Ce mai gătim- meniul saptamânii

tabla-din-bucatarieNu-i gospodină pe lumea asta care să nu se întrebe din când în când: ce să mai gătesc eu azi? Secretul, să nu ajungi niciodată în situația asta, este să-ți pui în weekend  întrebarea: Ce vrem să mâncăm săptămâna viitoare? În felul ăsta, cu un plan pe termen mediu, nu vei rămâne descoperită în nicio zi și, desigur, știindu-te cu backup-ul asigurat, poți visa și găti și alte feluri de mâncare, după pofta momentului.

Când sunt șefă în bucătărie (și sunt rar, trebuie să recunosc) îmi fac întotdeauna un meniu săptămânal. În primul rând îmi întreb fetele ce pofte au. Eu le cam știu preferințele, dar e bine întotdeauna să-ți și întrebi copiii, astfel simt și ei că au contribuit cu ceva la meniul vostru săptămânal și poate nu doresc nici ei în fiecare săptămână aceleași feluri de mâncare.  Apoi îl întreb pe Sorin, care de obicei mănâncă orice numai să aibă carne. La el cu deserturile e mai grav, că nu pot lipsi nicicum, e mai rău ca un copil în privința asta.

Cu toate datele adunate, începi și pui meniul pe hârtie, sau îl scrii direct pe o tablă în bucătărie. Asta-i noul meu hobby, să măzgălesc tabla din bucătărie. Nu vă voi spune ce mâncăm la micul dejun, aici e super-simplu, dacă ai în casă lapte, cereale, iaurt, mezeluri (dacă vă plac), fructe, pâine, ceaiuri, cafea, unt, gem, oua, se găsește întotdeauna ceva pentru micul dejun. La noi Sorin nu mănâncă dimineața (știu, nu se face așa ceva), iar fetele își fac aproape zilnic un milk-shake cu lapte și ceva fructe aruncate în blender, pe care mă bate gândul să-l schimb cu unul cu bol de sticlă de aici.

Gata cu vorbăraia, să înceapă săptămâna:

Luni –

  • Prânz – Ciorbă de legume (că tot e sezon) și cartofi gratinați la cuptor cu fripură de porc.
  • Cina – Spaghete carbonara
  • Desertul zilei – tartă cu gem ( am observat că n-am rețeta pe blog, deși tarta asta e specialitatea mea, așa că o voi posta cu prima ocazie)

Marți –

  • Prînz – Ciorba de legume (de ieri, că e păcat de bunătatea ei s-o aruncăm) și
  • Cina – Creveți. (îi cumpărăm prefierți, îi mai dăm într-un clocot și le facem un sos de maioneză cu un strop de oțet)
  • Desertul zilei -Chec.

Miercuri

  • Prînz – Supă cremă de ciuperci (rețetă învățată de la Philips, un deliciu) și friputură de porc cu salată de castraveți.
  • Cina – Pizza
  • Desertul zilei – Profiterol (adică cumpăr gogoșele din alea goale, le umplu cu cremă cremșnit, torn pe el toping de ciocolată și am mereu înghețată în congelator)

Joi

  • Prînz – Ciorbă de perișoare și salată de pui cu castraveti murați.
  • Cina – Salată de fusilli cu suncă de praga, varză și sos de maioneză.
  • Desertul zilei – tartă cu fructe (am păstrat la frigider 1/3 din aluatul de la tarta de luni, și tarata cu fructe e gata în 20 de minute)

Vineri

  • Prînz – Ciorbă de perișoare și orez oltenesc la cuptor cu pulpe de pui și salată de roșii.
  • Cina – Grătar cu ceafă de porc, dovlecei, mici, cârnați. Mai punem pe masă și un sos de usturoi cu smântână și un castron cu murături asortate.
  • Desertul zilei – Tort de mere.

Sâmbăta și duminica, pentru că suntem toți acasă și avem mai mult timp, ne facem poftele de peste weekend și gătim fix ce avem poftă în momentul acela. De exemplu, eu cu Sorin sâmbăta trecută am făcut o cocă de cozonac și la 9 seara făceam gogoși.

Șiind exact ce rețete voi găti de-a lungul săptămânii, nu risc să cumpăr prea multe alimente în plus atunci când merg la cumpărături. Încerc să iau cât mai puține din cele ușor alterabile pentru că nu-mi place deloc să arunc mâncare. Știu că la prima vederepare că o persoană stă toată ziua în bucătărie, dar niciun fel de mâncare prezentat mai sus nu durează mai mult de o oră, și în plus multe se pot face în același timp. Dacă ai ingredientele și știi exact ce urmează să faci, gătitul în sine e o plăcere și nu-mi ia niciodată mult timp.

Spor și vouă!

(Visited 3,127 times, 1 visits today)
Cris

Deci pot sa vin la voi pt desertul zilnic?! mamamama!!! aseara am facut si noi placinta de dovleac, un deliciu.
Si la noi e cu meniu, facem planul dinainte sa mergem la cumparaturi. Ca sfat pt creveti: pune-i in tigaie cu usturoi, ceapa verde, un strop de vin, ies dementiali si in sosul ala merge bine painica proaspata, sau ii amesteci cu paste. (yam!).
Ciorba la noi e oala mare, mai ales cu galusti sau de perisoare, preferatele celei mici. Cand se termina facem una crema (de cartofi copti e mare hit). La pranz cam invariabil noi mancam salata, cu mult spanac verde si rucola si branza, sau o musaca, clatite umplute cu legume la cuptor. La 2 sapt luam peste, in frigider e mereu branza pt mamaliguta, humus pt mese rapide. Si intradevar mereu ne intrebam ce mai gatim.
Sa ma inspir din lista ta, zic! multumesc!

Anna

Intr-adevar si eu ma lupt de ceva vreme sa instauram regula asta cu meniul saptamanal, dar e complicat. Saptamana cu copii (alternam una da una nu) e mai usor fiindca trebuie neaparat sa avem ceva de mancare pentru ei, in schimb in saptamana unde suntem doar doi e chinul de pe lume…

Tipic: de unde o sa stiu eu ca miercuri o sa-mi fie pofta de salata de paste si daca vreau sa mancam peste de ce sa fac planul cand ne putem organiza cand ajungem acasa? *facepalm* si dai la 7 seara fugi prin magazin sa cumperi ce trebuie sau uita-te prin frigider ce mai ramane ce e prin camara si ce putem manca…

In schimb nu stiu cum e la voi da reusiti sa mancati toti (sau unii) acasa la pranz?! Deci in teorie la noi ar trebui sa fie mai usor fiindca trebuie meniu doar pentru cine…. sper ca intr-o buna zi o sa reusim

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.