Jurnal de consilier local – săptămâna 43

M-am trezit, mi-am făcut o cafea, am luat agenda și laptopul și am ieșit în curte. Cam răcoare. Vine toamna!

Săptămâna asta n-a fost nici ușoară, nici grea, a fost cu decizii greu de luat, și cu o nouă convocare la o ședință cu 32 de proiecte pe ordinea de zi, printre care  8 PUD-uri, 3 bugete sau rectificări de bugete din care unul al primăriei și-o demarare a procesului de insolvență pentru una din firmele primăriei (asta-i decizia aia greu de luat de care vorbeam). Puteți vedea convocatorul complet aici. 

În jurnalul acesta am ales să vă prezint proiectele de la bugetare participativă, poate vă conving să și votați câte ceva, pentru că unele proiecte au puțin peste 10 voturi, iar asta pe mine mă întristează și mă mânie în același timp. Cel mai votat proiect de apropie de 300 de voturi, deci, victorie, 0, 06% din cetățenii Sectorului 3 l-au votat. Recunosc, am fost naivă, îmi imaginam că se vor bate la mii de voturi proiectele astea. No, bun, începem, vom avea în loc de zile, domenii săptămâna asta și începem cu: 

   1. Categoria: Infrastructură stradală 

1.1. Înverzire cartier Industriilor – Proiectul propune refacerea alveolelor cu copaci si iarba de pe trotuare, unde este posibil și transformarea unor străzi în sensuri unice. Cartierul Industriilor este Cenușăreasa sectorului, aici se investesc foarte puțini bani. Deși tradițional era un cartier verde si aerisit, dupa marile asfaltări din anii 2000, aproape toate spațiile verzi de pe trotuarele străzilor din cartierul Industriilor/23 August au dispărut. Fiind înconjurat de șantiere de lunga durata din zonele Brățării sau ale fostelor fabrici învecinate, cantitatea de praf este la cote alarmante iar vara caldura este accentuată de eternul asfalt. Unde trotuarele, în urmă cu ani buni, erau presărate din loc în loc cu câte un copac, acum sunt pline de mașini. (proiectul are acum 19 de voturi)

1.2. Bănci cu încărcare solară – Instalarea de bănci cu încărcare solară . Aceste bănci conțin panouri solare și pot stoca energia necesara încărcării oricărui device. Atât în cadrul locurilor de joaca, parcurilor dar si in fata blocurilor bancile sunt foarte folosite . In contextul digitalizării , o banca nu mai trebuie sa rămână o simplă bancă pentru relaxare ci trebuie sa devină un mijloc care ajuta cetățeanul în activitatea lui socială și anume facilitatea de a-și putea încarcă telefonul , laptopul în același timp cu activitatea de relaxare este efectul creșterii gradului de civilizație într-o comunitate. (proiectul are acum 34 de voturi)

     2. Categoria: Amenajare de spații verzi și locuri de joacă

2.1. Trasee urbane relaxare – mini grădini tematice – În urma amenajării a 4-6 zone în mini grădini tematice japoneze, de exemplu, se poate crea un circuit de relaxare pentru cetățenii sectorului 3 si nu numai. Beneficiul adus fiind materializat în aspectul zonei precum și deliciul celor care tranzitează zona înspre și dinspre Parcul IOR. În cadrul mini grădinii se pot instala plăcuțe cu anumite informații specifice istoriei sau geografiei provenienței grădinii, Japonia în cazul de față. Totodată, în cadrul fiecărei mini grădini tematice se va sugera traseul de vizitare și distanța pentru următoarea mini gradină din aceeași tematică.

