Cu dulceața la ginecolog

În satul ei Rada e o femeie respectată, care la vârsta de 74 ani încă muncește cot la cot cu tinerii de pe uliță. Asta pâna săptămâna trecută, când femeia s-a trezit cu rochia roșie toată în partea din spate. N-a observat ea, i-a spus o vecină că-i toată numai sânge și femeia a alergat într-un suflet la feciorul cel mare, Stelică,  care locuia câteva case mai la vale, să-i spună grozăvia: Îi venise ciclu la 70 de ani. Astea au fost chiar cuvintele ei, spuse cu  groaza amestecată cu o inexplicabilă mândrie.

Fiul femeii se gândește că nu-i a bună și se hotărăște în grabă să-și ducă mama la ginecolog, că cine știe ce boli femeiești au dat peste ea la vârsta asta.

S-a îmbrăcat baba frumos, s-a aranjat și au pornit către oras, la doctoriță, că Rada o ținea una și bună că ea nu se arată la bărbat. Avea și ea mândria ei. Pe drum feciorul se mai uita la fundul femeii să nu cumva să-i pornească din nou hemoragia și să se facă de ocară în văzul lumii. L-a liniștit bătrâna spunându-i că s-a căptușit ea bine cu multă vată și un Always cu 3 picături. Ăsta s-a uitat cam cruciș la ea, dar i-a dat pace.

La cabinet lume multă, care mai de care cu probleme. Până să intre la consultație,  femeia noastra a stat ca pe ace, cu grijă, cu neliniște, cu frământare. A mai schimbat câteva vorbe cu celelalte paciente și și-a dat seama că nu-i singura cu problema asta. S-a mai liniștit.

Când i-a venit rândul a intrat la doctoriță și și-a spus necazul. Aceasta i-a făcut un control ca la carte și i-a spus babei că nu-și explică ce s-a întâmplat ca ea e curată ca o copilă. În concluzie nu i-a prescris nici măcar un ceai, dar a rugat-o sa revină dacă cumva se repetă povestea.

Complet dezamagită a plecat Rada de la consultație. Cum să n-aibă nimic dacă ea știe ce-a pățit? Numai baiatul babei avea o piatră luată de pe inimă acum, știind că mama lui e bine.

Ajuns acasă în sat, Stelică îi spune și tatalui său, lui moș Mitică, care între timp venise de la câmp și robotea prin curte, ce-a pățit el cu baba, cum a fost cu ea la doctor pentru că s-a trezit cu rochia plină de sânge și cum a zis doamna doctor că nu-i cazul să-și facă griji că nu s-a întîmplat nimic. În clipa asta începe moș Mitică să râdă, mă da’ să râdă de se zguduia scaunul pe care statea și mai multe nu. Printre hohotele de râs îi spune feciorului că maică-sa azi a făcut dulceată de vișine și el când a venit, a găsit un scaun plin de o roseață lipicioasă de nu știa de unde-i până n-a văzut borcanele frumos rânduite cu gura în jos. Și dă-i râs pe moș. Stelică și-a dat seama că asta bătrână s-a așezat de fapt în dulceață și de aici toată povestea cu sângele… numai că el avea în continuare o nedumerire și o întreabă pe bătrână:

-Fă mamică, tu ai avut roșeață și pe chiloți sau doar pe rochie?

-Nu știu, maică, că eu vara nu port chiloți. 😀

Moș Mitică încă nu se oprise din râs.

P.S. Aceasta este o întamplare cât se poate de reală, cu locația și numele personajelor schimbate.

Sursa foto


(Visited 1,023 times, 1 visits today)
mazgalica

După titlu aș fi zis că e vorba de una din fete. După început am zis că e poveste. După primul paragraf deja mă gândeam la ce e mai rău și-mi aminteam de o persoană apropiată care s-a trezit la 70 de ani cu ciclu (doctorița i-a spus că are cancer și nu a mai dus-o mai mult din cauza bolii).
Oricum, dacă ar fi trebuit să ghicesc, nicio secundă nu m-aș fi gândit la acest final :)) E mai bun decât orice mi-am imaginat.

dojo

He he, misto de tot faza. Interesant ii ca nu s-a gandit la altceva, decat la asta. Io n-am 70 de ani, dar, daca stiu ca nu is in ‘zona’ respectiva a lunii, chiar nu ma gandesc la varianta asta. Oricum, s-a facut mamaia cu un control ca la carte. Vorba aia, sa doarma femeia linistita, ca nu o pasc alte nevoi 😀

nina

@Dojo- dap, nimeni nu s-a gandit la altceva, pentru ca femeia era foarte sigura pe ea cand spunea ca a fost sange, de unde sa stie ei saracii ca singura proba era pata de pe rochie? :))

Anita

Da, e de ras- la prima vedere, dar e si de plans daca stai sa te gandesti putin. Daca analizezi putin vezi ca femeia nu fusese la ginecolog de foarte multa vreme, sau poate nu fusese niciodata pana atunci. Intamplarea fericita a facut sa fie sanatoasa, dar ….sunt foarte multe cazurile in care femeile afla prea tarziu ca erau bolnave.
De ce nu se duc la controale preventive?
Un raspuns ar fi si aici:
http://nazone.ro/2014/07/30-de-ani-de-casatorie.html
Daca oamenii abia isi achita mancarea si intretinerea, nu mai au bani de doctori si de doctorii. Daca mai au si o rata la imprumut. nenorocirea e gata!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.