A fost odată ca niciodată

o fost odata ca niciodataTitlu: A fost odată ca niciodată

Autor: Andrew Nicoll

Editura: Allfa, colecția Strada Ficțiunii

Nr. pagini: 375

Nota mea: 8

Am învățat din copilărie că așa încep poveștile, dar n-am întâlnit până acum o carte cu titlul acesta. S-a gândit Andrew Nicoll s-o scrie și bine a făcut, pentru că i-a reușit o scriitură lină, curgătoare, fără a duce totuși povestea pe repede la final, ci alegând un drumul liniștit, dar plin de răsturnări de situație.

Dar să începem cu… a fost odată ca niciodată un oraș pe cu nume de semn de punctuație, și anume Punct. Situat pe una din multele și greu de cartografiat insule din nordul Balticii. Punctul se învecina cu Cratima și, cum aveam să aflam mai târziu cu Apostroful, alte insule din încrengătura de uscat și mare ce apăreau pe harta ca ”Ape puțin adânci, periculoase pentru navigație”. Primarul acestui oraș era bunul Tibo Krovic, un om atât de onest cum n-o să aibă România de aici în 100 de ani. Primarul era îndrăgostit (cum altfel) de secretara dumnealui, doamna Agathe Stopak, o femeie frumoasă, voluptoasă, elegantă și distinsă, dar mai presus de toate dornică de dragoste.

Cartea nu abundă în personaje, dar asta n-o face mai puțin atractivă. N-am să vă povestesc acțiunea, dar trebuie să spun că am visat împreună cu protagoniștii la coasta Dalmației, la căsuța de la malul mării, la seturile de ceai de pe măsuța terasei de pe care puteai privi valurile lovindu-se cu zgomot de stânci și la grădina plină cu flori din fața casei. Cine n-ar face-o?

Andrew Nicoll scrie o poveste de iubire nu neapărat clasică, ceea ce mie îmi convine. Deși protagoniștii duc o viață liniștită, nimic nu-i liniar în ceea ce se întâmplă de-a lungul cărții și vă îndemn s-o citiți dacă vreți să aflați, nu neapărat cum se termină povestea (deși mie tare mi-a plăcut), ci mai ales pașii care au dus la acel final.

În concluzie, pentru mine a fost o carte numai bună de citit și liniștit mintea în serile de după lucru, dar voi vă puteți umple și zilele friguroase ce vor urma cu lectura uneia dintre cărțile al cărui titlu nu-l veți uita: A fost odată ca niciodată. 

Citatul care mi-a plăcut cel mai mult:

Să nu confundați niciodată dreptatea cu legea. Să nu confundați niciodată un lucru bun cu un lucru drept. Să nu presupuneți că dacă un lucru e drept e musai să fie și bun.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.