Omul invizibil

Înainte de a mă apuca să scriu recenzia asta, vă spun că va trebui s-o comentați. Conform regulamentului campaniei vAlluntar, la fiecare 15 comentarii, un copăcel va fi plantat undeva în România. Acum nu mai ave nicio scuză și cu toții vom putea spune d acum înainte că am plantat un copac în viața asta. M-am angajat să strâng cu recenzia asta 150 comentarii, o cifra la care n-a ajuns niciunul din posturile de pe acest blog. Până acum. Vă mulțumesc anticipat și vă invit să citiți mai întâi recenzia cărții Omul Invizibil de Ralph Ellison!

Cartea a apărut la noi în 2012 în colecția Strada Ficțiunii Clasic la editura Allfa, tradusă de Ovidiu Gheorghe Ruța. Publicată inițial în 1952, a stârnit încă de atunci un val de reacții și a ajuns să fie considerată azi una dintre cele mai influente cărți ale secolului trecut. Are 552 pagini și costă 44,90 lei pe site-ul editurii.

De cum am primt-o am terminat repede ce citeam atunci și am început lectura cu o sete pe care nu mi-o explicam, de parcă nu citisem nimic de luni de zile.

omul invizibil

Romanul începe în lumea unui prestigios Colegiu american din Sud, sponsorizat de câțiva albi influenți să educe tineri afro-americani, la două generații de la abolirea sclaviei. Povestea m-a prins cu totul și nu m-aș fi supărat ca totul  să se desfășoare în curtea colegiului. Dar n-a fost așa. A trebuit ca domnul Norton, unul dintre domnii cu bani să-l roage pe cel mai bun elev al colegiului, care pentru câteva zile era șoferul lui personal, să-l ducă la plimbare, iar acesta din urmă să aleagă să-l scoată din campus, să-l plimbe prin împrejurimi. De aici lumea întreagă este dată peste cap și tânărul este exmatriculat din Colegiu și trimis să se descurce în Nord. Pentru că încălcase regulile.

Ajuns în Nord, cu servieta nouă și toate speranțele aproape distruse, băiatul nostru reușește să iasă în evidență și este racolat de Frăție, o grupare formată din din albi și negrii deopotrivă, care lupta pentru drepturile tuturor, sau cel puțin așa au lăsat de înțeles. De la omul influent în Frăție și până la omul invizibil  nu-i cale lungă fiindcă practic acestia doi parcurg drumul împreună completându-se unul pe altul.

Până când…n-am să vă zic. Cartea merită citită din scoarță în scoarță. Eu sunt fascinată de evoluția omenirii după abolirea sclaviei. Cu timpul, citind și văzând diverse filme, nu mi-a mai fost greu să-mi imaginez cum era să te naști sclav, să nu ai nicio șansă la libertate. Cu toate astea cred că cel mai dificil a fost de cei care au trăit o mare parte din viață în sclavie și dintr-o dată s-au trezit dezlegați,  dar cu o libertate destul de îngrădită cu care oricum nu știau ce să facă. Un astfel de om îl influențeaă pe eroul nostru și uneori îl ajută, alteori îl încurcă în ăncercarea acestuia de a-și clădi, cu multe sacrificii, o identitate.

Și totuși, Omul invizibil nu-i neapărat negru. Poți fi și tu și eu sau putem fi noi toți. Cine știe? Toată viața căutăm ceva și tot timpul se găsește cineva care să ne spună ce căutăm.

Omul invizibil este o lectură obligatorie care primește de la mine un punctaj de 5 din 5.

(Visited 318 times, 1 visits today)
Frintz

Cititul nu e punctul meu forte. Sunt aproape de finalul unei carti si am pregatit alta sa o incep. Si cred ca aceea e de la tine. Asa ca de ce nu, ne bazam pe recomandarile tale si…. Spor la citit! Si la plantat copaci ( ca la plantat ma pricep)!

ileana

Pai ce ma fac? Imi doresc sa citesc prea multe carti si nu am timp 🙂 Oricum, recenzia ta e frumoasa, cartea pare sa fie si pe gustul meu. Tin pumnii sa aduni 150 de comentarii la aceasta recenzie. Bafta!

cristina

La cum ai prezentat cartea e lectura obligatorie. Ma gandesc cu groaza cum era sa traiesti atunci si sa fii negru… Sa nu ai aceleasi drepturi doar pentru ca esti ALTFEL. Din nefericire acelasi lucru il traim si in zilele noastre noi parintii copiiilor cu dizabilitati. Copiii nostri nu sunt primiti la scolile de masa fiind respinsi de cadrele scolare de parintii elevilor si chiar de elevi! Singura diferenta dintre atunci si acum e ca noi acum luptam din toate puterile pentru copiii nostri!

vienela

Cred ca voi citi anul acesta cat nu am citit in cinci ani, cu atatea recomandari interesante.
Citisem candva o carte intitulata Omul invizibil, dar nu imi amintesc sa fi gasit in ea ceva legat de sclavi sau grupari care lupta pentru drepturile cuiva. Sa fie doua carti diferite sau este din nou memoria mea de vina? :))
Am terminat si eu cartea Alinei Nedelea. 😉

Darael

La prima vedere pare inca o carte de propaganda, care a prins fiind scrisa in trendul miscarilor sociale….. parerea mea subiectiva, evident.