Având în vedere puținele zone de relaxare din sector și aglomerația din Parcul IOR, consider că acest proiect este coerent și aduce un beneficiu concret zonelor vizate. In plus de acest aspect proiectul poate avea și o prezentare virtuală pe site-ul primăriei prin care poate fi prezentat vizitatorilor virtuali, traseul, etapele de construcție a proiectului și meritul autorităților locale. (proiectul are acum 18 de voturi)

2.2.Hai la joacă în Timpuri Noi! – Cartierul Timpuri Noi este un cartier foarte dinamic unde s-au construit 4 blocuri de birou, 4 blocuri de locuințe cu 500 de apartamente în ultimii ani. Parcul de odihnă Timpuri Noi a fost reamenajat în septembrie 2015 dar nu a fost înființat niciun loc de joacă nou în ultimi ani chiar dacă populația cartierului a crescut semnificativ. Terenul va fi eliberat de materialele și containere de depozitare. În jurul terenului se vor planta copaci. Va fi turnat un covor cauciucat si instalat un loc de joaca cu balansoar, tuneluri, platforme, tobogane, figurine, etc. Se vor instala bănci, coșuri de gunoi și sistem de iluminat. (proiectul are acum 22 de voturi)

2.3. Mini părculețe pe Sos. Industriilor – Pe șos. Industriilor exista 2 spații libere mai măricele decât restul zonei înghesuite unde se pot amenaja ușor mici părculețe doar cu bănci și copaci, eventual câteva leagăne. În prezent acestea sunt semi ocupate de mașini parcate, dar se pot păstra si câteva spații de parcare foarte ușor. Având în vedere ca nu exista alte spații verzi foarte aproape, consider ca ar veni aici pentru o mica plimbare oameni din tot cartierul. Primul este imediat pe dreapta in sensul către ieșire din oraș, imediat dupa grădinița 284, in dreptul intrării in fosta fabrica si fostul Polisano. Ar fi o gura de oxigen pentru copiii de la grădinița și școala din zonă, dar nu numai. Al doilea este spațiul din zona numita “la complex” datorită fostei utilizări, acum firma Tis Farmaceutic, Înconjurată de strada Grindeiului. În fața clădirii TIS este un trotuar lat de 3-4 metri total nefolosit , apoi un spațiu de câteva zeci de mp care o parte este ocupat de mașini. Se pot păstra parcări pe o parte, apoi spațiul rezultat din desființarea trotuarului si restul zonei poate deveni pietonal si un mic parc. În plus, strada Grindeiului din spatele clădirii nu are locuințe, poate fi transformata în parcare. Pe lângă utilitatea similară cu cea de mai sus, aici pot aștepta în condiții umane și călătorii STB 103 care altfel stau în soare. (proiectul are acum 4 de voturi)

    3. Categoria: Mobilitate, transport alternativ, accesibilitate și siguranța circulației

3.1. Instalarea de stații pentru încărcarea vehiculelor electrice – Prin aceasta investiție, dupa modelul deja existent în multe orașe din Uniunea Europeana, se încurajează transportul electric, nepoluant; Stațiile de încărcare vor putea alimenta simultan câte 2 autovehicule electrice sau plug-in hybrid, cu o putere de 2 x 22 kw ; Acest proiect propune realizarea a 20 stații de încărcare pentru mașini electrice. Ulterior, cei care doresc sa folosească aceste stații de încărcare vor plăti o sumă pentru curentul consumat care va fi încasat de către Primăria Sectorului 3. Propuneri aproximative: Stațiile de încărcare pot fi plasate în incinta parcărilor de reședință astfel: parcare deasupra Pasajului Mărășești (5 stații), parcare în fata blocului M23 (10 stații), parcare in spatele blocului M23 (5 stații). În urma căutărilor făcute, prețul unei astfel de stații ar fi aproximativ 1500 euro. Adăugând investiția pentru amenajarea spațiului si alte costuri, putem aproxima un cost total de 50000 euro. O modalitate de reducere a costului de implementare ar fi ca persoanele care dețin un loc de parcare in zona, sa solicite montarea unei stații electrice și să plătească parțial o suma din costul stației. De exemplu: 25% din costul stației plătit de către proprietarul locului de parcare, 75% acoperit de către primărie prin proiect. Primăria ar putea decide un cost anual mai ridicat pentru un astfel de loc de parcare. (proiectul are acum 15 de voturi)

