Sânge regesc și vALLuntar

Îmi plac foarte mult cărțile adevărate. Nu-i de lepădat nici ficțiunea, atunci când e scrisă bine, dar nimic nu se compară cu o carte care reușește să-ți proiecteze trecutul în minte ca și cum el s-ar întâmpla azi sau ca și cum tu ai reuși să ajungi acolo, la secole distanță de lcd-ul negru din camera de zi.

Sânge regesc este o astfel de lectură, o carte document, dacă vreți, o lecție de istorie scrisă cu măiestrie de Vanora Bennett.  Este povestea vieții unei femei care a scris istoria, e Catherine de Valois, fiica regelui Franței Carol al VI-lea, soția regelui Henric al V-lea al Angliei, mama lui Henric al VI-lea al Angliei și bunica regelui Henric al VII-lea al Angliei. Mai regesc sânge de atât nu cred că se poate.

Războaiele civile măcinau Franța la începutul secolului al XV-lea pe de o parte, viața la curtea regelui Carol pe de altă parte, împletite cu luptele duse de Henric la hotarele Franței și munca dusă de Christine de Pisan, o scriitoare a vremii care juca rolul de dădacă-mamă pentru copiii mai mici ai regelui Franței, fac din parcurgerea cărții o plăcere pe care rar o întâlnim în romanele de azi.

Lectura cărții te prinde încă de la început, când pe atunci prințesa Catherine este doar o copilă și înțelege că cererea în căsătorie ce i-a fost adresată de către regele Angliei, s-ar putea să fie pentru ea șansa la o viață frumoasă, plină de fast alături de un rege mare. Tot în acea vreme îl întâlnește prințesa și pe Tudor Owain, un tânăr velș care avea să-i fie toată viața confident de nădejde, umăr de sprijin, prieten de încredere și în cele din urmă…dar nu vreau să vă povestesc, dacă vă plac romanele istorice, dacă vreți să citiți literatură bună și să mai și învățați câte ceva, vă recomand cu căldură cele 658 pagini ale romanului Sânge regesc.

Rigorile vremurilor nu se potriveau cu personalitatea Chaterinei, dar îndrumată bine ea a reușit să-și ducă aparent viața după reguli, fără a cădea însă pradă lor și știind să-și creeze oportunități acolo unde nimic de acest fel nu se întrevedea.

Partea care mie mi-a plăcut cel mai mult au fost cei 7 ani petrecuți de regina-mama în Anglia pentru a-l crește pe micuțul Harry, viitorul rege al Angliei și al Franței.  Nu, personal nu sunt de-acord cu felul în care și-a crescut Chaterine fiul, l-a cocoloșit prea mult, dar era și greu pentru o mama a acelor vremuri, care vedea în jur numai războaie să nu vrea să-și ferească măcar pentru câțiva ani copilul de educația severă ce urma oricum să i se dea. Ceea ce mi-a plăcut mie însă în acei ani a fost relația dintre Chaterine și Owain. A fost de-o încărcătură extraordinară, așa ceva nu mai există.

Una peste alta,  Sânge regesc e genul de carte pe care după ce o termini, mergi la manualul de istorie și-i cauți continuarea. Cum spuneam, v-o recomand, nu vă speriați că-i groasă, am cărți mult mai subțiri începute acum ani de zile, neterminate niciodată.

Stați că nu am terminat! Acest articol face parte din campania vALLuntar (se citește voluntar, ok), inițiată de Editura All, care își propune ca pentru fiecare recenzie de carte de pe site-ul editurii, să ne ofere în schimb 15 minute de voluntariat, într-un loc ales de primii trei bloggeri care strâng cel mai mare număr de comentarii la articole și implicit minute. Fiecare comentariu valorează și el 3 minute, așadar să punem oamenii la muncă, dragii mei, și să fim și noi, dacă nu printre câștigători (ca să putem alege noi unde se va face voluntariat), măcar să reușim cu câteva ore de lucru să-i garnisim. Aflați mai multe despre campanie aici și dacă vreți să scrieți și voi o recenzie pentru 15 minute de voluntariat m-aș bucura tare s-o faceți.  Până atunci, nu uitați să comentați!

(Visited 177 times, 1 visits today)
Ioana

N-am citit cartea ta, dar am citit alte 3 carti in ultimele 2 saptamani, la care ma gandeam sa le fac o recenzie pe blog. Se pune? Pot sa-ti fiu de folos asa?

nina

@Ioana- in primul rand ai fost deja de folos cu comentariul tau, și-n al doilea rând cartea o soliciti de la editura (trebuie sa fie neaparat de la ei de pe site) si dupa ce o citesti scrii recenzia pe blog. Vezi ca ai link catre regulament in articol. Campania se desfasoara pana pe 16 martie daca nu ma insel. Spor!

nina

@ioana- 🙂

@coana zoitzica- da, de data asta nu trebuie sa te facebook 😀 Si da, daca vrei o carte de la mine, iti impruut cu mare placere. 🙂 Dar ar fi bine sa te bagi si la vALLuntar.

lila

O sa o citesc si eu cu siguranta. Franta si istoria Frantei sunt subiecte dragi mie, asa ca sigur imi va fi pe plac. Deocamdata astept si eu o carte de la vAlluntar, sper sa ajunga repede sa am timp si de a doua 🙂

nina

@lila- ma bucur mult ca te-ai bagat in campanie, cat despre carte daca iti place istoria Frantei si Angliei va fi sigur pe placul tau, are multe, multe detalii.

Kadia

O carte pe gustul meu, dar n-am citit-o inca 🙂 Imi plac foarte mult cartile istorice, iar pentru moment buchisesc cartea lui Balzac despre Caterina de Medici. Insa, daca nu ai citit pana acum iti recomand seria lui Maurice Druon – Regii blestemati, sunt 7 volume si este despre istoria Frantei, de la Filip al IV-lea pana la Ioan al II-lea. Au fost unele dintre cele mai interesante carti inspirate din istoria Frantei, pe care le-am citit eu.

Andra :)

Cartea asta imi aminteste de liceu, cand imi placea la nebunie istoria 🙂 Mi se par interesante romanele care descriu culoarea unei epoci, dar mai ales viata de zi cu zi a acelor timpuri, chiar daca e vorba de regi si regine. Dar sincer, 658 de pagini mi se par cam multe, chiar si pentru un roman istoric 😀

nina

@Coana zoitzica- pacat ca n-ai ajuns la Romantic Porno, l-ai fi eliminat in maxim doua ore din lista. 🙁
@Kadia- n-am citit Regii blestemati, i-am trecut acum pe lista. Multumesc!
@Razvan- chiar este interesant, ca de altfel toat[ istoria omenirii. Numai istoria pe care o traim mi se pare mai putin draguta. 🙂
@Andra- nici nu-ti dai seama cand le citesti. Eu am citit in cateva seri si l-am terminat duminica in cateva ore.

Andreea

Of, nu! De ce mi se intampla mie asa de fiecare data? Primesc salariul, imi fac “rezerva” de carti pe luna si apoi citesc o recenzie/parere/descriere a unei carti iar curiozitatea mea atinge cote alarmante. Si, desigur, ca intodeauna, trebuie sa imi porcur cartea respectiva. Prea multe carti, prea putin timp! 🙂
Foarte frumoasa recenzia, pare o carte de neratat. La fel de frumoasa si laudabila este si initiativa celor de la Editura Litera. 😀

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.