Voi ce ați fi făcut?

Sau cum procedăm corect în situații din astea? Să vă explic:

Acum câteva zile fetele aveau invitate două fetițe, cu care la un moment dat au ieșit pe terasă, terasă care are vedere spre stradă. În stradă doi băieți tot cam de vârsta lor, vecini de-ai noștri și prieteni de-ai lor. Fetele vorbeau cu ei și la un moment dat una dintre ele ia o monedă de 10 bani și o aruncă în unul din băieți, din păcate în cel mai năzdrăvan dintre ei. Nu știu unde il lovește (nu eram de față), dar aud din birou o înjurătură urâtă. Băiatul lovit ia la rândul lui moneda și o aruncă cu putere înspre fete. Din fericire (sau din păcate) acestea s-au ferit din calea ei, iar moneda s-a dus cu putere în ușa de sticlă de la balcon. Care ușă s-a spart. 🙁

Acum să vă văd. Cine-i de vină și cine plătește ușa?

Am să vă spun cum am gândit-o noi:

  • Fetele nu trebuiau să-i ațâțe pe băieți. Asta întotdeauna iese prost și nu mă refer numai la uși sparte.
  • Băiatul care a aruncat moneda în niciun caz n-a vrut să spargă geamul ușii.
  • Bine că s-au ferit, era mult mai grav să le fi lovit pe vreuna în ochi sau mai știu eu unde.
Așa că am procedat așa:
  • Le-am pedepsit pe fete pentru că s-au hârjonit cu băieții, deși  Iulia și Sonia n-au participat activ la ciondăneala asta a lor.
  • Iulia s-a dus acasă la puștiul care a aruncat moneda și a vrut să vorbească cu mama acestuia, copila bănuia că va cădea vina pe ea și voia să se scoată cumva. Cum mama copilului dormea, a vorbit cu bunicul acestuia care i-a spus că el nu se bagă, dar i-a promis c-o trimite pe mama băiatului să discute cu noi. N-a venit.
  • Puștiul a strigat inițial că nu-i vina lui, după care a plecat și dus a fost. Recunosc că mi-ar fi plăcut să aud de la el un ”Îmi pare rău, n-am vrut!”. N-a fost să fie.
  • Tati plătește geamul spart. N-a avut noroc. Nu-i decât vreo 900. Sper!

Voi ce ați fi făcut? Nu dacă erați în locul nostru, mă gândesc că atunci ați fi procedat ca noi, ci dacă erați în locul părinților băiatului.

(Visited 62 times, 1 visits today)
Cristina

Daca pustiu nu isi asuma responsabilitatea , vorbeste cu parintii lui. Eu zic ca ei ar tb sa plateasca. Sigur, nu era intentia lui sa sparga geamul, dar actiunea lui a dus la geamul spart.
Sau macar sa acopere o parte din paguba, ca doar nu a fost ingeras.

Cristina

In locul parintilor baiatului, i-as fi cerut explicatii si m-as fi oferit sa platesc o parte din paguba (din banii de buzunar a d-sorului care urma sa fie pedepsit bine!). Stiu, sunt mai a dracului de soi (vai sufletu lor de prunci cand oi avea! :))) )

nina

@Cristina- mama lui stie dar nu ia nicio masura. Baiatul nu-i la prima fapta de genul asta, adica e departe de a fi un inger, numai ca acum chiar nu poarta el toata vina.
Nu-i vorba de sufletul lor (cum spui tu, dar trebuie cumva invatati de mici sa-si asume responsabilitatea. 🙁

good girl

Exact despre responsabilitate e vorba!
Eu propun sa imparti suma la cati copii au fost – cu vina sau fara vina – si sa plateasca domniile lor din banutii de buzunar.
Suna nedrept, stiu, dar in felul acesta vinovatii vor sti ca nu e corect ce s-a intamplat, iar nevinovatii vor impiedica data viitoare sa se intample astfel de lucruri.
Pentru cei care nu stiu, imi permit sa am o opinie de acest fel pentru ca sunt mama unei fete de 22 de ani si am platit multe geamuri la viata mea. :))

Marmotzel

Consider ca o parte din bani ar trebui sa ii dea parintii baiatului. Stiu ca nu a fost vina lui in totalitate, dar daca nu nimerea geamul si dadea in fete, atunci cum era ? Si geamul e 900 lei adica 9 milioane?

dojo

Deci a mica merita suturile in dos, ca a initiat ‘agresiunea’. Baiatul este insa si el SUFICIENT de vinovat. Faptul ca esti provocat nu inseamna ca trebuie sa raspunzi, ca nu suntem in jungla. Daca se gandea sa arunce cu o piatra, ca deh, era mai la indemana? Daca spargea capul cuiva? Ca, vezi doamne, a fost provocat? In locul mamei lui il luam la niste discutii, pentru ca mi se pare FOARTE grav sa faca asa ceva.

Marmotzel

Pfew, m-am speriat. Si totusi nu e o suma de neglijat. Ar trebui dus baiatul ala sa faca vreun sport de performanta, are o aruncatura grozava. Asta asa ca sa te inveselec un pic 😛

nina

@Dojo- fix asa am gandit-o si eu, dar cum spuneam mai sus, n-ai cu cine. 🙁 Oricum, Sorin a zis ca-l ia la o discutie, ca-i pacat de el sa ramana cu impresia ca a procedat corect si n-are nicio vina.
@Marmotzel- hahah, ti-a reusit.

laur

Mai bine schimba geamul cu un painel cu un gemulet , ca pe viitor sa nu mai ai probleme de natura asta. Daca se intampla iar, poti sta mai linistita, ca nu cred ca nimereste exact gemuletul. Asta este, ai copii, ai probleme. Nu sunt cei maturi responsabili, dar cei mici nici atat.

nina

@NightOn- fetita care a aruncat prima a fugit cat au tinut-o picioarele dupa cele intamplate. Stai ca mi-ai adus aminte de ceva. Scriu imediat. 🙂

iYli

Situatia e delicata, insa nu baiatul ar trebui sa plateasca, ci fetita care a inceput.
Eu nu mi-as fi pedepsit fetele in locul tau, nu sunt vinovata de gestul amicei.
Parintii baiatului datoreaza un “imi pare rau” pt situatia in sine.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.