Jurnal de consilier local – săptămâna 186

Îmi amintesc cum la începutul mandatului ședințele la comisia de buget erau foarte lungi, cred ca recordul a fost pe undeva pe la 5 ore. Fiecare proiect era dezbătut, directorii din primărie veneau cu răspunsuri la întrebările noastre, proiectele erau amendate acolo unde era nevoie și toată lumea înțelegea că dacă vrem să finalizăm proiectele începute, dacă vrem ca lucrurile să meargă bine în sector și să știm cu cât mai mare acuratețe în cât timp se termină o lucrare, cât ne va costa până la sfârșit un proiect, care sunt beneficiile pe care le aduce el comunității, cum se vor face caietele de sarcini cât mai complete pentru a ne asigura că se va lucra profesionist la proiecte și așa mai departe.

Desigur, era ceva ce nu se mai făcuse până atunci, angajații primăriei erau ușor reticenți, dar păreau că înțeleg și ei că rostul acestor demersuri este de a înțelege ce și cum vor să facă, de a ajuta acolo unde credem că se poate mai bine, de a ne clarifica, și noi, și ei, asupra unor aspecte și să votăm în cunoștință de cauză, proiecte cât mai complete.

Aproape 4 ani mai târziu, lunea trecută am avut din nou ședință de buget. S-a desfășurat pe whatsapp și a durat câteva minute. Nici măcar nu au fost menționate denumirile proiectelor care urmează a fi votate. Niciun cuvânt despre ele. Nimic. Așa sunt avizate acum proiecte de milioane de euro în Sectorul 3 al capitalei. Sesizați vreo diferență?

Despre proiectele votate v-am spus eu în jurnalul precedent, acum, pentru că marți în ședință au fost aprobate toate, vreau doar să reiau o informație care mie mi se pare foarte importantă, mai ales pentru asociațiile de proprietari înscrise în programul de reabilitare energetică a blocurilor de locuințe. 

Au fost aprobate trei  hotărâri care vor reglementa participarea și contribuția asociațiilor de proprietari la cheltuielile aferente proiectelor de reabilitare energetică din cadrul Programului Regional București Ilfov (PRBI) 2021-2027- Prioritatea 3- O regiune prietenoasă cu mediu – Acțiunea 3 .1 – Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale din Sectorul 3. 

Sunt acolo aprobări tacite de procese verbale în cazul în care asociația nu semnează, sunt anchete sociale pe care nu știm cine și când le face, sunt cote calculate, ba de primărie, ba aprobate de asociații, ba e valabilă și una și alta.

Este foarte important să citiți cu atenție cele trei hotărâri (HCLS3 244, 245, 246) și să fiți de acord cu înscrierea în program doar după ce vă sunt clare toate aspectele legate de finanțare, și de lucrările care urmează a fi executate. Nu credeți doar vorbele pe care vi le vor spune în diferite întâlniri pe tema asta, studiați actele pe care le veți semna și cereți toate lămuririle de care aveți nevoie.

Vineri am primit un nou convocator de ședință extraordinară, dar pentru că la noi la firmă vinerea în general e cel mai mult de lucru (se încheie comenzi, se întocmesc acte de export, de livrează, știți asta deja dacă-mi citiți jurnalele de ceva vreme) am văzut convocatorul târziu și-am zis că mă ocup să-l citesc în weekend. E vorba despre creditul de… 700.000.000. Practic, doar acest  împrumut reprezintă 25% din bugetul anual al sectorului, dar mai avem multe alte datorii. Ședința de aprobare va fi una extraordinară de îndată și va avea loc luni la ora 10.

Tot săptămâna asta colegii mei, împreună cu viceprimarul Lucian Judele, candidatul Alianței Dreapta Unită din care face parte USR, au fost în stradă zi de zi și au vorbit cu oamenii. Probabil că nu vom putea ajunge la toți locuitorii, dar încercați să urmăriți paginile de social media ale colegilor (pe a mea e clar că o urmăriți deja) și veți înțelege că administrația se poate face și altfel, mai aplicat, mai responsabil, mai către oameni și nevoile lor cele mai stringente.

O să las o poză de săptămâna asta din stradă. Oare ce le spune Lucian Judele părinților de îl ascultă copiii așa atent? O să-l întreb azi. 🙂

 

Pe 9 iunie ne vom alege primarii, consilierii locali și județeni și îi vom alege pe cei care vor reprezenta România în Parlamentul European. Pe 9 iunie le vom spune celor de la PSD-PNL că nu-i lăsăm să ne fure viitorul și vom alege România modernă și alianța Dreapta Unită!

Mai avem de parcurs din acest mandat, teoretic, 23 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 11 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.