Jurnal de consilier local – săptămâna 146

Știu că mai e puțin din vacanța de vară și, ca toată lumea, încercăm și noi să profitam de zilele acestea. La firma ne-am luat cu toții luni zi liberă pe care urmează să o recuperăm sâmbătă, c-așa-i în tenis.

Dar săptămâna care tocmai se încheie nu a fost deloc una de vacanță. Am avut ședințe de comisii și o ședință extraordinară de Consiliu Local, pentru aprobarea unui ajutor de urgență acordat familiilor care au avut de suferit în urma incendiului din str. Sectorului. Pentru cei care nu știu, la sfârșitul lunii trecute, într-un incendiu, pornit cel mai probabil de la un scurt circuit electric, casele a 13 familii din sectorul nostru au ars pâna la temelie.
Legea permite autorităților locale să acorde ajutoare în aceste cazuri nefericite, așa că noi, la S3 aveam aprobată din 2021 o metodologie de acordare a acestora Credeți că s-a ținut cont de ea acum? Nop. S-a acționat ca și cum aceasta nu exista și avem acum în plus niște cerințe birocratice și unele chiar neechitabile după părerea noastră (sunt excluși de la ajutorul de urgentă cetățenii corecți care aveau încheiată asigurare în caz de incendiu pentru casele lor, ca și cum ei ar fi primit deja banii de la asigurare, în condițiile în care doar ancheta poliției va dura un an, nu mai vorbim de restul actelor care trebuie obținute pentru reconstrucția caselor).

În ședință a venit Mihaela Văcaru cu două amendamente care ar fi venit în ajutorul oamenilor rămași pe drumuri peste noapte, dar, ca de obicei, tot ce propune USR le pute consilierilor puterii, așa că PSDNL s-au abținut ”asumat”. Am ajuns chiar să am o urmă de respect pentru cei care votează împotrivă.

Proiectul a fost votat fix cum a venit de la primărie, acum faptul este consumat, altceva voiam sa zic în continuare.

Poate că cineva se întreabă, cum naiba de s-a întins incendiu atât de repede și au ars 13 case. Și poate altcineva care se mai plimba prin București știe și răspunsul: erau toate, până la ultima, fără autorizații, unele dintre ele fără niciun act. Ba mai grav de atât, că mai există case construite ilegal dar cu proiecte corecte care măcar respectă normele de siguranță în construcții. Aici erau construcții fără autorizații, care nu respectau nimic. Am fost acolo, va pun poze mai jos, nu ai cum sa construiești așa niciodată. Casă lângă casă, peste casă, până-n gard, cu acoperiș și pod comun cu vecinii.
Vreți sa vorbim despre cum erau făcute instalațiile electrice? Nu vreți.
Credeți că acolo e singura situație de acest gen din oraș? Nu credeți.
Să mulțumim cerului ca nu au fost victime de data asta, dar cu timpul, din ce în ce mai multe incendii de acest fel vor izbucni, pentru ca oamenii suprasolicită instalațiile electrice improvizate, băgând în prize din ce în ce mai mulți consumatori. Până într-o zi care pe strada Sectorului a fost în iulie 2023.
Problema este că majoritatea dintre cei aflați acum în necaz, vor solicita autorizații de reconstrucție, dacă le vor solicita… Pentru ca nu au efectiv spațiu suficient fiecare pentru construcții legale, decât poate, dacă se vor asocia și vor construi o locuință comună cu respectarea condițiilor necesare obținerii autorizației. Dar asta e utopie, unde ați văzut voi 13 vecini care sa se înțeleagă?

Și nu zic ca e vina exclusiv a celor care au construit. Ci și a celor care trebuie să verifice chestiile astea. De ce avem noi o instituție numita Inspecția de Stat în Construcții, de exemplu? Ca eu nu vorbesc aici de un perete interior de ipsos pe care și l-a construit Costică, vorbesc de o stradă întreaga de case construite ca un fel de Turnul Babel în mijlocul capitalei.

Și-au mai trecut câteva zile și-am primit un nou convocator, vineri, tot pentru o ședință extraordinară care va avea loc miercuri 16 august. De data asta aprobam indicatori tehnico economici în valoare de 125 milioane euro pentru lucrări de consolidare și extindere la 5 unități de învățământ din Sectorul 3: Școala nr. 195, Școala  nr. 88, Școala nr. 149, Liceul Al.I. Cuza si Liceul Dragomir Hurmuzescu. Toate proiectele se vor termina în 12 luni, deci puneți-vă remainder să mă întrebați anul viitor pe vremea asta cum stam cu șantierele. Aham.
Din ce am înțeles, dar vom întreba și în ședința să avem răspuns oficial, copiii nu vor fi mutați din școli în perioada asta, pentru că, nu-i așa, orice copil își dorește să aibă un șantier în curtea școlii. Sau în școală.

Cam astea au fost activitățile săptămână asta, au reînceput și ședințele din Consiliile de administrație de la școli, vă spuneam că încet, dar sigur, vacanțele se apropie de sfârșit. Dar deocamdată azi e ziua fratelui meu, marți îl sărbătorind pe soț, cumva trebuie să ne găsim motive zilnice de bucurie pentru a rămâne optimiști și a merge mai departe, păstrând tot timpul cu noi un pic de speranță.

Mai avem de parcurs 62 săptămâni. Să fim bine!

(Visited 20 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.