Jurnal de consilier local – săptămâna 51

Cred că nu-s singura căreia i se pare că lumea a luat-o razna. Bine, asta la mine a durat până aseară când am început să citesc Scurtă istorie a tâmpeniilor omenești absolute de Tom Phillips și mi-am amintit că lumea a fost așa mereu. Doar percepția noastră asupra evenimentelor e ușor diferită. Și dacă tot a venit vorba de evenimente, hai să vedem cum a fost săptămâna asta, în afară de foarte ploioasă:

Luni – Am avut o întâlnire cu primarul pentru o discuție pe procedura de selecție a Consiliului de Administrație de la societatea Salubritate și Deszăpezire S3, în încercarea noastră de a reuși să poată aplica și profesioniști acolo. Aproape cu cleștele i-a scos Mihaela Văcaru vorbele domnului primar, el o ținea una și bună că îi trebuie mașini, să-i aprobăm mașini (de ridicat deșeuri). La administratori avea o singură cerință, să-i răspundă lui la ordin. Cred că i-a zis foarte bine Mihaela, decât să vă răspundă la ordin, mai bine să știe regulile, să nu vă lase să bateți câmpii și să aibă curajul să se opună când greșiți. În rest, da, mai vrea o stație de sortare în sector că asta pe care o avem și pentru care mai solicită aproape 70 milioane a fost făcută din sărăcie.  Nu-i așa că după o întâlnire din asta parcă îți regăsești motivația de a continua munca începută?

Marți – am văzut reportajul despre biserici de la Recorder și deși noi la Sectorul 3 avem anul asta 500.000 lei pentru culte în buget și am aprobat câte 100.000 pentru 3 biserici din sector, tot mi  s-au activat  antenele și am plecat de nebună pe teren să văd cu ochii mei pe ce am dat banii.  Așa că am fost pe Ticuși nr. 2 la Parohia Dudești Cioplea (foarte mult mi-a plăcut aici, n-au nevoie de nimic la biserică, ei bani au solicitat pentru construcția unei capele la cimitir și s-au angajat că termină fără ajutor suplimentar), pe Blănari 16 la Parohia Sf. Nicolae – Șelari (unde am găsit biserica închisă și pe nimeni în jur, bine, ei nici n-au curtea bisericii s-au ceva) și pe Logofăt Udriște nr. 6-8 la Parohia Stelian-Lucaci (aici am găsit și panoul pentru lucrări și o curte a bisericii deschisă). Vă las câteva poze și sper ca banii alocați să le fie de ajutor, nu să îngroașe buzunarele cuiva:

Miercuri – cei de la DITL (Direcția Impozite și Taxe Locale) au anunțat o serie de servicii online la care cred că ar trebui să știe că au acces toți locuitorii sectorului nostru, adică persoanele fizice pot online și fără semnătură electronică să obțină certificat de atestare fiscală, istoric rol și alte câteva lucruri. Cu semnătură electronică și mai multe, de la scoaterea din evidență a unei mașini până la stabilirea impozitului pe terenuri și clădiri, iar ce mi se pare cel mai fain e că îți poți face semnătură electronică pentru 24 de ore, îți semnezi ce ai nevoie și gata, se poate face aici și costă 24 de lei (4 euro+ TVA). Și persoanele juridice pot obține online tot felul de acte, ele însă e musai să aibă semnătură electronică.

Joi – Am adormit cu o senzație acută de rău, după ce am ascultat minciunile primarului din live-ul de pe pagina primăriei. De exemplu el zice: am promis ca în Sectorul 3 nimeni nu va plăti nimic la reabilitare. Oameni buni, nu cu rea credință și rea voința vă spun ca e important ca asociațiile de proprietari să înceapă să plătească partea ce le revine din reabilitare, deoarece așa cere legea. Primarul vrea să împingă plata în ultimul an, când nu va mai fi el primar și nu-i va mai păsa de voi. Va trebui să plătiți atunci sume mult mai mari, în loc sa achitați acum o suma mică lunar. Gândiți-va bine și nu-l mai credeți. Blocurile au fost reabilitate cu bani europeni și pentru bani ăia vom fi controlați la sânge. Când  UE nu va deconta lucrările pentru că asociațiile nu și-au plătit partea lor Negoiță nu va mai fi primar, dar dumneavoastră veți locui tot în Sectorul 3 și sumele de plata vor fi tot ale voastre.

Vineri – am înțeles că nu e de glumit cu criza globală a energiei, firme din China care trimiteau textile în Europa ori s-au închis ori lucrează doar 10 zile pe lună pentru a economisi energia, produc, evident, mult mai puțin la cu totul alte costuri, dar trecem noi și de asta. Doar că poate nu ar fi rău să mai stingem din becuri (cum spunea bunica mea, care plătea lună de lună 7 lei energia electrică pentru un bec și-un aparat de radio). Apropo de asta, vă las aici un link către informații utile din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 referitor la stabilirea și acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energia utilizată în gospodărie în conformitate cu prevederile din Legea nr. 226/16.09.2021. Vă mai spun doar că ajutorul se acordă  în funcție de venitul mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană în cazul familiei și de 2053 lei în cazul persoanei singure și se decontează 100% dacă venitul/membru de familie este până în 200 lei și compensarea scade proporțional cu creșterea venitului, până la 10% din factură pentru venitul cuprins între 1280 și valoarea maximă pentru care se acordă ajutor. Aveți toate informațiile pe site, inclusiv numere de telefon pentru clarificări și ajutor.

Sâmbătă – azi am ieșit din casă la prima oră cu treburi gen ochelari noi și cumpărat căciulă. După-amiază am început raportul anual de activitate. Nu va ieși roman, dar nici ca ăsta nu va arăta.

Duminică – am primit invitație de la fetele mele la masă. Adică ele locuiesc cu noi, nu vă gândiți, dar hei, suntem invitați la masă. Abia aștept. Ceva mâncare asiatică au promis. Apoi pe seară am în plan să mă uit pe un HCL pe care l-am amânat prea mult.

Știți care e deosebirea dintre a spune minciuni și a spune tâmpenii?

Mai avem de parcurs 157 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 126 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.