Scoala reducerilor

Da, da, ne-am pregătit și noi, ca toată lumea, pentru școală, chiar dacă acum în clasa a X-a oberv la fete că accentul se pune mai puțin pe câte caiete și cărți încap în ghiozdane, și mai mult pe cum arată ghiozdanele astea.

scoala reducerilorȘi cum orice început de an școlar se lasă cu o listă lungă de manuale (de care noi scăpăm pentru că la Waldorf nu se învață după manuale), de cărți și caiete auxiliare, ne-am aruncat un ochi (mai exact 6) pe lista Editurii All, imediat ce am aflat că vine la început de an școlar în ajutorul părinților, lansând campania Școala Reducerilor. Vă recomand să accesați cu încredere link-ul, nu veți cheltui bani, din contra veți face economii.

Cu gândul la vremurile copilăriei, în care dacă am simțit vreo lipsă, atunci asta a fost lipsa cărților din bibliotecă, am procedat acum așa: le-am spus fetelor că au la dispoziție un buget de 100 lei, din care își pot alege orice carte din Școala Reducerilor. Mă așteptam să se certe pe titluri, să fie măcel, să-mi ceară să le dau voie să depășească suma… N-a fost așa. Și-au ales nu mai puțin de 8 titluri pe care aș vrea să le detaliez mai jos, pentru că sunt cărți importante cu care mă bucur mult că noi ne-am îmbogățit biblioteca, dar care poate vă încântă și pe voi, mai ales că nu-s neapărat pentru clasa a X-a:

  1. Prima care mi-a sărit în ochi și pe care am dorit-o și pentru mine este 1000 de erori din ”cultura generala”. Abia așteptăm s-o răsfoim împreună și să ne verificăm cunoștințele. O găsiți în perioada Școlii Reducerilor la doar 19,43lei.
  2. Cea de-a doua carte aleasă este o enciclopedie, mai exact Enciclopedia Înțelepciunii, o introducere in pildele proverbelor milenare, mi s-a părut o carte numai bună pentru lungile seri de iarnă.
  3. si 4. Fetele și-au ales două cărți de engleză scrise de Alina Slapac, Improve your vocabulary și A dictionary of synonims. Este foarte important pentru ele ca acum, mai mult ca oricând, să reușească să-și îmbogățească vocabularul în limba engleză și mă bucur foarte mult că s-au gândit la asta atunci când au avut chiar și un buget limitat.

5, 6 și 7 sunt dictionare. Nu ai niciodată suficiente  dicționare în bibliotecă, așa că Dicționar de cuvinte compuse, Dicționar explicativ de pleonasme efective și Dicționar de omonime, paronime, sinonime, antonime vor fi binevenite printere celelalte dicționare din raft.  Și când le iei pe toate trei cu doar 28,32 lei , parcă nu-ți vine să crezi, așa că vă îndemn din nou vă faceți zilele astea achizițiile de cărți.

8. Pe locul 8, dar cu siguranță nu cea din urmă, este o carte etalon, o carte care le va fi o adevărată prietenă fetelor în următorii 3 ani, vorbesc aici despre Limba Romana – modele de analize literare și eseuri pentru bacalaureat. Cartea e prezentată pe site-ul  editurii extrem de concludent:

Alcătuit în conformitate cu Programele şcolare în vigoare şi cu Programa pentru bacalaureat, volumul de faţă vine în sprijinul elevilor care se pregătesc pentru acest examen, dar şi al celor care doresc să-şi diversifice cunoştinţele ori să urmeze o facultate de profil.
Volumul a fost structurat în funcţie de criteriul celor trei genuri literare, după care se studiază literatura română în şcoală (epic, liric, dramatic), dar s-a avut în vedere şi specificul operelor literare (specii, subspecii, epoci etc.). Au fost adăugate un capitol despre epoci şi ideologii literare şi câteva eseuri pe teme generale.
Accentul s-a pus pe anumite probleme de teorie literară cu care ar trebui să opereze candidaţii la examenul de bacalaureat. Reperele critice aparţin, în mare parte, numelor de referinţă din critica română, abordându-se atât punctele de vedere tradiţionale, cât şi cele contemporane, modern.

Acestea sunt cărțile alese de noi, recunosc, mi-am băgat și eu coada la una două titluri. Cred că fiecare părinte poate face, cu o investiție minimă, o mare favoare copiilor săi la început de an scolar, asigurându-le la îndemână cărțile și manualele necesare studiului. Bine, rămâne apoi să vedem cât de mult le vor răsfoi ei, dar măcar noi, părinții, să avem temele făcute.

(Visited 207 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.