Jurnal de consilier local – săptămâna 58

Reciteam zilele astea jurnalele de început. Ce energie, câte așteptări! Realizez că suntem departe de ținte. Nu avem un partener de discuție în persoana principală din executiv și să ne plângem de asta nu-i cea mai bună abordare. Așa că mă gândesc serios să facem, împreună cu cetățenii, lucruri care nu depind de primar, ci de noi. Unul dintre ele este reducerea deșeurilor, care până să depindă de organizarea colectării, este în puterea noastră, a celor care producem deșeurile. Da, știu, ați dat ochii peste cap, dar nu-i chiar așa greu și azi pe măsură ce vă povestesc cum a fost săptămâna, am să vă spun câteva lucruri pe care personal am început să le fac de ceva vreme și care îmi dau impresia că am redus puțin impactul pe care îl am asupra naturii.

Luni – Am mers la lucru, n-am avut liber zilele astea, ba aproape că am avut o productivitate mai mare decât în alte zile. Și apropo de REDUCEREA consumului de materiale poluatoare, eu nu mai folosesc bidoane de apă din plastic de unică folosință de foarte multă vreme. Am un recipient metalic (era să zic o sticlă de metal) care vara îmi păstrează foarte bine apa rece și de care mă folosesc și cât sunt la birou, dar si când călătoresc. Și pentru că mi s-a părut un pas corect, de câte ori am avut ocazia, am cumpărat pentru prieteni astfel de recipiente. Uite o idee bună pentru un cadou de Secret Santa drăguț și practic.

Marți – Noi joi avem convocare pentru ședința de Consiliu Local. Sunt 39 de proiecte pentru care au avut deja loc ședințe de comisii. Despre unele puncte s-a tot vorbit, despre altele mai puțin. Eu aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre proiectul legat de Piața Râmnicu Sărat care are nevoie de renovare urgent. Pentru asta colegii mei au și alocat o sumă în bugetul de anul acesta al sectorului. Numai că primarul a venit cu un proiect desenat complet nerealist. Piața Râmnicu Sărat nu e în totalitate domeniu public. O parte este a unor privați și în orice decizie legată de felul în care vom amenaja piața respectivă, va trebui să ținem seama și de vecinătăți. Dar înainte de vecinătăți, trebuie ținut seama de oamenii care vin la piață. Am văzut că se propune o mare parcare la parter și piața pe etaj. Iar punem mașinile înaintea oamenilor? În afară de vânzătorii de la tarabe, cărora trebuie să le fie asigurate locuri de parcare în apropiere pentru mașinile de marfă, cine mai vine cu mașina la piața Râmnicu Sărat? Ea e o piață de cartier. Cobori din bloc, traversezi o stradă două și ai ajuns în piață. Am văzut bătrâni cu cărucioare pe roți. Oare ei vin cu mașina?

Miercuri – Azi e ziua României. Nu m-am bucurat deloc. Mi se face în continuare pielea de găină când e vorba de România, dar sunt tristă pentru direcția în care văd că se îndreaptă lucrurile. Dar hai să revenim la ce facem noi pentru o țară curată și un aer respirabil. Citisem undeva că deșeurile produse anual în lume pot umple 800.000 de bazine olimpice. E extrem de mult. Pentru mine a fost un șoc să aflu, de asta am și ținut minte. Hai să începem de la noi, cu reducerea consumului de materiale poluatoare! Eu mai am un obicei mic cu impact mare. Am mereu la mine (și în geantă, și în mașină) sacoșe textile refolosibile. Dacă se întâmplă totuși să fiți la cumpărături și să nu aveți sacoșă, nu cumpărați una de plastic. Luați din cele degradabile sau textile. Mi s-a întâmplat de multe ori la cumpărături să văd alți oameni cu sacoșe textile cu care vin de acasă. Mă bucur de fiecare dată. Suntem mai mulți. Dar trebuie să fim toți.

