Jurnal de consilier local – săptămâna 147

Am intrat în ultimele două săptămâni din august și deja ne pregătim de toamnă. Mama vrea neapărat să facă zacuscă cu mâna ei și se plânge că nu vrem niciunul să mergem cu ea la piață, ne uităm toți în telefoane de parcă ne hrănește și ne ține în viață ecranul ăla. Cred că are doar parțial dreptate, dar mă duc prima dată cu ea la piață dacă vreau să am azi un prânz decent și zacuscă toată iarna.

Am revenit, fiind o săptămână scurtă, în afară de ședința de CL de miercuri, nu s-au întâmplat lucruri în Consiliul Local, dar tot vreau să abordăm aici două probleme de actualitate în sector, parcarea cu plată și containerele de gunoi menajer îngropate care pe unde.

Dacă e să vorbim despre ședința de CL de miercuri, cu aprobarea indicatorilor economici (adică cât se preconizează a costa investiția) la cele 5 școli despre care v-am scris în jurnalul precedent, au fost puse întrebări, am primit și răspunsurile pe care voiam să le auzim (nu, nu veni copii în plus la aceste școli decât în cazuri izolate, dar toți copiii vor învăța într-un singur schimb, da, costul pe mp diferă de la o școală la alta pentru că la unele vor fi și construcții noi făcute de la 0, etc) dar am primit și răspunsuri care n-au sunat deloc cum ne așteptam noi, nu vom avea noi bazine de înot, cantine, săli cu acustică specială pentru muzică, etc. Nimic. Abia dacă se fac câteva săli de sport noi.  Și da, șantierele vor dura ani de zile în locuri în care învață deja copii.

Să trecem la parcări, vedem trei tipuri de marcaje în sector, parcări cu alb, parcări cu galben și parcări cu albastru. Să recapitulăm ce înseamnă fiecare.

Marcaj cu albparcare nominală de reședință, adică cineva are locul acela specific rezervat, noi ceilalți putem parca gratis acolo dacă lăsăm nr. de telefon la vedere și venim în maxim 15 minute de când suntem apelați să eliberăm locul.

Marcaj cu galbenparcare nenominală de reședință, adică mai mulți oameni din zonă, care au plătit deja abonament anual la primărie, pot parca pe acel loc, noi ceilalți putem parca acolo doar după ce plătim  5 lei/ora trimițând sms la 7494 (cu P nrumărul de ore și numărul mașinii, de ex: P1B64COS pentru o oră) sau prin aplicația  https://parchezins3.primarie3.ro/ unde după prima oră poți alege și fracții de 15, 30 sau 45 minute. Nu se pot folosi aceste tipuri de parcări decât în intervalul l 8:00-18:00, de luni până vineri. Dacă aveți plătit un abonament nenominal de parcare în Sectorului 3, puteți, în timpul zilei, în intervalul menționat mai sus, să parcați gratis în orice parcare nenominală liberă din sector. 

Marcaj cu albastru – acestea, sunt parcări publice cu plată ce aparțin de primăria capitalei.  Aici se poate parca, ca peste tot în București, în orice interval, plătind tarifele din aplicația Parking Bucuresti sau prin prin SMS la 7458.  Deocamdată, în zona noastră, tariful este 5 lei/h și în aceste locuri de parcare.

Știu că am mai zis asta, dar am vrut să reiau că nu a ajuns informația la toată lumea și chiar dacă a ajuns, până vom avea toți aplicația de parcare pe prima pagină a telefonului mai e un pic.

Deși nu e perfect, regulamentul ăsta ne face încet, încet să ne obișnuim cu ce va urma, îi face pe șoferii cu parcare nominală să-și dorească una nenominală pentru a putea parca în timpul zilei gratis și în alte zone decât fix locul lui din fața blocului, ne face pe noi, cei care nu avem loc de parcare nici nominal nici nenominal să înțelegem că nu mai merge așa și chiar dacă acasă parchez mașina exclusiv în garajul din curte, atunci când merg cu ea prin oraș și-o parchez prin anumite locuri trebuie să plătesc. Pentru că e cerere mare și dacă vreau să am unde s-o las trebuie să-mi asum că asta vine cu un preț. Acum, eu îmi doresc să se poată plăti pentru perioade mici, 15 minute de exemplu, din prima. Opresc să scot bani de la atm sau să-mi cumpăr o cafea și-un covrig (nu, eu nu mănânc covrigi, am zis așa, ca un exemplu), vreau să pot plăti pentru fracția asta. Sau, pentru că locuiesc la casă eu nu am posibilitatea să-mi fac abonament nenominal de parcare, pe care să-l plătesc odată pe an și să pot apoi parca pe locurile nenominale din sector în timpul zilei, când, să ne înțelegem, majoritatea sunt libere. Și mai sunt lucruri de îmbunătățit, dar să credem că se va reveni la parcarea gratis și nu vor fi consecințe, nu-i o soluție. Oameni buni, sunt mașini multe și locuri puține, hai să vedem cum facem să ne oprim din a aduce și mai multe mașini aici!

Gata cu parcările, haideți să vorbim despre containerele îngropate, care au împânzit sectorul și-o vor mai face, despre care nimeni nu știe nimic. Informația asta nu există nicăieri, Consiliul Local n-a aprobat asta specific, n-a fost informat și nici măcar presa n-a scris despre asta. Tot ce știm este de la cetățeni care s-au trezit cu locuri de parcare desființate și amplasarea de containere fix sub geamurile lor în unele locuri. Nu mă înțelegeți greșit, nu e un lucru rău că gunoiul menajer va fi colectat în containere îngropate. Acestea au și ele avantajele lor și dacă vor fi folosite așa cum trebuie, vom beneficia cu toții de efectul lor benefic. Dar fix de partea asta mi-e frică. Vor fi ele folosite cum trebuie? Câte se vor instala? Știu oamenii ce trebuie făcut? Se vor spăla vreodată? Că noi la S3 stăm bine la cheltuit bani pe diverse chestii și rău la a le face să funcționeze, la implementare mă refer. Au mai existat containere îngropate aici în S3. Nu le-a spus nimeni atunci oamenilor că în ele nu se aruncă reciclabil. Dintr-un bloc, locatarii duceau tot gunoiul acolo. Sper să nu se întâmple la fel și acum! Ce pot eu să zic e că imediat ce voi obține mai multe informații, vă voi spune.

Mama s-a apucat de zacuscă, adică a pus vinetele la copt. Nu vreți să știți cum miroase la noi în curte. Să ne bucurăm de ultimele zile de vară și să sperăm că odată cu toamna vine și înțelepciunea în Sectorul 3.

Mai avem de parcurs 61 săptămâni. Să fim bine!

(Visited 32 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.