Tu cum îi spui soacrei?

soacra si noraVerile le petreceam cu precădere la bunici, la ţară.  Bunica din partea tatălui, cu care îmi petreceam prin curte mare parte din zi, mi se plângea la un moment dat că nurorile ei (are trei băieţi)  nu-i zice niciuna “mamă”. Îmi spunea că dragostea ei pentru cea care i s-ar adresa aşa, ar creşte într-o clipă şi ar face-o fericită. Că cea mai mare dorinţă a ei era asta şi că o doare când le vede cum tot evită sa o strige în vreun fel, doar ca să nu fie nevoite să-i spună “mamă”.

Acum eu, cu mintea mea de copil, mă gândeam că aş putea vorbi cu mama, să-i spun chestiile astea aflate de la bunica, şi să o fac pe ea nora favorită. Ce era aşa greu să spui un cuvânt (ca doar nu te doare gura), care l-ar putea face fericit pe celălalt?

Nu mai ştiu dacă i-am spus sau nu mamei atunci chestia asta, însă mie mi-a rămas în minte (m-a pregătit oarecum pentru ce va urma) şi atunci când a fost rândul meu să fiu noră, n-am avut nicio reţinere şi m-am adresat direct cu apelativul “mamă” când a trebuit să-mi strig soacra. Să va mai spun că-s nora ei preferată? (ok, sunt singura ei noră dar asta-i nerelevant 🙂  )

Nu toata lumea e însă aşa. Am fost crescuţi de o singură mamă şi ne e greu să acceptăm că mama soţului (soţiei), ne e tot mamă, chiar dacă “mamă soacră”.  Eu de exemplu, când voi avea gineri, nu cred că le-aş impune cum să-mi zică. Cred ca Nina, ar fi ok dar nu-i neapărat.  🙂 Dar deh, nu toate soacrele sunt aşa.

Te-ai căsătorit sau urmează să o faci cândva. Cât de uşor îţi este să le spui socrilor mamă şi tată?

Sursa foto

(Visited 1,723 times, 1 visits today)
Ruxandra

uhm, eu ii spun mama, acum. la inceput nu puteam. pentru ca ma gandeam ca poate nu i-ar placea ei sa ii spun asa. dar m-am inselat. ma inteleg foarte bine cu soacra-mea, dar daca intre noi ar fi fost o relatie doar acceptabila, n-as fi putut sa-i spun mama. exista multe femei acre, care nu-si accepta nurorile, deci nici n-ar aceepta sa folosesti un apelativ atat de familiar.

morena

Se spune ca soacra este, sau ar trebui sa fie ca o a doua mama. Nu se va intampla asta niciodata. Mama este mama. as prefera sa-i spun pe nume, cand voi fi eu nora. Si s-o alint cum am eu chef 😀

Ada

Am o prietena care le spune socrilor “mamina” si “papi”… si-i iubeste mai tare decat pe ai ei, care-au fost destul de severi cu ea mai mereu. Eu fostei soacre, mama ex-ului, ii ziceam pe nume si-i vorbeam la per tu pentru ca mi-a cerut asta in mod expres. Deci depinde de soacra. 😛

Nicu

Cand nu eram casatoriti nu am putut sa ii zic ” Doamna Mimi” si i-am zis “Tanti Mimi” si asa i-a ramas si in ziua de azi. Am gresit o singura data si i-am zis ” Tanti Mami” 😛

nina

@morena- poate dai peste o afurisita de soacra. Ideal este sa stabiliti impreuna un apelativ, dar vezi bine ca nu se poate tot timpul.

@Ada- ce dragut: “mamina”. 🙂

@Nicu- e mai misto “tanti Mami” . Hai sa-ti traiasca soacra!

morena

Pai asta ziceam. Sa stabilim. Adica, mai mult ea :))
Si daca decide sa-i spun pe nume si nu este afurisita, o sa o si alint, ca-mi place sa fac asta.!
Daca nu…nu zic ce fac *whistle*.

Cristi

Mie nu mi se pare normal sa o numesti mama 😀 . Sunt de acord , probabil s-au modernizat si soacrele (cum suna asta :))) . Dar mai am mult de asteptat pana la momentul cand voi avea o soacra

viatanomada

Eu doar “Doamna ” i-am spus,fara sa mi-o ceara,nu ma placea de looc,era extrem de posesiva;de cand suntem separati chiar ma “iubeste”,ma place si ma ajuta.Uimitor acum daca nu mai prezint nici un pericol pentru puiul ei sunt buna si ma apreciaza,uof.Eu nici copiilor mei nu le-am cerut sa-mi spuna mama,respectul pentru cel de langa tine nu inseamna doar apelativul folosit ci multe altele,prefer sa fim prieteni.

Iulia

Mie soacra mea, cand m-a vazut incurcata in legatura cu subiectul, mi-a zis sa nu mai imi bat capul si sa le spun pe nume. Nu mai stiu cum am trecut de la nume la Mica, asa cum ii spune si al meu sot. Trebuie sa recunosc ca am una dintre cele mai de treaba soacre din cate pot sa existe.

nina

@Cristi- pana iti vine tie randul poate dispar soacrele…. 😀

@viatanomada- nu stii ca multi dintre noi apreciem ceva numai dupa ce-l pierdem?

@Iulia- Mica, ce dragut! Sa-ti traiasca soacra! 🙂

Tzontzyca

1.la ce soacra am … nu voi putea niciodata sa ii spun “mama” sub nici o forma… nu merita acest “compliment” ( este singura femeie cunoscuta care nu “ma iubeste” cu toate femeile de varsta ei mai ales ma inteleg atat de bine!Ea este o exceptie!)
2.in 8 ani ( aproape ) i-am facut decat deste de auz ,vaz, simt …”auziti?”;”stiti?”;”vedeti?” si asa mai departe!

strumfitaa cu esarfa

Nu cred ca e relevant cum ii spui soacrei. Cred ca ce conteaza este cum te comporti, cat de binevoitoare esti. Nu cred ca daca esti amabila si ii arati ca iti pasa, ca tii la ea si ca il iubesti pe fiul ei, o va impiedica sa te placa doar pentru ca nu te poti obisnui sa`i spui mama.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.