În loc de urări de Paște

Nu sunt cel mai credincios om din lume. Ba, dacă mă gândesc bine, sunt o necredincioasă, asta pentru că nu-s de acord cu multe dintre docmele ortodoxiei, ca să nu spun ale creștinătății și dacă m-aș vedea vreodată fată în față cu Dumnezeu, aș avea eu să-i pun multe întrebări, la care probabil că ar avea răspunsuri, dar deocamdată eu singură nu le-am găsit. Cu toate astea îmi place să cred că Dumnezeu există, că nu l-am înțeles eu suficient de bine, că poate uneori când lasă copii să ardă de vii  e atent în altă parte unde ceva mult mai grav se poate întâmpla.

Nu înțeleg de ce nu bem lapte în post, de ce nu poate mașina spăla rufe în zilele de sărbătoare, de ce femeile trebuie să-și acopere capul în biserică și de ce lumânările nu sunt bune decât cumpărate de la respectivul lăcaș de cult.

Bun, acum că am lămurit-o pe asta cu docmele, vă mai spun și că am câțiva popi pe care-i urăsc de-a dreptul. Nu mi s-a întâmplas asta cu restul oamenilor, dar pe preoții care țipă, pe preoții care ceartă morții (da, exact, o matușă de-a lui Sorin era moartă pe masă în coșciug și popa ce venise să-i facă slujba de înmormântare o certa pe moartă că n-a fost la biserică mai des), preoții care îți cer 800 lei pentru a-ți putea băga mortul în locul de veci cumpărat de tine cu mult timp înainte, preoții care…. hai să nu fac mai multe păcate decât cele legate de scrierea acestui post în Vinerea Mare, se știu ei probabil, pe ăștia spuneam, nu-i suport. Dar am și câțiva oameni, duhovnici adevărați, care fără să-ți spună nimic uneori, reușesc să-ți aline suferința cu o privire, cu un gest. Iar dacă mai și vorbesc, ei bine, atunci eu i-aș asculta  zile întregi. Dar din păcate oameni ca ei sunt rari sau poate că n-am avut eu norocul să întâlnesc mai mulți.

Sincer, nici nu mai știu de la ce am pornit postul ăsta. A, de la faptul că nu-s cea mai credincioasă, îmi pare rău că m-am ambalat așa, dar asta cu popii la mine e boală grea. În fine…

Voiam doar să vă spun că vă doresc un Paște plin de liniște și bucurii, cu toți cei dragii aproape, cu soare, cu ouă și cozonac, cu flori și zâmbete, exact așa cum vi-l doriți. Vă spun asta de azi pentru că nu știu cât timp voi mai avea în zilele ce vin. Am o listă mare de filme de văzut, de prieteni de întâlnit, de ouă de spart…

Și ca să nu ziceți că închei fără să vă și învăț ceva (cum am învățat și eu de la alții), uite două platouri de aperitive pentru masa de Paște care mie îmi plac mult și pe care le voi încerca:

Pinguini din masline, cremă de brânză și morcov:

ping41-350x281

și buburuze din roșii și măsline cu brnză pe pat de biscuite (eu nu voi folosi biscuiti, ci baghetă integrală, sper să găsesc):

buburuze

Sursa

Sărbători frumoase vă doresc!

(Visited 497 times, 1 visits today)
Madutza77

:)))) E clar …ai inclinatii spre neo-protestantism! :))) Dar pana atunci, te poti gandi la unii preoti ca si la zugravi, bucatari, frizeri, electricieni, ingineri, doctori, etc (lista poate continua), adica cei care nu au har, ci au doar o meserie banoasa, aceea de preot. Nu uitati ca: “Cea mai buna religie este cea care ne apropie de Dumnezeu si face din noi oameni mai buni.Ce ne face sa fim mai buni ? Tot ceea ce nu ne lasă indiferenţi la suferinţa aproapelui şi ne face să fim mai sensibili, mai detaşaţi, mai amabili, mai umani, mai responsabili, mai corecţi şi cinstiţi. Religia care-ne oferă şi ne recomandă toate acestea, este cea mai bună religie “.
Dragii mei, Dumnezeu sa va dea un curcubeu dupa fiecare furtuna, un zambet la fiecare lacrima, o binecuvantare la fiecare pas si un raspuns la fiecare intrebare. Paste Fericit!

cristinatwins

Sper ca ati petrecut frumos! Am uitat sa dau mesaj….m am luat cu sutele de pachetele de impartit, cu cadourile de paste pentru copiii fin asociatie. Nu e o scuza dar asa a fost. Te pup dulce!

