Doriti certificat de deces? Mergeti la biroul nasteri.

Daca nu astepti sa-ti moara cineva sau nu vrei neaparat sa stii cam cum sta treaba cand se intampla, nu citi mai departe.

Ieri a incetat din viata una dintre  matusile  mele care se afla de aproape 5 luni in ingrijirea medicilor de la spitalul Baltazar.  Asa a fost sa fie, Dumnezeu s-o odihneasca!

Am cautat ieri pe net informatii despre ce trebuie facut in cazurile astea, care sunt pasii de urmat. Oha. Nimic.

Nu-i problema ca te indruma asistentele de la spital si-ti spun pe unde trebuie mers,  incomplet desigur, oricat de atent ai fi.

A doua zi dupa deces (morga nu-ti da decedatul decat dupa 24 de ore) registratura spitalului iti  elibereaza un certificat de constatare a decesului.

Dupa ce am asteptat  azi dimineata cca.  o ora si jumatate sa iasa doctorul din operatie pentru a putea trece diagnosticul pe certificatul de constatare a decesului, doamna de la registratura ne-a spus ca putem merge, cu buletinul decedatei si cu certificatul  care ni s-a dat, la primaria (starea civila) de care apartine spitalul pentru a scoate certificatul de deces.

Am dat sa plec in viteza, dar imi vine sa o mai intreb totusi ceva si-i zic: “Pe la morga nu trebuie sa mai trec acum? Ma duc direct la primarie si apoi la morga?” La care ea:  “A, ba da, trebuie sa mergeti mai intai a morga, sa va treaca un numar pe certificat si apoi la primarie. ”

Noroc ca am intrebat. Oare cati s-or fi dus la primarie fara numar pe cerificatul de constatare a decesului? N-am mai zis nimic, m-am dus la morga. Acolo am gasit o doctorita foarte draguta, care nu a luat nici un leu si a facut tot ce tinea de ea pe acolo, inclusiv pentru ca o asistenta lipsea mi-a adus ea un registru si a trecut numarul cu pricina  pe certificat.

M-a dat apoi in primire, unui nu stiu exact ce era acolo el, care insa taia si spanzura. Mi-a facut frumos o chitanta de un milion pentru inbalsamat si m-a intrebat daca am pe langa hainele cu care trebuia sa-mi imbrace matusa si prosop cu sapaun.  N-am, zic. ” Mda, atunci va trebui sa le dati ceva fetelor care o vor spala si imbraca.” Eu: “Sigur, se poate, numai ca as vrea sa le dati dumeavoastra.” El, “a, asta nu-i problema si daca nu aveti cu cine sa duceti sicriul la masina, mai trebuie sa-i cinstim si pe baietii care cara sicriul.” Am platit cu totul cca. 300 lei. Tot de la morga mi-a dat si o autorizatie de transport si depunere la capela.

Am plecat la primarie cu viteza pentru ca se facuse deja 10.30 si programul la morga e pana la 13.30. Strategic, nu-i asa?

La primarie am dat peste o gardianca atoate stiutoare care mi-a spus:  ” Sunteti pentru certificat de deces? Mergeti la biroul de inregistrari nasteri va rog. ” What?  “Da, zice ea oarecum stanjenita, asa s-au organizat doamnele din primarie.”

Ce chestie, un om de la rand zice: “Parca am fi in cimitirul vesel, luam certificat de deces de la biroul nasteri.”

Am avut vreo 4 oameni inaintea mea si fiecare a stat inauntru cca 20 de minute. Deh, asa dureaza formalitatile. Primaria iti opreste originalul actului de identitate  al persoanei decedate (asa ca ar fi bine sa-ti opresti cateva copii, ca poate iti mai trebuiesc) si iti elibereaza certificatul de deces si o adeverinta de inhumare pe care trebuie sa o dai la biserica.

Cand in sfarsit am iesit din primarie  era 12.35.  Am fost din nou la morga spitalului, unde am semnat niste acte, le-am aratat certificatul de deces si mi-au dat corpul decedat.

Intre timp venise o masina de la Pompe funebre, cu cosciugul. Daca gaseti o firma ok de pompe funebre, se rezolva totul simplu, in sensul ca se ocupa ei de tot si doar iti fac tie factura uriasa la sfarsit.

La noi a fost mai complicat, ca firma era din Braila, insa au trimis masina cu sicriul si hainele aici, au luat -o pe matusa mea  si se vor ocupa in continuare de tot ce tine de inmormantare la Braila. Nu stiu exact ce onorariu or sa incaseze in cazul nostu, insa stiu ca daca cineva drag iti moare acasa, ei vin si se ocupa de tot, iar factura finala, in functie si de ce sicriu alegi este in jur de 16-20 de milioane.

Stiu ca tot ce am scris suna sinistru, insa cineva trebuie sa scrie si despre astea.

Multa, multa sanatate va doresc!

(Visited 852 times, 1 visits today)
nina

@Mihai- Saru’mana!
Intr-o lume perfecta asa ar trebui sa fie, insa noi suntem in Romania su undeva, candva, cineva va cere o copie dupa bultinul cuiva care nu mai este. 😀

cacanici eu

FRATE VA ROG EU CARE ARE SA FACA Si EL O POZA CU CERTIFICATU DE DECES SI SA PUNA POZA PE GOOGLE sa vada si lumea cum arata !!!! PUNETI CAT MAI MULTE !!!!!

kovacs

in prea multe situatii e bine sa apelezi la o firma de pompe funebre,ei stiu exact pasii de urmatchiar daca la urma te costa,poti scapa rapid de grutati si de ceva bani.FIRESC!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.