Concediul în cuvinte, imagini și cărți

Am plecat vinerea trecută cu bagaje și gânduri de odihnă către locuri pline de soare blând și oameni dragi. Am stat două zile la părinții mei la Sihleanu, un sat brăilean cu istorie veche și plajă nouă. Mi-am luat cu mine o singură carte, Întâlnire cu viața de Cecelia Ahern.

Am stat la plajă pe malul Buzăului două zile înainte de plecarea la mare, ne-am antrenat un pic pielea pentru soarele litoralului. A fost perfect. Apa Buzăului a fost mică și l-am putut trece în picioare, am făcut plajă pe malul celălalt, pe un prund de nisip proaspăt apărut. 

Am început să citesc din carte pe plaja din Sihleanu și am făcut acolo cunoștință cu Lucy Silchester și scrisorile ei primite de la Viață, de la viața ei, desigur. Vă dați seama că în pauzele de râs și bălăceală mă gândeam cum ar fi să mă pot întâlni și eu cu viața mea, deși am vaga impresie că mi-e tot timpul în preajmă.

După ce ne-am întâlnit cu părinții, bunica și o mulțime de rude, am plecat duminică dimineață spre 2 Mai și pentru că ni s-a părut mai frumos, am ales varianta de drum Brăila- Galați- Hârșova- Constanța- 2 Mai. Am rămas impresionați de Galați, ni s-a părut foarte curat și aerist (cel putin zonele prin care am trecut noi), iar bac-ul din Galați e mult mai mare si mai frumos față de cel din Brăila. Cam tot aici am facut cunoștință cu miciunile eroinei din cartea mea, minciuni care la început au fost spuse pentru a-i ușura ei viața (la fel ca majoritatea minciunilor mici e care le spunem și noi zilnic), dar care i-au afectat viața în așa hal, încât aceasta a ajuns să arate precum un tip neintrat la duș de multe zile, îmbrăcat cu haine din alte vremuri și deloc fericit.

După un drum plin de priveliști cum numai în zona asta poți vedea și pe deasupra  destul de scurt (am plecat la 6 dimineața din Brăila) la 10,30 eram în 2 Mai în fața unei pensiuni găsită pur și simplu de mine pe net, unde aveam rezervate un apartament (130 lei/noapte) și-o cameră de trei (90 lei/noapte). Pensiunea se cheamă Casa Adina, e a soților Pintea și e un loc unde aș reveni oricând cu mare plăcere. Efectiv n-am găsit nimic care să nu-mi convină în locul ăsta. A, ba da, dacă ar fi avut și piscină, m-aș fi mutat acolo. 😀 Acum serios vorbind, singurul inconvenient ar fi faptul că până la plajă faci pe jos 10-15 minute, ceea ce nu se simte dimineața, dar la ora prâzului minutele astea par ore întregi. Așa că am fost la plajă cu mașina, făceam un minut și jumătate și  parcam undeva pe dig. Așa arată în mare pensiunea:

Este desigur departe de imaginea pe care mi-am făcut-o despre locul în care locuia Lucy (știți voi, fata din Întâlnire cu viața), o garsonieră mică în care nici măcar nu puteai ocoli canapeaua, ca să treci de ea era nevoie s-o sari, iar la ferestre în loc de draperie erau înșirate umerașe cu rochiile ei.

Am petrecut în 2 Mai 4 zile foarte călduroase, în două dintre ele marea a fost foarte generoasă cu valurile și ne-am bălăcit mai mult decât în toate celelalte sejururi petrecute pe malul mărilor. Mi-a plăcut mult apa curată (fără alge, meduze sau pișcători, dar cu o alee de pietriș de cca 1 m de-a lungul plajei), mi-a plăcut plaja fină și mai ales șezlongurile. În 2 Mai un șezlong cu umbrela este 15 lei/zi.

Ar fi minunat să ne oprim din când în când și să ne imaginam cum ar arăta o persoană care ar întruchipa viața noastră.  Ar fi grasă, slabă, îngrijită sau delăsătoare, leneșă sau harnică, vioaie sau somnoroasă… Nu, nu vă imaginați că ar arăta exact ca noi, viața noastră nu se rezumă numai la persoana noastră, ci la tot ceea ce facem noi, cum ne comportăm noi, ce decizii luăm noi, cum îi percem pe ceilalți, etc.