Vienela

Nu am reusit sa mai ajung pe la tine inainte de Paste, pentru a-ti ura cate ceva, dar sper ca ai petrecut bine, ca te-ai distrat si te-ai relaxat.
Eu am cunoscut un singur preot care se potrivea ideii mele de duhovnic. Nu stiu cum este la biserica, ce face cand este alaturi de enoriasi. Eu l-am cunoscut de la o prietena si am vorbit foarte mult cu el, la o tigare (eu)…

maria

Foarte dragalase sunt aperitivele!
Pinguinii sunt chiar foarte ingeniosi, nu m-as fi gandit.

Sper ca ai petrecut Pastile cu bucurie, asa cum ti-ai dorit.
Nu stiu cum ajuns eu la tine pe blog, cu siguranta din clic in clic 🙂

Incerc sa raspund la intrebarile tale, desi nu stiu daca asteptai neaparat un raspuns …
Sper sa nu te supar, scriu fara vreo intentie de a-ti da lectii, ci numai asa, simple explicatii la niste nedumeriri firesti.

– De ce nu bem lapte in post: pentru ca alimentele de origine animala trag trupul spre somn, lenevire. Ori noi in post tocmai ca incercam sa ne schimbam sufleteste mai mult, sa fim mai constienti de greselile noastre, sa ne rugam mai mult, sa ne curatim de pacate ca sa intampinam Pastile curati sufleteste. Si vegetalele (nu mancate peste masura, desigur, ci cumpatat), ne ajuta sa nu lancezim, sa fim mai usori, sa ne putem concentra la rugaciune.

– De ce nu spalam rufe: ca sa respectam ziua de sarbatoare si sa ne bucuram de ea.
Asa cum ne bucuram de ziua de nastere a cuiva drag si-l sarbatorim cu bucurie.

– De ce lumanarile sunt mai bine de cumparat de la biserica:
1) pentru ca asa ajutam biserica sa aiba o sursa de venit;
2) pentru ca in general lumanarile de la biserica sunt facute din ceara curata sau dintr-un amestec ce au un procent mare de ceara curata, asta in contrast cu cele din comert. Lumanarile din comert sunt din parafina (nu sunt sanatoase, ne imbolnavesc) sau scot un fum greu si sunt deranjati credinciosii;
3) De asemenea, faptul ca lumanarea trebuie sa fie din ceara curata, mai are si o alta semnificatie. Citez: “Aceasta nu este intamplare, ci o randuiala minunata, caci albina ramane pururea fecioara, iar ceara produsa de ea reprezinta materia cea mai curata, cea mai pura a naturii. In felul acesta aducem lui Dumnezeu o jertfa curata, neatinsa de nici o patima.”

– De ce trebuie sa-si acopere femeile capul:
Mi-e teama ca n-as putea raspunde cum trebuie, ca as starni controverse. Asa ca n-o sa psun motivul principal, ci o sa spun numai ca dupa ani de zile in care mi-a fost rusine cu esarfa/batic pe cap in biserica (ca de, doar babele poarta – lucru fals), la un moment dat am simtit nevoia de a avea capul acoperit in biserica. Asa, pur si simplu, fara sa-mi impuna cineva, e o dorinta ce vine din interior. Analog si pentru purtarea fustei in biserica. La un moment dat … pur si simplu iti dai seama.

Nina

Iti multumesc, Maria pentru explicatii. Cu unele sunt de acord, cu altele nu, dar modul in care le-ai expus mi-a placut foarte mult.
Lumanarile cu care merge lumea in general la biserica sunt cumparate de obicei de la alte biserici (eu una habar n-am avut ca se vand lumanari in comert. Iar chestia cu spalatul (desi in sarbatori eu nu dau druml la masina) era valabila, cred atunci cand femeile spalau la rau, de mana si pierdeau timp in zi de sarbatoare. Noi acum ce timp pierdem cu spalatul?
De chestia ca laptele iti da leneveala nu stiam, dar de exemplu si daca mananci ceapa dormi bine si ceapa avem voie.
In fine, daca pornim discutia asta n-o mai terminam, am inteles ideea, e vorba de o randuiala minunata pe care oamenii (inclusiv preotii sau mai ales ei) n-o mai pretuiesc si mai ales nu mai gasesc calea de a le transmite enoriasilor aceste randuieli.
Multumesc inca o data!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.