Pe mine titlul nu m-a atras pentru ca singurul om “invizibil” pentru mine ramane “Omul invizibil” a lui H.G. Wells.

Si, daca tot am comentat aici, nu taiati copaci pentru carti; cititi online sau pe tablete, e mai ecologic 😉

Nina

Trend sau netrend istoria trebuie scrisa. Initial si eu m-am gandit la celalalt Om invizibil, dar odat[ inceputa lectura mi-am dat seama ca titlul e foarte bine ales, desi oricare alt titluar fi fost ok, pentru mine scriitura si povestea conteaza, nu titlul.
In alta ordine de idei, tinand cont ca asta e singurul comentariu pe care il las la aceasta postare, va multumesc tuturor celor care ati comentat si veti comenta in continuare la postarea asta. Copacii trebuiesc plantati in primul rand pentru ca taierea lor e mult prea agresiva in Romania si in al doilea rand pentru ca niciodata tehnologia nu va inlocui in totalitate hartia. A, sa descoperim o chestie si s-o facem din altceva, asta ar fi excelent, dar pana atunci, haideti sa inlocuim copacii taiati. Putem!

Marmotica

Interesant din ce spui tu aici, am vazut multe filme care abordeaza acest subiect atat de sensibil uneori. Mai am eu o vorba cand vine vorba de sclavia negrilor: daca venea cineva la ei si le spunea ca in 2013 va fi pentru a doua ora la putere un negru in USA , cred ca innebuneau de ras. Traiau umil, isi acceptau conditia si in acelasi timp se zbateau sa duca o viata cat mai buna. Mereu mi-a placut cat de atasati de familie erau, am vazut acolo unitate.
Tin pumnii sa strangi cat mai multe comentarii.

lili

Traind in modernism, pana si opresiunea se modernizeaza fapt ce permite mascarea conditiei de sclav.Interesanta carte.Un copacel e al meu 🙂

gabi

Interesanta prezentarea ta. Sclavia este un fenomen perpetuu, legat de diversitatea conditiei umane. Vor exista mereu oameni care tin neaparat sa-si impuna nevoile, mai mult sau mai putin aproape de o forma clasica a termenului. Poate parea foarte surprinzator, dar si in pezent in tari foarte avansate social si cultural sunt astfel de fenomene. Cartea pe care ne-o aduci tu in atentie e cu atat mai actuala si mai interesanta, cu cat pare sa depaseasca documentarea unui fenomen si sa ajunga in spatiul universalului. N-am incotro acum, o sa aflu si eu, dar sunt aproape sigur ca voi descoperi sau redescoperi un om in cartea ta si nu doar un fenomen.

Miruna

Îmi place foarte mult inițiativa cu plantatul copacilor! Cu siguranță voi citi și eu cartea asta. Tot nu am ce face până se coc prăjiturile… Succes, Nina! 🙂

Laur

Chiar sambata am vazut un film despre sclavie. Cel ce l-a scapat de sclavie a fost un german. Django se numeste filmul. Bafta in continuare cu plantatul…

Luca

De cate ori aud sau citesc cuvantul sclav, automat se produce o asociere cu practicile naziste.Delicat subiectul cartii, nobila cauza.Succes!

Mâzgălica

Contribui și eu la plantarea celui de al doilea copac 😀
Pe mine ai reușit să mă faci curioasă în privința cărții și nu am citit toată recenzia în speranța că voi descoperi eu acțiunea.

Mirela

Pe mine sigur m-ai convins să citesc cartea! Fenomenul sclaviei este un subiect care oricând va putea fi abordat de un scriitor, regizor, etc, deoarece sclavia există în lume sub mai multe forme și azi. Te felicit pentru recenzie!

Veturia

Sa ne intristam citind despre sclavie ca sa putem sadi copaci… Nefericirea unora contra bucuria de-a trai, a noastra, a tuturor. Merita orice comentariu!

viatanomada

o citesc si eu , iar daca vrei plantez si copaceii, o vor citi si copiii, este un subiect interesant mai ales ca noi am avut contact direct cu o persoana de culoare cu un trecut zbuciumat si ciudat.

