Să vă explic cum e cu TVA-ul

Deşi toate magazinele în care am intrat azi (de fapt a fost unul singur) au afişate încă preţurile vechi, s-ar putea ca celelalte să fi fost mai vigilente şi să fi făcut deja modificările. Ca să vă daţi seama dacă preţurile au fost mărite artificial ar trebui să ştiţi că preţul de la raft (adica cu TVA inclus) nu trebuie să crească decât cu 4.2%.

Să luam un exemplu simplu:

O maşină de prăjit pâine era ieri 100 lei +TVA adica 119 lei la raft.

Creşte TVA-ul cu 5%, adică acesta în loc de 19 lei va fi 24 lei, deci preţul la raft va fi 100 + 24 = 124 lei.

124 lei  faţa de 119 lei, cât era preţul maşinii înainte de majorarea TVA-ului, înseamnă o creştere a preţului final de fix 4.2%.

Extrapolând, bugetul nostru ar trebui să fie afectat cu 4,2%, chiar dacă ne va creşte şi factura de lumină, apă, benzină, telefon, etc.

Nelămuriri?

Sursa foto

(Visited 91 times, 1 visits today)
Cristina

E usor sa faci asta in magazinele care afiseaza pretul fara TVA (gen Selgros) dar in magazinele de cartier oricum te fraieresc “patronii” cum vor. La fel de bine ar putea reduce ei pretul fara TVA ca sa nu se simta cresterea TVA-ului…

coana zoitzica

facelift 🙂 frumos si neasteptat, tinand cont ca vorbim de un scorpion 😉
revenind la subiect, asa si? crezi ca nea gogu de la colt o sa faca asa calculul? eu cred ca o sa adauge 5% al produs si aia e. pana vine fiscul la el, daca il gaseste deschis 😉

nina

@Mihai- mai, nu stiu ce sa zic, arhi spune ca el a vazut cu ochii lui buluceala. Eu nu. 🙁 Iar aseara la televizor se vedeau vreo 10 cumparatori in spatele reporterului care era in zona de mancare, de obicei cea mai aglomerata intr-un supermarket.

Alina

1. Desene noi, frumos. Interesanta si colectia de carti: Conflict Management and Problem Solving alaturi de Che Guevara 🙂

2. @coana zoitzica: dar ce il opreste pe nea gogu sa spuna ca de fapt 4,2% e TVA-ul si 0,8% e adaos comercial?

ioana

buai mi s-a scumpit ciocolata!!! nu mi-au ajuns 5 lei sa iau si ciocolata si un iaurt. le doresc alora care mi-au scumpit mie ciocolata sa nu mai aiba parte de dulciuri pana la coliva.

Alina

@nina: am eu ochi pentru carti.

Azi am avut o imensa surpriza: am cumparat visine ptr. dulceata, din piata, de la o tanti mai tarancuta 🙂 Si am primit bon fiscal, cu pretul de 3,99 si tva 24%. Mi-a luat ceva pana sa imi adun fata de sub masa ei cu produse! Iar visinele astea sunt numa’ una si una, fara codite, fara stricaciuni si nu prea acre.

brontozaurel

Neh, uiti de hamburgeri si de cartofi prajiti si de… de… nu stiu, sa ma ajute oamenii care frecventeaza fastfood-uri 😆

Chestia e ca o sa se calculeze asa TVA = 24%, o sa se gandeasca hai sa rotunjim la 25% sa calculam mai usor, o sa adauge un sfert din pretul produsului si apoi o sa rotunjeasca iar in sus pana cand ajung la o suma rotunda. Tadaaa!

Cristina

Ati bagat de seama ca mai nimic nu s-a scumpit, nu? Si pana peste vreo 2 sapt cand ies ofertele magazinelor mari tot asa o fi.

Darael

Sa va explic eu cum e cu TVA-ul. Altfel 😀

Voi toti o sa platiti TOTUL cu 4.2% mai mult (saru’mana pentru calcul Nina). Pe intelesul tuturor, la 25 de paini cumparate, una o dati statului….

In schimb, bocul si gasca lui, au la fel de multe masini la scara, aceleasi avantaje, acelasi numar de paznici (de, sunt “iubiti” de popor), aceleasi dineuri udate cu sampanie….

Da, acesta este adevaratul TVA: VOI platiti, bocii primesc (pentru ei si buzunarul lor). hai, mergesi sa mai cumparati ceva. Bocii si basestii va asteapta banii ca sa ii fure din buget…. doar nu credeti ca pentru cei inundati sau scoli sau spitale dati 4,2% mai multi bani.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.