Rătăciri – o carte cât o nectarină

 

Horațiu Mălăele a lansat acum câteva luni volumul Rătăciri. Am primit cartea zilele trecute și ieri, când căldura era mai aprigă decât voința mea de a o înfrunta, mi-am spălat o nectarină și în confortul aerului condiționat am început lectura. Când am terminat-o aveam încă în mână sâmburele de la nectarina mea.

Am înțeles atunci că Rătăciri e o carte ca o nectarină. Te bucuri de ea, e dulce, e așa cum vrei și totuși altfel decât alte fructe/cărți. Și cel mai important, rămâi la sfârșitul ei cu ceva. Cu un sâmbure, fie el și de adevăr.

Rămâi și cu senzația că vei dori s-o recitești cândva. Eu nu recitesc cărți. Din principiu. Sunt atât de multe încât ar fi păcat să pierd timpul recitind ceva. Dar asta e o carte de recitit. Pentru că, dincolo de cele 85 de pagini, descoperi omul Horațiu Mălăele cu tot cu rătăcirile sale. Autorul scrie despre copilărie, a lui și-a noastră, a tuturor, despre teatru, despre actori, despre viață și nu în ultimul rând despre trenul de Pașcani. O carte pe care-o citești fără să clipești. O carte care mi-a amintit de Minulescu și-al său ultim strop de vin.

Povestiri scurte, fraze ticluite cu har, strofe, ziceri și iar povestiri. Ce mi-a plăcut mie cel mai mult din toată cartea asta? Citatul ăsta:

”Rămâi modest. Dar fă în așa fel ca lucrul ăsta să se știe. Trebuie să ai orgoliul modestiei tale.” Aproape că mi-aș fac din asta un motto. Aproape.

Trebuie să ai cartea asta. Dacă nu ți-o cumperi pentru tine, fă-o cadou unui prieten bun, dar aruncă-ți ochii pe ea înainte de a o da.

Mâine ai o ocazie extraordinară să faci asta, toate cărțile de pe site-ul editurii All sunt cu 50% reducere. Adică Rătăciri poate fi mâine cumpărată cu doar 7,5 lei. Aproape cât un kg de nectarine. 🙂 Spor la cumpărături! Și la citit!

(Visited 51 times, 1 visits today)
Cris

Multumesc! Pt ca mi-ai dat o idee de adus un zambet cuiva drag mie 🙂 am cumparat-o, am citit-o pe nerasuflate si apoi am facut-o cadou prietenului meu, mare fan Malaele. Nici nu-ti inchipui ce ochi a facut de bucurie 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.