A căzut azi un fruct

Dimineaţă am primit un telefon scurt…

Stana e o femeie de la ţară. A crescut 8 copii din care îi mai trăiesc 6. Pe doi i-a văzut cum s-au stins  şi a murit şi în ea ceva odată cu aceştia. Nici nu vreau să mă gândesc la ce sentimente încearcă o mamă atunci când îşi îngroapă copilul.

Are 17 nepoţi, fete si baieţi care i-au animat curtea în copilăria lor şi tinereţea ei. Şi-o amintesc cu toţii ca pe  cea mai bună bunică, care le făcea zilnic mâncarea preferată, mergea cu ei după-amiezele la scăldat şi rămânea în poartă cu ochii în lacrimi când vacanţele luau sfârşit.

Şi-a pierdut bărbatul pe la 50 de ani şi de atunci  a avut singură grijă de gospodărie. Nu s-a plâns niciodată. În casa ei miroase a pămant proaspăt, busuioc şi miere. La ferestre, muşcatele seamănă cu cele din copilaria mea. N-a fost bolnavă niciodată sau cel puţin noi n-am ştiut.

În viaţa mea am multe amintiri legate de bunica. Toate frumoase. Viaţa şi-a urmat cursul firesc şi m-a dus departe de ea, însa am avut grijă ca ea să-şi cunoască strănepoatele. În afară de ele mai are 18 strănepoţi, sunt douăzeci cu totul, deocamdată.

Deşi mulţi dintre noi i-am propus,   ea  a refuzat întotdeauna să plece din casa ei, din satul ei. Zicea că nu vrea să plece din viaţa ei…şi a rămas acolo în căsuţa ei ca din poveşti, în satul vechi de când lumea.

Dacă familia noastră ar fi un copac, bunica ar fi unul dintre cele mai coapte şi mai frumoase fructe.

Telefonul de dimineaţă m-a anunţat că bunica a murit. În ianuarie 2010 ar fi implinit 94 de ani. Unii oameni nu trăiesc degeaba.

Să-i fie ţărâna uşoară!

(Visited 41 times, 1 visits today)
ioana

imi pare rau. mi-ai amintit si mie de casa cu muscate si icoane si satul in care se auzea muzica populara din mai toate casele si in care toti isi dadeau binetse. suntem fericiti totusi, multi nu au asemenea amintiri si asemenea oameni pe care sa ii planga.

Ruxandra

Mi-ai amintit de bunica, de copilarie, de vacantele de vara pentrecute la tara…. amintirile astea raman in noi pentru totdeauna…

Dumnezeu s-o ocroteasca si sa se odihneasca in pace!

Dili

mi-au dat lacrimile, Nina… fiindca, ai scris asa de din suflet, findca si eu am avut o bunica, findca bunica Stana a trait asa frumos… Dumnezeu sa aiba grija de ea acum.

sorin

Dumnezeu s-o odihneasca in pace ! Si eu am avut o bunica ce a reprezentat pentru mine toata copilaria mea, cu povestile ei, cu nebuniile din vacanta de vara, cu febra pregatirilor de craciun, cu diminetile de vara in care ne trezea cu cate o cana de cacao cu lapte, cu cantecele ei pe care le canta in bucatarie in gura mare, cat pregatea masa de pranz, cu buchetele de flori cu care se intorcea obligatoriu de la piata, asa ca stiu ce simti si sunt alaturi de tine Nina, sufleteste, asa cat pot eu.

Malve

Amintirea momentelor petrecute e cea mai frumoasa mostenire pe care ti-o poate lasa bunica ta. Nu plange, caci a ajuns sigur intr-o lume mai buna si ar fii trista daca te-ar vedea trista. Dumnezeu sa o odihneasca!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.