Mesaj pentru habarnistii României

A curs multă cerneală și poate și mai multe taste au fost apăsate pentru ca noi, cei care ieri, alaltăieri credeam că în România nu ne mai poate șoca nimic, să ne vărsăm frustrarea și senzația de rău ireparabil, de rău infinit în spațiu bine definit, de dispariție a tot ce-am crezut că poate fi bun, de moarte…

Nu vreau să laud sau să dau cu pietre, nu vream să ne răscolesc și mai mult sufletele… nu știu cum ați fost voi zilele astea, dar eu am simțit că odată cu profunda conștientizare a haosului din țara mea, a murit undeva în mine speranța.

Și cu toate astea, cu toate astea, e imposibil să nu fim în stare să învățăm ceva din ce ni se întâmplă.  E groaznic, și eu una nu mai pot trăi știind că noi, românii, nu mai suntem în stare să învățăm nici măcar din greșelile noastre.

Am vrut să scriu azi articolul ăsta pentru că abia azi m-am adunat și mi-am spus că, măcar pentru aceia dintre noi care se pricep la ceva, la orice, sunt buni în ceea ce fac și vor să se perfecționeze continuu, pentru aceia precum medicul Zamfir sau sătenii din satele de munte, pentru toți aceștia zic, merită să mai încercăm ceva. Să vorbim, încercând să-i facem să ne privească în ochi, cu cei care ocupă acum funcții mai mari și cu mai multă responsabilitate decât pot ei suporta, pe care îi voi numi în continuare, habarniști. Pe ei îi invit să-mi citească mesajul:

Stimate habarnist,

Sunt unul dintre oamenii care n-a mai ieșit în stradă din 1989 și care azi nici nu moare de foame, nici nu ține cu vreun partid politic, care-și crește copiii în țara în care i-a născut  și se ocupă cu ce știe să facă cel mai bine. În general sunt un om care își vede de treaba lui, așa cum suntem mulți în țara asta.

Nu mă interesează ce mătușă sau unchi te-a pus în funcția în care ești și nici dacă ai ajuns cumva acolo șantajând pe cineva, dacă ești bun în ceea ce faci, ești profesionist, îți place să-ți faci meseria, te perfecționezi și înveți în fiecare zi, înseamnă că semeni mult cu noi și nu cu tine vreau să vorbesc azi. Îți doresc succes și sper să aud despre lucruri bune făcute de tine. Nu te supăra că-ți spun habarnist, e un nume generic și, sincer, nu-s într-o dispoziție tocmai bună pentru a găsi pentru voi un nume drăguț. Spun voi pentru că sunt sigură că ai mulți prieteni. Dacă până și tu ți-ai dat seama că în jurul tău sunt mulți care au fost numiți în funcții pentru care nu au pregătirea necesară și nici chef  sau timp să învețe cu ce se mănâncă, dă-le te rog să citească continuarea acestui articol.

Habarnistule, aș vrea să vorbesc azi cu tine ca de la om la om. Dacă te trezești dimineața și trebuie să mergi la un job la STAT pentru care ești plătit cu o sumă formată din mai mult de patru zerouri și nu ai măcar 15 ani de experiență în domeniul în care lucrezi să știi că locul tău nu-i acolo. Te rog fă-ți azi lichidarea și demisionează. Sunt sigură că există ceva pe lumea asta la care te pricepi și care-ți place, așa că nu-i încă totul pierdut pentru tine.

Dacă n-o faci, s-ar putea să-ți fie bine acolo încă vreo câteva luni sau chiar ani, fără niciun eveniment notabil, până când un alt habarnist pilos îți va lua locul. Deci vei pleca. Și atunci sunt sigură că există ceva pe lumea asta la care te pricepi și care-ți place, așa că nu-i încă totul pierdut pentru tine, dar eu vreau să mă asculți cu atenție acum. Azi.

Imaginează-ți că mâine o catastrfofă lovește România (ignorați-o pe cea în care suntem deja). Un cutremur. O calamitate. Ceva față de care tu ar trebui să ai o reacție, fie că ești o asistentă de la triajul de la Municipal sau Ministru de Interne. Te pierzi, situația te depășește, în jurul tău se instalează haosul, nu știi ce ai de făcut, îți dai seama că strădania ta de a face lucrurile bine nu are rezultate și lucrurile merg din rău în mai rău pentru că tu nu ești pregătit pentru incompetentafuncția pe care o ai. Vine și presa, oamenii încep să moară și tu îți dorești să nu te fi născut. Urmează pentru tine zile, luni și ani de coșmar. Urmează rapoarte în care vei fi tras la răspundere. Șefii tăi nu te vor putea acoperi la nesfârșit, mai ales când în emisiuni activitatea ta va fi întoarsă pe toate fețele. Și cea din urmă lipsă de pregătire (cum ar fi corigența dintr-a șasea) îți va fi găsită și ridicată la rang de știre. Colegii vor da vina pe tine, rudele nu te vor mai recunoaște, soția/soțul te va părăsi și copiii îți vor fi ridiculizați în curtea școlii (asta dacă nu cumva i-ai trimis deja la Londra la studii). Vei purta toată viața stigmatul eșecului din ziua K și despre carieră nici nu mai poate fi vorba. Asta în cazul fericit în care nu ajungi la pușcărie. Dar e puțin probabil, liniștește-te. Ba nu.

