cuza, au fost mult mai complicate, dar noi, romanii de astazi, abia daca ne amintim ce-am invatat despre perioada aceea.
La noi in casa rasuna azi Hora Unirii. Fetele o vor canta maine la scoala impreuna cu ceilalti colegi. Ma bucur ca scoala incearca sa marcheze cumva evenimentul Unirii in mintile copiilor, pline de Hannah Montana & Co.

(Visited 58 times, 1 visits today)
Alex

Gafa Nina, pe 5 ianuarie Cuza a fost ales in Moldova pentru ca pe 24 sa fie ales si in Tara Romaneasca :). Nu’mi zi ca ai chiulit la orele de istorie :))

nina

@Alex- nu inseamna ca am chiulit eu la istorie, ci ca am cititori destepti. 🙂 Am pus pariu cu fetele ca in primii trei care comenteaza unul isi va da seama de asta. 🙂

nina

@Alex- am da. Aia nu era singura greseala din text. Mai erau doua. @silvia a spus-o pe a doua. Mai este una. 😀 N-are asa mare importanta, dar cum spuneam, evenimentele de atunci au fost mult mai complexe decat credem noi acum.

morena

Foarte frumos. Azi au incercat oameni din mai multe colturi ale tarii sa faca acea hora a unirii. N-a durat prea mult insa, din cauza frigului.
Ai gasit tema?
Ca asta nu are 3 coloane, zic!

silvia

Multumesc, eram pe-aici de ceva vreme 🙂 Da, in 1866, o data cu prima constitutie realizata de Carol I Principatele Unite Romane s-au transformat in Romania 🙂

nina

@Morena- de pe asta ultimul am luat multe, vreo 8, le-am urcat la blogway si nu ma hotarasc acum. Ce bine era daca era una singura. Asa, le vad defecte la fiecare. Zici c-am inebunit. Sper sa scap azi maine de asta si sa imi mut gandul catre altceva. 🙂
Multumesc frumos!

morena

Daca ar fi dupa mine, cred ca mi-as schimba tema zilnic.
Nicio tema nu-mi place pe deplin. Deocamdata raman si eu la cea pe care o am acum, dar de la ultimul link pe care ti l-am “trimis” am pus si eu ochii pe cateva.
Ma mai uit azi 😀
Cu mare placere!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.