Jurnal de consilier local – săptămâna 19 + raport activitate 2020)

E duminică din nou, pentru mine una minunată, e ultima zi de izolare, așa că vom avea jurnal.

La sfârșitul fiecărui an calendaristic, consilierii locali trebuie să-și depună oficial raportul de activitate, săptămâna asta m-am ocupat de cel din 2020 și chiar dacă voi știți deja (dacă mă urmăriți, desigur) ce am făcut în perioada octombrie-decembrie 2020, o să-l pun totuși aici și intenționez să-l trimit mâine la primărie. Știu că nu-i cel mai palpitant lucru de parcurs, dar e un pas spre transparentizare reală (și până acum consilierii locali făceau rapoarte anuale de activitate, arătau așa, am luat la întâmplare de pe internet, dar am mai citit și altele pe vremea când voiam să știu exact ce face un consilier local).

Am detaliat mai jos pe scurt principalele activități pe  care le-am desfășurat în această perioadă: 

  • Am lucrat alături de colegii mei la elaborarea și aprobarea noului Regulament de funcționare al Consiliului Local, care a și fost aprobat. Îl puteți consulta aici. 
  • Am fost aleasă președinte în Comisia pentru asistență socială, protecția copilului, sănătate, familie și relația cu mass media, calitate în care am mers să văd un adăpost pentru oamenii străzii, un centru de îngrijire persoane adulte cu dizabilități și un centru de îngrijire bătrâni, pe care DGASPC Sector 3 le are în administrare, am condus ședințele comisiei și am ajutat la elaborarea avizelor.  
  • În cadrul comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, pe lângă comisia la care sunt președintă, mai fac parte în calitate de membru din Comisia de buget, finanțe, servicii publice și alte activități economice și mediul de afaceri  și din Comisia de validare, resurse umane, învățământ, relații cu sindicatele, ONG-uri, societatea civilă și protecția consumatorului. 
  • În calitate de reprezentant al Consiliului local fac parte din Comisia pentru repartizarea locuințelor cfm. Legii 114/1996. 
  • În calitate de reprezentant al Consiliului Local fac parte din Consiliile de administrație ale unor unități de învățământ (CA) și Comisiile de asigurare a calității învățământului (CC) după cum urmează:

  1. Școala Gimnazială nr. 55 (CA și CC)
  2. Școala Gimnaziala nr. 67 (CA și CC)
  3. Școala Gimnazială Leonardo Da Vinci  (CA și CC)
  4. Școala Gimnazială nr. 195 (CA și CC)
  5. Școala Primară Sincron (CA)
  6. Școala Postliceală Sanitară ”Sfântul Ioan” (CC)

Am luat legătura cu toate școlile din al căror consiliu fac parte și am participat la cel puțin o ședință de CA al fiecăreia, cu excepția Școlii Sincron. Am fost și în vizită fizic în două din unitățile de învățământ  (ședințele se desfășoară online), urmând ca pe măsură ce măsurile de protecție și distanțare vor permite, să ajung să cunosc bine și situația din teren. 

Menționez că activitățile din toate comisiile din care fac parte, altele decât comisiile de specialitate ale consiliului local, nu sunt remunerate suplimentar față de indemnizația de consilier local, care, în cazul meu, este în cuantum de 1095 lei/lună.

  • Am participat la primele 5 Ședințe de Consiliu Local din acest mandat, unde oficial am analizat și votat spre avizare 214 proiecte de Hotărâri de Consiliul Local (HCL) după cum urmează: 

În Comisia de protecție socială – 6 proiecte de HCL

În Comisia de buget  – 188 proiecte de HCL

În Comisia de învățământ – 20 avize de HCL

În total, în cadrul ședințelor Consiliului Local au fost analizate/avizate/votate în aceasta perioadă un număr de – 230 de proiecte de (HCL) (cu excepția celor scoase, ulterior analizei, de pe ordinea de zi de către inițiatori)

  • Am participat la numeroase întâlniri pe Zoom cu colegii consilieri USR PLUS și întâlniri comune cu colegii din PNL precum și cu primarul sectorului și personal de specialitate din primărie. De asemenea, am avut o întâlnire cu consilierii generali ai PMB din grupul USR PLUS și cu viceprimarul PMB din partea USR PLUS. 

Am considerat că în această perioadă de început de mandat este esențial să mă axez pe înțelegerea mecanismelor de funcționare a Consiliului Local, al Primăriei Sector 3, pe cunoașterea/identificarea companiilor aflate în administrarea Consiliului Local, al Direcțiilor și serviciilor din primărie și identificarea celor mai bune modalități de lucru necesare desfășurării activității de consilier local. 

Am încredere că în următorii ani activitatea mea va deveni din ce în ce mai eficientă pe măsură ce mandatul va înainta și voi avea ocazia în următorul raport să detaliez proiectele de hotărâri pe care doresc să le depun împreună cu colegii mei în Consiliu și despre care consider că vor îmbunătăți viața cetățenilor din Sectorul 3.