Joi – Azi e ziua ședinței. A început la 10 dimineața, e prima dată când se ține așa devreme. Din cele 39 de proiecte au fost aprobate 13, 9 au fost respinse si 12 sunt din cele repuse pe OZ iar și iar, nemodificate, ne nimic. La ultimele puncte, cele cu numirile în societăți am ales să ieșim din ședință în semn de protest. De mai multe luni se știa de expirarea acestor mandate. De mai multe luni ne rugam, și formal, și informal de personalul din primărie sa demareze și sa desfășoare corect concursurile pentru funcțiile acestea. Concursuri. La care să participe și sa câștige specialiști bine pregătiți, care să facă ceva cu firmele astea în care conducerile știu doar să asculte de dorințele primarului care se schimba după cum bate vântul, să pornească proiecte, să cheltuie bani și iar să modifice și iar să cheltuie. Nu sunt gata cu organizarea concursurilor, dar personalul primăriei cere mărire de salariu de 25% pentru toată lumea. Și tot noi suntem acuzați de numiri politice. Va trebui să numim administratori interimari până se organizează concursurile. Vor fi niște numiri pe o perioada extrem de scurta, sperăm. Repet, depinde de cât de repede și eficient se vor organiza concursurile.

Vineri – A venit pe la zece și jumătate o convocare pentru o nouă ședință de consiliu, una de îndată, tot azi la doisprezece. Acum, eu înțeleg nevoia de ședință și înțeleg nevoia de a nu lăsa firmele fără conducere, dar e vorba de conducere executivă, iar dacă directorii (angajați permanenți ai firmelor respective) nu aveau suficiente puteri executive pentru ca activitatea să nu fie întreruptă o zi, atunci CA-urile aflate încă în funcție le puteau da această putere. Oricum ar fi, sperăm doar că au înțeles, că nu pot lăsa așa lucrurile la voia întâmplării și că e nevoie de proceduri în firmele astea ca activitatea lor să nu stea în decizia unui singur om. Tot azi am primit din nou convocare pentru o nouă ședință luni.

Sâmbătă – Azi am împodobit bradul. Știu ce spune tradiția, lângă mine una dintre fete face un referat despre Împodobirea bradului de Crăciun, tradiții și obiceiuri, dar eu vreau în fiecare an să-l fac de 1 Decembrie. Anul acesta nu mi-a ieșit pentru că am lucrat și am avut multă treabă până seara târziu, dar azi mi-am golit tot programul și am împodobit brăduțul pe care îl avem de 20 de ani. Dap, de plastic. Și 99% din ornamente sunt tot vechi, dar au toate poveste și ne vor folosi și de acum înainte.

După prânz am făcut prăjituri și le-am dus fetelor la serviciu. Noi avem mult de lucru în perioada asta și unele dintre angajate au ales să vină la lucru și sâmbătă pentru a mai termina din lucrări. Nici măcar n-am adus vorba de lucrat sâmbătă, dar ele s-au gândit să facă asta și noi am fost de acord. Așa că m-am hotărât să le fac o surpriză, am făcut o tavă mare cu mini-eclere și le-am dus. Da, da, s-au bucurat!

Duminică – După ce scriu jurnalul am de gând să ies din casă, prin sector. Nu m-am hotărât dacă să merg cu bicicleta sau s-o iau la pas. Vedem. Tot căutând soluții pentru felul în care ar trebui să colectăm separat deșeurile, am găsit un site din Finlanda care nu numai că explică foarte clar cum ar trebui să ne organizăm și să sortăm, dar prezintă și niște soluții SF la care deocamdată noi putem doar visa. Dar nu putem înainta dacă nu știm clar la ce vrem să ajungem. Și vă las două filmulețe scurte referitoare la asta. Dar până acolo nu uitați reducem consumul. Asta e la noi.

 

Mai avem de parcurs 150 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 95 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.