Jurnal de consilier local – săptămâna 108

”Fără acceptarea , înțelegerea și sprijinul publicului, chiar și cele mai mari eforturi de implementare nu vor fi semnificative. Astfel, cetățenii sunt în centrul transformării digitale și trebuie sprijiniți nu doar la nivel tehnic, dar în special la nivel emoțional”. Acesta este un citat din strategia de transformare digitală a unui oraș un pic mai mic decât Sectorul 3. Din altă țară, desigur.

Luni – Am știut că mă așteaptă o săptămână de foc, pentru că aveam ședințe, aveam proiecte de citit, aveam de lucru la serviciu mai mult ca niciodată, aveam export și un curs la sfârșitul săptămânii. Trebuia să trec și pe la școli să văd cum merge proiectul pilot, ceea ce am făcut chiar azi. Am găsit într-un sertar acasă niște vitamine neexpirate și-am început să iau. Încă sunt bine.

Marți – Am făcut cumva și am citit toate proiectele pentru ședința de Consiliu Local de joi. Azi a fost ședința de buget, unde am avut de avizat 14 din cele 18 proiecte plus unul suplimentar de pe ordinea de zi. Tot azi am avut și la comisia de protecție socială ședință, acolo doar cu două proiecte de avizat.

Miercuri – pentru că bursele acordate elevilor din învățământul preuniversitar din Sectorul 3 este la nivelul minim prevazut de lege (performanță-500 lei, merit-200 lei, studiu- 150 lei, ajutor social – 200 lei și elevi cu media 10 în anul școlar precedent – 1000 lei), pentru că nivelul inflației este deja peste 16% și multe categorii de persoane (inclusiv din administrația publică) au beneficiat de creșteri sau indexări ale salariilor, ne-am propus ca în ședința de mâine (joi 17.11.2022) să facem un amendament la proiectul de hotărâre privind bursele aflat pe OZ și să încercăm să mărim sumele pe care elevii noștri le primesc, care, repet, sunt cele mai mici prevăzute de lege și cele mai mici din București, dacă nu mă înșel, doar Băluță, la Sectorul 4 preferă să arunce banii pe altceva și a păstrat bursele la minim ca Negoiță.

Joi – Ziua ședinței. Valoarea totala lunară a burselor, conform proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi este de 1.978.900 lei. Propunerea noastră era de majorare a burselor acordate elevilor cu 30%, ceea ce ar produce o creștere a bugetului lunar pentru burse doar cu 593.670 lei. Bani care ar pleca către educație. Copiii noștri au nevoie de educație. România are nevoie de copii educați. Cred cu tărie că doar educația ne poate duce pe un drum bun. Amendamentul formulat de colega mea Mihaela Văcaru nu a trecut. Amendamentul a fost RESPINS fără niciun VOT ÎMPOTRIVĂ. Într-un act de vitejie majoritatea lui Negoiță a votat așa: 11 consilieri au votat “abținere” și 9 nu au votat deloc. Asta în condițiile în care în ședință a luat cuvântul un părinte și ne-a vorbit foarte pertinent despre provocările pe care le au copiii beneficiari ai burselor sociale pentru motive medicale.  Cu toate astea bursele au rămas la nivelul minim. Suntem #ceimaibuni.

Vineri – Am primit un nou convocator. Joia viitoare e iar ședință. Mai țineți minte când v-am spus la început că e o săptămână de foc? În afară de provocările inițiale au mai venit și altele, dar cea mai gravă a fost că ni s-a stricat centrala. Nu era veche, nu era nici nouă. A comandat Sorin o piesă (ceva placă de bază, că doar nu se strica un furtun mai neimportant) și înțeleg că e din nou cald acasă. Nu știu pe pielea mea, că tocmi am plecat.

Sâmbătă și  duminică – Mie îmi place să învăț lucruri de la oameni și locuri. Un consilier local are datoria de a învăța continuu și de a face cel puțin un curs de formare anual. Pentru 2022 am ales un curs de smart city, care nu-i deloc (mă rog, aproape deloc) așa cum se gândește lumea, doar despre tehnologie. Da, se folosește de ea, dar fundamental este despre, ați ghicit, oameni. Care să beneficieze de orașul smart. Care să-și crească astfel calitatea vieții. Că asta ne dorim cu toții până la urmă. O viață bună.

 

Mai avem de parcurs 100 săptămâni. Să fim bine!

P.S. Iarba și pasărea din fotografie sunt reale.

(Visited 15 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.