Normalitatea într-o lume perfectă

Într-o lume perfectă oamenilor le-ar păsa nativ de semenii lor. Într-o lume perfectă nu s-ar plânge nimeni  și noi toți am pune mâna să ajutăm acolo unde putem și mai ales acolo unde ne pricepem. Într-o lume perfectă proiectele de responsabilitate socială n-ar exista. Sau poate ar exista, dar atunci ele s-ar numi simplu, normalitate.

Din păcate nu trăim într-o lume perfectă, ne-am obișnuit să ne obținem cu greu normalitatea, și ne  bucurăm că există companii care dincolo de alte responabilități și-o asumă și pe aceea de a iniția, susține și mai ales finanța programe de responsabilizare socială, care au menirea de a stimula membrii comunităților, de a face trecerea de la modelul cetățeanului care așteaptă ca altcineva să-i rezolve problemele, la modelul cetățeanului membru activ al comunității, care identifică o problemă și găsește soluțiile ca s-o rezolve. Una dintre aceste companii este Rompetrol, despre care vă tot vorbesc de la începutul toamnei, care pentru al treilea an consecutiv a susținut și anul acesta programul de responsabilitate socială Împreună pentru fiecare.

Programul oferă șanse. Dacă ai avea o idee care ar duce la ușurarea vieții în comunitatea din care faci parte, nu ți-ar plăcea să știi că cineva te susține financiar și ție nu-ți rămâne decât s-o pui în practică? Dacă ai avea în orășelul tău de provincie un teren viran, n-ai vrea să ți se ofere șansa de a-l transforma într-un teren sportiv? Anul acesta asta s-a întâmplat la Năvodari, anul viitor se poate întâmpla în oașul tău.

Și asta nu e tot, ce-mi place mie foarte mult la programul ăsta, este faptul că orice român a putut să-și sustină proiectul favorit, adică încă de dinainte de faza de acceptare a proiectului, comunitatea și-a putut spune cuvântul, iar părerea celor care au votat on-line a avut o pondere de 25% în evaluarea finală. Cu alte cuvinte, dacă ai și susținerea alor tăi, sunt șanse mult mai mari ca lucrurile să se pună în mișcare.

Anul acesta au primit finanțare, pe lângă cele de care v-am povestit, Energie vie pentru natură și oameni și Stil de viață sănătos pentru sănătatea noastră, încă 17 proiecte , fie legate de mediu și de o mai bună conservare a naturii, fie de sănătate, de oferirea unor șanse la asistență medicală oamenilor din zonele unde  propuse de oameni cărora le pasă de comunitatea în mijlocul cărora trăiesc. Știați că mediul  și sănătatea  sunt domeniile alese de români ca fiind cele în care Romania are cea mai mare nevoie de finanțare?

În 2011 fondul maxim alocat unui proiect a fost de 45000 lei. În 2009 și 2010 compania Rompetrol a finantat 36 de proiecte în cadrul programului Împreună pentru fiecare. Bugetul alocat pentru implementarea lor a depășit 500.000 euro.

Știm că se poate, avem acum exemplul celor care au reușit, care au renunțat a mai privi și-a mai spune că nu se poate, au făcut un proiect pentru comunitatea lor și-au obținut finanțare.  Dacă de la an la an ar fi mai mulți cei care fac asta, companiilor le-ar fi, practic, imposibil să renunțe la programele de CSR și probabil ar gândi altele și altele, iar din asta am avea cu toții de câștigat.

Hai, anul viitor vreau sa văd mai multe proiecte selectate!

(Visited 42 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.