Matematica nu e naspa

Sunt intru totul de acord cu sintagma din titlu si am argumente pentru a va convinge de asta si pe voi.

Am sa iau de bun ce mi-a spus o doamna profesoara de matematica si-am sa admit ca mai sunt si alti copii precum fetele mele, copii care cred ca matematica nu le va fi niciodata prietena. Sau cel putin nu le va fi una buna, ci una rea, pusa mereu pe harta, paracioasa si batausa, una gata oricand sa le fure iubitul sau sa le rupa biletele concertul cu Pink.

Sper din tot sufletul sa apuc ziua in care copilele mele vor incheia socotelile cu matematica, iar eu ma voi putea uita spre ele fara sa ma gandesc daca si-au terminat sau nu temele la mate.

MATEMATICA.NU.E.NASPA.IIn fine, revenind, vreau sa va spun ca exista in lumea asta oameni buni, oameni care se gandesc la parinti ca mine, dar mai ales la copii ca ai mei, dascali care incearca sa ne faca tuturor viata mai usoara. Un astfel de dascal este matematiciana Danica McKellar (ask google) care a scris o carte cu titlul chiar asa: Matematica nu e naspa.

Evident ca atunci cand au vazut in librarie un asemenea titlu, fetele au vrut sa aiba cartea numaidecat si eu m-am conformat. Bine, am luat doar una (noi am cumparat-o de la libraria din Auchan) si acum e bataie pe ea, mai ales ca-mi place si mie s-o citesc, desi eu stiu ca matematica nu-i naspa.

Autoare reuseste sa-i faca pe copiii faca pic de stima pentru matematica s-a inteleaga conceptele matematicii de gimnaziu, fractii, rapoarte, procente etc.

Chiar de la inceput li se spune copiilor ca nu trebuie sa citeasca aceasta carte de la inceput pana la sfarsit, pot pur si simplu s-o foloseasca ca sa-si faca teme pentru maine, sa treaca testul de saptamana viitoare sau evident s-o citeasca cap coada si apoi sa mai apeleze la ea doar cand au nevoie.

Povestioare, chestionare (fara legatura cu matematica), citate spuse de copii, exemple din viata ei sau a altor oameni si felul cum au reusit ei sa inteleaga diferitele concepte, exercitii rezolvate si exercitii cu rezolvarea la final, texte motivationale, sunt doar cateva din chestiile pe care le-am gasit in carte si care ma fac pe mine sa cred ca e un real folos sa ai cartea asta in casa, daca ai un copil ce nu se intelege prea bine cu matematica.

Dragilor, asa cum spune si autoarea acestei carti:

Haideti sa lamurim cateva lucruri! Acneea este oribila. Oamenii rai sunt oribili. Sa afli ca iubitul tau a sarutat o alta fata? Asta e cu adevarat oribil. Prea multe teme, promisiuni nerespectate, pedeapsa, divort, nesiguranta:oribil, oribil oribil.

Dar matematica e, de fapt, un lucru bun. Iata cateva motive pentru care e asa: matematica intareste increderea, te ajuta sa nu fii pacalita, te ajuta sa fii mai buna la pregatirea prajiturilor, sa intelegi scorurile la sport, sa stabilesti bugetul si sa plaplanifici petreceri si vacante, sa apreciezi corect cat de buna e o achizitie si cum sa-ti cheltuiesti alocatia. Te face sa te simti desteapta cand intri intr-o incapere, te pregateste pentru slujbe mai bine platite si te ajuta sa gandesti logic. 

Succes copii! Cartea este scrisa in limbajul vostru colorat si e o incantare s-o parcurgeti. Uneori cand citeste Iulia rade cu lacrimi. Sper ca-s de bucurie!

P.S. Scriu fara diacritice de pe tableta, am laptopul la reparat.

(Visited 715 times, 1 visits today)
nina

N-ai citit inca aceasta carte. 🙂 E 24 lei si merita fiecare banut. Are explicatii logice pentru fiecare chestie invatata, cum faci, de ce faci asa, la ce te va ajuta asta dupa ce vei termina scoala. Dupa parerea mea, matematica de gimnaziu e cea care ne va folosi in viata cel mai mult. Dupa tabla inmultirii, evident, dar si asta e explicata in carte.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.