Carmen

Cred ca ultima carte care am citit-o a fost My Own Country scrisa de Abraham Verghesi. Foarte placuta si interesanta. Cartea relateaza despre primele cazuri de AIDS si HIV care au aparut in SUA.

Kadia

Si eu am cerut-o pentru valluntar pentru ca m-a atras descria despre All. M-am gandit ca este in stilul cartii lui Kathryn Stockett – The help, pe care am citit-o anul trecut si mi s-a parut foarte buna!

Pariuri X

Omul invizibil este o carte interesanta, din fericire am apucat sa o citesc inainte sa ma aglomerez cu alte trebusoare. Orice carte pe care nu am putut sa o las din mana, o consider o carte buna, de aceea va recomand si voua aceasta lectura.

Carmen Dicu

Gata, am trecut-o si eu pe lista mea. Cine stie cand va fi si citita, dar e bine ca e pe lista(cine stie, cunoaste de ce zic asa)
Buna ideea, un comentariu=un copacel, frumos!

frmshk

Mai mult decât cartea în sine, mi-a plăcut ambiția privind cele 150 de comentarii, prin urmare, poftim, un mic ajutor! Sper să reușești ceea ce ți-ai propus, ar fi tare frumos!
Cât despre carte, nu pot să spun că e genul meu sau că m-ar atrage în mod deosebit dar, dacă zici că e lectură obligatorie… ce mai, ne conformăm, nu? 🙂

eumiealmeu

după ce am văzut Argo, mă întrebam cum ar fi fost să mă nasc în Iran… acum mă întreb cum ar fi fost să mă nasc fiind de altă rasă…
o să citesc ce ai propus, tocmai pentru a experimenta, chiar dacă nu voi trăi 🙂

Sorina

Se pare ca aceasta carte starneste interesul chiar prin titlul ales de autor, si, citind-o, se dovedeste a fi o carte buna. Si cred ca mai multa lume va dori s-o citeasca. Scria mai sus “eumiualmeu” despre filmul Argo, pe care l-am vazut si eu, si citind recenzia de la aceasta carte, chiiar ca te gandesti ca inca de la nastere ai norocul sau nesansa de a te naste sau nu cu noroc, in functie de locul nasterii. Recenzia ta a starnit o multime de comentarii, succes la plantat copaci, intrati si la mine, daca aveti rabdare, pentru acelasi motiv: comentarii, vALLuntar, copacei.

Cristina

De când cu fiică-mea, n-am prea mai apucat să citesc. Ultima carte împrumutată de la bibliotecă, e vorba de Lolita, a lui Nabokov, am returnat-o fără să fi apucat să-i citesc ultimele 3-4 pagini. Evident din lipsă de timp. Oricum, cartea recenzată de tine a intrat în lista cu lecturi pe care mi-aș dori să le parcurg. Asta bineînțeles după ce reușesc să termin Lolita :).

Minnie

Este foarte interesanta campania asta a voastra!
Aici au ceva asemenator dar doar pentru copii. Copii sunt juriul care desemneaza cartea anului! Si atat….. Voi aveti un tel mai nobil! :))

Madutza77

Voi citii cartea ,imediat ce voi putea intra in posesia ei.Este interesant sa citesti despre momentele importante din evolutia omenirii. 🙂 Cat despre campania VAlluntar ? Este o initiativa buna. Personal cred, ca nu trebuie sa asteptam ca cineva sa organizeze o campanie din care cineva sa traga foloase facand reclame unor carti , sa se vanda mai bine. Putem planta copaci si din proprie initiativa si neconditionat. Anul acesta voi merge in satul bunicilor mei ,unde voi planta pini… asa de dragul naturii si bineinteles…neconditionat.:)
This is the last!

Marius

Daca o clasifici de 5, atunci trebuie sa fie interesanta. Am sa o am in vedere! 🙂

PS: la cate comenntarii ai ajuns? Personal, consider numarul 150 ca fiind foarte mare! :p

ana

desi nu ma dau in vant dupa cartile science fiction, recenzia ta e foarte convingatoare, iar initiativa cu plantarea copacilor, laudabila! bafta si la cat mai multe comentarii, cu scop nobil, desigur 🙂 !

