Ce nu stiti despre martisor

Aseară, când ziua se îngâna cu noaptea, exact ca ultimul întârziat, eu hoinăream pe la tarabele cu mărțișoare. Voiam desogur, ca toată lumea, să găsesc cele mai potrivite simboluri ale primăverii pentru fiecare. Și cum mergeam din tarabă în tarabă, un pic suparata de oferta destul de limitată, mă gândeam că e neapărată nevoie ca azi să vă spun niște lucruri despre mărșișor, pe care poate nu le știați:

  • la început, șnurul mărțișorului a fost alb cu negru, reprezentând viața și moartea. Asta n-a ținut mult și în scurtă vreme a fost inlocuit cu ceea ce cunoaștem  și noi acum rosu și alb și simbolizează îngemănarea dintre două anotimpuri, dragostea și uritatea, o floare albă și una roșie, etc.
  • exista o superstiție care spune că o femeie însărcinată nu trebuie să vadă o mama care îi prinde în piept copilului său un mărțișor. Se spunea că noul născut va avea pete pe față din cauza asta. 🙁
  • și astăzi în nordul Moldovei există obiceiul ca fetele să dăruiască băieților mărțișoare. Ele azi nu primesc nimic, dar probabil așteaptă iște cadouri consistente pe 8 martie. 🙂
  • toată nebunia asta cu mărțișoarele a pornit de la niște bănuți pe care de 1 martie cea mai bătrână femeie din casă îi prindea la gâtul sau de mâna copilului cu șnur.
  • eu anul ăsta am o brățară frumoasă în culorile alb cu roșu pe care e trecuta o bucațică de lemn. Vreau s-o port până văd primul pom înflorit. Am s-o prind atunci de o crenguă a pomului. Nu știu de ce fac asta. Dacă știți voi, vă rog să-mi spuneți! 😀

O primăvară frumoasă tuturor!

(Visited 39 times, 1 visits today)
Iuliana

Păi chiar am citit că asta este tradiţia mărţişorului, se poartă până la primele semne de biruinţă ale primăverii , apoi se agaţă de creanga unui pom înflorit ca să ne aducă noroc. Aşadar, să-ti fie cu noroc, Nina, dragă şi să ai o primăvară minunată!
Eu n-am niciun mărţişor încă, dar o să am o grămadă cam într-o oră, când ajung la birou 😀

vienela

Nu stiam ca snuruletele au fost alb-negru prima data. Am o bratarica primita de la Ionut acum vreo patru ani. O port in fiecare primavara, desi el imi cumpara an de an martisor. :))
Nina, sa ai o primavara minunata!!!

cristinatwins

Nina sa fii fericita! Sper ca peste 2-3ani sa atarni snuruletul intr-un pom plantat cu ajutorul campaniei tale.

Toantaro

O alta frumoasa legenda a martisorului spune ca sunt de bun augur bucatelele taioase din tabla in forma de Hello Kitty, provenind din zona etno-folclorica Dragonul Rosu.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.