Sărac și curat

Nu știu alții cum sunt, dar în copilăria mea exista sintagma asta, iar eu înțelegeam că-i adevarată în sensul propriu al cuvintelor. Ei bine, azi nu mai e valabilă nicicum.

Saptămâna asta am exersat mersul cu tramvaiul și mi-am amintit mirosul pur si nealterat al jegului. Oribil, atât de oribil, încât acum când scriu, îmi vine să vărs. Mai oameni buni, se vede treaba că în ziua de azi fabricile de săpun s-au închis. În tramvai cu cât ești îmbrăcat mai prost, cu atât puți mai tare. Eu nu înțeleg cum vine asta.

 Omul sarac, care nu mai are nimic, care mai e și pe la jumătatea vieții, adică cu educația oarecum încheiată, atunci când nu mai are încotro s-o apuce, ar trebui să aibă cel puțin o direcție singură, să-și păstreze puterea de a fi curat. Ai noștri nu o folosesc. Vin și pleacă, mănâncă , beau, vorbesc, râd, plâng…probabil că fac toate astea, dar nu se spală.

În tramvaie miroase îngrozitor. Cel puțin în astea care pleacă de la Republica. Eu sunt oarecum șocată. Mai auzisem că -s tot felul de mirosuri în mijloacele de transport în comun, dar mă gândeam la transpirație, nu la căcat.  Adică, hai am înțeles în prima zi că mirosea a pișălău și alcool de la un nene cam la 55 de ani, mort de beat în miezul zilei. Credeam că a fost un caz izolat.

Am înțeles și-a doua zi când o bătrână cu o sacoșă din care venea miros de șobolan mort, a urcat la Diham. Am zis că n-am avut noroc și cazurile izolate îmi ies toate mie în cale, dar când miercuri m-am așezat pe un scaun de pe la mijlocul tramvaiului și, deși nimeni nu era în apropierea mea, venea totuși o putoare puternică de parcă flatulențele unei herghelii întregi erau în aerul din jurul meu. Mirosul venea de undeva din spate, unde un grup de oameni tineri vorbeau, râdeau și dădeau din mână în mână o sticlă de Unirea.  Bai nene, ăștia erau tineri. Cum mă să pleci de acasă nespălat? Puțind, duhnind, cu hainele murdare… Cum?!

(Visited 54 times, 1 visits today)
Carmen

Foarte “direct” si la obiect; recunosc ca nu e de ras dar modul in care ai expus problema m-a amuzat.
Trecand la lucruri serioase sa vezi cum e vara!!!!
Eu deja pe traseul parcurs ii cunosc si incerc sa urc pe o alta usa a mijlocului de transport in comun (iti doresc sa ramaii doar la aceste aspecte ; ca slava domnului sunt altele mult mai “grele”).

nina

@Carmen- ma intereseaza subiectul foate tare deoarece fetele mele vor sa mearga la scoala singure cu tramvaiul si tare mi-e ca pe langa miros mai sunt si alte capcane prin mijloacele de transport in comun. 🙁

Cristian Gheorghe

Genial. Mirific. Călătoresc zilnic cu autobuzul și e exact cum spui. Aș adăuga moșuleții bolnavi care tușesc cu scuipat și ”cărăbuși” și nu pun mâna la gură. Unul din ăsta m-a nimerit pe geacă, Evident, nu și-a cerut scuze că, deh, e mai în vârstă și nu se cade să se scuze unui puțoi ca mine. Băi, ăștia nu știu că respectul se câștigă? Bătrânețea nu e o virtute, că toți ajungem acolo. Important e cum.

Moga Florin

Foarte des o să întâlneşti bătrâni care miros a urină, beţivi care miros, evident, a alcool, oameni de toate felurile care miros a transpiraţie şi multe altele. Toate se adună. E România.

Pe lângă toate astea se mai pune, la anumite ore, şi aglomeraţia.

Copilu

Eu azi am avut parte de unu dinăsta. Era un pensionar care mirosea a “beutură”, în 10 minute mă luase pe mine durerea de cap numai de la duhoarea de băutură…

weigela

Din pacate lipsa de educatie isi spune cuvantul. Suntem o tara de imputiti care facem baie doar sambata. Cum sa facem dus in fiecare seara sau in fiecare dimineata? Doamne fereste! E scumpa apa. Nu mai avem bani de vodca! Trist este ca aceasta lipsa de educatie a igienii exista chiar si printre persoanele cu studii….am destule exemple de colegi (actuali si fosti)care miros a transpiratie, care au haine murdare si imputite, care nu se spala pe maine dupa ce merg la toaleta…..asa ca ce pretentii sa mai avem la muncitorii din tramvai.

Si eu as prefera sa merg cu tramvaiul la birou. Daca peste aglomeratie as putea sa trec, peste mirosurile de dimineata nu pot….

nina

@Moga Florin- eu n-am nimerit inca in aglomeratie, nici nu vreau sa ma gandesc cum e.

@copilu- nu-mi spune. Cunosc. 😀

@weigela – mirosurile de dimineata mai sunt cum mai sunt, am auzit ca alea de seara sunt mortale. 🙁

dojo

M-am plimbat prin metroul din “Marele Mar” de zeci de ori (ca e ieftin si bun transportul lor in comun). O SINGURA DATA am dat de un tip care mirosea a transpiratie. Era un negru ce venea foarte probabil de la munca din aia fizica (era si murdar pe haine – probabil lucra in constructii). Era miez de vara si vreo 40 de grade afara, iar el venea de la job (dupa-masa).

In rest insa, ca am fost in aglomeratie sau nu, la 10 grade sau 40, nu am simtit miros de transpiratie. Chiar daca nu sunt foarte multi dati cu parfum, dar miros A CURAT.

La noi e insa eveniment cand se mai spala unii. Sunt atatea familii pentru care spalatul e eveniment saptamanal. La ce doamne iarta-ma sa te astepti? 😀

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.