O vacanță liniștită cu Otipax

elephant situations_la mareSă pleci în vacanță cu copiii este o aventură despre care orice mamă vă poate vorbi ore în șir. Să pleci în vacanță la mare cu copilul mic, de până în trei ani, asta deja e o provocare pentru care trebuie să te pregătești din timp, tu, puștiul și mai ales trusa medicală pe care o iei cu tine ca și aliat de nădejde.

Îmi aduc aminte că plecam cu fetele la mare când erau mici și hainute le luam sau nu le luam îndeajuns, dar în borseta cu medicamente aveam un fel de mini-farmacie, în care aveam mare încredere și care, credam eu atunci, mă va scoate din orice încurcătură. Un sirop de tuse, ceva de febră, câteva supozitoare, unguente de tot felul (făceau niște bube mari de la orice muscatură de insetă), creme de protectie, în fine, tot ce credeam eu că-i necesar așa, la o primă strigare.

Ce nu luam eu în calcul atunci și azi o fac, este faptul că probabil cea mai întâlnită afecțiune pe care o capătă copiii la mare, după arsurile solare este otita.

Am trecut o singură dată prin asta în timpul unei vacanțe, atunci când copilul Sonia mi s-a plâns într-o seară, după o zi plină de bălăceală, că o doare o ureche, dar pentru că nu era o afecțiune despre care eu să știu mare lucru la vremea respectivă, n-am știut ce să fac și i-am spus Soniei să se culce liniștită că sigur îi trece până a doua zi. 

E drept că a doua zi copilul n-a mai avut nicio durere, dar cu totul altfel ar fi fost noaptea aia pentru mine (mamele știu despre ce vorbesc), dacă aș fi avut la îndemână Otipax, un medicament pentru tratament local simptomatic al anumitor afecţiuni dureroase ale urechii medii, cu membrana timpanului intactă. Acesta ar fi calmat repede copilul și în felul acesta mi-ar fi scăzut și mie tensiunea. N-am avut, nu m-am gândit la asta, oricât de precaut ai fi, chiar nu te poți gândi la toate.

Acum că știu de Otipax sunt mult mai relaxată de câte ori merg la piscină sau oriunde există riscul de a contacta o otită medie acută (asta-i cea mai ușoară formă de otită).

Otipax nu-i un antibiotic și mai ales asta mă liniștește. Încerc să nu mai tratez totul din prima cu antibiotic. Eu personal încerc să-mi las anticorpii să-și facă treaba de cele mai multe ori, dar copiilor nu le poți cere asta. În cazul otitei  tratamentul este de cele mai multe ori controversat, cea mai mare parte a pacienților copii primesc tratament cu  antibiotice, însă studiile sistematice sugerează că acestea au doar un beneficiu marginal.

Se utilizează total greșit picaturi cu administrare locală care conțin antibiotic sau antiseptic la recomandarea farmacistului  sau automedicație. Sunt inutile sau chiar contraindicate în otita medie acută deoarece  pot produce un dezechilibru al florei locale din ureche cu dezvoltarea unei candidoze locale fară a avea efect în tratamentul otitei, deoarece timpanul intact este impermeabil. De aceea cred că Otipax în primă fază și apoi, dacă durerea persistă, un consult medical de specialitate  e cea mai bună soluție în cazul durerilor de urechi.

Dacă folosim altceva și apoi mergem la medic, ținând cont că marea parte a picaturilor folosite sunt uleioase, acestea opacifiază timpanul și nu mai permit o diagnosticare otoscopică  corectă, mascând diagnosticul. OTIPAX,  datorită efectului antiiflamator reduce mult congestia timpanului permițând examinarea  în condiții optime a acestuia.  Preparatul nu opacifiază timpanul, după administrare, asigurand o imagine otoscopica foarte clară. De asta vă ziceam, mai întâi Otipax și apoi mergem la medic.

Așadar, în weekendul acesta ce tocmai a trecut, pe care l-am petrecut exclusiv la piscină și noi și copiii, printre bagaje, în trusa noastră medicală a stat cuminte un flacon de Otipax, de care din fericire de data asta n-am avut nevoie.

(Visited 2,788 times, 1 visits today)
Dan

Felicitari pentru decizia impotriva antibioticelor. Sunt bune in anumite cazuri, dar daca medicii intelegeau evolutia, nu administrau zeci de ani antibiotice “la limita”, ajutand bacteriila sa devina mai rele si mai rezistente. Ma rog, romanii in general au impresia ca antibioticele te scapa si de virusi si de raceala, dar asta e alta poveste.

Vienela

Am avut otita de doua ori in viata. Prima data eram prea mica pentru a retine mare lucru, in afara de apa oxigenata pe care mi-o punea mama in ureche si care “fierbea”… :)))
A doua oara s-a intamplat acum cativa ani… Stiu ca am luat ceva medicamente recomandate de doctor, dar nu le mai stiu dupa nume. Oricum, mi-a trecut foarte repede. Chiar m-am intrebat daca a fost otita sau doar o alarma falsa. 🙂

sofia

Noi cand a avut Iulia otita prima data, si am mers la urgente cu ea plangand, ne asteptam la antibiotice, la internare, la orice. Dar doctorita calma ne-a zis ca doar antitermic pentru ca este si pentru durere si sa sevenim a doua zi daca nu-i trece durerea si febra. Am mai ajuns de atunci cu inca 2 otite la fel tratate. Noi la mare in schimb am facu tu o entereocolita urata.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.