Zacusca 2016

În fiecare început de toamnă facem zacuscă. Excepție fac anii în care ne rămâne din anul precedent, nu pentru că n-ar fi bună, ci pentru că facem cu sutele de borcane. Sute, frate!

Anul ăsta am fost mai cupătați. Am cumpărat 10 kg de ceapă, 10 de ardei capia, 15 cutii cu ciuperci și 20 kg de vinete și 3,5 litri de ulei. Am pus sâmbătă dimineață cea mai mare oală pe care o avem pe foc în curte și am băgat robotul și cuptorul în acțiune. Vinetele s-au copt în cuptor, restul legumelor s-au tocat în robot. Dacă era după mine, coceam vinetele afară pe tablă și arfeii la fel. Nu am copt ardeiul deloc, deși așa e indicat. Noi nu-l coacem, de ani de zile facem așa și ne place zacusca. Personal mi-ar fi plăcut mai mult cu ardeii copți, dar mă supun majorității.

zacusca 7

Focul de gaze și-a făcut treaba și undeva în jurul prânzului eram aproape gata cu zacusca. Aveam și borcane curate și multe, vremea era frumoasă, oala cu zacuscă pe foc era plină ochi (la ce vedeți în poză am adăugat vinetele și sucul de roșii din vreo 2 kg de tomate). Abia dacă am putut amesteca piperul și sarea la sfârșit.
Au ieșit în total 65 de borcane mari și mici (vreo 18 mici). Duminică dimineața le-am lipit etichete și le-am așezat frumos în cămară. Au trecut abia 3 zile și mai avem 60 de borcane cu zacuscă, mari și mici (vreo 18 mici). Cred că mai facem o tură anul ăsta.

 

(Visited 404 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.