Stomacul si constiinta

Ce bine te simti cand esti satul- cat esti de multumit de tine si de lume! 

Oameni cu oarecare eperienta in materie ma incredinteaza ca o constiinta curata ii face pe multi fericiti, dar dupa parerea mea, o burta plina are acelasi efect, in schimb te costa mai putin si nu presupune atata bataie de cap. Te simti atat de iertator si de generos dupa o masa bogata, atat de nobil, atat de bun!

Ciudat mai e si ascendentul pe care il au asupra intelectului organele noastre digestive. Nu putem munci, nici gandi, daca nu binevoieste Maria Sa stomacul. El ne dicteaza sentimentele si pasiunile. Dupa omleta cu slanina, el spune: “Munceste!” Dupa friptura, zice: “Dormi!” Dupa o ceasca de ceai, ii spune creierului: “Acum trezeste-te si arata ce esti in stare. Fii elocvent, profund si duios… Dupa o bucata de cozonac fierbinte, el spune: “Fii obtuz si fara suflet!”, iar dupa brandy, luat intr-o cantitate suficienta, auzi: “Ei acum, nebunule, stramba-te si da-te tumba ca sa rada si semenii tai.

Nu suntem decat niste robi nenorociti ai stomacului nostru. Nu nazuiti dupa morala si dreptate, prieteni! Supravegheati-va cu grija stomacul si infruptati-va cu masura si judecata. Atunci virtutea si multumirea, fara vreo stradanie deosebita vor veni si vor ramane in inima voastra; si veti fi cetateni buni, soti iubitori, parinti dragastosi, oameni cuceritori si cu suflet ales.

 Acest text este o reproducere aproximativa dintr-un roman citit recent. Cine-l recunoaste are o invitatie la masa de la mine. 🙂

 

sursa foto

(Visited 92 times, 1 visits today)
morena

Hai ma! Vorbesti de un stomac plin si-mi pui o poza cu 13 biscuitei? (da, i-am “innumarat”). Haha

Trebuia sa pui ceva care sa ma faca sa…balesc putin ca mi-e cam foame.

Cat despre carte…e ceva de sanatate si/sau diete presupun :)))

nina

@morena- hahahah, cand am ales poza am luat in considerare urmatoarele: “infruptati-va cu masura si judecata”

@copila blonda- da, dar cartea este una super-distractiva, nu-i de sanatate sau diete. 🙂

Mazgalica

Off-post: am stat într-o seară şi ţi-am citit toate posturile, cap-coadă. După acea seară am revenit în fiecare zi (de două ori pe zi) să văd ce ai mai scris…
Pe mine sigur m-ai câştigat ca cititoare :)!

Ioana

Daca nu ma insel, am citit si eu cartea in urma cu o luna. Jerome K. Jerome cumva? Trei intr-o barca sau Trei pe doua biciclete, nu sunt sigura ptr ca le-am citit pe amandoua..

Daca nu te deranjeaza, am sa te bag in blogroll-ul meu pentru ca-mi place ce si cum scrii. 😉 Sa ma anunti daca am ghicit de unde e fragmentul..

nina

@Ioana- daaaa, exact din “Trei intr-o barca” este pasajul. Felicitari! iti dau un mail sa vedem cum facem cu masa. Multumesc si eu pentru blogroll. 😉
@Cristina- hahaha, bine, bine…

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.