———————————————————————————————————————————————-

Și nu puteam să închei fără să vă spun și ce am făcut săptămâna asta singură în izolare. Pe lângă faptul că am lucrat de acasă pentru job-ul meu de zi cu zi, avem așa:

Luni a fost 1 Marie și am primit mărțișoare. printre ele a fost unul minunat cu o mașină de cusut vintage de metal pe care o voi purta și dincolo de mărțișor.

Marți am avut ședinta de CA la Scoala Da Vinci, am citit Legea Bugetului pe 2021 și am avut participat la o discuție pe teme bugetare în ora BN.

Miercuri am citit și analizat Hotărârile de Consiliu Local vechi privind bugetarea participativă și le-am comparat cu cele dintr-un proiect nou de bugetare pe care îl avem în lucru. Pe seară am avut întâlnire cu personalul din primărie pe tema bugetării participative. O să vă mai spun de spre asta.

Joi am avut din nou ședință de CA la Scoala Da Vinci iar după amiază am avut prima audiență oficială în calitate de consilier local. Adică m-am și machiat pentru asta. Mi-a plăcut foarte mult și dacă toți cetățenii ar fi așa implicați ca doamna cu care eu am vorbit, am ajunge repede foarte departe. Și mai târziu, am avut o întâlnire cu colegii din PLUS Sector 3 și, cum vă spuneam și data trecută, întâlnirile astea mă fac să mă simt ca un student care se întoarce acasă.

Vineri am asista la o dezbatere care dacă ar avea loc mai des, în toate domeniile, s-ar rezolva multe din problemele cu care se confruntă țara asta. Viceprimarul nostru, Lucian Judele, ajutat de o echipă implicată, a strâns la aceeași masă oameni care fac parte din procesul complex al luptei cu violența domestic: reprezentanți ai Direcției de asistență socială, ai poliției române, ai Camerei Deputaților, ai ONG-urilor, a Poliției locale, ai Senatului si al Adăposturilor pentru victimele violenței, și-au spus toți părerile și căile de rezolvare pe care ei le văd. Sper să se fi creat astfel niște legături și o imagine de ansamblu a întregului proces care să ducă la rezultate.

Sâmbătă – am făcu raportul de mai sus. Știu că pare treabă ușoară, dar eu parcă am trăit din nou toată perioada aceea de început. N-a fost ușor.

Duminică – azi vă invit pe toți să mergeți la Park Lake. La expoziția: Oferă-i un zâmbet, poate fi singurul! Expoziția conține opt tablouri cu diferite tipuri de violență, opt portrete care transmit disperarea victimelor violenței domestice în diferitele ei forme. Diseară va fi un eveniment destul de important acolo, iar mâine seară, de 8 Martie, se vor licita tablourile și vor fi vândute. Banii toți vor ajunge la Adăpostul Sf. Maria care are în grijă victimele violenței domestice din Sectorul 3.

Mai avem de parcurs 189 de săptămâni! Să fim bine!

(Visited 159 times, 1 visits today)
Victor Popa

Bugetare participativa, cativa ani o misiune imposibila pentru toti cei care au fost imicati, primar, aparatul de specialitate, consiliu local, persoane interesate.
Ati aflat despre modul de implementare a acestei initiative in 2018 si 2019?
Ce parere aveti despre cum s-au intamplat lucrurile privind bugetarea participativa in anul trecuți ?
Care sunt schbarile pe care le veti aduce in 2021 privind bugetarea participativa ?

Multumesc anticipat pentru răspunsuri.

Nina

Da, am aflat. A fost o încercare și înțeleg că lipsa de experiență și mai ales de implicare ( în afara de directorul financiar si un consilier USR PLUS nu prea s-a ocupat nimeni de proiect) au dus la rezultate sub așteptări. Primarul zice ca după părerea lui proiectele au fost cam în aceiași direcție cu ce făcea deja primăria si asta a făcut să nu poată fi gestionate separat și avuta o situație clara a gradului de implementare si a reușitei lor.
De data asta sperăm să fie mai bine, vom avea o comisie cu atribuții clare și încercam să implicăm în proiecte și inițiatorul dacă acesta dorește, cel puțin sub formă de observator și evaluator.

Victor Popa

A zis Domnul primar asa?
Pe ce s-a bazat cand a facut aceasta afirmație ?
A evaluat domnia sa vreun proiect ?
A dat si exemple ?
L-ati crezut pe cuvant ?
Ati citit dumneavoastra proiectele votate ?
Spre exemplu proiectul clasat pe locul 3 ?
De ce au mai fost declarate eligibile daca este cum zice domnul primar ?

Nina Costea

Nu a zis domnul primar, a zis cel care a facut parte din comisia de evaluare. Au motivat ca nu au fost alocate resurse umane suficiente pentru urmarirea implementarii proiectelor (au fost doar doi oameni unul din aparatul primariei si un consilier).
Nu am citit proiectele din trecut, dar sigur le voi citi pe cele viitoare. 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.