O pizza perfectă

Fac o pizza extraordinară. N-o spun eu, ci cei care-au mâncat-o. De fapt la pizza, dacă mă întrebați pe mine, sunt trei secrete:

1. blatul

2. mozzarella

3. fără aglomerație de ingrediente

Primul e foarte important, al doilea trebuie doar să existe iar pentru al treilea trebuie să ne ținem în frâu impulsul de a pune multe, multe, multe, pe sărmanul blat. Bine, nu trebuie să fie nici sărăcăcioasă, dar cum să vă spun, să fie ca la o petrecere reușită: Dacă-i lume puțină e plictiseală, daca-i înghesuială iară nu-i bine, nu poți dansa și nu-ți poți găsi prietenii, dar dacă are fiecare locul lui, atunci e perfect. Și noi vorbim despre pizza perfectă și pentru asta fiecare ingredient trebuie să aibă locul lui pe blat.

Acum să trecem la lucrurile importante, adică la blatul de pizza. Dacă ăsta-ți iese bun, ce pui tu deasupra e deja chestie de gust.

Rețeta blatului pe care-l fac și de la care n-am să mă abat orice-ar fi pentru că ceva mai bun nu există, o am de la Adi Hădean (te salut, Adi), care o are de la Mircea Groza, care o știe de la Jamie Oliver.

Coca se face simplu, fără zorzoane, adică din:

  • 800g făină
  • 200g griș
  • 550ml apă călduță
  • un cub de drojdie
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • o pișcătură de sare

Se pun toate cele de mai sus (fără apă) într-un vas cu gura largă să-ți fie ușor la frământat, se toarnă încetișor apa călduță peste ele și se frământă o cocă frumoasă pe care-o lăsăm la dospit până ne hotărâm noi ce și cum să punem pe pizza. Asta mie îmi ia cam 45 de minute cu tot cu mers la magazin să-mi iau ardei, tăiat și spălat ciupercile, șunca și ce mai pun eu pe blat. Mozzarella, nu uitați de ea, eu o pun la sfârșit, dar am auzit rețete cu ea pusă  peste blat, fiecare face cum îi place.

Din blatul astfel preparat și crescut ca în pozele lu’ Hădean, mie îmi ies două pizza mari cât tava întinsă de cuptor. Odată ce-l pun în tavă, îl ung cu un strat de ketchup, peste care pun câteva bucăți de șuncă, ceva ardei, măsline și ciuperci. Nu multe, amintiți-vă regula trei. Apoi presărați mozzarella.

Se dă cu totul la cuptorul încins bine și nu se lasă mai mult de 15 minute. Pofta buna!

P.S. Logic că aveam de gând să fotografiez pizza de duminică seara, că de aia o făcusem, nu să satur cele 10 guri care așteptau flămânde să scot tăvile din cuptor. N-a fost să fie, de frică că nu-mi va mai rămâne nimic până mă duceam eu să iau aparatul de sus, am renunțat și-am zis că vă fac eu poftă din vorbe, nu mai trebuie musai să vă arăt și poze. 🙂

 

(Visited 432 times, 1 visits today)
dojo

Buna, reteta, chiar trebuie sa incerc si eu asa. Pana acum am folosit blat din comert de lenesa, dar tot mai buna iese facuta de la zero. Asteptam si poze data viitoare, momentan salivam abundent 😀

Cris

Nu e bine sa citesc articole despre mancare mai ales cand mi-e foame :))) Imi ploua in gura… O sa incerc si eu in weekend – wish me luck 🙂

nina

@Cris- da, si eu mi-am promis ca nu mai citesc despre mancare decat atunci cand vreau sa gatesc ceva si nu stiu ce. Nu-mi iese de fiecare data, dar nah…
Succes cu pizza din weekend. 🙂

nina

@Marius- cand voi dori sa ma trezesc cu voi pe cap, voi pune poza. 😀

@MMA- si mie ca mi-e o foamen de lup. Sa stii ca-i simplu, simplu de facut si cum esti tu suoer-gospodina, cat te invarti intr-un picior e gata scoasa din cuptor. Hai ca facui si-o rima. :))

MMA

Da o pot face daca nu asi fi la servici. Ti-am citit postul la 8.30 dimineata, nu am mincat nimic si mai sint si la regim. Asa ca nu o voi face prea curind…dar cind reusesc sa dau jos kg-le care le am in plus sigur o fac. Deja mi-am imprimat reteta si salivez in continuare…

loopoo

Corect, multe chestii adaugate pe pizza o fac sa para un sandvis cu coca. As mai adauga un element important: sosul de rosii! Atat cel pe care il intinzi pe blat, cat si cel cu care servesti pizza. Ketchup-ul , oricare ar fi el, strica o pizza buna. Te invit, daca ai placerea, sa citesti un articol similar de-al meu de saptamana trecuta, cu poze cu tot! 🙂

AlexG

mi se pare ca merge mai bine pusa mozzarela inainte de legume, sau chiar direct peste sos( apoi sunca, masline s.a)…se topeste si se imbina cu blatul si iese foarte…yammy :))
cre’ca o sa imi fac si eu o pizza in week’end, ca mi’ai facut pofta:))

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.