3.2. Parcare 100 biciclete securizata si monitorizata video. – Parcare supraterana de biciclete in containere securizate si monitorizate video ( de Poliția Locala S3) cu 100 de rastele. Parcarea va avea panouri solare si va fi alimentata cu energie solara dar va avea acces si la rețeaua națională atunci când nu este zi însorită. Parcarea va avea acces numai prin card sau cod si va avea un sistem de alertare prin sms in caz de intrare neautorizata. De asemenea va fi monitorizata video de Poliția Locală Sector 3. Abonamentul anual pentru o bicicleta va fi de 50 lei / an ( preț de referința Cluj). Containerul va avea o suprafață de 80 mp. Din încasările pe prețul abonamentului se acoperă cheltuielile de mentenanța și monitorizare ( la un grad de ocupare de 60-80 % anual vor fi încasări de 3.000-4000 lei). Containerul securizat poate fi amplasat in cel puțin 2 locuri: Varianta 1: Terenul neamenajat de la P-ta Muncii-in fata magazinului Mega Image-Clădirea Olympia Tower Offices. Varianta 2: in parcarea din interiorul rondului din Piata Alba Iulia. (proiectul are acum 19 de voturi)

3.3. Cursuri în aer liber de reparație biciclete și educație rutiera pentru copii – Beneficiarii vor fi copiii cu vârsta mai mica de 18 ani ce dețin biciclete mecanice sau electrice. Pentru admiterea la curs, beneficiarul va trebui sa completeze corect (cel puțin 8/10 răspunsuri) un formular fizic ce va conține întrebări despre cele mai bune practici rutiere pentru bicicliști. Proiectul presupune contractarea ,de către primărie, unui atelier privat de mecanici de biciclete pentru activități de educare rutieră și suport pentru tineri privind reparația și întreținerea corectă a bicicletelor. Beneficiarul va ajuta la reparația propriei biciclete în funcție de capabilitățile sale fizice sau va învăța bunele practici în reparația și întreținerea bicicletei.  Primăria va posta despre proiect cel puțin o data pe lună pe pagina sa de Facebook în perioada în care acesta se va derula. Contractantul va avea dreptul de a-si face reclama in contextul proiectului. Calendar: In toate weekend-urile începând cu luna mai până în luna septembrie, inclusiv.  (proiectul are acum 7 de voturi)

3.4. Iluminat Int. Odobești – De la intrarea Odobești capăt Școala nr. 88 (zona sala sport) si pana la intrare spate (zona scări) complex Park Lake, strada Int Odobești necesita amplasarea în zona dinspre parc de stâlpi de iluminat.

Strada din spate Int Odobești care ajunge la complex Park Lake nu este iluminata, noaptea si mai ales pe timpul iernii, strada folosită de foarte multi cetățeni pentru acces in Park Lake precum si de angajații primăriei pentru acces zona sere parc, necesita sistem de iluminat prin amplasare stâlpi iluminat pe partea cu parcul. (proiectul are acum 28 de voturi)
Am terminat de prezentat doar trei categorii. Mai sunt alte cinci, educație, cultură, digitalizare, sport și protecția mediului, care au proiecte înscrise (în total încă 21 de proiecte). Urmează să le prezint și pe ele în zilele următoare, vor avea probabil postare miercuri și vineri, în afara jurnalului clasic. Îmi doresc mult să rezonați cu câte un proiect din fiecare categorie, să vă faceți cont pe site (să încărcați și CI sau dovada că lucrați în sectorul 3) și să votați câte un proiect de la fiecare categorie. Mai sunt 8 zile în care se poate vota. M-aș bucura și dacă mi-ați spune care vă place vouă din proiectele prezentate.
Mai avem de parcurs 165 de săptămâni. Să fim bine!
(Visited 99 times, 1 visits today)
Alex

Pacat ca votarea este foarte complicata, am încercat sa promovez proiectele dar efectiv multi nu reusesc sa parcurga tot procesul.

Nina

Da, trebuie sa fii sau să lucrezi în Sectorul 3, să-ți faci cont in platforma cu tot cu încărcat un fișier zip cu Cartea de identitate. Apoi te duci la proiecte si votezi. Din ce am inteles, nu merge de pe telefon, dar la mine la laptop a mers ușor, mai mult mi-a luat să fac din jpeg zip fișierul cu cu buletinul. 😀
LE Acum e mult mai simplu, se poate incarca CI-ul poza, pdf etc).

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.