Mi s-a mai destrămat un mit

Silviu și Tibi sunt șomeri și când au noroc lucrează cu ziua pe unde apucă. Când n-au nimic mai bun de făcut stau în parcarea supermarketurilor și strâng cărucioarele pe care bogătanii le lasă la voia întâmplării cu fisa de 50 bani în ele. Din activitatea asta perfect legala le ies nici mai mult nici mai puțin de 7 lei/ora. De fiecare.

Vin în parcare abia pe la 16,00, ai zice că-s doi clienți normali. Diminețile le sunt ocupate. Nu-s obișnuiți să se trezească devreme, le-au ajuns anii de muncă la întreprindere, acum își permit să întârzie dimineața în pat. Se ocupă apoi de casele lor,  Silviu are nevastă care lucrează la o firmă de făcut săpun, iar Tibi e singur, îsi spală rufele (are detergent și săpun din belșug, de la soția lui Silviu), gătește și se joacă la calculator.

Ies în oraș amândoi după amiaza, ca băieții. Numai că ei nu cheltuiesc banii atunci, ci cam pe la ora aia încep să-i facă.   Pentru un ochi neavizat Tibi pare un baiat care lucrează la o spălatorie auto, unde nu are salariu mare, dar îi ies bani zilnic și își permite să vină în fiecare zi la supermarket. Chiar așa le-a spus el paznicilor de la magazin, care nu s-au arătat de fel interesați de prezența lui zilnică în parcare.

Silviu e din alt aluat. El e cumpărătorul ăla care vrea să aibă mereu în frigider mâncare proaspăta. Are tot timpul o listă de cumpărături în buzunar. Știe exact ce vrea.

De la patru la opt băieții noștri  își fac norma despărțiți, și fix la ora 20 intră impreună pe ușile supermarketului. A venit vremea cumpărăturilor pentru ei, fiecare are în buzunar circa 30 de lei. E mult, e puțin, voi să-mi spuneți că de la ei am aflat acum vreo două săptămâni răspunsul: E bine, domniță. Silviu își luase piper, pâine, roșii, ceapă, șuncă de Praga, ficat de pui, șervețele umede și-o sticlă de apă. Tibi avea doua beri, paine, zece oua, cârlige de rufe, un castravete, mere și-un cablu pentru nu știu ce. Când intra în magazin cică ei nu-și iau niciodată căruț mare. Ce-s fraieri? Să-și țină ei banii blocați și să se devalorizeze? Nop.

Azi dimineață mi s-a destrămat un mit. Tibi și Silviu erau la prima oră pe stradă, îmbrăcați cu niște veste din alea portocalii fosforescente pe care scria ceva. N-am văzut ce, că erau departe. Un lucru e cert: s-au angajat. Asta o fi de bine sau de rău?


(Visited 64 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.