Robert

Da ! Ai dreptate, omul invizibil nu-i neaparat negru! Am citit cartea! Foarte buna, o recomand! 🙂 Foarte buna si recenzia!Hop! A mai rasarit un muguras ! :))

Silving

Ma gandeam la cartea lui H.G.Wells,pe care o citisem, si citind rezumatul tau nu pricepeam nimic din el 😀
Insa asta,ce sa zic,nu prea imi suna tentant,cel putin nu acum,ca si gusturile astea sunt pe toane,ca sa fiu in ton cu blogul tau 😉

claus web

Interesanta cartea, ar trebui sa citimmai des carti, subiectul celei de fata mi se pare original si interesant. Ideea cu copaceii e de laudat pentru ca asa, incet, ne intra in constiinta de oameni sa mai facem si munca voluntara si benefica, tuturor, pana la urma. Imi place modul in care s-a pus in miscare ideea. Am mai vazut concursul si la altcineva pe blog, si e frumos ca v-ati decis sa sustineti campania.

Cristian Gheorghe

Interesantă carte. Totuși nu pot despărți conceptul de ”om invizibil” de opera lui H.G.Wells, deși l-am întâlnit în mai multe variante. Probabil o voi face după ce voi citi această carte. 🙂

Amestecate

[…] primul rând, dacă n-ai lăsat încă un comentariu la recenzia de aici, acum ar fi ultima șansă s-o faci. Eu le voi rămâne îndatorată tuturor celor care-au facut-o […]

Cris

Suna interesanta cartea, o sa o caut cu prima ocazie cand ma duc la cumparturi de carti. Foarte frumoasa ideea cu copaceii 🙂 si eu vreau sa plantez la mama in livada cativa.

Gabi

Mi-ar placea sa te cunosc candva si sa facem echipa pentru a planta impreuna copaci .In aceasta viata …
Recenzia mi-a deschis pofta de a citi cartea , multumesc .

Cami

Of, am fost intr-o librarie aseara si nu am avut lista cu cartile pe care vreau sa le cumpar amine, era in alta geanta. Incep sa ma enerveze gentile preae mici. Ma intorc la papornitele mele vechi.

Hai ca s-au adunat copaceii 🙂

Mihaela Dămăceanu

Uite, alaltăieri pornind de la Spartacus, îi explicam celui mic ce înseamnă gladiator şi apoi sclav. Părea că a înţeles ceva, deşi nici mintea noastră de adulţi nu pricepe prea uşor ce este şi cum este sclavia. D’apoi un copil. De citit cartea, o punem pe listă, cu speranţa că cel mic va începe mai repede să citească singur, să mai apuc şi eu să citesc ce-mi vrea sufletul. O zi frumoasă, Nina şi să atingi ţinta propusă!

Dan

Da. Suntem mereu in cautari si uneori avem sentimentul ca am gasit. De fapt, sfarsitul unei cautari aduce dupa sine inceputul alteia. Face parte din jocul vietii. Si daca, pe drumul acesta avem sansa sa sadim ceva frumos. Chiar si din cuvinte. Asa sa fie. Felicitari pentru initiativa. Si multumim pentru oportunitate. 🙂

Constantinescu Roxana Mihaela

O carte este o poarta catre o lume fabuloasa, in care, tot citind, ajungi sa te identifici cu aea. O carte are o metafora la care ajungi prin propriile trairi, este o istorie vie, pe care doua coperti o adapostesc, dar care tasneste dintre ele. Cartea de fata devine mai interesanta nu prin tema arhicunoscuta ci prin intalnirea cu omul invizibil, cel ce ne insoteste pe toti, ca o umbra. Rascolitoare imagine, dureroasa, cruda….dar ina celasi timp care degaja optmismul schimbarii, al evolutiei societatii. ne ducem in sus, ne intoarcem spre inapoi, o luam iar in ritm ascendent si ciclul continua…..Spelndid roman, splendida tema, surprinzator de mult real pentru un pret cumsecade si un timp scurt pe care il avem la dispozitie ca sa citim….
Cat despre pomultt, sa creasca mare, sa devina copac umbros, iar in ramurile lui sa creasca carti valoroase, pe care sa le citim la cadere, la umbra lui.
Felicitari creatorilor acestei initiative, din tot sufletul !!!!!!!!!

Aa.

Pare interesanta cartea!

Cate un copace la fiecare 15 comentarii? Indiferent de cine sunt scrise?
Adica daca eu scriu 15 comentarii se planteaza un copacel?

George

Omul invizibil este unul dinre acele rare romane care au revoluţionat peisajul literaturii americane.Asta va convinge ?

Dan

Ralph Ellison a lucrat şapte ani la romanul Omul invizibil, ce reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase debuturi editoriale din literatura americană.L cati mai multi copacei !

giani

pe 5 aprilie o sa participam la o actiune de plantare de arbori, in cadrul Lunii Padurii, o jumatate de hectar :); asa ca iti urez ” spor la plantat” si la cat mai multe comentarii !

Nina

Ba e prea tarziu, dar iti multumesc din suflet ca ai comentat chiar si acum, asa cum le multumesc tuturor celor care-au facut-o inaintea ta. Ati fost minunati!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.