Jurnal de consilier local – săptămâna 6

Săptămâna 6 se încheie pe 6 decembrie. De Moș Nicolae. Sau de alegeri. Ați fost la vot?

Apropo de vot, pentru că săptămâna asta totul s-a concentrat pe organizarea alegerilor (în primărie mă refer), n-am avut nicio ședință. Nimic. Nada. 😀 Adică am avut timp să ne concentrăm pe 11 puncte rămase din ordinea de zi suplimentara de săptămâna trecută. Și când spun concentrat, mă refer la pierdut în documente, înotat spre suprafață, notat întrebări, nelămuriri, suplimentări de cereri. De la Parcul Pantelimon până la stația de sortare, de la reorganizări de direcții până la modificări de salarii și bineînțeles rectificări bugetare. Asta până vineri, când a venit convocarea. Pentru joia viitoare.

Personal, mi-a prins extrem de bine timpul ăsta fără presiune, în care am putut citi pe îndelete documente (unele spun fix aceleași lucruri, iar și iar, doar că sunt niște informații superficiale, clar în comisii se lămuresc multe prin întrebări punctuale, dar visez la o comisie în care să merg și să nu fie nevoie de nicio întrebare, să înțelegem totul din documentele trimise, să fie clar, transparent și simplu. Da, visez.

Și pentru că nu putea trece săptămâna și fără lucruri noi, joi am fost la Compartimentul Fond Imobiliar al Primăriei Sector 3, pentru a înțelege mai bine situația de acolo și să pot lua hotărâri cât de cât în cunoștință de cauză, deoarece vreme de 4 ani voi reprezenta Consiliul Local în Comisia pentru repartizarea locuințelor. Pe scurt, sectorului nostru îi sunt repartizate 5 locuințe sociale (pentru că până nu demult erau la PMB, dar nu-i comod sa ai în grijă locuințele sociale). Cinci da. Toate ocupate, bineînțeles. Pe lângă asta, mai avem 189 de locuințe convenabile, toate repartizate și ele, dar undeva în lege sau în punctaj sau în metodologie (mai trebuie să studiez asta că nu-s jurist, dar ar fi trebuit să fiu) sunt niște chestii anormale pentru Romania de azi. Ca sa poți intra pe o lista de priorități (practic, de așteptare) pentru a obține o locuință socială, trebuie să te încadrezi în niște criterii, printre care să ai un venit lunar pe membru de familie de maxim 3025 lei (nu-s sută la sută sigura de suma e dar e sigur peste 3000).

De exemplu, dacă ești o mama singura cu 2 copii, dar tu câștigi 9000 lei pe lună, te poți încadra pentru a obține o locuință socială. Am ales special exemplul cu o mama singură, dar cu 9000 lei/lună poți să plătești 1500 lei o chirie decentă, 1000 lei grădinița pentru ambii copii și 2500 lei o bonă care să aibă grijă de copii în lipsa ta. Îți rămân 4000 lei/lună pentru mâncare și îngrijire mama si copii, ceea ce să recunoaștem, e mult peste veniturile multor familii din Romania. Nu ai ce să cauți pe o listă pentru locuințe sociale. În mintea mea, pe listele alea erau chiar oameni nevoiași.

Caz concret, prima persoană pe lista de așteptare la locuințe sociale la Sector 3 e o tipa de 30 de ani, cu doua mâini, doua picioare, doua licențe luate și frumoasă în draci, angajata de DGASPC ca îngrijitor pentru … bunica ei. Cum ar fi ca toți nepoții să se angajeze și să primească bani de la stat că-și îngrijesc proprii bunici?
Si asta e perfect legal, așteaptă de mai bine de 5 ani o locuință sociala în care sa plătească chirie 197 lei/luna. Și vine în audiență să-și ceară dreptul pe care legea i-l da.

Undeva pe la sfârșitul listei e un nene care lucrează la salubritate, are 5 copii din care doi cu handicap, nevasta asistenta pentru copiii cu probleme, stau toți cu chirie undeva în Cartierul 23 și omul plătește 1500 lei chirie/luna. La bloc nu le închiriază nimeni ca-s cu probleme și sunt mulți.

So, legea e strâmbă și trebuie corectată. Și sunt multe legi așa. Putem să cerem schimbarea lor, dar o putem face doar dacă avem în parlament oameni care să ne asculte. Pe care azi îi putem alege. Aici fimulețul de la vot.

Mai avem de parcurs 202 săptămâni. 

(Visited 135 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.