Copiii și salariul

Săptămâna trecuta copilul Sonia (12 ani neîmpliniți ) ne-a ajutat în atelier la lucru, în timp ce sora ei, Iulia, s-a jucat, a citit sau s-a uitat la televizor, exact ca un copil normal.

Copilul Sonia avea însa un scop, acela de a lua la sfârșitul săptămânii salariu. Dacă se poate în plic. A făcut treabă cu mult spor, m-a ajutat chiar și în birou la acte, nu numai la curățat ațele de pe șepci și tricouri. S-a supărat de vreo două ori și a vrut să-și dea demisia, a negociat salariul la sânge și s-a lasat greu convinsă că încă nu i se cuvine un venit egal cu cel al lucrătoarelor cu vechime din atelier,  i-au ieșit super vreo două chestii și a îndrăznit să ceară mărire de salariu, în condițiile în care tati îi tot repeta că ea e încă în perioada de probă, după care, într-un final, pe joi, s-a căzut la pace și a fost de acord că are de primit 20 lei pentru munca depusă în timpul săptămânii.

Vineri, în ziua de salariu, mi-a spus că ea visase că-i încurcasem plicul cu bani cu una din fetele din atelier și luase de fapt un plic gros, lucru care s-a întamplat exact invers, adică copilul  n-a mai luat deloc salariu odată cu restul fetelor, deoarece a fost nevoie să facem urgent ITP-ul la mașină (expirat de prin mai și observat abia vineri) iar bănuții ei au fost folosiți drept stimulent pentru nenea de la service.

Oh, ce mai geamăt, ce mai zbucium, cum s-a jelit ea că a muncit degeaba, că noi suntem niște hoți, că-și dă demisia sau… e de acord să întârziem cu plata câteva zile, dacă pentru fiecare zi de întârziere îi adăugăm câte 5 lei la suma restanță. Noroc că avem un bancomat la colțul străzii și i-am putut achita copilului salariu la timp până la urmă, ca să nu intrăm în cine știe ce datorii.

A fost prea târziu, Sonia tot și-a dat demisia, pentru că nu a primit banii în plic. 🙁

(Visited 64 times, 1 visits today)
ady

eu negociam la sange ziua de munca la fan. 🙂 cam jumate din banii pe care ii cerea un muncitor serios. dar nu i-am cerut in plic. nu se purtau plicurile. 🙂 (azi i-as cere pe card; n-o lasa pe sonia sa citeasca, cine stie ce idee ii mai vine :)) i-am primit intotdeauna si nu mi-am dat niciodata demisia. pana cand, multi ani de la inceputul “contractuluide munca” am facut o basica (pe pliul dintre degetul mare si aratator, foarte neplacut) de la un nod in lemn (coada greblei) si am fost “pensioanata” pe motive medicale. 🙂
au mai fost si contracte pentru smulsul buruienilor din vie; odata chiar am luat premiul de enployee of day. 🙂
nu stiu de ce, desi am fost doar de o parte a acestei baricade, am senzatia ca pentru copii sunt bune experiente d-astea. (ajutorul dat in casa la gatit, curatenie, etc nu intra in contractele de munca :); contractele erau numai pentru munci sezoniere si speciale )

MMA

Imi place de Sonia, e tare, ambitioasa si stie ce vrea nene. Pai cum sa nu iti dai demisia daca voi nu v-ati respectat contractul cu ea. ……mai intii intirzierea cu plata si a doua….nu a primit banii in acelasi mod ca ceilalti angajati, nu? (m-a distrat povestea, asi lua-o pe Sonia de nora….)

dojo

He he, astia mici is deliciosi. Si uite ca, desi sunt gemene (daca nu ma inseala memoria), se simt deja diferente. Las’ ca poate mai vrea sa faca ‘afaceri’ in viitor. 🙂

Cami

Adorabila, draga de ea!

Da’ pe bune acum, un plic nu puteati si voi sa consumati pentru salariul bietului omulet al muncii?! Patronii astia, dom’le, doar sa exploateze, nici pic de recunostinta pentru angajat!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.