Revino-ți, deocamdată nimic din toate astea nu s-a întâmplat (numai dacă nu ai ceva de mărturisit sau dacă nu ești deja Ministru de Interne), mai ai timp azi să înțelegi că haina funcției pe care o ocupi ți-e foarte mare, că există vieți care depind de tine și că nu ești pregătit pentru a face față unei situații de acest gen. Stai o clipă față în față cu sufletul tău și recunoaște că ești incompetent. Te rog, omenește, retrage-te! Fă-ți azi lichidarea și demisionează. Sunt sigură că există ceva pe lumea asta la care te pricepi și care-ți place, așa că nu-i încă totul pierdut pentru tine.

În felul acesta, cândva, într-un caz de genul celui expus mai sus, tu vei putea spune: Pe mandatul meu nu s-a întâmplat așa ceva!

Domnilor, să lăsăm funcțiile cheie să fie ocupate de profesioniști! Sunt sigură că există și așa ceva în curtea României.

sursa foto

(Visited 81 times, 1 visits today)
cristinatwins

Nina, eu si fina(medic rezident) am fost socate de eveniment. Putea sa fie ea in avion sau un coleg de-al ei. Nu ne vine sa credem cu cata delasare s-au ocupat Specialistii de eveniment. In tara noastra draga iti poate muri copilul in maternitate in lipsa unui diagnostic ok(stiu ce vorbesc, era sa o patesc eu, l-am externat pe semnatura si am dus copilul la un spital care avea sectia de care avea nevoie). Tot aici copiii in moarte cerebrala sunt cobai pentru medici(si asta am vazut tot cu ochii mei ba chiar au dat afara asistenta care s-a indurat de rugile mamei de saptamani bune si i-a zis franc: copilul este in moarte cerebrala, nu mai are nici o sansa. Asta dupa ce medicii nu le-au zis nimic parintilor timp de 3 saptamani). Aici totul este in functie de pile si bani. Ia sa fii fost domn presedinte pierdut…pariu ca in 30 minute era gasit? Sau domn Tiriac….Scrisoarea ta spune ce gandim toti. Pacat ca nu avem puterea sa schimbam sistemul. Eu inca visez la ziua cand toate vor fi la locul lor! Nu pentru noi ci pentru copiii nostri! Eu mai mult ca oricine visez la o lume mai buna, mai sufletista, mai corecta…

Vilma

Cata durere a fost zilele astea. Si cata frustrare am strans ca suntem condusi de asemenea incompetenti…… si stam fara sa facem nimic…..

Nina

Ba putem sa facem multe. Putem sa ne crestem copiii in alt spirit. Putem să le arătăm greșelile de genul asta si să le spunem că noi n-am fost in stare sa oprim tavalugul asta, dar am încercat sa fim drepti si sa speram ca lucrurile nu vor fi intotdeauna asa, mai ales atunci cand fosilele politice nu vor mai fi. 🙁

Nina

Pai asta este si ideea. Daca fiecare dintre noi ar avea grija ca cei din jurul lor sa fie oameni integri, de onoare, exigenti cu ei si cu ceilalti, habarnistii ar ramane izolati intr-un colt de societate.

Vienela

Nina, scrisoarea ta este gandul nostru, al tuturor, si te felicit pentru ea, insa ma intreb daca ar avea vreun efect in ochii habarnistului. Ma intreb daca mai au vreo urma de moralitate, de umanitate, de sentiment in ei…

Alin

Da, din cauza lui Spanac e dusa Romania pe pwla. Nu din cauza voastra a femeilor, care nu aveti alt scop in viata decat sa VA FACETI POZE PORNO PENTRU FACEBOOK…. Nu, sigur ca nu..

Nina

Da, ai dreptate, toate suntem la fel, inclusiv mama ta. Hai sa nu ne certam si sa ne spunem parerea civilizat atunci cand avem una. Caci oricum doar cu parerile vom ramane, omenirea nu se va schimba oricat de mult ne-am balacari noi.

Alin

Normal ca niciuna nu recunoasteti, desi pozele nud, bot de ratza, etc, nu cred ca le-or fi facut extraterestrii, nu ?! Mie mi se pare ca voi femeile vi le-ati facut…sau nu vad eu bine ?!

Hai lasa, nu te invarti in jurul cozii, Romania e plina numai de curve si o stim cu totii, nu mai tot negati atata ca doar avem ochi si vedem…

Andreea D.

Din păcate, mai toate funcțiile de conducere din statul ăsta sunt ocupate de habarnişti, nu cred că doresc să plece de acolo pentru că scaunul acela e mult prea confortabil şi bănos.

Nina

Mie mi se pare ceva de domeniul fantasticului sa ai o functie pentru care nu ai absolut nicio pregatire. Pentru ce sa stai acolo? Bani se pot face si altfel nu punand in pericol vietile unor oameni sau o intreaga economie a unei tari si asa greu batuta de soarta.

Nina

Multumesc Aneta! Chiar ca m-am racorit, mai ales ca inteleg ca omenirea va fi mereu la fel, indiferent cat am vrea noi sa credem ca o putem schimba. 🙂

Nina

@Alin – inteleg ca n-am cu cine discuta. Ai luat un profil de facebook al unei necunoscute si de aici imi arunci vorbe, cum ca toate femeile sunt la fel. Esti genul de om care daca vedem doi oameni cu parul lung pe strada, spune ca toti barbatii sunt pletosi. Am incheiat aici.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.