Educație de economisire

Nu sunt un om econom. Cât am, atât cheltuiesc, ba uneori cheltuiesc mai mult decât am, dar asta se va schimba. Bine, după ce-mi iau telefon nou, pentru că pe ăla vechi mi l-au ridicat niște băieți, v-am spus. Să revenim.

Una din rezoluțiile pentru anul ăsta, a fost să am în orice moment o rezervă de bani la care să apelez la nevoie, dar bine ar fi să nu am nevoie.

Ușor de spus, greu de făcut, dar nu imposibil. Mi-am cumpărat inițial 2 pusculițe. Zic, țin una în birou și una în casă. Pun în una bani zilnic, iar în cealaltă săptămânal. O sumă mică. În paralel mi-am făcut și-un cont de economii în care depun tot săptămânal bani. Acolo un pic mai mulți decât în pușculițele de tablă.  O să spuneți de unde am eu bani săptămânal, ei bine, am. Sau n-am. Până acum am avut.

User comments
User comments

Când am reînceput lucrul în ianuarie, m-am gândit că ar fi minunat ca și fetele din atelier să aibă câte-o pușculiță, așa că le-am luat și lor câte una. Le-am promis că la fiecare salariu eu le bag în pușculiță niște bani, cu condiția ca și ele să bage din când în când câte ceva acolo. Au fost cu toate de acord și, cu excepția uneia, care n-a pus de la ea niciun sfanț până acum, fetele bagă regulat bani în cutiuțele cu numele lor. Pușculițele stau la mine, și ele le vor primi în coșul de Crăciun. Atunci le vor sparge și vor vedea cât au adunat peste an. Sper să aibă cât mai mult, că e minunat momentul ăla în care scoți bani din cutie și tot scoți și tot mai sunt… Una din ele și-a deschis chiar cont de economii și depune bani acolo la fiecare salariu. Sunt foarte mândră că am reușit să le conving să înceapă să economisească. Mă simt ca atunci când am învățat-o pe Dana să meargă pe bicicletă. Eu eram, în același timp, și profesor și elev.

Nu vă imaginați că băgăm în pușculițe bani mulți. Nu. Viața e destul de scumpă și sumele economisite sunt mici, nu ne așteptăm să ne îmbogățim din banii ștrânși acolo, dar ne putem lua la un moment dat o mașină nouă de spălat, sau putem face o excursie ce nu era planificată, într-un loc frumos cu familia, sau putem trimite copiii într-o tabără, genul ăsta de chestii ne dorim să le putem face.

concert rihannaApropo de copii. Au și fetele câte un borcan în care strâng bani pentru concertul Rihannei. Ele vor să-și cumpere bilete la Diamond Circle, eu sper să strângă măcar pentru cel mai ieftin bilet. Vom vedea!

Ce am vrut eu să spun cu postul ăsta? Că vreau să ne dezvoltăm abilitățile de a economisi. Acum că am încercat toate variantele posibile de credite (împrumut la Provident și credit ipotecar n-am avut, dar în rest nu cred că ne-a scăpat ceva), e cazul să învățăm cum stă treaba și cu economisirea. Încet, încet, dar sigur.

(Visited 548 times, 1 visits today)
Cris

Jos palaria pt gestul tau. Mi se pare o lectie buna si pt fetele tale, o sa tin minte pt cand fi-mea va creste. Sotul meu e cel care e priceput la partea financiara si impreuna ne-am facut un plan. Ne ajuta sa si scriem care ne sunt cheltuielile, pe ce se duc banii etc. Excelenta ideea cu pusculitele 🙂

Nina

Am incercat si noi asta cu scrisul, a mers o perioada si apoi am abandonat nu mai stiu din ce motive. DAr nu-i tarziu niciodata s-o luam de la capat. 🙂

o femeie

Orice solutie e mai buna ca nimic. Cea prin care ai implicat fetele mi se pare super! in gashca e mai bine!
Pt mine bugetul personal e vital. E important sa am o suma de avarie (in caz ca se strica ceva in casa/raman fara job si sa ma descurc cateva luni) – asa ca la fiecare venit intrat in casa, ma platesc prima data pe mine. Greu? Usor? E alegerea mea.

Solutii sunt multe: pus la pusculita toti maruntii, pus deoparte 10% din salariu fix in ziua de salariu si trait cu restul ca si cum asa ar fi salariul, toti extra banii pus la pusculita (ore suplimentare, un cadou, oferta speciala, banii ramasi la sf lunii etc), vandut lucruri hand made/ lucruri neutilizate din casa (am cacalau), redus unele facturi (inchis abonament tv, sau mers pe jos 2 ori pe sapt. in loc de masina, sau renegociat factura mobil – am de 4 euro la vodafone si sotul de 2 euro, atentie la platit comisioane la banci) etc.
Eu am un excel si imi scriu ce cheltui, am o suma pe sapt. ce o scot cash pt mancare/buzunar, asa ca m-am invatat sa urmaresc unde se duc.

Mara

Pe mine pusculita m-a ajutat sa ma las de fumat. Aveam deja o pusculita cu un catel (tot metalica) si banii pe care trebuia sa ii dau in fiecare zi pe un pachet de tigari ii puneam acolo. Dupa aproape 3 mi-am luat catel, dupa inca 2 ani jumate un Smart si am deja aproape un an de cand strang din nou, inca nu stiu exact pentru ce sunt :). E bine sa faci economii!

Olguta baby vitamins online

Pe mine si pe sotul meu pusculita ne plateste drumul in concediul de vara. Nu strangem sume fenomenale, exact cum ai spus si tu , dar dupa un an avem cam 100 de euro pentru motorina….si l-am invatat la fel si pe cel mic

Iar cu Provident si credit ipotecat n-ai ratat nimic, crede-ma pe cuvant

Cornelia

Pfaaaaai! De cand incerc sa fac si eu o chestie din asta si nu imi iese 🙁 De curand piticul a primit o pusculita si i-am dat lui banuti sa puna acolo. De fiecare data cand primeste banuti, ne cere pusculita sa ii puna acolo. Am si un cont de economii primit de curand de la ING si intentionez ca de luna urmatoare sa pun acolo. Ce bine ca am intrat sa te citesc 😀 Prind curaj la strans bani 🙂
p.s. foarte frumoasa initiativa ta cu fetele din atelier.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.