Jurnal de consilier local- săptămâna 135

Vin dinspre Cluj și mă îndrept spre București cu o scurtă oprire la Sighișoara. E super frumos peisajul dealurilor înverzite, dar dezolantă imaginea satelor prin care trecem acum. Multe case ce par părăsite, cu garduri care mai bine n-ar mai fi, fără oameni pe străzi sau trotuare (acolo unde ele există). Doar câte un câine îți mai pune îndemânarea de șofer la încercare din când în când. Dar natura, ei bine, natura e de poveste. Sunt desigur și sate cu viață în ele. Mașini la fiecare poartă, case mari, Știți modelul.

Dar să ne întoarcem în Sectorul 3 și să discutăm despre ședința extraordinară de Consiliu Local, ce va avea loc mâine. Am primit convocatorul miercuri, am citit proiectele. Au fost și ședințele de comisii. Hai să vedem câteva puncte:

La punctul 1 de pe ordinea de zi, PSD vrea să încerce să-și pună un viceprimar. Sursele spun că vor să o propună pe Elena Petrescu pentru că doamna va avea înfățișare în calitate de inculpat în dosarul ROSAL.  Pentru cei care nu știu, ea a mai fost o dată viceprimăriță și ca urmarea a activității în această funcție este acum (împreună cu primarul R. Negoiță și mai mulți directori din primărie) inculpată într-un dosar penal. Adică nu doar că numesc în funcții oameni corupți și ușor controlabili, dar le dau cadou funcțiile fix când rămân repetenți, ca dl. Goe.

Punctul 2. Bugetare participativa. E, aici e vorba, ori de rea voință, ori de neputință. Am avut bugetare participativă și-n anii trecuți. V-ar putea povesti colegul meu Eugen Matei trei zile și trei nopți despre felul în care se ocupă primăria, dar și stimabilii noștri colegi consilieri de la celelalte partide care fac parte din comisia pentru bugetare participativă. Nada. Niente. Nothing. Nimic nu fac. Adică numeri pe degete proiectele câștigătoare la bugetare participativă care s-a reușit a fi implementate. Una peste alta în niciun an nu au fost cheltuiți în totalitate banii din bugetare participativă. Iar acum, cei care n-au făcut nimic în tot timpul ăsta, vin si strigă de la portavocea alegerilor de anul viitor că ei dublează suma pentru bugetare participativă. 4.000.000 lei se transforma în 8.000.000. Nu mă înțelegeți greșit, dacă ar fi după mine, tot bugetul de investiții al sectorului ar fi pe bugetare participativă. Să ne spună cetățenii care-s investițiile pe
care le vor făcute. O singură condiție am. Proiectele câștigătoare să fie implementate la virgulă și creșterile de bugete de la an la an să se facă argumentat.

Fac o pauză că am ajuns la Sighișoara. … Am revenit. După o înghețată în kurtos, altfel se vede viața. Glumesc, dar ne-am dezmorțit puțin picioarele pe scările vieții. Mi-am citit și mailurile și mi-am depus candidatura pentru a fi delegat la Congresul USR de luna viitoare, aș vrea să fac parte din delegația Sectorului 3 dacă colegii mei mă vor vota. Știu că orice membru din S3 ar merge ne-ar reprezenta foarte bine acolo, dar e o energie pe care ți-o dau întâlnirile astea între reprezentanți ai oamenilor care gândesc la fel pe care aș vrea s-o mai trăiesc. Și îi încurajez și pe alți colegi să-și depună candidatura. Parcă ai altfel de motivație să te lupți cu balaurul cu 100 de capete din țara asta, după ce vezi, la nivel fizic, că sunt mai mulți care o fac.

Punctul 6. A venit din nou proiectul cu indicatori economici pt. 9 fântâni în parcul Teilor. Nu vă mai spun din nou povestea. Reținem doar 9 butaforii din care va țâșni apa pe lac – 10.925.188,9 lei. Identic ca data trecută.  Ni se mai spune în propunere că proiectul va fi gata în 6 luni. La punctul 7 se repetă și indicatorii de la fântânile arteziene din  Parcul IOR. Reținem și aici, tot 9 țâșnitori – 20.251.818 lei, la fel ca data trecută. Ce diferă însă, e faptul că acum sunt propuse într-o ședință extraordinară în care cetățenii sau organizațiile civice nu pot lua cuvântul.

Punctele 10-17 avem DGASPC – costuri medii/ luna/beneficiari. În fiecare an aprobăm costurile acestea medii pentru toate centrele pe care le administrează Direcția de Asistență Socială, costuri care se calculează în funcție de cheltuielile din anul precedent. Am văzut fluctuațiile și va spun sincer ca eu am crezut ca voi vedea doar creșteri de costuri medii. M-a surprins sa văd ca au și scăzut în unele situații, și pot înțelege ca poate veni scăderea din numărul mai mare de beneficiari într-un centru pentru care, de exemplu, nu cresc costurile cu caldura, dar chiar și așa, am senzația ca strângem cureaua în Sectorul 3 exact acolo unde nu e cazul, exact acolo unde sunt afectați direct și imediat oameni. 

Mai sunt proiecte, dar așa cum v-am obișnuit, ele deja se repetă. Au mai mari șanse să treacă într-o extraordinară. Vom vedea mâine.

Abia aștept să ajung acasă să vă arăt ceva. Ceva ce știu că vă interesează mult și nu știu cum am putut trăi toți fără ei atâta timp. Acești pitici de grădină ai Sectorului 3, palmierii. Vă las mai jos pozele celor  de la Hala Laminorul, îngrijiți ”ca niște ființe vii” după cum spunea primarul.  Și nu, nu-s cei scoși de la Unirii. Aceia-s în altă parte, că după cum știți, avem mulți. Chiar nu înțeleg cu ce au greșit sărmanele plante!

Mai avem de parcurs 73 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 43 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.