Zacusca e gata

E obligatoriu ca unul dintre mirosurile copilăriei să fie cel de zacuscă. Vinete coapte, ardei copt, roșii, ciuperci, o nebunie. Era casa noastră o mică făbricuță de făcut conserve pentru iarnă, și din tabloul acesta, pe lângă bulion, compoturi, zarzavat, gogonele și castraveciori murați, la loc de cinste stătea în fiecare an zacusca.

N-am să vă spun rețete și nici nu-mi iau angajamentul că peste ani, atunci când gospodăria noastră va fi în întregime pe mâna mea, obiceiul acesta se va păstra, dar deocamdă, an de an, noi facem zacuscă. Multă. Anul acesta ne-au ieșit aproape 60 de borcane. Cu toate astea, foarte puține dintre ele, poate două, vor prinde prima lună de iarnă. Mănâncă fetele mele de rup. În prima zi Iulia a mâncat 12 felii de pâine cu zacuscă. Adevărul este că e delicioasă. A pus mama în ea toate legumele pământului. Aproape.

Pentru că stăm la curte, o facem în curte. Pe pirostriile, care dacă mă întrebați pe mine arată hidos pe gresie. Parcă-s din alte timpuri și ceva nu se potrivește. Nu contează. Oala de 50 l (da, există, și stă la loc de cinste în pod) s-a umplut cu legumele tocate de robot. Da, cucoanele s-au adaptat, nimic nu se mai taie la mână, robotul e o unealtă modernă care-și face treaba și nu ia nimic din gustul legumelor.

Pe lângă oala mare, mai are mama și-o lingură pe măsură. Imensă. Numai bună de amestecat în multitudinea de gusturi de pe foc. Vă spun, e o întreagă industrie făcutul de zacuscă.  Ca să nu mai zic de punerea ei în borcane, strânse cu grijă peste an. Mașina de spălat vase și-a băgat și ea coada și mi-a spălat într-un ciclu aproape 50 de borcane. De vis. Păi pe vremea când nu era ea, nu mai departe decât anul trecut, spălam la borcane de-mi rămâneau mâinile crețe veo două zile. Acum n-a mai fost cazul.

În casa cu pirostrii, robot, oală de 50 l și mașină de spălat vase făcutul de zacuscă e floare la ureche. Sau bucurie la stomac. 🙂

(Visited 521 times, 1 visits today)
vienela

Ce bine arata blogul tau acum!!!
Trebuie neaparat sa imi trimiti un borcan de zacusca, sa nu ma ai pe constiinta. :))
Sora mea a facut hepatita cand avea 8 ani, din cauza ca a mancat prea multa. :))

Nicu

Ce robot, ce plita de jdemilioane!! Nimic nu se compara cu gateala la pirostrii! In weekend ajung la mama soacra! Acolo exista un colt in gradina unde zac maiestoase pirostriile si tuciul ala mare si unde tot timpul miroase a funingine 🙂

Nina

@Nicu- vai, domnul Nicu, chiar dumneavoastra sunteti? 🙂 Cunosc mirosul ala de funingine, dar noi, aici pe gresie n-am indraznit decat sa punem sub pirostrii un arzator cu gaz. 🙁

Nicu

Domne pai ati luat toata placerea mirosului de coceni si crengi uscate care ard sub burta tuciului cel negru 🙂 . Ok, se accepta, dar sa se numeasca “zacusca urbana a Ninei”

Frintz

O mancam si eu cu pofta cand eram mica. Din pacate acum nu-mi face bine deloc. Si daca poftesc si mananc totusi, bolesc vreo doua zile. Asa ca pas la zacusca. Mie toamna imi place la nebunie magiunul de prune facut de mama la ceaun pe pirostrii (adica chirostrii)

Cami

Ok, sterge, te rog comentariul anterior, fiecare cuvant este scris gresit, noroc ca nu-s prea multe 🙂

Nina, nu zice, ca poate te trezesti cu mine la poarta! 🙂

nina

@Cami- haha, n-am eu norocul să mă trezesc cu tine la poartă.
@Albinuța veninoasă- e fără miere d albine, nici măcar nu știam că există zacuscă cu miere de albine. 🙁
@Dojo- te aștept să-l ridici. Ti-am oprit unul mare că tu n-ai probleme cu silueta. 🙂

frmshk

Tocmai vroiam să întreb pentru cine faceţi aşa de multă zacuscă, e cât pentru o armată… dar, după ce am citit comentariile, am înţeles… jumătate trebuie să o donezi… 🙂

Frumoasă înterfaţă. Optimistă şi nu prea încărcată. Baftă. Şi bine te-am găsit! 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.