Un schimb echitabil

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu de ceva vreme sunt şi-n căruţă şi-n teleguţă. Adică şi angajat şi angajator, în acelaşi timp, la două firme diferite.

Cazul I

Ce măsuri a luat firma la care lucrez vis-a-vis de mine  în ultimele 6 luni:

  • mi s-a mărit planul de vânzari;
  • mi-a scazut salariul fix;
  • a micşorat pauza de masă şi implicit ziua de lucru cu 30 de minute.

Ce am făcut eu ca angajat in ultimele 6 luni:

  • am vândut la fel ca înainte
  • am luat mult mai puţini bani

Cncluzia– Angajat nemulţumit. Patron mulţumit. Am încercat să înteleg că-i criză şi că nu-i de unde, dar în condiţiile în care eu vând la fel, mi-e foarte greu să mă resemnez.  Salariul a scăzut cu mai mult de 25%. 🙁

Cazul II

Ce măsuri a luat firma mea vis-a-vis de angajaţi, în ultimele 6 luni:

  • a mai angajat un om;
  • a mărit cu 1 oră ziua de lucru (programul e acum de la 8-17 cu pauza de masa de 1 ora)
  • a mărit salariile angajatilor cu 25%

Concluzie – angajaţi mulţumiţi. Patron parţial mulţumit. Am observat că oamenii, oricât de mult i-ai stimula, daca nu le dai normă sau nu stai ca poliţistul lângă ei, trag mâţa de coadă.

Acum că am lămurit asta, aş vrea să atrag atenţia tuturor, atât angajaţi cât şi angajatori, că nu-i de glumă. Dacă vrem performanţă, dacă vrem ca lucrurile să meargă pe un drum bun şi România să devină o ţară normală, noi toţi trebuie sa punem umărul. Adică, să muncim. Iar munca noastră să fie răsplătită. Corect.

Tot ce trebuie să facem e să nu ne batem joc unii de alţii. Să ne respectam. E aşa de greu să înţelegem că fiecare are de câştigat ceva din treaba asta cu munca?

Sintagma “noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc”  ar fi cazul s-o scoatem din uz. Urgent.

Parerea mea este, că trebuie vorbit clar cu angajatul şi explicată orice măsură se ia în legatură cu el. Îi scazi salariul, îi explici de se întâmplă asta. Îi creşti salariul îi explici de ce se întamplă asta. Şi dacă ai dreptate, omul va înţelege.

Sau îşi va vedea de drum, care drum s-ar putea să fie destul de îngust dacă nu ne trezim măcar acum, în al doisprezecelea ceas.

Sursa foto

(Visited 67 times, 1 visits today)
Good girl

Mi-a mers la suflet postul asta! Si eu m-am “racorit” mai devreme si sunt sigura ca sursa bazdacilor nostri de azi este aceeasi ;).
Azi am o problema cu niste versuri pe care chiar nu mi le pot scoate din cap, alea cu: “sa nu dea Dumnezeu cel sfant// sa vrem noi sange, nu pamant!” Asta fu din categoria, “regret ca n-am o pusca la mine”… 😀

coana zoitzica

cineva spunea ca din criza vor iesi cu bine managerii buni si smecherii, si, judecand dupa ce spui ca se intampla la tine la job, mare dreptate avea.
de ce s-or chinui unii sa omoare firma incet si cu mult chin cand au si varianta repede si scurt?

Surprize Kinder

Vis-a-vis de firma la care muncesti:
Daca ti-a scazut salariul era normal sa-ti ofere un comision mai mare per vanzare, ca sa te stimuleze sa muncesti mai mult.

Vis-a-vis de firma ta:

Evident ca trebuie sa faci norme pentru salariati si program cat mai strict, dar daca muncesti la norma salariul trebuie sa fie variabil, si cei care muncesc mai mult si mai bine sa fie mai bine platiti daca munca e aceeasi.

nina

Surprize Kinder- nu ne-a crescut comisioniul iar salariul ala fix micsorat se ia in functie de gradul de realizare a planului. 🙁
Or, in ceea ce priveste angajatii de la noi, comenzile nu sunt asa mari, incat sa poti face norma si din cauza asta se munceste azi mai mult, maine mai putin. Dar nu ma plang, ca fetele (is numai fete angajate 😀 ) inteleg si daca trebuie sa predam ceva urgent, se mobilizeaza si fac treaba. 🙂

dojo

Nina, unii sunt prea tampiti sa inteleaga ca nu poti sa iti bati joc de oameni si sa ai si performanta. Este adevarat ca sunt si destui angajati care, chiar daca au cresteri salariale, vor freca menta pentru ca sunt niste dobitoci. sau doar romani.

Imi place ca iti respecti oamenii si ca ai inteles si care sunt micile lor defecte. Cu o monitorizare de bun simt si o atitudine asa cum o ai tu, sigur vei avea o echipa pe care sa te poti baza, asa cum faci deja, cand e cate un hei-rup. Multi angajati sunt lenesi de felul lor (n-am fost nici noi usa de biserica, mai ales daca s-a putut un program mai relaxat), de aia e bine sa ai ochii pe ei.

Iti doresc mult succes cu firma ta si sper ca in ceva timp sa ai multe multe comenzi, incat sa treci si la normare 😉

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.