În una din serile petrecute la mare am fost să vedem faleza din Mangalia despre care nu știam nimic. Recunosc, ne-am dus acolo pentru că restul stațiunilor erau prea departe. Nu mică ne-a fost mirarea când am găsit în Mangalia o faleză excelent amenajată (Adriana, cumnata mea, zice că-i identică cu o faleză din Portugalia, am uitat cum se cheamă). Un port turistic unde bogătașii României au ancorate bărci, iahturi și alte chestii care plutesc pe apă ce te fac să te uiti cu jind și să-ți promiți că întruna din zile vei merge și tu într-o scurtă plimbare cu una dintre ele ( era 75 lei de adult și 50 lei de copil o plimbare de cca 2 ore și jumătate de-a lungul litoralului românesc cu unul dintre cele mai frumoase iahturi din port). Nu ne-am dus.

Una peste alta o faleză foarte frumoasă în Mangalia, nu știu de când e amenajată așa, dar arată ca nouă.

În ultima zi de litoral ne-am încărcat de dimineață bagajele în mașini și am ponit mai spre nord să facem plajă și în altă parte. Ne-am oprit la granița dintre Jupiter și Neptun. Nu cred că aveam cum să facem o alegere mai bună. Am găsit șezlonguri cu 10 lei (erau și cu 8 lei cele de lemn), am găsit apă bună de scăldat și până și variantele pentru prânz erau mai ieftine față de 2 Mai. În Neptun masa de prânz (ciorba, felul doi și-o băutura) erau 15 lei. La 2 Mai numai felul 2 (piure cu șnitel, de exemplu) era 15 lei. Una peste alta mai ieftin totul la Neptun și la Jupiter.

Cam tot atunci am ajuns la sfârșit cu lectura cărții mele. Mi-a plăcut, mi-a făcut vacanța mai frumoasă, m-a făcut să mă gândesc la chestii, m-a și dezamăgit Lucy în anumite alegeri, dar ce treabă am eu, e viața ei, face ce vrea. Important e să nu regrete. 🙂

Gata, suntem acasă, mai negrii decât la început, dar mult mai odihniți, mai relaxați (poate prea relaxați), gata să o luăm de la capăt. N, nu cu munca, cu vacanța. :)) Am mințit. E vorba de lucru, evident.

Câtă vreme sunteți pe acest pământ, Viața vă stă alături. Așa cum revărsați iubire, afecțiune și atenție asupra soților, soțiilor, părinților, copiilor și prietenilor de-o viață care vă înconjoară, trebuiesă facețiacelași lucru și cu viața voastră, pentru că vă aparține, sunteți voi, vă sare în ajutorși vă încurajează, chiar și atunci când simțiți că nu mai puteți face nimic. 

N-aș fi putut alege o carte mai potrivită pentru vacanța asta.

(Visited 559 times, 1 visits today)
Vienela

Interesanta ideea de a ne compara viata cu o persoana. Sa stii ca ma voi gandi la ea cateva zile, in incercarea de a afla cam cum ar arata a mea. 😉
Imi place rochita cu care erai imbracata pe faleza din Mangalia. Acum, ca am prins poza in care ambele fete sunt cu ochii la noi, spune-mi care dintre ele sta langa tine si care langa sotul tau? Ca eu nu reusesc sa le deosebesc, poate pentru ca nu le vad prea des. 😉
Bine ai revenit!

Mirela

Frumoasă vacanță, iar voi la fel și foarte fericiți! Marea, marea, ce dor ne va fi de ea până vara viitoare! Eu nu prea am avut spor la citit, mă și mir, de obicei citeam mai mult pe plajă…Recuperez eu. Mult spor în toate îți doresc! 🙂

nina

Am vazut si fotografiile voastre din concediu. Nu prea ne comparam anul asta. A fost mult mai frumos la voi, dar suntem multumiti si noi ca ne-am odihnit. 🙂

Nina

Sa stii ca initial am zis ca n-o sa tina odihna asta, c-a fost putina, dar nu-i asa. Uite deja a venit un nou weekend. Nici nu stiu cand a trecut saptamana. 😉

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.