Croitoria in serie – lectia 1 (partea III)

Acum că v-am povestit deja despre mașinile de cusut dintr-un atelier de croitorie la serie, mai rămâne să vă spun câteva cuvinte despre mașinile de croit, despre masa de croit și despre accesoriile necesare pentru a putea produce în serie textile.

Mașini de croit

Aici oferta este destul de largă și se întinde de la mesele de croit cu taiere laser, care-s niste mastodonți și pe care le găsim mai mult în marile fabrici decât în atelierele de confecții de la noi, până la o mașină de croit mică, cu un cuțit rotativ, pe care croitorul o mânuiește rapid și cu care poate tăia straturi de material de până la 10 cm. Vă arăt trei variante, așa, ca să știți cam pe unde se învârte piața, cu mențiunea că ultimele două sunt cel mai des folosite de noi. N-aș zice nu nici eu unei mese mari cu tăiere, dar deocamdată nu-s finanțe pentru așa ceva, mașina costă undeva în jurul a 100000 euro.

MC75 - Masina de croit full automata Masini de croit verticale KM full masina-de-taiat-cu-disc-hoffman-hf-125-1058738

Gata, am ajuns la foarfecă, la centimetru și la cleștișorii pentru tăiat ața. Să le luăm pe rând:

Foarfeca de croitorie – este desigur de mai multe feluri, vă arăt azi doar două dintre ele, una groasă cu autoascuțire care te ajuta să tai mai multe straturi de material fără probleme:

foarfeca cu autoascutire pentru grosime

Și una clasică, cu vârf ascuțit, pe care trebuie să o ținem aproape de mașina de cusut, pentru că ne ajută să tăiem buzunare, la rihtuit pentru a tăia un eventual surplus de material etc. Nu știți ce-i rihtuirea? Uite: RIHTUÍ, rihtuiesc, vb. IV. Tranz. A croi și a îmbina; a pune căptușeala unei fețe croite. – Probabil din germ. richten.foarfeca cu varf ascutit pentru subtire

Ne mai sunt necesare cleștișoarele de tăiat ața, mai ales dacă nu avem o mașină de cusut cu tăiere. Ele arată așa, sunt ușor de mânuit și-s neprețuite. Eu pierd cam 5 buc. pe lună, deci dacă vreți să-mi faceți o bucurie, dăruiți-mi un cleștișor din ăsta:

Necesarul de accesorii ne este completat cu tot ce mai știți și voi despre croitorie, adică cu liniare, centimetre, cretă de croitorie, bolduri, ace și diverse piciorușe și dispozitive pentru mașini, pe acestea din urmă vi le voi mai prezenta pe parcurs, atunci când vom avea nevoie de ele:

accesorii croitorie

Nu pot trece mai departe fără să vă arăt și două mese de călcat profesionale, pentru că în croitoria la serie, multe piese componente ale unui produs, se montează pre-călcate, adică călcate după niște semne date de croitor sau după niște șabloane speciale, pentru a putea fi montate mult mai repede și mai ușor pe produs. Bineînțeles că există și mașini care pre-formează automat diverse piese din tipar, dar nu intrăm în detalii până-ntr-acolo. So, mese de călcat cu abur:

Spre deosebire de fierul de călcat pe care-l avem cu toții acasă, masa profesionala de călcat ajută prin faptul că se încălzește și suprafața de călcat (nu la fel de tare ca fierul, dar suficient cât să ajute la o călcare impecabilă). În plus, masa absoarbe aburul și cumva și materialul aflat pe ea, astfel încât acesta să nu se miște și omului care mânuiește fierul să-i fie cât mai ușor să calce. Noi avem acum în atelier modelul din dreapta și ne este suficient. O masă de călcat profesională începe de la 600 euro și poate ajunge foarte sus, undeva pe la 10000 euro. Nu mă întrebați ce poate face aia de zece mii, că nu știu, deocamdată nu m-a interesat.

Mai voiam să vă spun două vorbe despre ață. Nu se folosesc în croitoria la serie conurile de ață mici decât foarte rar. De cinci ani de când lucrez eu în atelier, n-am avut niciodată ocazia să folosesc un con de ață mic. Lucrăm numai cu conuri mari, de 5000 de yarzi ( adică 4572m), pe care le păstrăm așa:

Gata, după ce am parcurs împreună lecția unu, formata din trei părți (puteți citi aici partea 1 și aici partea a doua), trecem săptămâna viitoare la lecția doi, alegem un tipar și-l încadrăm pe material. Apoi tăiem, după care asamblăm. Cu ce vreți să începem? Niște sacoșe sunt ok? Aveți alte idei?

(Visited 1,873 times, 1 visits today)
Nina

Adrian, acesta este un blog personal unde am incercat sa scriu ce echipamente sunt necesare pentru a incepe o mica afacere in domeniul textileleor. Daca vrei sa vezi utilajele, ia legatura cu o firma care vinde utilaje. Eu am un atelier de croitorie (din 2008) care e dotat cu utilaje de genul asta, dar daca vrei sa le vezi eu zic ca trebuie sa mergi la un distribuitor sau importator de utilaje. Succes!

Mihaela Covtun

Buna ziua .Inteleg ca sunteti un om cu experienta in domeniu si de aceea va rog sa ma consiliati in achizitionarea de utilaje pentru un atelir de croitorie.Apreciez deschiderea dvs. si multumesc . Daca se poate as vrea sa va contactez telefonic sau daca-mi dati o adresa de email .Multumesc Mihaela Covtun

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.